• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.5°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.0°C
  4 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 13.7°C
  3 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.5°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 20.2°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  3 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.4°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  5 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.4°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  3 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 18.2°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  4 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 11.7°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  92%

Υπ. Υποδομών: Το χρονοδιάγραμμα και τα νέα χαρακτηριστικά του ΒΟΑΚ

 • A-
 • A+
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΠΕΔ Κρήτης κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, σχετικά με την ωριμότητα κάθε τμήματος του Νέου Οδικού Άξονα καθώς και για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εκπόνηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Όπως αναφέρει η ΠΕΔ Κρήτης σε ανακοίνωσή της, και σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο Υποδομών, τα τμήματα του Νέου Οδικού Άξονα αλλά και η φάση ωριμότητας κάθε τμήματος έχουν ως εξής:

 1. Το Τμήμα Καστέλι Κισσάμου-Χανιά βρίσκεται σε φάση εκπόνησης των τοπογραφικών μελετών ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η προμελέτη οδοποιίας και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Η ΜΠΕ για αυτό το Τμήμα εκτιμάται ότι θα υποβληθεί το καλοκαίρι του 2021. Το έργο θα κατασκευαστεί ως προαίρεση μέσω της Σύμβασης του έργου Χανιά-Ηράκλειο-Χερσόνησος.
 2.  Το Τμήμα Χανιά-Ρέθυμνο-Ηράκλειο-Χερσόνησος (ή Χανιά-Χερσόνησος όπως χαρακτηρίζεται) βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της ΜΠΕ για το νέο αυτοκινητόδρομο προκειμένου αυτή να υποβληθεί τον Απρίλιο του 2021.
 3.  Παράλληλα εκπονείται η μελέτη βελτίωσης των υφιστάμενων Παρακάμψεων Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων ώστε στη συνέχεια (και αφού πρώτα υποβληθούν οι ΜΠΕ για τα τμήματα Χερσόνησος-Νεάπολη και Χανιά -Χερσόνησος κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Απρίλιο αντίστοιχα, όπως ανακοινώθηκε) να υποβληθεί και η ΜΠΕ για τη βελτίωση των υφιστάμενων Παρακάμψεων Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων που ανήκουν στη Σύμβαση του έργου Χανιά-Ηράκλειο-Χερσόνησος.
 4.  Το Τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη όπου ήδη υποβλήθηκε για έγκριση η ΜΠΕ.
 5.  Το Τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος βρίσκεται σε φάση διενέργειας των γεωτεχνικών ερευνών ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες των τεχνικών έργων και στη συνέχεια να δημοπρατηθεί ως Δημόσιο έργο.
 6.  Το Τμήμα Άγιος Νικόλαος-Σητεία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης των μελετών που απαιτούνται, ώστε στη συνέχεια να δημοπρατηθούν ως δημόσια έργα τα ώριμα μελετητικά τμήματα του έργου (π.χ., Καλό Χωριό – Γέφυρα Φρουζή, Γέφυρα Φρουζή – Παχειά Άμμος, Καβούσι – Αυχένας Αγκαθιάς κλπ).

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου για τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, προέκυψε ότι στο Τμήμα Νεάπολη- Χανιά θα υπάρχουν:

 • αρκετές σήραγγες μήκους δεκάδων χιλιομέτρων
 • δύο λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση
 • λωρίδα έκτακτης ανάγκης και διαχωριστική νησίδα με στηθαία new  jersey
 • βοηθητικοί παράπλευροι  δρόμοι προκειμένου όλες οι ιδιοκτησίες να έχουν πρόσβαση

«Η εξέλιξη αυτή, υπερθεματίζει την ανάγκη επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών που αφορούν την προώθηση του Νέου Οδικού Άξονα Κρήτης και δικαιώνει τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες της ΠΕΔ Κρήτης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, τονίζοντας πως «θεωρείται σημαντικό το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης έθεσαν κρίσιμες παραμέτρους γύρω από το μείζον για το νησί μας ζήτημα του ΒΟΑΚ και υπογράμμισαν την επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών και ενεργειών για την υλοποίηση του έργου».

«Η συνεργασία και οι συνεχείς πιέσεις από πλευράς ΠΕΔ Κρήτης θα συνεχιστούν προκειμένου να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος τελικός σκοπός, να περάσουμε από το στάδιο των σχεδιασμών και των προετοιμασιών, στο στάδιο της πλήρους υλοποίησης της κατασκευής του Νέου Οδικού Άξονα που έχει ανάγκη και δικαιούται η Κρήτη», καταλήγει η δήλωση του κ. Κουράκη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΒΟΑΚ: Κατατέθηκε η Μελέτη για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη
To Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών κατέθεσε προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ, μήκους 22,5χλμ και...
ΒΟΑΚ: Κατατέθηκε η Μελέτη για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λασίθι: Στο ΣτΕ για την νέα χάραξη του ΒΟΑΚ στο Καβούσι
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για προσβολή της απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά τη χάραξη του τμήματος του ΒΟΑΚ, Καβούσι – Αυχένας Αγκαθιάς αποφάσισε η τοπική κοινότητα Καβουσίου.
Λασίθι: Στο ΣτΕ για την νέα χάραξη του ΒΟΑΚ στο Καβούσι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εντός τριμήνου η περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη μελέτη χάραξης του ΒΟΑΚ
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος οδεύουν, στο επόμενο τρίμηνο, οι μελέτες του υπουργείου Υποδομών για την τελική χάραξη του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Εντός τριμήνου η περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη μελέτη χάραξης του ΒΟΑΚ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση της ΠΕΔ Κρήτης στο Υπουργείο Μεταφορών για τον νέο ΒΟΑΚ
Στο ζήτημα του νέου ΒΟΑΚ, επανέρχεται με παρέμβαση της προς την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών & Δικτύων η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, οριοθετώντας το πλαίσιο των διαδικασιών και των προϋποθέσεων για την...
Παρέμβαση της ΠΕΔ Κρήτης στο Υπουργείο Μεταφορών για τον νέο ΒΟΑΚ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΒΟΑΚ: Το 2023 η έναρξη των έργων, «σίγουρα» τα διόδια
Το 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για τον νέο ΒΟΑΚ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη - Βασική πηγή χρηματοδότησης θα είναι και τα διόδια.
ΒΟΑΚ: Το 2023 η έναρξη των έργων, «σίγουρα» τα διόδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γ. Κεφαλογιάννης: "Σε 8 χρόνια θα είναι έτοιμος ο ΒΟΑΚ"
Σε έναν χρόνο από σήμερα θα είναι έτοιμη η δημοπράτηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, όπως δήλωσε από τον Δήμο Μαλεβιζίου όπου βρέθηκε, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Γ. Κεφαλογιάννης: "Σε 8 χρόνια θα είναι έτοιμος ο ΒΟΑΚ"

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας