• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.6°C / 32.3°C
  1 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.6°C / 31.2°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 32.0°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 29.7°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 29.7°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 26.1°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.6°C / 27.6°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.1°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 27.4°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  31%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.5°C / 26.7°C
  1 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  2 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.5°C / 32.5°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.0°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 31.1°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  23%

Από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στην Υγεία, στην 7η ΥΠΕ Κρήτης.

Στην απεργία της Τρίτης συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Κρήτης

 • A-
 • A+
Στην πανελλαδική κινητοποίηση της Τρίτης που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσαν πως θα συμμετέχουν η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου καθώς και ο Σύλλογος εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί απεργιακή κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ ενώ μέχρι τις 3 το μεσημέρι θα γίνει στάση εργασίας. Στα Χανιά η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πύλη του νοσοκομείου Χανίων «Άγιος Γεώργιος», στις 12 το μεσημέρι ενώ αποφασίστηκε και στάση εργασίας.

Οι γιατροί τονίζουν πως έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας παραμένουν οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής στις δημόσιες δομές υγείας, ενώ αυξάνονται ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με COVID-19 το τελευταίο διάστημα και στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, εκατοντάδες θέσεις γιατρών στις δημόσιες δομές υγείας της Κρήτης εξακολουθούν να είναι κενές. Επίσης, έχουν περιοριστεί οι τακτικές επεμβάσεις, ενώ οι λίστες χειρουργείων στα νοσοκομεία του νομού περιλαμβάνουν πάνω από 6500 ασθενείς. Μειωμένα είναι και τα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, ενώ εκατοντάδες προγραμματισμένα ραντεβού έχουν ακυρωθεί στα ΚΥ με αποτέλεσμα να καθυστερεί η αντιμετώπιση χιλιάδων ασθενών με διάφορες ασθένειες.

Παράλληλα, λιγότερες από τις μισές κενές θέσεις καλύφθηκαν προσωρινά κατά τη διάρκεια της πανδημίας με προσλήψεις επικουρικών, ενώ οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων που έχουν γίνει καθυστερούν να ολοκληρωθούν και δεν καλύπτουν όλα τα κενά ενώ συνεχείς είναι οι μετακινήσεις γιατρών μεταξύ νοσοκομείων διαφορετικών νομών, από τις δομές ΠΦΥ προς τα νοσοκομεία για το «μπάλωμα» των κενών.

Τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών:

 •  Προσλήψεις όλου του αναγκαίου ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ με γρήγορες, επείγουσες διαδικασίες. 
 • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων
 • Προκήρυξη όλων των κενών θέσεων. Προκήρυξη της κενής θέσης ουρολόγου στο Βενιζέλειο
 • Αλλαγή των οργανισμών των νοσοκομείων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες
 • Επαναφορά πλήρους λειτουργίας τακτικών ιατρείων και χειρουργείων και όλων των κλινικών 
 • Προμήθεια όλων των διαθέσιμων ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων και φαρμάκων ενάντια στον SARS-CoV-2
 • Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. 
 • Ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ και στελέχωσή τους με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού. 
 • Να μην επιβαρύνεται περαιτέρω το υπάρχον ανεπαρκές ιατρικό προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας με τη διενέργεια των εμβολιασμών και τη δειγματοληψία για τα τεστ κορονοϊού
 • Αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης για όσους εργαζόμενους καλύπτουν απογευματινές βάρδιες τις καθημερινές και στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων
 • Τεστ σε όλους τους ασθενείς κατά την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία. Δωρεάν τεστ στους συνοδούς και τις αποκλειστικές που κρίνονται απαραίτητοι για τη φροντίδα των ασθενών
 • Επιδημιολογική επιτήρηση με δωρεάν, μαζικά τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ στον πληθυσμό, σε εργασιακούς χώρους, σε σχολεία, εκτεταμένη ιχνηλάτηση και απομόνωση κρουσμάτων και των επαφών τους. 
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας.
 • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και υποχρεωτική ένταξή του στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, για τη νοσηλεία ασθενών (διασωληνωμένων και μη) με COVID-19 και με άλλες παθήσεις, για τη διενέργεια δωρεάν τεστ κορονοϊού κλπ.
 • Επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν τις περικοπές του 2012 και χορήγηση των οφειλόμενων αναδρομικών. 
 • Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Ορισμός της νόσησης από κορονοϊό ως επαγγελματική ασθένεια.
 • Ασφαλιστική κάλυψη της αστικής ευθύνης γιατρών από το κράτος.

Σημειώνεται πως με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων στηρίζει τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών, καλώντας σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, προκηρύσσοντας 3ωρη στάση εργασίας.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου:

«Η ΕΓΕΣΥΝΗ συμμετέχει στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ στις 23 Φλεβάρη. Καλούμε όλους τους γιατρούς ΕΣΥ να αγωνιστούν συλλογικά, από κοινού με τους υπόλοιπους υγειονομικούς, για να διεκδικήσουμε άμεση ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. 

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας παραμένουν οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής στις δημόσιες δομές υγείας, ενώ αυξάνονται ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με COVID-19 το τελευταίο διάστημα και στην περιοχή μας.

Εκτός από τις σημαντικές καθυστερήσεις στην παραγωγή και διανομή εμβολίων, προβλήματα υπάρχουν και στην οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων. Τα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα στην ΠΦΥ δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί,  ενώ εμβολιασμοί γίνονται και σε χώρους των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων. Ακόμη και τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν δεν έχουν ενισχυθεί επαρκώς με προσωπικό. Η στελέχωσή τους γίνεται (μέχρι στιγμής) κυρίως με μετακινήσεις, με υπερεφημερέρευση και με απλήρωτη υπερωριακή εργασία των υπαρχόντων γιατρών. Μάλιστα, δεν προβλέπεται αποζημίωση για τις απογευματινές βάρδιες (πλην Σαββάτου) των γιατρών που καλούνται να καλύψουν τα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων (στα ΚΥ της 7ης ΥΠΕ πληρώνονται ως μικτές εφημερίες).

Θάλαμοι έχουν δεσμευτεί για τη νοσηλεία κρουσμάτων, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και συγχώνευση κλινικών (της Νεφρολογικής, της Παιδοχειρουργικής, της Οφθαλμολογικής του ΠΑΓΝΗ, της Χειρουργικής, της ΩΡΛ, της Ορθοπεδικής, της Νευροχειρουργικής και της Γναθοχειρουργικής του Βενιζελείου), οι οποίες υπολειτουργούν εδώ και μήνες. Έχουν περιοριστεί οι τακτικές επεμβάσεις, ενώ οι λίστες χειρουργείων στα νοσοκομεία του νομού περιλαμβάνουν πάνω από 6500 ασθενείς. Μειωμένα είναι και τα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, ενώ εκατοντάδες προγραμματισμένα ραντεβού έχουν ακυρωθεί στα ΚΥ. Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερεί η αντιμετώπιση χιλιάδων ασθενών με διάφορες ασθένειες.

Εκατοντάδες θέσεις γιατρών στις δημόσιες δομές υγείας της περιοχής μας εξακολουθούν να είναι κενές με βάσει τους οργανισμούς του 2012, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες (π.χ. στον οργανισμό του ΠΑΓΝΗ προβλέπονται μόνο 2 θέσεις αγγειοχειρουργών, 2 ρευματολόγων, 1 παιδοψυχιάτρου). 

Λιγότερες από τις μισές κενές θέσεις καλύφθηκαν προσωρινά κατά τη διάρκεια της πανδημίας με προσλήψεις επικουρικών, ενώ οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων που έχουν γίνει καθυστερούν να ολοκληρωθούν και δεν καλύπτουν όλα τα κενά. Π.χ. δεν προκηρύχθηκε η κενή θέση ουρολόγου στο Βενιζέλειο, ενώ έχει επανειλημμένα ζητηθεί από το διευθυντή της κλινικής (εδώ και 2 χρόνια), με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα εφημέρευσης εδώ και τουλάχιστον 8 μήνες (που το τμήμα λειτουργεί χωρίς ειδικευόμενους ουρολόγους).

Συνεχείς είναι οι μετακινήσεις γιατρών μεταξύ νοσοκομείων διαφορετικών νομών, από τις δομές ΠΦΥ προς τα νοσοκομεία, από τμήματα του παθολογικού τομέα προς τις μονάδες COVID και πλέον και προς τα εμβολιαστικά κέντρα για το «μπάλωμα» των κενών.                

To ελλιπές ιατρικό προσωπικό έχει κουραστεί από τις συνεχείς μετακινήσεις, από τη συστηματική υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών και από τη μείωση του χρόνου ανάπαυσης, αφού παίρνει ελάχιστα ρεπό και οι άδειές του είναι σε αναστολή εδώ και μήνες. Αρκετοί συνάδελφοι έχουν νοσήσει από COVID-19 ως αποτέλεσμα της αυξημένης έκθεσης, της μη διενέργειας τακτικά επαναλαμβανόμενων τεστ, των ανεπαρκών μέσων προστασίας και των ελλιπών υγειονομικών πρωτοκόλλων. 

Λόγω της ανεπάρκειας γιατρών εργασίας και της υποστελέχωσης των επιτροπών λοιμώξεων των νοσοκομείων, εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ (ακόμη κι αν και οι ίδιοι έχουν εκτεθεί) αναλαμβάνουν τη δειγματοληψία των συναδέλφων τους που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα. 

Ενδεικτική του αυξημένου κινδύνου ενδονοσοκομειακής διασποράς είναι η πρόσφατη εμφάνιση 6 κρουσμάτων σε ασθενείς της Ορθοπεδικής του Βενιζελείου, που είχε ως αποτέλεσμα η διοίκηση του νοσοκομείου να αποφασίσει την προσκόμιση αρνητικού rapid test από συνοδούς και αποκλειστικές, επιβαρύνοντάς τους όμως με το κόστος της εξέτασης σε ιδιωτικές δομές, αφού δεν παρέχονται δωρεάν εξασφαλίζοντας την κάλυψη της δαπάνης αυτής από το κράτος.

Όλα αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα του περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, αφού προτεραιότητα δεν αποτελεί η προστασία της υγείας, αλλά η εξοικονόμηση δαπανών.

Εντείνεται παράλληλα ο αυταρχισμός διοικήσεων νοσοκομείων και είναι σε εξέλιξη πειθαρχικές διώξεις εις βάρος υγειονομικών (π.χ προέδρων ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, διευθύντριας Παθολογικής ΓΝ Ρεθύμνου) που αναδεικνύουν τα προβλήματα και αγωνίζονται για λύσεις.

Τονίζουμε την επιτακτική ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας εν όψει ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος. Διεκδικούμε:

 • Προσλήψεις όλου του αναγκαίου ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ με γρήγορες, επείγουσες διαδικασίες. 
 • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων
 • Προκήρυξη όλων των κενών θέσεων. Προκήρυξη της κενής θέσης ουρολόγου στο Βενιζέλειο
 • Αλλαγή των οργανισμών των νοσοκομείων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες
 • Επαναφορά πλήρους λειτουργίας τακτικών ιατρείων και χειρουργείων και όλων των κλινικών 
 • Προμήθεια όλων των διαθέσιμων ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων και φαρμάκων ενάντια στον SARS-CoV-2
 • Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. 
 • Ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ και στελέχωσή τους με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού. 
 • να μην επιβαρύνεται περαιτέρω το υπάρχον ανεπαρκές ιατρικό προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας με τη διενέργεια των εμβολιασμών και τη δειγματοληψία για τα τεστ κορωνοϊού
 • αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης για όσους εργαζόμενους καλύπτουν απογευματινές βάρδιες τις καθημερινές και στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων
 • τεστ σε όλους τους ασθενείς κατά την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία. Δωρεάν τεστ στους συνοδούς και τις αποκλειστικές που κρίνονται απαραίτητοι για τη φροντίδα των ασθενών
 • Επιδημιολογική επιτήρηση με δωρεάν, μαζικά τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ στον πληθυσμό, σε εργασιακούς χώρους, σε σχολεία, εκτεταμένη ιχνηλάτηση και απομόνωση κρουσμάτων και των επαφών τους. 
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας.
 • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και υποχρεωτική ένταξή του στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, για τη νοσηλεία ασθενών (διασωληνωμένων και μη) με COVID-19 και με άλλες παθήσεις, για τη διενέργεια δωρεάν τεστ κορωνοϊού κλπ.
 • Επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν τις περικοπές του 2012 και χορήγηση των οφειλόμενων αναδρομικών. 
 • Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Ορισμός της νόσησης από κορωνοϊό ως επαγγελματική ασθένεια.
 • Ασφαλιστική κάλυψη της αστικής ευθύνης γιατρών από το κράτος».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από υγειονομικούς στα νοσοκομεία της Κρήτης
Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα νοσοκομεία του νησιού, πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί στην Κρήτη.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από υγειονομικούς στα νοσοκομεία της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Κραυγή αγωνίας υγειονομικών για την κατάσταση στα νοσοκομεία
Σε συνθήκες υποστελέχωσης βρίσκεται εν μέσω του δεύτερου lockdown το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Κρούουν τον κώδωνα οι διευθυντές των κλινικών - Για κυβερνητική ανευθυνότητα και σοβαρές καθυστερήσεις και παραλείψεις...
Κρήτη: Κραυγή αγωνίας υγειονομικών για την κατάσταση στα νοσοκομεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Διαμαρτυρήθηκαν για τις σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποίησαν την Τετάρτη σωματεία εργαζομένων του Ηρακλείου, διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία και τις εγκληματικές,...
Ηράκλειο: Διαμαρτυρήθηκαν για τις σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Κρήτη
Ξεκίνησαν σήμερα στην Κρήτη οι εμβολιασμοί στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων από την Κινητή Ομάδα Υγείας Ηρακλείου του ΕΟΔΥ, βάση του σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας και την προτεραιοποίηση της Εθνικής...
Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Κρήτη ο Κοντοζαμάνης - Συναντήσεις με φορείς της υγείας
Διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Κρήτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Θα έχει συναντήσεις με τη διοίκηση και διευθυντές στην 7η ΥΠΕ Κρήτης, θα επισκεφθεί εμβολιαστικά κέντρα και θα έχει...
Στην Κρήτη ο Κοντοζαμάνης - Συναντήσεις με φορείς της υγείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση σωματείου εργαζομένων στην Υγεία στην 7η ΥΠΕ Κρήτης
Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, στα πλαίσια της 4ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ, συμμετείχε μαζί και με άλλα σωματεία υγειονομικών στην παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ.
Κινητοποίηση σωματείου εργαζομένων στην Υγεία στην 7η ΥΠΕ Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας