• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 6.6°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 5.9°C
  4 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.9°C / 9.5°C
  2 BF
  26%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.2°C / 4.9°C
  3 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  2 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 4.6°C
  3 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 1.8°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.3°C / 8.6°C
  2 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 7.0°C
  4 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 4.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 5.2°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 3.6°C
  5 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  42%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.9°C
  2 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.8°C / 6.1°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.6°C
  3 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 6.1°C
  0 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 4.9°C
  3 BF
  35%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.6°C / 6.2°C
  3 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  3 BF
  38%

Ηράκλειο - Χανιά: Κινητοποιήσεις καλλιτεχνών κατά της λογοκρισίας

 • A-
 • A+
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν μουσικοί και καλλιτέχνες σε Χανιά και Ηράκλειο, αντιδρώντας στην πολιτική της κυβέρνησης να επιβάλλει λογοκρισία στην Τέχνη.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν οι καλλιτέχνες και στα Χανιά, αντιδρώντας στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου που «απαγορεύει οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα».

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Δικαστηρίων την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου στις 12:00 το μεσημέρι ενώ ο Μουσικός Σύλλογος Χανίων έδωσε στη δημοσιότητα ψήφισμα το οποίο υπογράφουν 118 καλλιτέχνες από τα Χανιά.

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι με βάση το «νομοσχέδιο, το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά και ζητείται να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8.

Ανάλογη κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν μουσικοί και καλλιτέχνες και στο Ηράκλειο. Την κινητοποίηση διοργανώνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος - Παράρτημα Κρήτης και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου στη 1.30 το μεσημέρι στην πλατεία Λιονταριών.

«Καταδικάζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να φιμώσει την τέχνη! Εν μέσω πανδημίας φέρνει στο τραπέζι ένα νομοσχέδιο με απαράδεκτο περιεχόμενο που ουσιαστικά απαγορεύει το οπτικοακουστικό υλικό που εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας», αναφέρεται στο κάλεσμα ο Μουσικός Σύλλογος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου - Παράρτημα Κρήτης:

«Καταδικάζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να φιμώσει την τέχνη! Εν μέσω πανδημίας φέρνει στο τραπέζι ένα νομοσχέδιο με απαράδεκτο περιεχόμενο. Συγκεκριμένα με το αντιδραστικό άρθρο 8 του νομοσχεδίου, παρεμβαίνει στο περιεχόμενο των έργων τέχνης και νομιμοποιεί τη λογοκρισία!

Σε συνέχεια κινητοποιήσεων και μαζική συλλογή υπογραφών, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να το μετατρέψει. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και μετά τη μετατροπή του άρθρου, ουσιαστικά απαγορεύεται το οπτικοακουστικό υλικό «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας».

Η παραπάνω γενικόλογη διατύπωση παραπέμπει απευθείας σε λογοκρισία! Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο.

Ενισχύουμε τη συλλογή των υπογραφών που ξεκίνησε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Καλούμε σε κινητοποίηση την Τρίτη 16/1 στις 13:30 στην πλ. Λιονταριών στο Ηράκλειο».

Αναλυτικά το κάλεσμα στην συγκέντρωση που απευθύνει  ο Μουσικός Σύλλογος Χανίων:

«Η μαζική κινητοποίηση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου τη Πέμπτη 11/02 στην Αθήνα αποτελεί στοιχείο αισιοδοξίας για την συνέχεια του αγώνα που δίνουμε.

Οι 118 πρώτες υπογραφές στα Χανιά από μουσικούς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, χορευτές, θεατρολόγους, εικαστικούς και εργαζόμενους από όλο το φάσμα των ειδικοτήτων στον κόσμο του Θεάματος –Ακροάματος, αποδεικνύουν την ευρεία αποδοχή του ψηφίσματος του ΠΜΣ, το οποίο έφτασε ήδη σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, από το χώρο του Θεάματος – Ακροάματος αλλά και ευρύτερα.

Η κυβέρνηση πιέζεται από τις χιλιάδες άμεσες αντιδράσεις καλλιτεχνών. Υποχρεώθηκε σε έναν ελιγμό, κάτω από το βάρος της κατακραυγής που ξεσηκώθηκε. Παραμένει όμως η υποκρισία της και η λογοκρισία στο άρθρο 8.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 8 τροποποιείται, ώστε να μην παραπέμπει απευθείας στις διατάξεις του ευρωπαϊκού τρομονόμου. Ταυτόχρονα διατηρείται η ουσία της λογοκρισίας αλλάζοντας κάποιες λέξεις στο άρθρο 8α. Με βάση το τροποποιημένο άρθρο απαγορεύεται το οπτικοακουστικό υλικό «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας».

Όμως: ομάδα ανθρώπων μπορεί να είναι η κυβέρνηση, ομάδα ανθρώπων μπορεί να είναι η εργοδοσία, οι δυνάμεις καταστολής, μέλος ομάδας μπορεί να είναι και ένας φασίστας.

Η γενικόλογη διατύπωση παραπέμπει απευθείας σε λογοκρισία».


Αναλυτικά το ψήφισμα που υπογράφουν 118 καλλιτέχνες απο τα Χανιά

«Καμία σκέψη για λογοκρισία και εφαρμογή του «τρομονόμου» στην Τέχνη μας!

Το Bella Ciao #απαγορεύεται – Η Guernica #απαγορεύεται – Το 1900 #απαγορεύεται

Αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή, νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για τη παροχή υπηρεσιών στον οπτικοακουστικό τομέα («ν/σ Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα»).

Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8), εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα».

Η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες.

Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις – πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες. Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας»!

Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους!

Ο τρομονόμος υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή ο τρομονόμος αναφέρει γενικόλογα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης», «κατά της κοινής ειρήνης». Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης του αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες!

Με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά.

Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του «νομοσχέδιου Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα»».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση καλλιτεχνών και στην Κρήτη - Ζητούν στήριξη από την Πολιτεία
Δυναμική ήταν η συμμετοχή στο Ηράκλειο στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε, από καλλιτέχνες που εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον των επαγγελμάτων τους - Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στα...
Κινητοποίηση καλλιτεχνών και στην Κρήτη - Ζητούν στήριξη από την Πολιτεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα διαμαρτυρία καλλιτεχνών στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης
Διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποίησαν μέλη της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στις Τέχνες Ηρακλείου.
Νέα διαμαρτυρία καλλιτεχνών στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους δρόμους οι καλλιτέχνες των Χανίων, διεκδικούν οικονομική στήριξη
Σε κινητοποίηση προχωρούν οι καλλιτέχνες και στα Χανιά, διεκδικώντας το επίδομα των 800 ευρώ καθώς και την στήριξή τους από την κυβέρνηση με οικονομικά μέτρα.
Στους δρόμους οι καλλιτέχνες των Χανίων, διεκδικούν οικονομική στήριξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Οι εργαζόμενοι στις Τέχνες καταθέτουν τα αιτήματά τους
Μια σειρά από αιτήματα για την ενίσχυση του κλάδο των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στις Τέχνες καταθέτουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στις Τέχνες Ηρακλείου. Συνάντηση με την αρμόδια αντιδήμαρχο την...
Ηράκλειο: Οι εργαζόμενοι στις Τέχνες καταθέτουν τα αιτήματά τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας