• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 18.9°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.8°C / 17.8°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 11.0°C
  2 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 16.1°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.9°C / 11.7°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.2°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 18.3°C
  3 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  3 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 16.0°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.2°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 15.0°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 16.7°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  71%
Νότιο Ρέθυμνο: Ξανά επί ποδός πολέμου για τις ΒΑΠΕ Δήμος και πολίτες

Κάτοικοι από τα χωριά και την πόλη του Ρεθύμνου έστειλαν πίσω στην Αθήνα τα μηχανήματα που θα έστηναν νέες ανεμογεννήτριες στα βουνά τους

Νότιο Ρέθυμνο: Ξανά επί ποδός πολέμου για τις ΒΑΠΕ Δήμος και πολίτες

 • A-
 • A+
Κινητικότητα επικρατεί στον Δήμο Αγίου Βασιλείου μετά τις ενδείξεις για επικείμενη μεταφορά και εγκατάσταση ανεμογεννητριών, στην περιοχή του Αρδακτου, στην οποία εναντιώνονται ο τοπικός Δήμος και οι κάτοικοι της περιοχής. Τις εξελίξεις πυροδοτεί αίτημα που υπεβλήθη στον Δήμο για την έγκριση διέλευσης υπερμεγέθων οχημάτων έως το αιολικό πάρκο Κοπρινό.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την συστράτευση του Δήμου Αγίου Βασιλείου με τους κατοίκους και όλους τους φορείς της περιοχής που έχουν κινητοποιηθεί για την ακύρωση εγκαταστάσεων νέων ανεμογεννητριών στην περιοχή, εξέφρασε ο δήμαρχος Γ. Ταταράκης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία της «Επιτροπής αγώνα Δήμου Αγίου Βασιλείου ενάντια στις ΒΑΠΕ». Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός των δράσεων για την ακύρωση εγκαταστάσεων νέων ανεμογεννητριών στην περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Ο κ Ταταράκης εξέφρασε στην επιτροπή την πολιτική του βούληση και την συστράτευση του με τους κατοίκους και όλους τους φορείς της περιοχής που έχουν κινητοποιηθεί κι επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι «σεβόμενος την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και τον φυσικό πλούτο του Δήμου Αγίου Βασιλείου θα αντισταθεί από κοινού με την τοπική κοινωνία με κάθε νόμιμο τρόπο σε ένα οικολογικό έγκλημα που θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό».

Επίσης αναφέρθηκε στις εξελίξεις από την ενεργή συμμετοχή του στο «Δίκτυο  Δημάρχων ενάντια στις Ανεμογεννήτριες» και στις πρωτοβουλίες που συμμετείχε όπως το ψήφισμα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε την επιτροπή για τη άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη διέλευση των συγκεκριμένων οχημάτων που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των οδηγών, την αντοχή του δικτύου καθώς τόσο τα οδοστρώματα όσο και τα τεχνικά έργα των οδών διέλευσης δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εγγυηθούν  την ακεραιότητα τους στη διέλευση τόσο μεγάλων φορτίων.

Ταυτόχρονα τίθενται σε κίνδυνο η ασφάλεια των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης των οικισμών και βέβαια οι παράπλευρες ιδιωτικές κατασκευές εντός των οικισμών, καθώς τα βαρέα και επιμήκη οχήματα μπορούν να  προκαλέσουν δονήσεις ή ακόμη και ρωγμές κατά τη διέλευση τους. Για όλους αυτούς τους λόγους το ΔΣ ζήτησε σειρά μελετών (γεωτεχνικών, στατικών κά) από την εταιρεία στα όρια δικαιοδοσίας του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Στην ίδια συνάντηση αναφέρεται με ανακοίνωσή του και το «Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ», τονίζοντας ότι σύσσωμη η κοινωνία του Δήμου Αγίου Βασιλείου εδώ και χρόνια εκφράζει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Τα μέλη του Συντονιστικού τονίζουν πως όταν το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο κατασκευάσθηκε πριν χρόνια, δεν ήταν ακόμα γνωστές οι επιπτώσεις των αιολικών στο περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία ενώ ελάχιστοι γνώριζαν τότε ότι το ασταθές ρεύμα που παράγουν τα αιολικά δεν μπορεί να ηλεκτροδοτήσει χωρίς υποστήριξη από συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που αντί να μειώνονται, αυξάνονται όσο περισσότερες ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται, ακριβαίνοντας την τιμή του ρεύματος. 

Επίσης τονίζεται πως οι νέες ανεμογεννήτριες πρόκειται να εγκατασταθούν σε απόσταση αναπνοής (260 μέτρα) από τον οικισμό της Άρδακτου για την οποία το ΣτΕ έχει αναγνωρίσει ότι είναι παράνομη αναγνωρίζοντας επίσης τις επιπτώσεις του θορύβου στο σύνολο του οικισμού αλλά και ότι η ΜΠΕ ήταν πλημμελής (σ.σ. ωστόσο η προσφυγή εναντίον του έργου απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη!).

«Ο αγώνας των κατοίκων του δήμου Αγίου Βασιλείου για την προστασία των βουνών και των χωριών τους από την λαίλαπα των αιολικών είναι αγώνας για όλη την Κρήτη, για την διατήρηση της σπάνιας βιοποικιλότητας και της ομορφιάς των τοπίων της. Είναι αγώνας για να μη γίνει το νησί μας θλιβερό "ενεργειακό εργοστάσιο", θύμα της απληστίας του λόμπι των αιολικών εταιρειών», καταλήγει η ανακοίνωση του Συντονιστικού.

Το χωριό Αδρακτος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις βάσεις που έχουν ήδη κατασκευαστεί για να μπουν οι τρεις νέες ανεμογεννήτριες


Αναλυτικά η ανακοίνωση του «Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ»:

«Στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά την συνάντηση που είχε ο δήμαρχος κ. Γ. Ταταράκης με εκπροσώπους της Επιτροπής αγώνα Δήμου Αγίου Βασιλείου ενάντια στις ΒΑΠΕ (20 -1- 2021), αναφέρεται ότι "ζητήθηκε από τον δήμο η έγκριση για διέλευση υπερμεγέθων οχημάτων έως το αιολικό πάρκο Κοπρινό για την μεταφορά και εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών".

Ο δήμαρχος, συνεπής στον ρόλο του και την δέσμευση απέναντι τους δημότες του, επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι "σεβόμενος την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και τον φυσικό πλούτο του Δήμου Αγίου Βασιλείου, θα αντισταθεί από κοινού με την τοπική κοινωνία με κάθε νόμιμο τρόπο σε ένα οικολογικό έγκλημα που θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό".

Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο κατασκευάσθηκε πριν χρόνια, όταν δεν ήσαν ακόμα γνωστές οι επιπτώσεις των αιολικών στο περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία. Ελάχιστοι γνώριζαν τότε ότι το ασταθές ρεύμα που παράγουν τα αιολικά δεν μπορεί να ηλεκτροδοτήσει χωρίς υποστήριξη από συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που αντί να μειώνονται αυξάνονται όσο περισσότερες ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται, ακριβαίνοντας την τιμή του ρεύματος και γεμίζοντας με τις επιδοτήσεις υπέρ των ΑΠΕ τις τσέπες των "επενδυτών".

Οι κάτοικοι του Αη Βασίλη όταν αντιλήφθηκαν το μέγεθος της πράσινης απάτης και το κακό που είχε γίνει στον τόπο, ξεσηκώθηκαν όπως συμβαίνει πλέον σε εκατοντάδες περιοχές του πλανήτη με χιλιάδες συλλόγους, κινήσεις και κινήματα κατά των αιολικών.

Σύσσωμη η κοινωνία του δήμου Αγίου Βασιλείου εδώ και χρόνια εκφράζει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών με πολυπληθείς προσφυγές στο ΣτΕ, συνδιοργανώνοντας με το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ εκδηλώσεις και την μεγαλύτερη διαδήλωση-πορεία που έγινε ποτέ στο Ρέθυμνο το 2014. Με μαζικές κινητοποιήσεις απέτρεψε τις απόπειρες για διάνοιξη δρόμου από αιολική εταιρεία σε προστατευόμενη περιοχή και επανειλημμένως πέτυχε την εκδίωξη των νταλικών με τις ανεμογεννήτριες.

Συμπαραστάτες και συναγωνιστές σ' αυτούς τους αγώνες ήσαν πάντα τα μέλη και οι φίλοι του Συντονιστικού Ρεθύμνου από κάθε γωνιά του νομού.

Τις επόμενες ημέρες, ετοιμάζεται ως φαίνεται, άλλη μια απόπειρα μεταφοράς για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε απόσταση αναπνοής από τον Αρδακτο ( 260μ απο τον οικισμό! Απόσταση που αναγνώρισε το ΣτΕ ότι είναι παράνομη αναγνωρίζοντας επίσης τις επιπτώσεις του θορύβου στο σύνολο του οικισμού και ότι η ΜΠΕ ήταν πλημμελής, απορρίπτοντας ωστόσο την προσφυγή κρίνοντας την εκπρόθεσμη!)

Ο αγώνας των κατοίκων του δήμου Αγίου Βασιλείου για την προστασία των βουνών και των χωριών τους από την λαίλαπα των αιολικών είναι αγώνας για όλη την Κρήτη, για την διατήρηση της σπάνιας βιοποικιλότητας και της ομορφιάς των τοπίων της. Είναι αγώνας για να μη γίνει το νησί μας θλιβερό "ενεργειακό εργοστάσιο", θύμα της απληστίας του λόμπι των αιολικών εταιρειών.

Καλούμε τα μέλη, τους φίλους, όλους τους συμπολίτες να είναι σε επιφυλακή».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η ΔΕΗ μας δωροδοκεί για να βάλει ανεμογεννήτριες»
Υποσχέσεις για χορηγία 350.000 € σε συλλόγους χωριών του Ρεθύμνου ώστε να δεχτούν αιολικά πάρκα σε αποστάσεις μικρότερες από όσο ορίζει η νομοθεσία ● Απορρίπτουν την προσφορά οι κάτοικοι και μιλούν για...
«Η ΔΕΗ μας δωροδοκεί για να βάλει ανεμογεννήτριες»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πέταξαν στη θάλασσα» τους εργολάβους
Σαφές μήνυμα προς τις εταιρείες βιομηχανικών ΑΠΕ, αλλά και προς τους εργολάβους που ετοιμάζονται να οργώσουν τα βουνά της Κρήτης έστειλαν το Σάββατο οι κάτοικοι στα ορεινά του Ρεθύμνου. Αλληλέγγυοι από τα γύρω...
«Πέταξαν στη θάλασσα» τους εργολάβους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Εμπόδισαν τις εργασίες για τις ΒΑΠΕ
Κινητοποίηση προκειμένου να εμποδίσουν τη διέλευση βαρέων οχημάτων τα οποία μεταφέρουν ανεμογεννήτριες, με σκοπό την εγκατάσταση πάνω από τον Άρδακτο Ρεθύμνου, πραγματοποίησε το Συντονιστικό κατά των ΒΑΠΕ. Οι...
Ρέθυμνο: Εμπόδισαν τις εργασίες για τις ΒΑΠΕ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι ΒΑΠΕ παίρνουν τα βουνά
Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αντικείμενο την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού του νησιού. Επίμαχο θέμα ήταν η χωροθέτηση των βιομηχανικών...
Οι ΒΑΠΕ παίρνουν τα βουνά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αιολικό-Ιεράπετρα: Δεν βλέπει παρανομίες το ΚΑΣ. Απειλεί με μηνύσεις ο δήμαρχος
Για κατάφωρη επίθεση σε βάρος του κάνει λόγο ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θ. Καλαντζάκης, αναφορικά με την στάση της δημοτικής αρχής στο θέμα του αιολικού πάρκου στην Επισκοπή, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι ο...
Αιολικό-Ιεράπετρα: Δεν βλέπει παρανομίες το ΚΑΣ. Απειλεί με μηνύσεις ο δήμαρχος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: Καταγγέλλουν εργασίες με βαρέα οχήματα και δυναμίτη στο αιολικό
Τις εργασίες με χρήση δυναμίτη και βαρέων εκσκαφικών μηχανημάτων από την εταιρία που εγκατέστησε το αιολικό στον ενιαίο αρχαιολογικό χώρο του Ισθμού της Ιεράπετρας εν μέσω καραντίνας, καταγγέλλει η Επιτροπή...
Ιεράπετρα: Καταγγέλλουν εργασίες με βαρέα οχήματα και δυναμίτη στο αιολικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας