Το συλλαλητήριο στα Χανιά πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης μετά από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και του Φοιτητικού Συλλόγου ΕΛΜΕΠΑ Χανίων, ενάντια στην καταστολή που εξαπολύει η κυβέρνηση απέναντι στους φοιτητές που απορρίπτουν τον νόμο για τα πανεπιστήμια που ψήφισε πριν λίγες μέρες.
Όπως σημειώνεται στο σχετικό κείμενο, η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά και την καταστολή της καταληψης στην οποία προχώρησαν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης στο κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ με αίτημα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές.
«Καταγγέλλουμε τις αναίτιες προσαγωγές συμφοιτητών μας στο σωρό, το όργιο βίας, χημικών, δακρυγόνων και τους τραυματισμούς, την άγρια επίθεση σε βάρος φοιτητών που κινητοποιούνταν, φοιτητών που έκαναν Γενική Συνέλευση, σε βάρος αυτών που διεκδικούν να σπουδάσουν», αναφέρουν οι φοιτητές, τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν την εφαρμογή του νόμου.
Τέλος ανακοίνωσαν πως διοργανώνουν μαζικό φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις 13:00 στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.
Τις κινητοποιήσεις υποστηρίζουν και συμμετέχουν σε αυτές οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής, Δασκάλων, Οικονομικού αλλά και οι επιτροπές αγώνα των φοιτητών του Ρεθύμνου. Στο πλαίσιο καταδίκης της καταστολής και του νομοσχεδίου οι φοιτητικοί σύλλογοι προχωράνε σε συσκέψεις:
- ΠΤΔΕ: Τρίτη 23/2, στις 20.30
- Κοινωνιολογία: Τετάρτη 24/2 , στις 20.30
- Ψυχολογίας: Πέμπτη 25/2, στις 20.30
- Φιλοσοφικής: Παρασκευή 26/2 στις, 20.30
Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητών:
«Καταγγέλλουμε τις αναίτιες προσαγωγές συμφοιτητών μας στο σωρό, το όργιο βίας, χημικών, δακρυγόνων και τους τραυματισμούς, την άγρια επίθεση σε βάρος φοιτητών που κινητοποιούνταν, φοιτητών που έκαναν Γενική Συνέλευση, σε βάρος αυτών που διεκδικούν να σπουδάσουν!
Οι μάσκες έπεσαν! Οι πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης έγιναν ξεκάθαρες!
Για την κυβέρνηση “κοινή λογική” είναι τα πανεπιστήμια να παραμείνουν κλειστά, για να περνάει νομοσχέδια πίσω από τις πλάτες μας, ελπίζοντας να εξασφαλίσει τις λιγότερες αντιδράσεις. Για αυτό βάζει την αστυνομία μέσα στις σχολές και αφήνει τους φοιτητές απ’ έξω!Για αυτό η Πρυτανεία του ΑΠΘ τολμά να “κατηγορεί” τους φοιτητές για παρακώληση της λειτουργίας του Ιδρύματος που παραμένει εδώ και ένα χρόνο κλειστό όπως και όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας!
Οι πραγματικές επιδιώξεις της πολιτικής τους και ο στόχος του νομοσχεδίου είναι ξεκάθαρος: θέλουν να εξασφαλίσουν “σιγή ιχθύος” για να κάνουν τις σπουδές μας χειρότερες, για να βάλουν κι άλλα εμπόδια στην προσπάθεια μας να σπουδάσουμε ολοκληρωμένα, να δουλέψουμε με δικαιώματα. Για αυτό αντιμετωπίζουν τους φοιτητές που αγωνίζονται ως εγκληματίες!
Το νομοσχέδιο που ψήφισαν στη Βουλή οι φοιτητές το έχουμε ήδη απορρίψει και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να εφαρμοστεί! Δεν θα χαρίσουμε τις σπουδές και το μέλλον μας στα σχέδια των κυβερνήσεων για Πανεπιστήμιο της επιχειρηματικής λειτουργίας, της καταστολής! Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι φοιτητές δεν τρομοκρατούνται και δεν υποχωρούν! Με ψηλά το κεφάλι συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να γίνουμε ξανά φοιτητές, να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας, για τα δικαιώματα μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή!
- Συμμετέχουμε στην Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης την Τετάρτη 24/02 στις 13:00 στο Ξύλινο Αμφιθέατρο (Α2)
- Οργανώνουμε μαζικό φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 25/02 στις 13:00 στην πλ. Δημοτικής Αγοράς
- Μπροστά στις 10 Μάρτη που συμπληρώνεται 1 χρόνος με κλειστά πανεπιστήμια προχωράμε σε πολύμορφες δραστηριότητες και μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο».
Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ:
«Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ καταγγέλλει το όργιο τρομοκρατίας που εκδηλώθηκε, αυτή τη φορά στους φοιτητές της Θεσσαλονίκης που διεκδικούσαν να ανοίξουν οι σχολές για να κάνουν μάθημα.
Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, αποδείχθηκαν η υποκρισία και οι πραγματικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ένα πανεπιστήμιο που είναι κλειστό εδώ και ένα χρόνο, όπου εδώ και ένα χρόνο οι επιστήμονες του αύριο δεν έχουν δει τις σχολές τους να λειτουργούν, δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε αγωνιζόμενους φοιτητές για να διασφαλίσουν την «ομαλή λειτουργία του ΑΠΘ».
Γελάει ο κάθε πικραμένος! Κυβέρνηση και πρυτανικές αρχές αντιμετωπίζουν τους δασκάλους, τους γιατρούς, τους υγειονομικούς σαν τρομοκράτες.
Το Σωματείο Εργαζόμενων ΠαΓΝΗ στηρίζει τους αγώνες των παιδιών μας και ΔΕΝ θα δεχθούμε την μετατροπή της πανδημίας σε »γύψο» απέναντι στο λαϊκό κίνημα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να απελευθερωθούν όλοι οι προσαχθέντες φοιτητές και να ανοίξουν οι σχολές με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας