• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.0°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 17.2°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.9°C
  1 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.6°C
  0 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.8°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.6°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 20.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 20.2°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 16.6°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.2°C
  0 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.5°C
  0 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 17.3°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  78%

Το μνημειακό συγκρότημα για τη Μάχη της Κρήτης, στη θέση «Συκολιά» του Γαλατά Χανίων.

Χανιά: Καταγγέλλουν εγκατάλειψη μνημείου στον Γαλατά για τη Μάχη της Κρήτης

 • A-
 • A+
Προσβολή στην ιστορική μνήμη του μνημειακού συγκροτήματος για τη Μάχη της Κρήτης, στη θέση «Συκολιά» του Γαλατά Χανίων, χαρακτηρίζει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μνημείο λόγω εγκατάλειψης, η περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπέιρωση».

Σύμφωνα με τη «Λαϊκή Συσπέιρωση», «η εικόνα εγκατάλειψης του μνημείου, που βρίσκεται πάνω από τον κάμπο της Αγιάς, εκεί που έγιναν σκληρές μάχες τον Μάιο του 1941, αποτελεί «μνημείο» ασέβειας και αδιαφορίας για τον απαράμιλλο ηρωισμό του κρητικού λαού και τη σχεδόν καθολική συμμετοχή του στη Μάχη της Κρήτης».

Όπως τονίζεται σε σχετική επιστολή προς τον περιφερειάρχη, «οι μαρμάρινες πλάκες είναι κατεστραμμένες, χώροι του μνημείου έχουν μετατραπεί σε στάβλους και μαντριά, ο χώρος, αφύλακτος, έχει γίνει αντικείμενο βεβήλωσης, ο φέρων οργανισμός των κτιρίων (τα μπετό) είναι ποτισμένος από την υγρασία κτλ».

Σύμφωνα με την «Λαϊκή Συσπέιρωση», το μνημειακό συγκρότημα στο Γαλατά, που θεμελιώθηκε πριν 30 χρόνια, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω της διαχρονικής αδιαφορίας των κυβερνήσεων και της τοπικής – περιφερειακής διοίκησης. «Μολονότι δόθηκαν αρκετά χρήματα για να φτάσει το έργο μέχρι και την κατασκευή του σκελετού του κτιρίου, με την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου σταμάτησε η χρηματοδότηση. Η περιφερειακή αρχή Κρήτης που το παρέλαβε ως έργο, αφού καταργήθηκαν οι Νομαρχίες, αδιαφορεί για την υφιστάμενη κατάσταση και την ανάγκη ολοκλήρωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η κατάσταση αυτή προκαλεί αγανάκτηση σε όλη την κοινωνία της Κρήτης και ιδιαίτερα των Χανίων, που ανησυχεί για τη σκοπιμότητα της εγκατάλειψης και διεκδικεί την ολοκλήρωση του έργου, ενάντια στην αδιαφορία όλων των κρατικών θεσμών», τονίζεται στην επιστολή και ζητείται από το Περιφερειακό Συμβούλιο «να διεκδικήσει να ολοκληρωθεί, με ευθύνη του κράτους και κρατική χρηματοδότηση».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Προς τον κ. περιφερειάρχη,

Προσβολή στην ιστορική μνήμη συνιστά η κατάσταση του μνημειακού συγκροτήματος για τη Μάχη της Κρήτης, στη θέση «Συκολιά» του Γαλατά Χανίων. Η εικόνα εγκατάλειψης του μνημείου, που βρίσκεται πάνω από τον κάμπο της Αγιάς, εκεί που έγιναν σκληρές μάχες τον Μάιο του 1941, αποτελεί «μνημείο» ασέβειας και αδιαφορίας για τον απαράμιλλο ηρωισμό του κρητικού λαού και τη σχεδόν καθολική συμμετοχή του στη Μάχη της Κρήτης.  Μάχη με ιδιαίτερη θέση στη λαϊκή αντίσταση και πάλη της περιόδου του Β΄ Παγκόσμιου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου.

Ειδικότερα, το Μνημείο σήμερα παρουσιάζει εικόνα πλήρους απαξίωσης. Το μνημειακό συγκρότημα που προορίζονταν για τη λειτουργία ενός μουσειακού χώρου με συνεδριακό κέντρο, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, με εκθετήρια, αίθουσες εκδηλώσεων, οπτικοακουστικών μέσων, εργαστηρίων κ.λπ., είναι ένα κουφάρι από μπετό. Οι μαρμάρινες πλάκες είναι κατεστραμμένες, χώροι του μνημείου έχουν μετατραπεί σε στάβλους και μαντριά, ο χώρος, αφύλακτος, έχει γίνει αντικείμενο βεβήλωσης, ο φέρων οργανισμός των κτιρίων (τα μπετό) είναι ποτισμένος από την υγρασία κτλ.

Το μνημειακό συγκρότημα στο Γαλατά, που θεμελιώθηκε πριν 30 χρόνια, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω της διαχρονικής αδιαφορίας των κυβερνήσεων και της τοπικής – περιφερειακής διοίκησης. Μολονότι δόθηκαν αρκετά χρήματα για να φτάσει το έργο μέχρι και την κατασκευή του σκελετού του κτιρίου, με την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου σταμάτησε η χρηματοδότηση. Η περιφερειακή αρχή Κρήτης που το παρέλαβε ως έργο, αφού καταργήθηκαν οι Νομαρχίες, αδιαφορεί  για την υφιστάμενη κατάσταση και την ανάγκη ολοκλήρωσης.

 Η κατάσταση αυτή προκαλεί αγανάκτηση σε όλη την κοινωνία της Κρήτης και ιδιαίτερα των Χανίων, που ανησυχεί για τη σκοπιμότητα της εγκατάλειψης και διεκδικεί την ολοκλήρωση του έργου, ενάντια στην αδιαφορία όλων των κρατικών θεσμών.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητούμε:

 • Το Περιφερειακό Συμβούλιο να διεκδικήσει να ολοκληρωθεί, με ευθύνη του κράτους και κρατική χρηματοδότηση, το Μνημείο για τη Μάχη της Κρήτης, στη θέση «Συκολιά» του Γαλατά Χανίων, και να δοθεί στην τοπική κοινωνία ως ένα ζωντανό μνημείο ανοιχτό για εργαζόμενους, μαθητές, αλλά και τουρίστες, για να μπορεί να αξιοποιείται από τον λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της ιστορίας της λαϊκής αντίστασης του τόπου.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης: ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εικόνα εγκατάλειψης στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης στον Γαλατά Χανίων
Προσβολή στην ιστορική μνήμη συνιστά η κατάσταση του μνημειακού συγκροτήματος για τη Μάχη της Κρήτης, στη θέση «Συκολιά» του Γαλατά Χανίων, όπως επισημαίνουν βουλευτές του ΚΚΕ, σε σχετική ερώτησή τους που...
Εικόνα εγκατάλειψης στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης στον Γαλατά Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων Κρήτης για το φαράγγι της Κανδάνου
Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης ζητά με έγγραφό της από την Περιφέρεια να λαμβάνεται υπόψιν το καθεστώς προστασίας του ιστορικού τόπου της Καντάνου και να ενημερώνεται εγγράφως και...
Παρέμβαση της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων Κρήτης για το φαράγγι της Κανδάνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν την τοποθέτηση φύλακα σε ένα σημαντικό Βυζαντινό μνημείο της Κρήτης
Την τοποθέτηση φύλακα στον Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Ροτόντα) στην Τ.Κ Επισκοπής του Δήμου Πλατανιά, ζητά ο δήμαρχος Πλατανιά με έγγραφο του, προς την υπουργό Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.
Ζητούν την τοποθέτηση φύλακα σε ένα σημαντικό Βυζαντινό μνημείο της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο μνημείο για τους εκτελεσθέντες στον Κακόπετρο από την Περιφέρεια
Την δέσμευση της Περιφέρειας Κρήτης για την χρηματοδότηση της κατασκευής ενός νέου μνημείου, αφιερωμένου στους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς κατοίκους του μαρτυρικού χωριού Κακόπετρος στα Χανιά, ανακοίνωσε...
Νέο μνημείο για τους εκτελεσθέντες στον Κακόπετρο από την Περιφέρεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μνημείο (και όχι ξενοδοχείο) η Μεραρχία Χανίων
Φρένο στα επενδυτικά σχέδια του Πολυτεχνείου Κρήτης και της εταιρείας Belvedere ΕΠΕ βάζουν με κοινή γνωμοδότησή τους το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και το ΚΑΣ σε ό,τι αφορά το κτίριο της 5ης Μεραρχίας...
Μνημείο (και όχι ξενοδοχείο) η Μεραρχία Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λασίθι: Βεβήλωσαν μνημείο του ΚΚΕ στο οροπέδιο Καθαρού
Άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο του ΚΚΕ, το οποίο είχε τοποθετηθεί τον Ιούνιο του 2016 ως ένδειξη τιμής για την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Ανατολική Κρήτης, στο οροπέδιο Καθαρού της Κριτσάς στο...
Λασίθι: Βεβήλωσαν μνημείο του ΚΚΕ στο οροπέδιο Καθαρού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας