• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.5°C / 10.7°C
  0 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.9°C / 6.6°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.2°C / 5.7°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 1.3°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 10.6°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.5°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  4 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 4.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.5°C / 10.0°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 0.8°C / 7.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.8°C / 10.9°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.0°C / 6.6°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 6.7°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  1 BF
  84%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Άγιος Νικόλαος: «Καμπανάκι» εκπαιδευτικών για τα ειδικά σχολεία

 • A-
 • A+
Να ισχύσουν για τα Ειδικά Σχολεία οι συνθήκες προστασίας για τον κορονοϊό που εφαρμόζονται στο σύνολο των εκπαιδευτικών δομών του Δήμου Αγίου Νικολάου, ζητούν με υπόμνημά τους οι σύλλογοι Διδασκόντων του Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Αγίου Νικολάου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των εκπαιδευτικών, οι δύο αυτές σχολικές μονάδες συστεγάζονται σε κτίριο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για ασφαλή παραμονή μαθητών και εκπαιδευτικών σε αυτό εν μέσω covid-19, ενώ τονίζεται πως οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης «είναι οι μοναδικές εκπαιδευτικές μονάδες στις οποίες η χρήση μάσκας για τους μαθητές δεν είναι υποχρεωτική αφού για πολλούς από αυτούς δεν είναι ανεκτή ή δεν είναι σε θέση να συνεργαστούν».

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι οι παρουσίες των μαθητών στα δύο σχολεία «βαίνουν μειούμενες», καθώς σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, «οι γονείς επιλέγουν να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εφόσον ο Δήμος Αγίου Νικολάου βρίσκεται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου».

Η ανακοίνωση των συλλόγων διδασκόντων του Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Αγίου Νικολάου:

«Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021 αποφασίσθηκε από την Κυβέρνηση για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID19» αυστηρό lockdown έως τις 15 Φεβρουαρίου 2021 καθώς και η αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στους Δήμους Πατρέων, Χαλκιδέων, Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Μυκόνου και Θήρας.

Στη συνέχεια, από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, ανακοινώθηκε ότι στις περιοχές όπου υπάρχει ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΥ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, «Εξαιρετικώς επιτρέπεται η δια ζώσης λειτουργία ....β) των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων» από 8 έως και 15/2.

Είναι αργά για να σταθούμε σε όλες τις παραλείψεις που αφορούν στην αδιάλειπτη λειτουργία των ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ από την αρχή του σχολικού έτους, ωστόσο, οι συνθήκες αυτή τη στιγμή είναι πιεστικές. Αναφορικά με το Ειδικό Δημοτικό και Ειδικό Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου, αξίζει να επισημανθούν τα εξής:

 • Οι δύο αυτές σχολικές μονάδες συστεγάζονται σε κτίριο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για ασφαλή παραμονή μαθητών και εκπαιδευτικών σε αυτό εν μέσω covid-19 (τουαλέτες και γραφεία στα οποία ο αέρας δεν ανανεώνεται λόγω έλλειψης παραθύρου, μικρές αίθουσες διδασκαλίας, αναπόφευκτος συγχρωτισμός κατά τα διαλείμματα).
 • Ο μισός περίπου μαθητικός πληθυσμός προέρχεται από περιοχές του ευρύτερου Δήμου Αγίου Νικολάου (έως και 30km απόσταση από το σχολείο). Μετακινείται με ταξί καθημερινά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ως προς τη διασπορά του ιού σε περίπτωση κρούσματος.
 • Υπάρχουν μαθητές οι οποίοι φιλοξενούνται σε κλειστή δομή προστασίας ανηλίκων. Πώς προστατεύονται ερχόμενοι σε επαφή με πληθυσμό από διαφορετικές περιοχές του δήμου;
 • Με δεδομένη την «…άμεση συσχέτιση της λειτουργίας των σχολείων με την αύξηση των κρουσμάτων…» (Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης στην ενημερωτική εκπομπή της Δευτέρας, 08/02/2021: «Κοινωνία Ώρα MEGA») με ποιο σκεπτικό εξαιρούνται οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης από την αναστολή διά ζώσης λειτουργίας του συνόλου των σχολικών μονάδων του Δήμου Αγίου Νικολάου, όταν μάλιστα ο πληθυσμός τους αποτελείται ως επί το πλείστον από ευπαθείς ομάδες (νευρολογικές, αναπτυξιακές διαταραχές), δηλαδή άτομα που σε περίπτωση ασθένειας και εισαγωγής σε νοσοκομειακή δομή θα χρειαστούν εξειδικευμένη διαχείριση και φροντίδα και που πιθανόν να μην είναι συνεργάσιμα;
 • Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται από την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας; Από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα στοχευμένα rapid test στους εκπαιδευτικούς διενεργήθηκαν δύο φορές (δηλαδή δύο test σε διάστημα τριών μηνών, όταν ο ιατρικός κόσμος της χώρας συστήνει εβδομαδιαίο έλεγχο με ιδιαίτερη μέριμνα σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης).
 • Οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης είναι οι μοναδικές εκπαιδευτικές μονάδες στις οποίες η χρήση μάσκας για τους μαθητές δεν είναι υποχρεωτική αφού για πολλούς από αυτούς δεν είναι ανεκτή ή δεν είναι σε θέση να συνεργαστούν. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών να τηρήσουν όσα μέτρα ασφαλείας μπορούν να τηρηθούν σε ακατάλληλες κτηριακές συνθήκες και με δεδομένο ότι ο μαθητικός πληθυσμός αποζητά την επαφή με συμμαθητές και εκπαιδευτικούς, ποιες είναι οι συνθήκες αυτές που δρουν προληπτικά, ώστε το σχολείο να καθίσταται ένας ασφαλής χώρος για όλους όσοι συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία; Γιατί θα πρέπει να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις (διάγνωση κρούσματος covid-19) για να αποφασιστεί η αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας εφόσον όλα τα δεδομένα της περιοχής συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση και το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της περιοχής;
 • Διανύουμε ήδη το δεύτερο μισό της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Πότε θα ξεκινήσει (και θα ολοκληρωθεί) η περιβόητη προτεραιοποίηση του εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς και δη σε όσους εργάζονται σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής;
 • Οι παρουσίες των μαθητών στα δύο σχολεία βαίνουν μειούμενες. Οι γονείς επιλέγουν να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εφόσον ο Δήμος Αγίου Νικολάου βρίσκεται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου. Το γεγονός αυτό αντικρούει το επιχείρημα της Υπουργού Παιδείας η οποία αναφέρει: «…για ψυχολογικούς λόγους… για να μη χάσουν τη ροή και τη συνέχειά τους οι μαθητές…» ως κύριους λόγους που παραμένει η διά ζώσης λειτουργία των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Η υγεία προέχει της εκπαίδευσης.

Αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο στόχος της συνεχιζόμενης διά ζώσης λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που παραβλέπει τον τεράστιο και άμεσο κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή όλων μας (μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών). Ζητάμε να ισχύσουν για τα Ειδικά Σχολεία οι  συνθήκες προστασίας που εφαρμόζονται στο σύνολο των εκπαιδευτικών δομών του Δήμου Αγίου Νικολάου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ακόμα δεν άνοιξαν τα σχολεία και κλείνει τμήμα λόγω κορονοϊού
Μόλις τέσσερις μέρες μετά την επαναλειτουργία των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τμήμα δημοτικού σχολείου στο Ηράκλειο αναστέλλει τη λειτουργία του λόγω κρούσματος κορονοϊού.
Κρήτη: Ακόμα δεν άνοιξαν τα σχολεία και κλείνει τμήμα λόγω κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα κρούσματα σε σχολεία, πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Λασίθι και Ρέθυμνο
Νέα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων σε Λασίθι και Ρέθυμνο μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα - Κρούσμα σε εκπαιδευτικό σε δημοτικό της Κισσάμου και σε καθαρίστρια δημοτικού της Νεάπολης Λασιθίου,...
Νέα κρούσματα σε σχολεία, πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Λασίθι και Ρέθυμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Κλείνουν κι άλλα τμήματα σχολείων λόγω κρουσμάτων κορονοϊού
Πληθαίνουν τα σχολεία στην Κρήτη τμήματα των οποίων βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων κορονοϊού που εντοπίστηκαν.
Κρήτη: Κλείνουν κι άλλα τμήματα σχολείων λόγω κρουσμάτων κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σητεία: Γονείς αποφάσισαν να μην στείλουν τα παιδιά τους σχολείο
Την απόφαση να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο έλαβαν τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο Δημοτικό Σχολείο και στο Νηπιαγωγείο Σφάκας στη Σητεία, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του...
Σητεία: Γονείς αποφάσισαν να μην στείλουν τα παιδιά τους σχολείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας