• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.2°C / 26.9°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 26.9°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.0°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  2 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  38%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 26.0°C
  3 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  3 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.1°C
  2 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 25.8°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.1°C / 24.7°C
  1 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  0 BF
  28%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 28.3°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.4°C / 28.2°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  3 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 25.0°C
  4 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  36%

Από παλαιότερη επιχείρηση κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών ξενοδοχείων της Κρήτης στον αιγιαλό. 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε έξαρση ο ιός των... καταπατήσεων

 • A-
 • A+
Ξενοδόχοι της Κρήτης αντιδρούν στην απομάκρυνση παράνομων κατασκευών από τον αιγιαλό επειδή έχουμε… πανδημία • Προτείνουν ευθέως συναλλαγή με το κράτος εις βάρος του δημόσιου χώρου, ενώ ξεκίνησαν οι αποξηλώσεις

Να μετατρέψουν τον κορονοϊό σε ευκαιρία ασυλίας για τις παρανομίες ετών εις βάρος του δημόσιου χώρου επιχειρούν ξενοδόχοι στην Κρήτη. Αφορμή για τον ξεσηκωμό τους αποτελεί η έναρξη υλοποίησης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε αυθαίρετες κατασκευές από τα συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Ηδη απομακρύνθηκαν οι πρώτες παράνομες κατασκευές στην Ελούντα, ενώ συνολικά για την Κρήτη έχουν εκδοθεί πάνω από 400 οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Σε κοινή επιστολή που υπογράφουν οι Ενώσεις Ξενοδόχων Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου Αγίου Νικολάου, Σητείας και Ιεράπετρας αλλά και ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης μαζί με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων, ζητούν αναστολή των κατεδαφίσεων και… οικονομική εξαγορά των καταπατήσεων του δημόσιου χώρου.

Αφού θυμίζουν πως πολλά από τα ξενοδοχεία που έχουν παρανομήσει είναι «ιστορικά και διεθνώς προβεβλημένα, με αδιαμφισβήτητη συμβολή στην εθνική οικονομία» (sic) ζητούν την αναβολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης επειδή αυτή γίνεται εν μέσω της πανδημίας. Οπως ισχυρίζονται, οι κατεδαφίσεις θα καταστήσουν πλήρως αδύνατη τη λειτουργία των επιχειρήσεων στο μέλλον και θα οδηγηθούν σε λουκέτα με άμεση συνέπεια την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη


Τον ισχυρισμό αυτό αντικρούει με επιχειρήματα στην «Εφ.Συν.» η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση τα πρωτόκολλα δεν αφορούν κύρια κτίσματα ώστε να βάζουν σε κίνδυνο την επιβίωση των επιχειρήσεων, παρά μόνο αυθαίρετες εξέδρες, τοιχία, σκάλες και πέργκολες που έχουν κατασκευαστεί ως προεκτάσεις νόμιμων οικημάτων σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η συναλλαγή

Οι ξενοδόχοι μάλιστα προτείνουν ευθέως συναλλαγή με το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω της παραπομπής των κατεδαφίσεων σε μια «ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων» η οποία σε συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς θα μελετήσει την κάθε μία περίπτωση για την οποία υφίσταται σε ισχύ πρωτόκολλο κατεδάφισης και θα βρει «τη βέλτιστη, διάφορη της κατεδάφισης, εναλλακτική λύση επίλυσης της διαφοράς».
Εξειδικεύουν μάλιστα τον τρόπο της συναλλαγής, προτείνοντας η εν λόγω επιτροπή να εξετάζει τις εκάστοτε συνθήκες ανέγερσης των… «φερόμενων» (sic) ως αυθαιρέτων κατασκευών, να τις κατατάσσει με βάση τη βαρύτητά τους, να εξετάζει την τυχόν υπαγωγή τους σε διαδικασία νομιμοποίησης – τακτοποίησης μετά χρηματικού αντιτίμου, ή διατήρησή τους κατόπιν επιβολής διοικητικού προστίμου, με σκοπό αφενός την είσπραξη εσόδων για το ελληνικό κράτος και αφετέρου τη διάσωση και συνέχιση της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων».

Και πάλι η κ. Κοζυράκη ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα «εξαγοράς» των καταπατήσεων και θυμίζει πως αντίστοιχες νομοθετικές προβλέψεις που υιοθετήθηκαν για καταπάτηση δασικών εκτάσεων κατέπεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Δεν μιλάμε μόνο για πολεοδομικές παραβάσεις, πρόκειται για καταπατήσεις δημόσιου χώρου και δεν υφίσταται κανένα περιθώριο υπαναχώρησης καθώς η προστασία του ορίζεται από το ίδιο το Σύνταγμα», λέει στην «Εφ.Συν.».

Δυστυχώς, στο πλευρό των παρανομούντων ξενοδόχων και καταστηματαρχών τάσσονται, προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους, δήμαρχοι από περιοχές της Κρήτης. Στην Ελούντα ο Αντώνης Ζερβός ζήτησε την αναστολή των κατεδαφίσεων ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη… νομιμοποίηση των παρανομιών, ενώ στην Ιεράπετρα ο Θεοδόσης Καλαντζάκης επικαλέστηκε και αυτός την πανδημία και ζήτησε να δοθεί στους παρανομούντες καταστηματάρχες η ευκαιρία να ανακάμψουν οικονομικά.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι εργασίες αποξήλωσης συνεχίζονται και δεν έχουν υπάρξει «άνωθεν» πιέσεις για αναστολή τους. Το ζητούμενο είναι αν αυτή τη φορά θα εφαρμοστεί ο νόμος ή αν η κυβέρνηση θα υποχωρήσει, όπως έγινε και το 2013, με παρέμβαση τότε της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, δίνοντας άφεση αμαρτιών σε βάρος του δημόσιου χώρου ώστε «να μην πληγεί το τουριστικό προϊόν της χώρας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ζητούν αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς
Την αντίδρασή τους στις κατεδαφίσεις που έχει προγραμματίσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, εκφράζουν μέσω επιστολής- διαμαρτυρίας τουριστικοί φορείς της Κρήτης, ζητώντας την αναστολή των κατεδαφίσεων.
Κρήτη: Ζητούν αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ξεκινούν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και δάση
Υπεγράφη η σύμβαση για την ανάθεση του σχετικού έργου για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κατασκευών που βρίσκονται σε ευαίσθητα περιβαλλοντικά περιοχές (κυρίως αιγιαλό, παραλία, δάση κλπ) της Κρήτης.
Κρήτη: Ξεκινούν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και δάση
ΒΟΥΛΗ
Σφοδρές αντιδράσεις για τις διατάξεις που παραδίδουν τον αιγιαλό στα ιδιωτικά συμφέροντα
Την οργή της αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει πολλές προβληματικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό και περιλαμβάνουν πολλά δώρα σε ιδιώτες, αλλά και ρυθμίσεις για...
Σφοδρές αντιδράσεις για τις διατάξεις που παραδίδουν τον αιγιαλό στα ιδιωτικά συμφέροντα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΜέΡΑ25: Να απελευθερωθεί οριστικά ο αιγιαλός από τα συμφέροντα
Το ΜέΡΑ25 καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφαση για επέκταση των οργανωμένων παραλιών και αντί αυτής να απελευθερώσει οριστικά τον αιγιαλό και τις παραλίες από ξαπλώστρες και τα συναφή, ώστε να...
ΜέΡΑ25: Να απελευθερωθεί οριστικά ο αιγιαλός από τα συμφέροντα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αιγιαλός: στραβά αρμενίζοντας και πάλι
Οι αιγιαλοί πρέπει, λοιπόν, να είναι προσβάσιμοι σε όλους τους πολίτες, με μέτρα και κανόνες που να μην τους προκαλούν βλάβες και όχι να παραχωρούνται προς αποκλειστική επιχειρηματική εκμετάλλευση.
Αιγιαλός: στραβά αρμενίζοντας και πάλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Αντιδρούν στο νέο πλαίσιο για τον αιγιαλό
Οι καταστηματάρχες αντιδρούν στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που τροποποίησε τα όρια του αιγιαλού στις νότιες παραλίες του Ηρακλείου - Συμβολική κατάληψη στο Δημαρχείο Φαιστού
Ηράκλειο: Αντιδρούν στο νέο πλαίσιο για τον αιγιαλό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας