• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.1°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 19.6°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.6°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.9°C / 17.2°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.0°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  4 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 20.4°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.2°C / 18.7°C
  0 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  1 BF
  40%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 19.0°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.3°C / 18.3°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 17.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  56%

Η φωτογραφία είναι από την πορεία αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera το Σάββατο 12.09.2020, μία εβδομάδα μετά την εκκένωσή της.

Χανιά: Ανακοίνωση της Rosa Nera για τα σχέδια αξιοποίησης στο λόφο Καστέλι

 • A-
 • A+
Ένα κείμενο για τον λόφο Καστέλι και το στρατόπεδο Μαρκοπούλου δημοσιοποίησε η Rosa Nera.

To κείμενο αναφέρεται στην αλλαγή του υπάρχοντος γενικού πολεοδομικού σχεδίου (Γ.Π.Σ) προκειμένου να διευκολυνθεί η εταιρία αξιοποίησης ενώ η κατάληψη στρέφει τα βέλη και κατά της δημοτικής αρχής Χανίων τονίζοντας πως είναι υπέρ της αξιοποίησης.

Επίσης, η κατάληψη αναφέρεται και στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, υπενθυμίζοντας το αίτημα να μετατραπεί ο χώρος σε πράσινο, ανοιχτός προς τους πολίτες και τονίζει πως η μόνη λύση είναι η προάσπιση και επέκταση των αυτοδιαχειριζόμενων ελεύθερων δημόσιων  χώρων που θα αποτελούν ζωντανά κύτταρα της πόλης.

Αναλυτικά το κείμενο:

«Το Δεκέμβρη του 2020 η εταιρία Belvedere Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε, η οποία σχεδιάζει τη μετατροπή των τριών κτιρίων στο λόφο Καστέλι σε ξενοδοχειακό συγκρότημα, αποστέλλει στο Δήμο Χανίων και σε τοπικό διαπλεκόμενο ΜΜΕ μια σειρά απεικονίσεων της πρότασής της· σε μια προσπάθεια να πείσει την τοπική κοινωνία για την εν λόγω επένδυση. Η υλοποίησή της προϋποθέτει την αλλαγή του υπάρχοντος γενικού πολεοδομικού σχεδίου (Γ.Π.Σ), το οποίο δεν επιτρέπει ξενοδοχειακή μονάδα τέτοιας κλίμακας.

Η εισήγηση της επιτροπής που έχει οριστεί απ’ τη δημοτική αρχή για την αλλαγή του χωροταξικού, ύστερα από κοινωνικές αντιδράσεις, διατηρεί τη χρήση της αμιγούς κατοικίας για το λόφο Καστέλι και πλέον περιλαμβάνει την “κοινωφελή χρήση” των τριών κτιρίων.

Ο Π. Σημανδηράκης έχει τοποθετηθεί ήδη στο πρόσφατο παρελθόν υπέρ του αυτοδιοίκητου του Πολυτεχνείου σε σχέση με την περιουσία που διαχειρίζεται, πράγμα το οποίο ουσιαστικά αποτελούσε θέση υπέρ της ξενοδοχοποίησης του Λόφου. Πλέον με τη δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να τροποποιήσει κεντρικά τις προτάσεις των δήμων για το χωροταξικό, μπορεί δίχως κόστος να υποκρίνεται πως αφουγκράζεται το κοινωνικό ρεύμα για κοινωφελή χαρακτήρα των κτιρίων. Παράλληλα, όλο τον προηγούμενο καιρό βρίσκεται σε εν κρυπτώ διαδικασίες και τηλεδιασκέψεις με τη σύγκλητο, την Belvedere και τον -από διάφορα πόστα (ξενοδόχος,πρύτανης, υφυπουργός παιδείας)- πιο ένθερμο υποστηρικτή της επένδυσης Β. Διγαλάκη.

Η αλλαγή του Γ.Π.Σ. δεν αφορά, όμως, μόνο το λόφο Καστέλι. Για παράδειγμα, ο καθορισμός των χρήσεων γης και των συντελεστών δόμησης για το χώρο του στρατοπέδου Μαρκόπουλο και για το παραλιακό μέτωπο της Νέας Χώρας αποτελούν ζητήματα για τα οποία η «αρμόδια επιτροπή» καλείται να καταθέσει προτάσεις. Φυσικά τον τελευταίο λόγο σε όλα τα παραπάνω έχει το «αρμόδιο Υπουργείο». Πρόκειται, λοιπόν, για μία συζήτηση που μας αφορά όλους/ες. Μια συζήτηση στην οποία ως συνέλευση της κατάληψης Rosa Nera επιδιώκουμε με τις παρεμβάσεις και τους αγώνες να θέτουμε ανοιχτά: σε τι πόλη θέλουμε να ζούμε.

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην τοπική αυτοδιοίκηση που επί δεκαετίες- και με δική της ευθύνη- το κέντρο της πόλης έχει μετατραπεί σε ένα τουριστικό θέρετρο. Ένα ιστορικό κέντρο το οποίο προσλαμβάνεται ως τέτοιο μονάχα όσο είναι εμπορικά αξιοποιήσιμο. “Η ακρόπολη ή το μπαλκόνι των Χανίων” λογίζεται ως φιλέτο, τόσο από τους επενδυτές που καιροφυλακτούν την υποτίμηση των μισθώσεων γης, όσο και από τους ιδιοκτήτες και το πολιτικό προσωπικό, κοινοβουλευτικό ή δημοτικό. Η τουριστικοποίηση ολόκληρων οικιστικών ζωνών, όπως ήταν κάποτε η παλιά πόλη έχει κάνει ορατές τις συνέπειές της. Η μόνιμη κατοίκηση είναι αραιή από την αύξηση των ενοικίων, οι δημόσιοι χώροι καταλαμβάνονται από επιχειρήσεις, ενώ δημιουργούνται αποκλεισμοί σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα κατανάλωσης ή δεν επιλέγουν να περιηγηθούν μέσα στο θεματικό πάρκο διασκέδασης. Αντιθέτως για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που εργάζεται στην τουριστική ζώνη αποτελεί ένα χώρο υποτιμημένης εργασίας, υπερωριών, και κατά μεγάλο μέρος μαύρης εργασίας, αν όχι εξ ολοκλήρου.

Για το λόφο Καστέλι

Κατά συνέπεια στη παρούσα συνθήκη τίθεται το ερώτημα αν το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να προασπίσει την ιστορικότητα των χώρων και τον δημόσιο χαρακτήρα μέσω του πολεοδομικού σχεδιασμού. Στον αντίποδα από την δεκαεξάχρονη εμπειρία του συλλογικού εγχειρήματος Rosa Nera αποδεικνύεται ότι η ιστορικότητα και ο δημόσιος χαρακτήρας διασφαλίζεται: από την ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους, από την ισότητα σε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, από την φροντίδα για την συλλογική μνήμη (είτε συντηρώντας το κτίριο, είτε αναδεικνύοντας πτυχές των παραλειπόμενων της τοπικής ιστορίας περασμένες στη λήθη).

Η πιο πρόσφατη πρόταση για τα κτίρια στο λόφο που αναδείχθηκε από τον κόσμο της κυριαρχίας και της αντιπροσώπευσης είναι η εξής: “Κόμβος Εκπαίδευσης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας“. Πέραν του γεγονότος πως πρόκειται για ξαναζεσταμένο φαΐ (αφού από την εποχή της μεταφοράς της Αρχιτεκτονικής Σχολής στα Κουνουπιδιανά είχε εμφανιστεί στον δημόσιο διάλογο για το κτήριο της Γαλλικής Σχολής) ας εξετάσουμε την πραγματική της κοινωνική ωφέλεια.

Ο λόφος Καστέλι των Χανίων“Τεχνολογικό Κέντρο, με τη δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης και παροχής υπηρεσιών σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας” ή για να το κάνουμε πιο λιανά, απλήρωτη εργασία φοιτητών, μεταπτυχιακών και λοιπών “εθελοντών πρακτικάριων” σε εταιρικά projects που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες του τόπου  ή τα ίδια τα ενδιαφέροντα των φοιτητών. Το ίδιο ακριβώς μη κοινωφελές πνεύμα διακρίνει και το  “Γραφείο Υποστήριξης και Επιταχυντή Νεοφυών Επιχειρήσεων”, λες και δεν έχουμε δει πού κατέληξαν οι προηγούμενες εφαρμογές αυτής της ιδέας παγκοσμίως. Το ποσοστό των ανθρώπων που “έπιασαν την καλή” ή ακόμα και κατάφεραν να αυτοσυντηρηθούν μέσα από τα κάθε λογής “φυτώρια νεοφυούς επιχειρηματικότητας” είναι πολύ κοντά σε αυτό των ανθρώπων που έπιασαν το ΛΟΤΤΟ. Οι υπόλοιποι (και μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους) δούλεψαν και δουλεύουν σαν σκλάβοι για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στις “παιδικές χαρές” τους, χωρίς καν να έχουν δικαιώματα στα τμήματα του λογισμικού που γράφουν ακόμα και στον “ελεύθερό τους χρόνο”, αφού σύμφωνα με τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει κάθε κομματάκι κώδικα που παράγουν ανήκει στην εταιρεία.

Είναι πασίγνωστο επίσης ότι οι “τεχνολογικοί κολοσσοί” που φαντασιώνεται να προσελκύσει το “Τεχνολογικό Κέντρο” όχι μόνο δεν πληρώνουν φόρους, αλλά όπου εγκαθίστανται διαρρηγνύουν συστηματικά τον κοινωνικό ιστό. Το παράδειγμα του Σαν Φρανσίσκο και των αγώνων των κατοίκων να παραμείνουν στην πόλη είναι πραγματικά βγαλμένο από την πιο εφιαλτική δυστοπία. Η πρόταση όμως γίνεται ακόμα πιο απωθητική με την “Κοινωνική Καινοτομία” που ευαγγελίζεται. Η διαχρονική απουσία των φορέων (Πολυτεχνείο, Περιφέρεια και Δήμος) σε σχέση με την αντιμετώπιση των πραγματικών αναγκών των ανθρώπων (όπως των “αόρατων” άστεγων της πόλης) ή κοινωνικών περιβαλλοντικών ζητημάτων (ΑΒΕΑ, Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, βιομηχανικές Α.Π.Ε) το μόνο καλό που προσφέρει είναι ότι  πυροδοτεί κάποιες φορές τους τοπικούς κοινωνικούς αγώνες.

Για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Όσον αφορά στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, το οποίο ήδη έχει περάσει στη δικαιοδοσία του δήμου Χανίων από το υπουργείο αμύνης, ύστερα από χρόνιους αγώνες διεκδίκησης των κατοίκων της περιοχής με τη συμπαράσταση του τοπικού κινήματος, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε  λίγα πράγματα που θεωρούμε σημαντικά. Το αίτημα για ένα χώρο πρασίνου, ένα πάρκο που θα έχει δημόσιο χαρακτήρα (δηλαδή θα αποτελεί τόπο συνάντησης των ανθρώπων της πόλης), δεν μπορεί να συμπλέει με ένα χώρο πρασίνου που θα εμπεριέχει ήπια ή εντατικότερη εμπορική εκμετάλλευση.

Αφενός γιατί αυτοί οι οποίοι αποφασίζουν για τις ζωές μας δεν μπορούν να εγγυηθούν τα όρια της εμπορευματοποίησης οποιουδήποτε χώρου, καθώς αποτελούν οργανικό
τμήμα και γραφειοκρατικό βραχίονα των μεγάλων ή μικρότερων επενδυτών που αδηφάγα ψάχνουν για επέκταση των κερδών τους· αφετέρου γιατί η παραδοχή ότι για να υπάρξει ένας δημόσιος χώρος πρασίνου στην πόλη, το πρώτο που οφείλουμε να εξετάσουμε είναι το πώς θα είναι οικονομικά βιώσιμος (με ότι αυτό συνεπάγεται) ξεσκεπάζει απ’ τη μια τις κερδοσκοπικές προθέσεις των σχεδιαστών κι απ’ την άλλη προβάλλει την πιο χυδαία στάση απέναντι στο φυσικό περιβάλλον.

hania.news

Ο μόνος κρίσιμος παράγοντας που μπορεί αποτελεσματικά να θέτει όρια στα σχέδια κερδοφορίας  ακόμα κι όταν αυτά υιοθετούν “πράσινα”, “οικολογικά” ή και “κοινωνικά ευαίσθητα” χαρακτηριστικά είναι οι κοινοί τοπικοί αγώνες της κοινωνικής και εργατικής βάσης , η οποία έχει ανάγκη για ελεύθερους από το εμπόρευμα δημόσιους χώρους που αναβαθμίζουν τον κοινωνικό μισθό και την ποιότητα της ζωής της.

Από μεριά μας, παραμένει η πρότασή μας για την προάσπιση και επέκταση των αυτοδιαχειριζόμενων ελεύθερων δημόσιων  χώρων που θα αποτελούν ζωντανά κύτταρα της πόλης και θα ευνοούν τη συμμετοχή όλων σε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Παράλληλα στηρίζουμε  κι εκφραζόμαστε μέσα από κάθε αγώνα διεκδίκησης με ανοιχτές ισότιμες διαδικασίες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόταση αυτοδιαχείρισης των κτιρίων στον λόφο Καστέλι από τη Rosa Nera
Πρόταση για αυτοδιαχείριση των κτιρίων στον λόφο Καστέλι στα Χανιά δημοσιοποίηση η «Συνέλευση Αλληλεγγύης της κατάληψης Rosa Nera».
Πρόταση αυτοδιαχείρισης των κτιρίων στον λόφο Καστέλι από τη Rosa Nera
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Γιατί στο Λόφο Καστέλι": Ανοιχτή εκδήλωση από την κατάληψη Rosa Nera
Εκδηλώσεις/δράσεις για το έργο της κατάληψης Rosa Nera και της σημασίας της για τη πόλη και τους ανθρώπους της, διοργανώνει το προσεχές Σάββατο η κατάληψη της Rosa Nera.
"Γιατί στο Λόφο Καστέλι": Ανοιχτή εκδήλωση από την κατάληψη Rosa Nera
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πήραν τη Rosa Nera από τους Χανιώτες, τη δίνουν σε ιδιώτες
Οργή στα Χανιά για την πισίνα στο ιστορικότερο σημείο της πόλης ● Αποτροπιασμός με το σχέδιο Διγαλάκη για την ξενοδοχοποίηση στον λόφο Καστέλι, την ώρα που μιλούσε για «ελεύθερη πρόσβαση» στον χώρο
Πήραν τη Rosa Nera από τους Χανιώτες, τη δίνουν σε ιδιώτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατέκλυσαν τα Χανιά για τη rosa nera - Χιλιάδες άνθρωποι κατά της «ξενοδοχοποίησης»
Πάνω από 5000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με αφετηρία την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή των ΜΑΤ...
Κατέκλυσαν τα Χανιά για τη rosa nera - Χιλιάδες άνθρωποι κατά της «ξενοδοχοποίησης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Nα εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του λόφου Καστέλι ζητούν αρχιτέκτονες και μηχανικοί
Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των κτιρίων στον λόφο Καστέλι ζητούν σε κοινή τους ανακοίνωση τα ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτώνων Διπλωματούχων, του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και το...
Nα εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του λόφου Καστέλι ζητούν αρχιτέκτονες και μηχανικοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας