• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.1°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.7°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 20.9°C
  5 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 15.9°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 16.5°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.4°C
  0 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 19.6°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 20.3°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 20.2°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 16.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 23.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 19.3°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.3°C
  1 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 17.8°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  51%
Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

ΚΚΕ Χανιών: Προβλήματα στους εμβολιασμούς λόγω έλλειψης εμβολιαστικών κέντρων

 • A-
 • A+
Μόλις 22 εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν στην Κρήτη, αντί για 66 που προβλέπονταν να λειτουργήσουν στο νησί σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες το Νοέμβριο του 2020.

Όπως αναφέρει το ΚΚΕ Χανίων σε ανακοίνωσή του, η έλλειψη των εμβολιαστικών κέντρων έχει οδηγήσει σε πολλά προβλήματα στον εμβολιασμό του πληθυσμού του νησιού.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ Χανίων, υπερήλικες άνω των 85 ετών, με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης και επιβαρυμένη υγεία, καλούνται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, προκειμένου να εμβολιαστούν, καθώς αρκετά Κέντρα Υγείας δεν λειτουργούν ακόμη ως εμβολιαστικά κέντρα. «Παράδειγμα στον νομό Ρεθύμνου, όπου ο εμβολιασμός γίνεται μέχρι στιγμής μόνο στο νοσοκομείο, στα ΚΥ Ρεθύμνου και Περάματος και στην ΤΟΜΥ Ρεθύμνου ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατ’ οίκον εμβολιασμό ατόμων με κινητικά προβλήματα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, άτομα 60-64 ετών εμβολιάζονται μόνο σε 7 εμβολιαστικά κέντρα για όλο το νησί (ΤΟΜΥ Αλικαρνασσού, ΠΙ Χερσονήσου, ΚΥ Χανίων, ΠΙ Ταυρωνίτη, ΚΥ Ρεθύμνου, ΤΟΜΥ Αγίου Νικολάου και στο ΓΝ-ΚΥ Σητείας), πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί αναγκάζονται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν. Για παράδειγμα όλοι οι κάτοικοι του νομού Ρεθύμνου 60-64 ετών θα εμβολιαστούν στο ΚΥ Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ Χανίων, σοβαρά προβλήματα προκαλεί ακόμα η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον αναγκαίο εμβολιασμό, χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ενώ ταυτόχρονα, η λειτουργία των Νοσοκομείων ως εμβολιαστικών κέντρων, επιδεινώνει την ήδη δύσκολη κατάσταση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Πολλαπλά είναι τα προβλήματα στην κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, ως συνέπειες της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, που αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες το Νοέμβριο του 2020, προβλέπονταν να λειτουργήσουν 66 εμβολιαστικά κέντρα στο νησί. Ωστόσο, μέχρι 18/2/2021 λειτουργούν, σύμφωνα με την 7η ΥΠΕ,  μόλις 22 εμβολιαστικά κέντρα.

Το αποτέλεσμα είναι τεράστια εμπόδια στον εμβολιασμό. Υπερήλικες άνω των 85 ετών, με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης και επιβαρυμένη υγεία, καλούνται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, προκειμένου να εμβολιαστούν, καθώς αρκετά Κέντρα Υγείας (ΚΥ) δεν λειτουργούν ακόμη ως εμβολιαστικά κέντρα όπως πχ στο νομό Ρεθύμνου, όπου ο εμβολιασμός γίνεται μέχρι στιγμής μόνο στο νοσοκομείο, στα ΚΥ Ρεθύμνου και Περάματος και στην ΤΟΜΥ Ρεθύμνου. Συνάμα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατ’ οίκον εμβολιασμό ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Άτομα 60-64 ετών εμβολιάζονται από 15/2/2021 (με το εμβόλιο της Astrazeneca) μόνο σε 7 εμβολιαστικά κέντρα για όλο το νησί (ΤΟΜΥ Αλικαρνασσού, ΠΙ Χερσονήσου, ΚΥ Χανίων, ΠΙ Ταυρωνίτη, ΚΥ Ρεθύμνου, ΤΟΜΥ Αγίου Νικολάου και στο ΓΝ-ΚΥ Σητείας). Με μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να ξεκινήσει και το ΠΙ Τυμπακίου. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί αναγκάζονται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν. Για παράδειγμα όλοι οι κάτοικοι του νομού Ρεθύμνου 60-64 ετών θα εμβολιαστούν στο ΚΥ Ρεθύμνου! 

Η κατάσταση αυτή προκαλεί τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων της Κρήτης και ιδιαίτερα των ορεινών και απομακρυσμένων από τα αστικά κέντρα περιοχών. Για παράδειγμα οι κάτοικοι Σελίνου - Καντάνου Χανίων, ορεινός και απομακρυσμένος δήμος με τους περισσότερους κατοίκους να είναι ηλικιωμένοι και βιοπαλαιστές, αναγκάζονται να μετακινούνται στα Χανιά, αφού το ΚΥ Καντάνου δε λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο.

Το ίδιο συμβαίνει και για τα Κέντρα Υγείας Σπηλίου Ρεθύμνου (εξυπηρετεί τουλάχιστον 20846 άτομα), Τζερμιάδου Οροπεδίου Λασιθίου (εξυπηρετεί τουλάχιστον 2357 άτομα), Χάρακα του Δ. Αρχανών Αστερουσίων (εξυπηρετεί τουλάχιστον 10357 άτομα), το Πολυδύναμο Π.Ι. Χώρας Σφακίων Χανίων (με 3.000 κατοίκους), στα Ανώγεια Ρεθύμνου (εξυπηρετεί τουλάχιστον 7116 άτομα), το Κέντρο Υγείας Άνω Βιάννου (εξυπηρετεί τουλάχιστον 5533 άτομα), στην Αγ. Βαρβάρα του Δ. Γόρτυνας (εξυπηρετεί τουλάχιστον 48855 άτομα), το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου του Δ. Μινώα (εξυπηρετεί τουλάχιστον 21251 άτομα), στους Δήμους Ιεράπετρας και Σητείας Λασιθίου, στις Αρχάνες Δ. Αρχανών Αστερουσίων κτλ.

Σοβαρά προβλήματα προκαλεί ακόμα η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον αναγκαίο εμβολιασμό, χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), που παραμένει υποβαθμισμένη και υποστελεχωμένη, ενώ οι ελλείψεις θα χειροτερέψουν από τη νέα μείωση κατά 96 εκατ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης για τα Κέντρα Υγείας. Η στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων γίνεται με μετακινήσεις και  υπερεφημέρευση των ήδη υπαρχόντων γιατρών και με λίγες (33) προσλήψεις επικουρικών νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού. Η κυβέρνηση συνεχίζει με την τακτική των «μπαλωμάτων» να μετακινεί  τους γιατρούς των Περιφερειακών Ιατρείων (Π.Ι) σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία. Ως συνέπεια, αναβάλλονται τακτικά ραντεβού ασθενών στα ΚΥ, τα Περιφερειακά Ιατρεία δε λειτουργούν, προκειμένου να απασχοληθεί το ελλιπές προσωπικό τους με τον εμβολιασμό. Γενικά είναι αμφίβολο αν μπορεί να ανταποκριθεί η ήδη ρημαγμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στις ανάγκες εμβολιασμού, χωρίς να ανασταλούν  ούτε να παρεμποδιστούν οι υπόλοιπες λειτουργίες της, όπως εξετάσεις, συνταγογράφηση, ιατρική φροντίδα και αποκατάσταση και χωρίς να κλείσουν τα Περιφερειακά Ιατρεία.

Ταυτόχρονα, η λειτουργία των Νοσοκομείων ως εμβολιαστικών κέντρων, επιδεινώνει την ήδη δύσκολη κατάσταση, με ανακύκλωση του ίδιου εξουθενωμένου υγειονομικού προσωπικού, συνθήκες επικίνδυνου συγχρωτισμού υγιούς πληθυσμού με ασθενείς, με περαιτέρω περιορισμό - λόγω των ελλείψεων - των «non-COVID» λειτουργιών, με αποτέλεσμα την επικίνδυνη καθυστέρηση στη διάγνωση και θεραπεία χιλιάδων ασθενών.

Εκτός των παραπάνω, κυβέρνηση και Κομισιόν έχουν μεγάλες ευθύνες για τη βραδυπορία στον εμβολιασμό κατά της Covid-19, με την απαγόρευση στα κράτη-μέλη να διαπραγματεύονται αυτοτελώς την προμήθεια εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός  του πληθυσμού, ενώ διεξάγεται ένας εμπορικός πόλεμος μεγάλων  συμφερόντων που θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η κυβέρνηση πορεύεται και στο θέμα των εμβολιασμών στο πλαίσιο της πολιτικής που λογαριάζει ως «κόστος» την ολοκληρωμένη προστασία της υγείας του λαού, με αποτέλεσμα  οι εργαζόμενοι και ο λαός να μένουν ξανά εκτεθειμένοι».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Την άμεση λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων στην Κρήτη ζητά ο περιφερειάρχης
Την άμεση λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων με έμφαση τις απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης ζητεί από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.
Την άμεση λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων στην Κρήτη ζητά ο περιφερειάρχης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό ο θάνατος του ηλικιωμένου στην Κρήτη
Ο θάνατος του 87χρονου δε σχετίζεται με τη χορήγηση της 2ης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού όπως έδειξαν τα ευρήματα από τη νεκροψία νεκροτομή που διενεργήθηκε.
Δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό ο θάνατος του ηλικιωμένου στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Ζητούν την άμεση λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου Σπηλίου
Την άμεση ενεργοποίηση του εμβολιαστικού κέντρου στο Κέντρο Υγείας Σπήλιου, ζητά με επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης.
Ρέθυμνο: Ζητούν την άμεση λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου Σπηλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Κρήτη
Ξεκίνησαν σήμερα στην Κρήτη οι εμβολιασμοί στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων από την Κινητή Ομάδα Υγείας Ηρακλείου του ΕΟΔΥ, βάση του σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας και την προτεραιοποίηση της Εθνικής...
Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί - Έχουν χορηγηθεί 35.698 δόσεις
Συνεχίζεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών covid-19, στις δομές υγείας της Κρήτης, στις οποίες μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί 35.698 δόσεις του εμβολίου.
Κρήτη: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί - Έχουν χορηγηθεί 35.698 δόσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ηλικιωμένος πέθανε λίγο μετά τον εμβολιασμό του
Ένας ηλικιωμένος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή λίγη ώρα μετά τον εμβολιασμό του για τον κορονοϊό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Κρήτη: Ηλικιωμένος πέθανε λίγο μετά τον εμβολιασμό του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας