• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.8°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.1°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.6°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 32.6°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 26.8°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.0°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 32.0°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  23°C 22.7°C / 27.3°C
  4 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 27.8°C / 33.3°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  42%
radiolasithi.gr

Λασίθι: Στο ΣτΕ για την νέα χάραξη του ΒΟΑΚ στο Καβούσι

 • A-
 • A+
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για προσβολή της απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά τη χάραξη του τμήματος του ΒΟΑΚ, Καβούσι – Αυχένας Αγκαθιάς αποφάσισε η τοπική κοινότητα Καβουσίου.

Για το θέμα είχε πραγματοποιηθεί σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας το οποίο τάχθηκε κατά τη χάραξης και το θέμα είχε συζητηθεί και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, όπου πάρθηκαν αποφάσεις υπέρ της νέας χάραξης, αλλά παράλληλα ζητούνταν να εξεταστούν οι ενστάσεις της κοινότητητας και να διερευνηθούν εναλλακτικές χαράξεις.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο με την παρουσίαση της χάραξης του τμήματος του νέου ΒΟΑΚ που περνά μέσα από την κοινότητα και αποτελεί τμήμα της μελέτης για το οδικό δίκτυο ως τη Σητεία.

Σύμφωνα με την τοπική κοινότητα, το υπάρχον σχέδιο περνά μέσα από τον ελαιώνα, τον παραγωγικό ιστό της κοινότητας, καταστρέφοντας ιδιοκτησίες ενώ παράλληλα, κόβει τον κάμπο στην μέση, «μπαζόνοντας» τα πάντα στο πέρασμά του με πρανή παραπλεύρως του δρόμου από 2 έως 7 μέτρα.

Επίσης, κόβει τον δρόμο που οδηγεί στην παραλία του Θόλου, αναγκάζοντας κατοίκους και επισκέπτες να κάνουν μια τεράστια παράκαμψη από τον κόμβο που προτείνεται.

Οι κάτοικοι υπογραμμίζουν πως είναι υπέρ στην κατασκευή ενός νέου ασφαλούς οδικού άξονα, όμως η προτεινόμενη λύση καταστρέφει ανεπανόρθωτα την περιοχή, ενώ όπως τονίζουν, έχουν προταθεί από ειδικούς λύσεις οι οποίες δε διαταράσσουν καθόλου το τοπίο ούτε καταστρέφουν την υπάρχουσα κατάσταση.

Με κόκκινο η προτεινόμενη χάραξη. Με πράσινο μία από τις εναλλακτικές.

«Για να αποτρέψουμε την καταστροφή της ιστορικής, πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και αγροτουριστικής αναπτυξιακής προοπτικής του χωριού μας, η Κοινότητα Καβουσίου, με την υποστήριξη όλων των τοπικών φορέων (Ενορία, Πολιτιστικός Σύλλογος μαζί με τον Σύλλογο Καβουσανών Αττικής και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καβουσίου), καταφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)», αναφέρεται στην ανακοίνωση-απόφαση της κοινότητας Καβουσίου, τονίζοντας πως η άμεση τροχοδρόμηση της ακυρωτικής διαδικασίας είναι επιτακτική, εφόσον η δυνατότητα προσφυγής περιορίζεται στην ανατρεπτική προθεσμία της 17ης Φεβρουαρίου 2021, εντός δηλαδή 60 ημερών από την ανάρτηση της ΑΕΠΟ στην ιστοσελίδα του Φορέα Αδειοδότησης, που έλαβε χώρα στις 18/12/2020.

Αναλυτικά η απόφαση της τοπικής κοινότητας Καβουσίου:

«Διχοτομείται ο παραγωγικός ιστός της κοινότητας Καβουσίου, τόπος με τεράστιο αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πλούτο, σχεδιάζοντας ένα γιγάντιο τοίχος επιχώσεων πολλών χιλιομέτρων, σ’ ένα μέρος μοναδικό, στο φυσικό γεωγραφικό κέντρο του νομού, με σημαντικές προοπτικές ισόρροπης ανάπτυξης.

Η προτεινόμενη χάραξη μηδενίζει την αξία περιουσιών, υποβαθμίζει τις υπάρχουσες επενδύσεις, αποτρέπει νέους επενδυτές και δυσχεραίνει την κυκλοφορία σε τοπικό επίπεδο.

Η τερατώδης προτεινόμενη χάραξη θα μαραζώσει διαχρονικά σημαντικό κομμάτι της περιοχής μας, καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα περιουσίες.

Οι όποιες απαλλοτριώσεις θα είναι πενιχρές μπροστά στην πραγματική αξία των ακινήτων.

Πολλοί ίσως σκέφτονται ότι ο προτεινόμενος δρόμος θα γίνει μετά από αρκετά χρόνια. Σε αυτούς λοιπόν επισημαίνουμε ότι τα όμορα οικόπεδα αυτόματα υποβαθμίζονται για τους εξής λόγους:

 • Μένουν τυφλά λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς με το χωμάτινο τοίχος (μπάζα).
 • Μηδενίζουν παράλληλα το ενδιαφέρον κάθε επενδυτή στην περιοχή όπου προτείνεται το παρόν έργο.
 • Χάνουν την οικονομική τους υπόσταση.

Σε μια ήδη λειτουργική τουριστική περιοχή και ενόψει μιας μεγάλης επένδυσης και μελλοντικών άλλων που έχουν δρομολογηθεί, προτείνεται ένα τεχνικό έργο που θα δημιουργήσει ένα χρόνιο χαώδες εργοτάξιο πολλών δεκαετιών, συνοδευόμενο με ανεξέλικτη ρύπανση, χωρίς ουσιαστική και εφικτή περιβαλλοντική αποκατάσταση.

Για να αποτρέψουμε την καταστροφή της ιστορικής, πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και αγροτουριστικής αναπτυξιακής προοπτικής του χωριού μας, η Κοινότητα Καβουσίου, με την υποστήριξη όλων των τοπικών φορέων (Ενορία, Πολιτιστικός Σύλλογος μαζί με τον Σύλλογο Καβουσανών Αττικής και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καβουσίου), καταφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η άμεση τροχοδρόμηση της ακυρωτικής διαδικασίας είναι επιτακτική, εφόσον η δυνατότητα προσφυγής περιορίζεται στην ανατρεπτική προθεσμία της 17ης Φεβρουαρίου 2021, εντός δηλαδή 60 ημερών από την ανάρτηση της ΑΕΠΟ στην ιστοσελίδα του Φορέα Αδειοδότησης, που έλαβε χώρα στις 18/12/2020.

Τυχούσα αδυναμία κατάθεσης της προσφυγής (αίτηση ακύρωσης) εναντίον της απόφασης έως τις 17/2, καθιστά την προσβολή της απόφασης αδύνατη και ανεπίστρεπτη.

Συμφωνούμε στην κατασκευή ενός νέου ασφαλούς οδικού άξονα και είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε σε αυτό τα μέγιστα, όμως η προτεινόμενη λύση καταστρέφει ανεπανόρθωτα την περιοχή, ενώ έχουν προταθεί από ειδικούς λύσεις οι οποίες δε διαταράσσουν καθόλου το τοπίο ούτε καταστρέφουν την υπάρχουσα κατάσταση.

Για το μέλλον του χωριού μας καλούμαστε σύσσωμοι οι Καβουσανοί να υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτή και να συμβάλουμε οικονομικά για να καλύψουμε όλες τις νομικές διαδικασίες, το κόστος των οποίων ανέρχεται στις 7.000 ευρώ (δικαστικό, δικηγορικό και ερευνητή μηχανικού)».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λασίθι: Αντιδράσεις στο Καβούσι για το σχεδιασμό του ΒΟΑΚ
Έντονες αντιδράσεις στην κοινότητα του Καβουσίου έχει προκαλέσει η παρουσίαση της χάραξης του τμήματος του νέου ΒΟΑΚ που περνά μέσα από την κοινότητα και αποτελεί τμήμα της μελέτης για το οδικό δίκτυο ως τη...
Λασίθι: Αντιδράσεις στο Καβούσι για το σχεδιασμό του ΒΟΑΚ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εντός τριμήνου η περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη μελέτη χάραξης του ΒΟΑΚ
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος οδεύουν, στο επόμενο τρίμηνο, οι μελέτες του υπουργείου Υποδομών για την τελική χάραξη του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Εντός τριμήνου η περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη μελέτη χάραξης του ΒΟΑΚ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση της ΠΕΔ Κρήτης στο Υπουργείο Μεταφορών για τον νέο ΒΟΑΚ
Στο ζήτημα του νέου ΒΟΑΚ, επανέρχεται με παρέμβαση της προς την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών & Δικτύων η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, οριοθετώντας το πλαίσιο των διαδικασιών και των προϋποθέσεων για την...
Παρέμβαση της ΠΕΔ Κρήτης στο Υπουργείο Μεταφορών για τον νέο ΒΟΑΚ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης: «Ας τελειώνει η κοροϊδία με τον ΒΟΑΚ»
Επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ εξαπέλυσαν οι Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης, αναφορικά με τον ΒΟΑΚ - «Χρειάστηκαν 18 μήνες για να παραδεχτεί η κυβέρνηση ότι ο σχεδιασμός της για τον ΒΟΑΚ είναι ο ίδιος με αυτόν που...
ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης: «Ας τελειώνει η κοροϊδία με τον ΒΟΑΚ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμαρχος Ιεράπετρας: «Άμεση χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ στο νομό Λασιθίου»
Την άμεση χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση, ώστε να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του ΒΟΑΚ στον νομό Λασιθίου, ζητάει ο δήμαρχος Λασιθίου Καλαντζάκης Θεοδόσης.
Δήμαρχος Ιεράπετρας: «Άμεση χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ στο νομό Λασιθίου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιμένουν για «ΒΟΑΚ μέχρι τη Σητεία» οι δήμαρχοι του Λασιθίου
Η προοπτική ο νέος δρόμος να φτάνει μέχρι τον Αγιο Νικόλαο, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους φορείς του Λασιθίου οι οποίοι ζητούν να συμπεριληφθεί και η Σητεία.
Επιμένουν για «ΒΟΑΚ μέχρι τη Σητεία» οι δήμαρχοι του Λασιθίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας