Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 10.6°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 8.9°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.4°C / 13.0°C
  3 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 0.6°C / 9.0°C
  3 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 7.8°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 3.3°C / 13.0°C
  3 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 13.9°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.0°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.1°C
  6 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 8.3°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.3°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.4°C / 9.4°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.2°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 7.8°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  52%
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολυτεχνείου Κρήτης καταψήφισε ψήφισμα στήριξης στην Σ. Μπεκατώρου

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολυτεχνείου Κρήτης καταψήφισε ψήφισμα στήριξης στην Σ. Μπεκατώρου

 • A-
 • A+
Σε καταγγελία της «ΔΑΠ-ΝΔΦΚ» Πολυτεχνείου Κρήτης προχώρησαν οι εκλεγμένοι φοιτητές της «Πανσπουδαστικής Κ.Σ.» με αφορμή ψήφισμα που κατέθεσε η Πανσπουδαστική για στήριξη στην Σοφία Μπεκατώρου και το οποίο καταψήφισε η ΔΑΠ.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σύμφωνα με την καταγγελία της Πανσπουδαστικής, η «ΔΑΠ-ΝΔΦΚ» (φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στην Νέα Δημοκρατία) καταψήφισε ψήφισμα που κατέθεσε η Πανσπουδαστική για στήριξη στην Σοφία Μπεκατώρου αλλά και των φοιτητριών που έχουν δεχτεί και δέχονται σεξουαλική καταπίεση, με την δικαιολογία ότι το ψήφισμα κατηγορεί τις κυβερνήσεις για την υποκριτική τους στάση και τους επιρρίπτει ευθύνες για την υποστελέχωση του προσωπικού φύλαξης.

Η Πανσπουδαστική κατηγορεί την ΔΑΠ για αυτή την στάση της, υπενθυμίζοντας ότι πριν λίγο καιρό στέλεχος της παράταξης παρενόχλησε σεξουαλικά φοιτήτρια μέσω διαδικτύου.

«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά περίτρανα ότι οι «και καλά σύγχρονες θέσεις»  της ΔΑΠ, της ΝΔ όπως και των άλλων αστικών κομμάτων, που αναπαράγουν τα πρότυπα της ΕΕ για τις γυναίκες, οι καμπάνιες για την «γυναίκα της καριέρας και της αγοράς» αποτελούν περιτύλιγμα μιας κατάστασης που αναπαράγεται στη σημερινή κοινωνία», αναφέρει η Πανσπουδαστική.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής:

«Μόνο αποτροπιασμό και οργή μπορεί να προκαλέσει η γνωστή απαράδεκτη και χυδαία στάση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολυτεχνείου Κρήτης η οποία καταψήφισε ψήφισμα που κατέθεσε η Πανσπουδαστική για στήριξη στην Σοφία Μπεκατώρου και σε τόσες ακόμα γυναίκες, ανάμεσα τους και φοιτήτριες που έχουν δεχτεί και δέχονται σεξουαλική καταπίεση και πολύμορφη βία, με την δικαιολογία ότι το ψήφισμα κατηγορεί τις κυβερνήσεις για την υποκριτική τους στάση και τους επιρρίπτει ευθύνες για την υποστελέχωση του προσωπικού φύλαξης, ενώ η κυβέρνηση τους ιδρύει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Βέβαια δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, αυτή η στάση δεν μας εκπλήσσει  καθώς είναι αλληλένδετη με τις αξίες και τα ιδανικά που αναπαράγει το σύστημα και πρεσβεύει ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος. Άλλωστε για την ΔΑΠ και τα στελέχη της, τα παραδείγματα είναι πολλά όπως η πρόσφατη σεξουαλική παρενόχληση φοιτήτριας μέσω διαδικτύου από στέλεχος της συγκεκριμένης παράταξης στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά περίτρανα ότι οι «και καλά σύγχρονες θέσεις»  της ΔΑΠ, της ΝΔ όπως και των άλλων αστικών κομμάτων, που αναπαράγουν τα πρότυπα της ΕΕ για τις γυναίκες, οι καμπάνιες για την «γυναίκα της καριέρας και της αγοράς» αποτελούν περιτύλιγμα μιας κατάστασης που αναπαράγεται στη σημερινή κοινωνία. Παράλληλα αξιοποιούνται για να κρύβεται το πραγματικό περιεχόμενο της γυναικείας ανισοτιμίας που έχει τη βάση της στο ότι σήμερα εκμεταλλεύονται τις ιδιαίτερες ανάγκες των νέων γυναικών για να χτυπήσουν τα δικαιώματα τους. Οι νέες φοιτήτριες, απόφοιτοι και νέες εργαζόμενες έρχονται αντιμέτωπες με την ανεργία, με τον κίνδυνο της απόλυσης σε περίπτωση εγκυμοσύνης, με τα ωράρια-λάστιχο. Σήμερα οι γυναίκες μετατρέπονται σε αντικείμενο εξουθένωσης καθώς είναι τρανταχτή η έλλειψη μέτρων προστασίας της μητρότητας. Βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους ένα κράτος που δεν τους εξασφαλίζει τα ελάχιστα και τα ανάγει όλα σε ατομική ευθύνη».


Αναλυτικά το ψήφισμα από τον Φοιτητικό Σύλλογο Μηχανικών Ορυκτών Πόρων:

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, που κατήγγειλε την σεξουαλική καταπίεση που δέχτηκε η ίδια στα 21 της χρόνια. Ακολούθησαν και άλλες καταγγελίες από αθλήτριες και φοιτήτριες, που δίκαια έχουν πυροδοτήσει την αγανάκτηση και την οργή για την πολύμορφη βία που βιώνουν οι γυναίκες. Η ξεκάθαρη καταδίκη αυτών των αποτρόπαιων γεγονότων  από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες είναι αυτονόητη.

Δεν πρόκειται δυστυχώς για μεμονωμένα περιστατικά. Καταδικαστέα φαινόμενα όπως το συγκεκριμένο είναι αποτέλεσμα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού στον οποίο κουμάντο κάνουν οι «ισχυροί παράγοντες». Όπως προκύπτει και από τις ίδιες τις καταγγελίες η σαπίλα έχει διεισδύσει βαθιά και στο χώρο του αθλητισμού, αφήνοντας τις αθλήτριες και τους αθλητές εκτεθιμένους σε κάθε είδους πιέσεις και εκβιασμούς, την ίδια στιγμή που δεν έχουν στήριξη προκειμένου να καταγγείλουν τέτοια γεγονότα,να σταδιοδρομήσουν ως αθλητές.

Άρα, οι εκβιασμοί και οι πιέσεις, η ψυχολογική και συναισθηματική βία που φτάνει ακόμα και στη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους που δουλεύουν, σπουδάζουν, ψυχαγωγούνται, ζουν οι γυναίκες δεν αναπτύσσονται σε κοινωνικό κενό. Είναι η “κορυφή του παγόβουνου” της άθλιας πραγματικότητας που βιώνουν οι νέες και οι νέοι, όπου τα όνειρά των γυναικών για μια καλύτερη ζωή, για σπουδές και ενασχόληση με το επιστημονικό αντικείμενο,  το άθλημα, την τέχνη, η ανάγκη για ψυχαγωγία “σκοντάφτουν” στις οικονομικές, κοινωνικές πιέσεις και εκβιασμούς. Αυτές είναι οι συνθήκες που τις υποχρεώνουν να μη μιλήσουν.

Όσοι σήμερα “πέφτουν από τα σύννεφα”,ΟΗΕ, ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, κυβερνήσεις, είναι οι καλύτεροι ηθοποιοί! Πόσο υποκριτικό είναι να καλούν τις γυναίκες να “σπάσουν τη σιωπή τους”, όταν η πολιτική που ακολουθούν τις κρατά σιωπηλές, τις εκθέτει σε κίνδυνο; Η εργοδοτική τρομοκρατία, η απειλή της απόλυσης και της ανεργίας, οι εκβιασμοί των μεγαλοπαραγόντων του αθλητισμού, του πολιτισμού, ακόμα και των Πανεπιστημίων δεν παύουν να υπάρχουν μόλις τα φώτα της δημοσιότητας σβήσουν.

Η ολόπλευρη στήριξη των γυναικών για να σταθούν στα πόδια τους και να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά, ακόμα περισσότερο για να ενταχθούν στον αγώνα για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας που δέχονται απαιτεί όλα όσα διαχρονικά το κράτος, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ στερούν από τις γυναίκες. Τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια υποκρίνονται ότι νοιάζονται για την εξάλειψη των επιθέσεων σε βάρος των φοιτητριών, όταν έχουν στερήσει από φοιτήτριες και φοιτητές βασικές υποδομές, προσωπικό φύλαξης στις Σχολές και τις εστίες, το δικαίωμα να ζουν και να σπουδάζουν με ασφάλεια στις Σχολές και τις εστίες.

Η καταγγελία των νέων γυναικών για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, βίας κάθε μορφής, ιδιαίτερα εργοδοτικής, κρατικής, μπορεί να βρει διέξοδο στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης. Μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη υψώνουμε ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε νέα που έχει υποστεί κακοποίηση. Δυναμώνουμε τον αγώνα για όλες προϋποθέσεις, ώστε να σταθεί κάθε γυναίκα ανεξάρτητη οικονομικά, κοινωνικά, δηλαδή για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, πολιτισμό.

Απαιτούμε:

 • Να ξεκινήσουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες νομικές διαδικασίες σε σχέση με τις καταγγελίες των φοιτητριών.
 • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών, με εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.
 • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές σε αθλητικά σωματεία και χώρους αθλητισμού, πολιτισμού,  από επιστημονικούς κρατικούς φορείς
 • Στελέχωση Ιδρυμάτων και Φοιτητικών εστιών με ιατρικές μονάδες, παροχές συμβουλευτικής και ψυχολογική υπηρεσία».
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μπαράζ καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση από πρώην καθηγητή του ΑΠΘ
Μορφή χιονοστιβάδας αρχίζουν να παίρνουν οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση, με πολλές γυναίκες να παίρνουν δύναμη από την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου και να βρίσκουν τη δική τους...
Μπαράζ καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση από πρώην καθηγητή του ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάνω από 100 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο Γεωλογικό του ΑΠΘ
Για το μπαράζ καταγγελιών από φοιτήτριες η εισαγγελία πρωτοδικών παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.
Πάνω από 100 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο Γεωλογικό του ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημοσιογράφος καταγγέλλει πρώην υφυπουργό Άμυνας για σεξουαλική επίθεση
Η δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» καταγγέλλει ότι το 1994 είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση από τον τότε υφυπουργό Άμυνας, μέσα στο γραφείο του.
Δημοσιογράφος καταγγέλλει πρώην υφυπουργό Άμυνας για σεξουαλική επίθεση
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου μιλάει για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη
Με συγκλονιστικό τρόπο η 43χρονη πρώην πρωταθλήτρια στην ιστιοπλοϊα περιγράφει μία από τις πιο τραυματικές εμπειρίες της ζωής της με τα λόγια να είναι περιττά.
Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου μιλάει για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας