Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.0°C
  3 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  2 BF
  39%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 9.4°C / 17.2°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.2°C / 12.0°C
  2 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.3°C
  0 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 17.2°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 20.0°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.0°C
  2 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 13.9°C / 21.1°C
  4 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  5 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 21.1°C
  1 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 15.0°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.3°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  3 BF
  38%
Χανιά: Τη στήριξη της τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητούν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό

Από παλαιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στον επισιτισμό, στο Δημαρχείο Χανίων

Χανιά: Τη στήριξη της τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητούν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό

 • A-
 • A+
Κινητοποίηση στο Δημαρχείο Χανίων ζητώντας την στήριξη της τοπικής Αυτοδιοίκησης στα αιτήματά τους και στην εξασφάλιση του εισοδήματός τους.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου έξω από το Δημαρχείο στις 10:30 το πρωΐ, διεκδικώντας να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου ζητούν επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, να διασφαλιστεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψης, απαλλαγή από τέλη και μειώσεις σε ρεύμα, νερό και τηλέφωνο καθώς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας χωρίς μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων για όλο τον κλάδο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση-κάλεσμα:

«Την Παρασκευή 19/2 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη έπειτα από κάλεσμα του Σωματείου Επισιτισμού στην οποία συμμετείχαν Δ. Σ. σωματείων που έχουν στην δύναμή τους εποχιακά εργαζομένους.

Πήραν μέρος εκλεγμένοι συνδικαλιστές από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το σωματείο Τροφίμων και Ποτών, το Σωματείο Διανομέων και το παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στα Χανιά.

Την συζήτηση απασχόλησε η κατάσταση που βρισκόμαστε οι εποχιακά εργαζόμενοι και η οργάνωση της διεκδίκησης απέναντι στο κράτος και στην εργοδοσία ώστε να διασφαλιστεί το εισόδημα, η υγεία , τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Κοντεύει ένας χρόνος που οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό με συνεχόμενες κινητοποιήσεις διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμά μας να διασφαλιστεί το εισόδημα μας, τα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματά, η υγεία των συναδέλφων στους χώρους δουλειάς που μένουν ανοιχτοί.

 Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ένας εποχιακά εργαζόμενος στον επισιτισμό-τουρισμό καλείται να ζήσει με λιγότερο από το 20 % του εισοδήματος που είχε το 2019. Μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων μένουν χωρίς επίδομα ανεργίας όπως οι εποχικά εργαζόμενοι που εργάστηκαν για πρώτη φορά στο επισιτισμό - τουρισμό και δεν υπάγονται στην ρύθμιση των 50 ενσήμων για το ταμείο ανεργίας ή οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο που οι επιχειρήσεις που εργάζονταν δεν χαρακτηρίστηκαν εποχιακές.

Είναι πλέον καθαρό σε  όλο και περισσότερους εργαζόμενους ότι μόνο οι κινητοποιήσεις με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων αναγκάζουν την κυβέρνηση να πάρει όποια μέτρα ελάφρυνσης έχουν παρθεί μέχρις στιγμής. Oι πρόσφατες κατακτήσεις των ταξικά προσανατολισμένων σωματείων Πανελλαδικά αλλά και του  Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Αττικής οδήγησαν την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι:

 • Με νέα εγκύκλιο του Υπουργείου θα διασφαλιστεί η επαναπρόσληψη όλων των εποχικών εργαζομένων που εργάστηκαν το ‘19 σε Ξενοδοχεία.
 • Μέχρι τις 25 Φλεβάρη θα τακτοποιηθεί το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικών που με μονομερείς δηλώσεις εντάχτηκαν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού.
 • Η ασφαλιστική ικανότητα των εργαζομένων με εκ περιτροπής εργασία στα Ξενοδοχεία που σήμερα σε συνθήκες πανδημίας , με δική της ευθύνη δεν έχει διασφαλιστεί , θα γίνει προσπάθεια να τακτοποιηθεί. Το ίδιο και για τους χιλιάδες Ξεναγούς και Τουριστικούς Συνοδούς. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ασφάλιση όλων αυτών των εργαζομένων με τις πραγματικές μέρες εργασίας που πραγματοποίησαν πριν την πανδημία.
 •  Θα παραταθεί το αργότερο μέχρι τον Απρίλη το επίδομα των 534 ευρώ και οι αναστολές συμβάσεων.
 • Παύει να ισχύει το καθεστώς αυτασφάλισης στους διανομείς και οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να τους ασφαλίζουν ως μισθωτούς. 

Ο αγώνας για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας δεν σταματά! Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα αφήσουμε να πληρώσουν την κρίση για άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι.

Καλούμε την Παρασκευή 26/2 στις 10:30 π.μ.  σε κινητοποίηση με όλα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής  στο Δημαρχείο Χανίων και ζητάμε συνάντηση αντιπροσωπείας των φορέων  με την Δημοτική Αρχή.

Ζητάμε την πολιτική στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου στα παρακάτω αιτήματα:

 1. Να μη μείνει κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες μας. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις ΟΛΟΙ οι εποχιακοί εργαζόμενοι.
 2. Δραστικές μειώσεις σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.
 3. Για τους εποχικούς εργαζόμενους, τους άνεργους, τους απλήρωτους και σε όσους είναι οι συμβάσεις τους σε αναστολή, ή είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου. Για όλους αυτούς να ανασταλεί κάθε υποχρέωση προς τράπεζες και Δημόσιο.
 4. Να διασφαλιστεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψης όλων των εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό (ξενοδοχοϋπάλληλοι, επισιτιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά πρακτορεία, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, τουριστικοί συνοδοί, ξεναγοί, μουσικοί).  Καμιά απόλυση.
 5. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας χωρίς μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων για όλο τον κλάδο με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλη τη χώρα.
 6. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
 7. Να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Διεκδικούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση ώστε να υλοποιηθούν τα παρακάτω μέτρα ανακούφισης για τους εποχικά εργαζόμενους:

 • AΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΗ ΤΟΥ 2021
 • ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ
 • ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΠΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ. ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΧ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ Η ΤΩΡΙΝΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΑΜΕ ΤΟ 2019».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Παράταση στα επιδόματα ανεργίας στους εργαζομένους σε επισιτισμό-τουρισμό
Παρατείνονται τα επιδόματα ανεργίας των εργαζομένων σε Επισιτισμό και Τουρισμό όπως ενημέρωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Επισιτισμό -Τουρισμού.
Κρήτη: Παράταση στα επιδόματα ανεργίας στους εργαζομένους σε επισιτισμό-τουρισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Έκτακτο βοήθημα για τους ανέργους ζητούν τα σωματεία Επισιτισμού
Έκτακτο Οικονομικό Βοήθημα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους του κλάδου του Τουρισμού-Επισιτισμού, ζητούν τα σωματεία του κλάδου στα Χανιά.
Χανιά: Έκτακτο βοήθημα για τους ανέργους ζητούν τα σωματεία Επισιτισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στον επισιτισμό
Παράσταση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, πραγματοποίησε την Τετάρτη στον ΟΑΕΔ στα Χανιά ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων...
Χανιά: Παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στον επισιτισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου ζητούν προστασία των εποχικών σε τουρισμό-επισιτισμό
Κοινή επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Τουρισμού και Εργασίας, αλλά και στον ΟΑΕΔ και τους βουλευτές των νησιών τους, αποστέλλουν τα Εργατικά Κέντρα της Ρόδου και της Κρήτης
Τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου ζητούν προστασία των εποχικών σε τουρισμό-επισιτισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργαζόμενοι σε τουρισμό-επισιτισμό: Πεινάμε, πόσο πιο απλά να το πούμε;
Άλλη μια κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό που ετοιμάζονται να περάσουν τις γιορτές χωρίς ούτε καν τα βασικά και φυσικά χωρίς καμία κρατική στήριξη.
Εργαζόμενοι σε τουρισμό-επισιτισμό: Πεινάμε, πόσο πιο απλά να το πούμε;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας