• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 24.6°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.1°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  4 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 18.6°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  4 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.3°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 10.4°C / 16.5°C
  5 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 20.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.5°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.5°C
  3 BF
  52%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 23.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 24.8°C
  3 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.4°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.2°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 10.8°C / 16.9°C
  2 BF
  63%

Παρέμβαση διαμαρτυρίας για αυξανόμενα κρούσματα σε εργαζομένους σούπερ μάρκετ, από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Καθημερινό φαινόμενο τα κρούσματα στα σούπερ μάρκετ του Ηρακλείου

 • A-
 • A+
Για πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κορονοϊού στους εργαζομένους των σούπερ μάρκετ της Κρήτης και ιδιαίτερα του Ηρακλείου, κάνει λόγο η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, τονίζοντας πως τα σούπερ μάρκετ έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στα Super Market ένα χρόνο τώρα δουλεύουν ασταμάτητα κάτω από αντίξοες συνθήκες, στην ουσία σε συνθήκες θανάτου, με ανεπαρκή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Για το ζήτημα, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση νωρίς από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου σε υποκατάστημα σούπερ μάρκετ όπου καταγράφηκαν 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα τις προηγούμενες ημέρες θέτοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους και πελάτες.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, «οι χώροι δουλειάς και ιδιαίτερα τα Σούπερ Μάρκετ έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Όλο το προηγούμενο διάστημα μετρήσαμε κρούσματα σε Lidl, Χαλκιαδάκη καταστήματα και αποθήκη, Βασιλόπουλο και αλλού. Τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι η κατάσταση εντείνεται καθώς μετράμε τουλάχιστον τέσσερα κρούσματα μέσα σε μόλις 10 ημέρες στην επιχείρηση Σκλαβενίτης, μάλιστα τα τρία εξ αυτών παρουσιάζονται σε συγκεκριμένο κατάστημα που κανονικά θα έπρεπε να έχει σφραγιστεί».

Η Ένωση τονίζει πως στα περισσότερα καταστήματα που παρουσιάστηκε κρούσμα η εργοδοσία επιδίωξε να το κουκουλώσει με διάφορα τερτίπια ενώ οι απολυμάνσεις του καταστήματος γίνονται “τη νύχτα” όπως ενημερώνουν οι διευθυντές. Παράλληλα αρνούνται κατηγορηματικά να δώσουν αποδεικτικά απολύμανσης και την κάλυψη τους για περιπτώσεις Covid-19 ενώ σε αρκετές περιπτώσεις που τα κρούσματα έχουν διαπιστωθεί σε πόστα με νωπά προϊόντα (φρουταγορές, αλαντικα-τυρια - κρεοπωλεία)  δεν μπαίνουν καν στον κόπο να καταστρέψουν τα νωπά προϊόντα καθώς η απολύμανση τους είναι αδύνατη.

Όπως αναφέρει η Ένωση, η αύξηση των κρουσμάτων στα Σούπερ Μάρκετ δεν είναι τυχαίο γεγονός καθώς βασίζεται στην σημαντική έλλειψη ουσιαστικών πρωτοκόλλων και στην συνειδητή καταπάτηση των ήδη υπάρχοντων στο βωμό του κέρδους και ζητά μια σειρά από μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ αλλά και των πελατών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου:

«Οι εργαζόμενοι στα Super Market ένα χρόνο τώρα δουλεύουν ασταμάτητα κάτω από αντίξοες συνθήκες, στην ουσία σε συνθήκες θανάτου, πηγαίνουν στη δουλειά και δε γνωρίζουν αν θα γυρίσουν υγιείς πίσω στα σπίτια τους. Τα κυβερνητικά λόγια περί ηρωισμού μπήκαν σαν σεντόνι να σκεπάσουν τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς αλλά και στην αδυναμία του δημόσιου συστήματος υγείας να στηρίξει επαρκώς την υγεία του λαού.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα μπαίνουν για τα καλά κάτω από το πρίσμα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, αλλοιώνονται, ακυρώνονται και μετατρέπονται σε πρωτόκολλα της εργοδοσίας. Η προστασία της υγείας των εργαζομένων και καταναλωτών υποβιβάζεται κάτω από την ανάγκη της ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων. Η τραγική απώλεια τους συναδέλφους την Αττική επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα γύρω από τα μέτρα προστασίας.

Οι χώροι δουλειάς και ιδιαίτερα τα Σούπερ Μάρκετ έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Όλο το προηγούμενο διάστημα μετρήσαμε κρούσματα σε Lidl, Χαλκιαδάκη καταστήματα και αποθήκη, Βασιλόπουλο και αλλού. Τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι η κατάσταση εντείνεται καθώς μετράμε τουλάχιστον τέσσερα κρούσματα μέσα σε μόλις 10 ημέρες στην επιχείρηση Σκλαβενίτης, μάλιστα τα τρία εξ αυτών παρουσιάζονται σε συγκεκριμένο κατάστημα που κανονικά θα έπρεπε να έχει σφραγιστεί.

Η αύξηση των κρουσμάτων στα Σούπερ Μάρκετ δεν είναι τυχαίο γεγονός και η “κακή στιγμή”. Βασίζεται στην σημαντική έλλειψη ουσιαστικών πρωτοκόλλων και στην συνειδητή καταπάτηση των ήδη υπάρχοντών στο βωμό του κέρδους και της διασφάλισης της καλπάζουσας κερδοφορίας τους εν μέσω πανδημίας κατά 18,7%.

Όλο το προηγούμενο διάστημα δώσαμε μάχες για να διεξάγονται τέστ σε όλους τους εργαζόμενους του καταστήματος που παρουσιάζεται κρούσμα και όχι μονάχα στο “εν λόγω τμήμα” όπως επέμεναν οι εργοδότες. Στα περισσότερα καταστήματα που παρουσιάστηκε κρούσμα η εργοδοσίαεπιδίωξε να το κουκουλώσει με διάφορα τερτίπια ενώ οι απολυμάνσεις του καταστήματος γίνονται “τη νύχτα” όπως ενημερώνουν οι διευθυντές. Παράλληλα αρνούνται κατηγορηματικά να δώσουν αποδεικτικά απολύμανσης και την κάλυψην τους για περιπτώσεις Covid-19. Σε αρκετές περιπτώσεις που τα κρούσματα έχουν διαπιστωθεί σε πόστα με νωπά προϊόντα (φρουταγορές, αλαντικα-τυρια - κρεοπωλεία)  δεν μπαίνουν καν στον κόπο να καταστρέψουν τα νωπά προϊόντα καθώς η απολύμανση τους είναι αδύνατη.

Στο βωμό του “να μην πέσει η κίνηση και στιγματιστεί το μαγαζί” αποφεύγουν σαν τον διάολο το λιβάνι, τη δημοσιοποίηση του κρούσματος. Έτσι αν κάποιος πελάτης ανήκει  ακόμη και αν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και έχει εξυπηρετηθεί από κρούσμα, είναι αδύνατον να το γνωρίζει ότι πιθανόν να έχει νοσήσει, να γίνει η ιχνηλατηση και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την βπροστασία της δημόσιας υγείας.

Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκύψουμε το κεφάλι, να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις μετρώντας απώλειες και κρούσματα, ως στατιστική! Δεν είναι ανεκτή  η θέση της εργοδοσίας που λέει ότι «κάνει τα πάντα σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα». Μας προκαλούν οργή και θυμό!

Δε μπορούμε να δεχτούμε ως φυσιολογικό φαινόμενο και ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι στις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως αυτές των super market, το μόνο «πρωτόκολλο» που βρίσκεται σε ισχύ είναι η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμα κι όταν διαπιστωθεί συγκέντρωση κρουσμάτων.

Εδώ και τώρα ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
 • Κατάλληλος φυσικός εξαερισμός μέσα στους εργασιακούς χώρους.
 • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους από εξειδικευμένα συνεργεία.
 • Καθαριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των καταστημάτων.
 • Γιατρός εργασίας σε κάθε κατάστημα.
 • Αυστηρή τήρηση του αριθμού πελατών ανά τ.μ.
 • Άμεση μετακίνηση των εργαζομένων που το επιθυμούν σε καταστήματα πλησίον της κατοικίας τους
 • Να δοθεί άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
 • Καταβολή των μισθών και των επιδομάτων ( ασθενείας, ανεργίας, ειδικού σκοπού κ.α) χωρίς καμία καθυστέρηση και γραφειοκρατική διαδικασία.
 • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με εξοπλισμό, ΜΕΘ και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας».
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εσπασαν την καραντίνα - πληρώνουν πρόστιμο 15.000
Υψηλά πρόστιμα σε άτομα που έσπασαν την καραντίνα επιβλήθηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πατέρας με τους δύο γιους του αγνόησαν τις συστάσεις και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 ευρώ. 
Εσπασαν την καραντίνα - πληρώνουν πρόστιμο 15.000
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: "Στο κόκκινο" όλος ο νομός
Σε νέα σκληρότερα μέτρα εισέρχεται ολόκληρος ο νομός του Ρεθύμνου, μετά και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ρέθυμνο: "Στο κόκκινο" όλος ο νομός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας