• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.1°C / 27.4°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 27.0°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.1°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 24.3°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 22.0°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.9°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.0°C
  0 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 26.5°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 25.0°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  67%
ΕUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Κρήτη: Ζητούν άφεση αμαρτιών για τις αυθαίρετες κατασκευές

 • A-
 • A+
Νέα επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς με αίτημα την αναστολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες, απέστειλαν τουριστικοί φορείς και ενώσεις της Κρήτης.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, από τις δυσμενείς συνέπειες που πρόκειται να επιφέρει το εν λόγω έργο, θα επέλθει άμεσα η απόλυτη οικονομική κατάρρευση ιδιαίτερα σημαντικών για την οικονομική ανάπτυξη τουριστικών μονάδων, κάνοντας λόγο για ηθική βλάβη που πρόκειται να υποστούν οι εν λόγω τουριστικές επιχειρήσεις.

Οι τουριστικοί φορείς προτείνουν την σύσταση Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με αντικείμενο τη μελέτη της κάθε μίας συγκεκριμένης περίπτωσης ξενοδοχειακής μονάδας για την οποία υφίσταται εν ισχύ πρωτόκολλο κατεδάφισης, και την εύρεση βέλτιστης, διάφορης της κατεδάφισης, εναλλακτικής λύσης επίλυσης της διαφοράς.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκτέλεση πρωτοκόλλου κατεδάφισης στην Ελούντα του Αγίου Νικολάου, με τον δήμαρχο Αντώνη Ζερβό να ζητά την παράσταση των προθεσμιών προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την διευθέτησή των. 

«Ζητάμε να υπάρξει παράταση και μέσα σ΄ αυτό το διάστημα, να αναζητηθεί η οριστική νομική λύση διαχείρισης του ζητήματος, πιθανότητα, παράτασης της δυνατότητας στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, να υποβάλλουν φάκελο νομιμοποίησης των κατασκευών υπό ορισμένες προϋποθέσεις», ανέφερε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνάντησής του με επαγγελματίες της περιοχής του Σισίου.

Υπενθυμίζεται ότι την αναστολή των κατεδαφίσεων έχει ζητήσει και ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης. «Είναι ανεπίτρεπτο εν μέσω της υγειονομικής και της συνακόλουθης οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τους πολίτες, να μη δοθεί στους καταστηματάρχες ευκαιρία να ανακάμψουν οικονομικά κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο, αλλά να κινδυνεύουν να πληγούν ακόμη περισσότερο», είχε δηλώσει ο ίδιος.


Αναλυτικά η νέα επιστολή των τουριστικών φορέων της Κρήτης:

«Σε συνέχεια της από 10.02.20 επιστολής μας και για την αποφυγή παρερμηνειών, σας ενημερώνουμε ότι  αναφερθήκαμε στις ξενοδοχειακές και ΜΟΝΟ  μονάδες ,πολλές εκ των οποίων είναι ιστορικές και προβεβλημένες διεθνώς , με ξεχωριστή πορεία στον τουριστικό κλάδο και ύψιστης σημασίας έργο, η συμβολή των οποίων στην εθνική οικονομία , είναι αδιαμφισβήτητη.

Αιτούμαστε την αναβολή  εκτέλεσης, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι το έργο εκτελείται εν μέσω της ιδιαίτερα ευαίσθητης χρονικής συγκυρίας εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και τυχόν εκτέλεση των ως άνω Πρωτοκόλλων Κατεδάφισης, ενόψει μάλιστα της επερχόμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου, εντός της οποίας αναμένεται να λειτουργήσουν οι εν λόγω επιχειρήσεις, θα καταστήσει πλήρως αδύνατη τη λειτουργία τους στο μέλλον που θα οδηγήσει σε «οριστικό λουκέτο» των εν λόγω επιχειρήσεων  με άμεση συνέπεια  την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Επιπροσθέτως, και με σκοπό την οριστική διευθέτηση του εν λόγω κρίσιμου ζητήματος, σε ότι αφορά αποκλειστικά στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού μας, πέραν της αναβολής των εργασιών κατεδάφισης εντός των εν λόγω εγκαταστάσεων, προτείνουμε την σύσταση Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Σας, σε συνεργασία με τους Τουριστικούς Φορείς, με αντικείμενο τη μελέτη της κάθε μίας συγκεκριμένης περίπτωσης ξενοδοχειακής μονάδας, για την οποία υφίσταται εν ισχύ Πρωτόκολλο Κατεδάφισης, και την εύρεση βέλτιστης, διάφορης της κατεδάφισης, εναλλακτικής λύσης επίλυσης της διαφοράς.

Η εν λόγω Επιτροπή δύναται, σε κάθε περίπτωση, να εξετάζει τις εκάστοτε συνθήκες ανέγερσης των φερόμενων ως αυθαιρέτων κατασκευών, να τις κατατάσσει, με βάση την βαρύτητα τους, να εξετάζει την τυχόν υπαγωγή τους σε διαδικασία νομιμοποίησης – τακτοποίησης μετά χρηματικού αντιτίμου, ή διατήρησης τους, κατόπιν επιβολής διοικητικού προστίμου, με σκοπό αφενός την είσπραξη εσόδων για το Ελληνικό Κράτος και αφετέρου την διάσωση και συνέχιση της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων».

Την επιστολή συνυπογράφουν:

 • ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ & ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
 • ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ  ΧΑΝΙΩΝ
 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ  ΡΕΘΥΜΝΗΣ
 • ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 • ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
 • ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ
 • ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
 • ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ζητούν αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς
Την αντίδρασή τους στις κατεδαφίσεις που έχει προγραμματίσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, εκφράζουν μέσω επιστολής- διαμαρτυρίας τουριστικοί φορείς της Κρήτης, ζητώντας την αναστολή των κατεδαφίσεων.
Κρήτη: Ζητούν αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ξεκινούν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και δάση
Υπεγράφη η σύμβαση για την ανάθεση του σχετικού έργου για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κατασκευών που βρίσκονται σε ευαίσθητα περιβαλλοντικά περιοχές (κυρίως αιγιαλό, παραλία, δάση κλπ) της Κρήτης.
Κρήτη: Ξεκινούν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και δάση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίμηνη παράταση για ανάρτηση δικαιολογητικών των δηλώσεων αυθαιρέτων
Την παράταση για 3 μήνες της ημερομηνίας προθεσμίας ανάρτησης των σχεδίων και λοιπών εγγράφων για δηλώσεις αυθαίρετων του ν. 4178/2013 (Α' 174) ή εξόφλησης του παραβόλου αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος...
Τρίμηνη παράταση για ανάρτηση δικαιολογητικών των δηλώσεων αυθαιρέτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ δηλώσεων αυθαιρέτων τον Σεπτέμβριο
Τον πρωτοφανή αριθμό των 200.000 ξεπέρασαν οι δηλώσεις αυθαιρέτων τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσίευσαν από κοινού το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ.
Ρεκόρ δηλώσεων αυθαιρέτων τον Σεπτέμβριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατεδαφίζεται ερειπωμένο κτίριο στο κέντρο του Ηρακλείου
Την κατεδάφιση του εγκαταλειμμένου κτιρίου στη συμβολή των οδών Σμύρνης και Γιαννιτσών στην περιοχή του Βαλιδέ Τζαμί, αποφάσισε ο Δήμος Ηρακλείου.
Κατεδαφίζεται ερειπωμένο κτίριο στο κέντρο του Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ασέβεια στην ιστορία οι κατεδαφίσεις στον Λάκκο
Σε κατεδάφιση παλαιών κτιρίων στην ιστορική συνοικία του Λάκκου, προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου, στο πλαίσιο... «εκκαθάρισης» του χώρου γύρω από το νέο Πολιτιστικό Κέντρο. Ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του...
Ηράκλειο: Ασέβεια στην ιστορία οι κατεδαφίσεις στον Λάκκο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας