• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.7°C / 25.1°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 22.7°C
  4 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 23.2°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.9°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.7°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 23.6°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 23.4°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.5°C / 22.3°C
  1 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 24.3°C
  0 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 21.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  88%

Εικόνα από το κινηματοθέατρο Ρεξ στον Άγιο Νικόλαο όπου γίνονται τεστ από τον ΕΟΔΥ.

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Στο «κόκκινο» το Λασίθι - Μαζικά τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

 • A-
 • A+
Από το πρωΐ της Δευτέρας ξεκίνησαν τα τεστ σε όλα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων από τις σχολικές μονάδες (νηπιαγωγεία και δημοτικά), όπου τις προηγούμενες ημέρες εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα στον Άγιο Νικόλαο, υπό τον φόβο και της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης.

Η διαδικασία ελέγχου πραγματοποιείται από τις 9 το πρωί της Δευτέρς, στο ισόγειο του κινηματοθεάτρου ΡΕΞ στον Άγιο Νικόλαο. 

Συγκεκριμένα, έλεγχοι θα γίνουν στα παιδιά της Δ΄,Ε΄και ΣΤ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Αγίου Νικολάου, της ΣΤ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού και στα παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν μοριακά τεστ στα παιδιά του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Αμμούδας, προκειμένου να ελεγχθούν και όσα παιδιά φοιτούν στα υπόλοιπα τμήματα του σταθμού, εκτός από εκείνα όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα 15 κρούσματα. Συνολικά ελέχθησαν 137 νήπια, όσα είχαν δηλωθεί.

Στο μεταξύ, τα οκτώ έφτασαν τα σχολεία σε όλο το νομό Λασιθίου όπου υπάρχον τμήματα σε αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων. Συγκεκριμένα πρόκειται για 2 τμήματα της Ε’ Τάξης στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου, 1 τμήμα της ΣΤ τάξης στο 1ο Δημοτικό Αγίου Νικολάου, 2 τμήματα στο 1ο Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου, 1 τμήμα στο 1ο Νηπιαγωγείο Ιεράπετρας και 2 τμήματα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας της Δ’ και Ε’ Τάξης.

Σημειώνεται ότι στο Λασίθι από σήμερα, Δευτέρα, θα ανοίξουν μόνο τα γυμνάσια καθώς μετά την απόφαση για σκληρό lockdown στον νομό, τα λύκεια θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση. Πάντως για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων υπήρξε αίτημα από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δήμου Αγίου Νικολάου, μέσω του οποίου ζητείται η αναστολή της δια ζώσης εκπαίδευσης των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο δήμο Αγίου Νικολάου λόγω Covid-19 (*αναλυτικά η ανακοίνωση στο τέλος του κειμένου).

Τα μέτρα που ισχύουν στο Λασίθι

Αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στο νομό Λασιθίου ισχύουν από τη Δευτέρα καθώς μπήκε στην “κόκκινη” ζώνη επιπέδου Β΄ Αυξημένου κινδύνου.

Με τα νέα δεδομένα τα μέτρα που εφαρμόζονται οριζόντια για όλο νομό Λασιθίου είναι τα εξής:

 • Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
 • 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι λόγους
 • Απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων
 • Απαγόρευση ιδιωτικών συναθροίσεων
 • Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
 • Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
 • Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες
 • Λειτουργία Super League 2
 • Aπαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί
 • Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021
 • Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια
 • Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών  σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
 • Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
 • Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δήμου Αγίου Νικολάου:

«Έπειτα από την τελευταία εξέλιξη, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίστηκε η περιφερειακή ενότητα  Λασιθίου «κόκκινη» ,δηλαδή περιοχή που βρίσκεται στο επίπεδο Β- αυξημένου κινδύνου ισχύει η τηλεκπαίδευση για τα Λύκεια και η δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01-02-2021. Επίσης, συνεχίζεται η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων.

Το ΔΣ της Ένωσης γονέων απευθύνει έκκληση προς τους προϊσταμένους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Λασιθίου όπως  αιτηθούν στο υπουργείο Παιδείας την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων στο Δήμο Αγίου Νικολάου.

Συντασσόμαστε με την ανακοίνωση  της διεύθυνσης και του συλλόγου διδασκόντων του πρώτου γυμνασίου Αγίου Νικολάου, που εκφράζει τον έντονο προβληματισμό για τη  μειωμένη δυνατότητα σωστής τήρησης των μέτρων προφύλαξης, λόγω της έντονης πυκνότητας μαθητών στο συγκεκριμένο κτίριο και της έλλειψης αιθουσών, καθώς και χώρων προαυλισμού.

Επίσης, θα θέλαμε να τονίσουμε το έντονο στεγαστικό πρόβλημα στο σχολικό συγκρότημα Ξηροκάμπου, για το 2ο και 3ο Γυμνάσιο, όπου «στεγάζονται» 16 τμήματα σε κτίριο που είχε προβλεφθεί για δώδεκα τμήματα και, βεβαίως, χρήζει αναφοράς το κτιριακό ζήτημα του Γυμνασίου και Λυκείου Νεάπολης.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί το θέμα της καθημερινής μετακίνησης μεγάλου αριθμού  μαθητών Γυμνασίου με λεωφορείο από περιοχές όπως το Καλό Χωριό, η Ελούντα, Βρουχάς, Πλάκα και  Σίσι για τη μετάβασή τους στο Γυμνάσιο όπου φοιτούν, γεγονός που μπορεί ν’ αποτελέσει παράγοντα διασποράς.

Επιπροσθέτως, έπειτα από  καταγραφή κρουσμάτων σε δύο δημοτικά και ένα νηπιαγωγείο του Δήμου Αγίου Νικολάου, καθώς και στο βρεφονηπιακό σταθμό της Αμμούδας, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην πόλη του Αγίου Νικολάου. Θα θέλαμε, επίσης, να επισημάνουμε ότι τα κρούσματα τα οποία καταγράφηκαν αφορούν τμήματα της πέμπτης και έκτης Δημοτικού, όπου όπως είναι γνωστό έκλεισε το ένα τμήμα κάθε τάξης, ενώ υπάρχει ανακατανομή και διαμοίρασμα μαθητών για το μάθημα της δεύτερης ξένης γλώσσας.

Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να υπάρξει πρόβλεψη και για το κλείσιμο του δεύτερου αδερφού τμήματος. Σε κάθε περίπτωση, στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Αγίου Νικολάου είναι δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα πρόληψης για τη νόσο COVID- 19, λόγω έλλειψης χώρων προαυλισμού, δεύτερης εισόδου, πυκνότητας των μαθητών ανά τμήμα.

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπ’ όψιν τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη σχολική  στέγη του Δήμου Αγίου Νικολάου σε συνδυασμό με το χαρακτηρισμό της περιοχής ως «αυξημένου κινδύνου», παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες των Προϊσταμένων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καλούμε τις  αρμόδιες υγειονομικές αρχές να ενημερώσουν σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας και να συνυπολογίσουν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλουν την αναστολή της δια ζώσης εκπαίδευσης των σχολικών μονάδων του Δήμου Αγίου Νικολάου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκληρό lockdown από τη Δευτέρα σε όλο το Λασίθι
Στον χάρτη με τις «κόκκινες» περιοχές της χώρας μπαίνει από τα ξημερώματα της Δευτέρας ο νομός Λασιθίου, μετά την έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων στον Αγιο Νικόλαο και με απόφαση της Γενικής Γραμματείας...
Σκληρό lockdown από τη Δευτέρα σε όλο το Λασίθι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Υποπτα» για μετάλλαξη 20 κρούσματα στον Αγιο Νικόλαο - Μαζικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
Ως ύποπτα για την βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού φέρονται τα 20 από τα 53 κρούσματα κορονοϊού που έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της...
«Υποπτα» για μετάλλαξη 20 κρούσματα στον Αγιο Νικόλαο - Μαζικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκρηξη κρουσμάτων στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου
Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στον νομό Λασιθίου και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο, καθώς δεκάδες είναι τα θετικά δείγματα από τεστ που γίνονται τις τελευταίες μέρες...
Έκρηξη κρουσμάτων στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άγιος Νικόλαος: Θετικές στον κορονοϊό νοσηλεύτριες και εργαζόμενοι μεταφορικής
Εξάπλωση του κορονοϊού παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στον Άγιο Νικόλαο, καθώς τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου της πόλης αλλά και δύο εργαζόμενοι μεταφορικής εταιρίας βρέθηκαν θετικοί στον ιό.
Άγιος Νικόλαος: Θετικές στον κορονοϊό νοσηλεύτριες και εργαζόμενοι μεταφορικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, 34 οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία
Σημαντική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο στην Κρήτη - Στο επίκεντρο ο νομός Λασιθίου, όπου επτά κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε βρεφονηπιακό σταθμό της Αμμούδας Αγίου...
Κρήτη: Αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, 34 οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας