Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 13.3°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 11.1°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.7°C / 12.0°C
  2 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 5.0°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  84%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.4°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  2 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 0.6°C / 12.0°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 12.0°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.2°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 12.2°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 9.4°C
  1 BF
  87%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 10.0°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  2 BF
  65%
Έργα μόνο με μελέτες ζητούν οι πληγέντες από τις πλημμύρες Γουρνών – Γουβών

Εικόνα από το παραλιακό μέτωπο στις Γούβες Ηρακλείου

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Έργα μόνο με μελέτες ζητούν οι πληγέντες από τις πλημμύρες Γουρνών – Γουβών

 • A-
 • A+
Ολοκληρωμένα έργα με δημόσιες μελέτες για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις πλημμύρες στις περιοχές που επλήγησαν, ζητά η Επιτροπή Πληγέντων Γουρνών- Γουβών.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα τονίζεται πως διαπιστώθηκε ότι τεχνικά συνεργεία έχουν πρόθεση να εκτελέσουν έργα διευθέτησης της κοίτης του Γουρνιώτη ποταμού στην περιοχή με σκοπό την διαπλάτυνση του, με την αυθαίρετη καθαίρεση τμήματος του δρόμου.

Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους «μπαλώματα» οδήγησαν στις καταστροφές τονίζοντας πως πλέον χρειάζονται σχεδιασμένα και ολοκληρωμένα έργα και υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή.

Παράλληλα καταθέτουν αίτημα προς τη δημοτική αρχή να συζητηθεί το θέμα άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση και να γίνει δημόσια ανάρτηση των μελετών προκειμένου να πειστούν ότι δεν θα διατρέχουν κίνδυνο στο μέλλον.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Πληγέντων Γουρνών- Γουβών:

«Την Τετάρτη 13/1/21 οι κάτοικοι της περιοχής διαπίστωσαν ότι τεχνικά συνεργεία είχαν πρόθεση να εκτελέσουν έργα «διευθέτησης» της κοίτης του Γουρνιώτη ποταμού, με σκοπό την διαπλάτυνση του με την αυθαίρετη καθαίρεση τμήματος του δρόμου μπροστά από τα σπίτια τους. Έπειτα από έντονη ανησυχία τους για το τι έργα πρόκειται να γίνουν ζήτησαν από αρμόδιο αντιδήμαρχο να γίνει συνάντηση μεταξύ της Επιτροπής Αγώνα Πληγέντων και των αρμόδιων αντιδημάρχων και μηχανικών του Δήμου, ώστε να ενημερωθούν για το τι έργο είναι αυτό, με ποιού φορέα την ευθύνη πραγματοποιείται και από ποιον πραγματοποιείται, αν υπάρχει μελέτη διευθέτησης.

Στην συνάντηση που έγινε οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και μηχανικοί του Δήμου ενημέρωσαν τους κατοίκους ότι δεν υπάρχει μελέτη διευθέτησης του ποταμού, ότι αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και ότι πράγματι θα ξεκινήσουν έργα «διευθέτησης» της κοίτης του ποταμού χωρίς μελέτη με τη δικαιολογία ότι ο Δήμος έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οπότε και έχει το δικαίωμα να παρέμβει όπως εκείνος κρίνει. Από τη μεριά τους οι κάτοικοι ανέδειξαν την αναγκαιότητα της ύπαρξης μελέτης, χωρίς την οποία και με αυθαίρετες και χωρίς προστασία εκσκαφές του δρόμου, τα σπίτια τους κινδυνεύουν άμεσα ακόμη και με κατάρρευση. Απαίτησαν την άμεση εκπόνηση της μελέτης διευθέτησης του ποταμού, η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει χρόνια πριν. Οι εκπρόσωποι του Δήμου δεσμεύτηκαν να μην γίνουν επεμβάσεις στους παρόχθιους δρόμους και να γίνει συνάντηση μεταξύ κατοίκων και εκπροσώπων του Δήμου στη περιοχή.

Τέλος οι κάτοικοι κατέθεσαν και πρωτοκόλλησαν σχετικό αίτημα με το οποίο ζητούν την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να συζητηθεί το θέμα.

Καλούμε όλους τους πληγέντες, αλλά και όσους μπορεί την επόμενη φορά αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα να είναι κι αυτοί στη θέση μας να συσπειρωθούν γύρω από την επιτροπή αγώνα για να διεκδικήσουμε μαζί τα δίκαια αιτήματά μας.

Τα προβλήματα είναι κοινά και μεγάλα. Όλοι πρέπει να αγωνιστούμε για τις λύσεις τους.

Μόνο όταν τους πιέζουμε με τη συλλογική μας δύναμη, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα».

Το αίτημα της Επιτροπής Αγώνα Πληγέντων προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου:

«Εμείς, κάτοικοι των περιοχών Γουρνών-Γουβών, είδαμε με τις πρόσφατες πλημμύρες τις περιουσίες, τα σπίτια, τα μαγαζιά μας, τους κόπους μιας ζωής, να καταστρέφονται, επειδή το κράτος (Κυβέρνηση/Περιφέρεια/Δήμος) ποτέ μέχρι σήμερα δεν μερίμνησε για σχεδιασμένα, ολοκληρωμένα έργα και υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή, και όχι μόνο.

Η απουσία αναγκαίου σχεδίου και υποδομών και η αναρχία στις παρεμβάσεις των υπηρεσιών, από την ύδρευση/αποχέτευση μέχρι την πολεοδομία, γιγαντώθηκαν με τις πλημμύρες. Πάντα, όμως, δημιουργούσαν προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζαμε ατομικά ο καθένας. Δεν πρόκειται για δική μας ατομική ευθύνη, αλλά για ευθύνη του κράτους, στο οποίο πληρώνουμε φόρους στην εφορία και τέλη στον Δήμο. Όλοι μας έχουμε άδειες για τα σπίτια και τις περιουσίες μας.

Την Τετάρτη 13/1/2021 διαπιστώσαμε ότι τεχνικά συνεργεία έχουν πρόθεση να εκτελέσουν έργα διευθέτησης της κοίτης του Γουρνιώτη ποταμού στην περιοχή, με σκοπό την διαπλάτυνση του με την αυθαίρετη καθαίρεση τμήματος του δρόμου μπροστά στα σπίτια μας, με ξερίζωμα δέντρων κλπ. Δεν είμαστε ειδικοί μηχανικοί, όμως έχουμε δίκαιη και βάσιμη ανησυχία για τα έργα αυτά (τι έργα είναι αυτά;). Τα μέχρι τώρα έργα αποδείχτηκαν μπαλώματα, μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση. Ανησυχούμε να μην ζήσουμε τα ίδια στην επόμενη νεροποντή. Και επειδή δεν πάει καιρός που είδαμε έργα στην εκβολή του ποταμού, χωρίς κανένας να δίνει λογαριασμό και κανένας να μας ενημερώνει, ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο:

 1. Να συζητηθεί το θέμα άμεσα σε έκτακτη συνεδρίασή του και να ληφθεί απόφαση για προκήρυξη και ανάθεση μελέτης διευθέτησης, μέσω κρατικής χρηματοδότησης, που θα καθορίζει το τι έργο είναι αυτό που θα πραγματοποιηθεί, με ποιού φορέα την ευθύνη πραγματοποιείται και από ποιόν πραγματοποιείται. Γενικότερα, να μας ενημερώσει για το τι έργα πρόκειται να γίνουν συνολικά, στα οποία εντάσσεται και το συγκεκριμένο, μιας και έχει πληγεί τόσο σφοδρά ο Δήμος μας από πλημμύρες.
 2. Να γίνει δημόσια ανάρτηση των μελετών, ώστε να πειστούμε ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο οι περιουσίες μας και οι ζωές μας, αλλά και ότι τα έργα θα λύσουν το πρόβλημα και δεν θα πλημμυρίσουμε με την επόμενη νεροποντή.
 3. Να μην ξεκινήσει κανένα έργο χωρίς την έγκριση των παραπάνω μελετών από τους αρμόδιους φορείς.
 4. Να μην ξεκινήσει κανένα έργο αν δεν γίνει η πλήρης ενημέρωση αυτή.

Το παρόν επέχει θέση εξώδικης διαμαρτυρίας. Δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μεγάλες ζημιές και πάλι από την κακοκαιρία
Ξανά στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται η Κρήτη και ειδικά οι περιοχές του Ηρακλείου. Μεγάλες καταστροφές σημειώνονται στην Χερσόνησο λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν παρασυρθεί...
Κρήτη: Μεγάλες ζημιές και πάλι από την κακοκαιρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας των πληγέντων από την κακοκαιρία στη Χερσόνησο
Παράσταση διαμαρτυρίας από την Επιτροπή Αγώνα Πληγέντων των περιοχών του Δήμου Χερσονήσου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Δημαρχείο στις Γούρνες.
Παράσταση διαμαρτυρίας των πληγέντων από την κακοκαιρία στη Χερσόνησο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι πλημμύρες ήρθαν μαζί με την... ανάπτυξη
Καταστροφές σε Χερσόνησο, Μάλια, Σταλίδα και άλλα τουριστικοποιημένα σημεία της Κρήτης ● Για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες οι τουριστικές περιοχές μετρούν πληγές από την κακοκαιρία ● Μεγάλες ζημιές και στο...
Οι πλημμύρες ήρθαν μαζί με την... ανάπτυξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ανυπολόγιστες οι καταστροφές, σε ξενοδοχείο οι πληγέντες της Χερσονήσου
Εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις και σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο στο Δήμο Χερσονήσου.
Ηράκλειο: Ανυπολόγιστες οι καταστροφές, σε ξενοδοχείο οι πληγέντες της Χερσονήσου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Στα 21 εκατ. οι αποζημιώσεις για την κακοκαιρία του Νοεμβρίου
Κοντά στα 21 εκατ. ευρώ φθάνει το ύψος των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν ζημιές στην Κρήτη στις 10 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών της...
Κρήτη: Στα 21 εκατ. οι αποζημιώσεις για την κακοκαιρία του Νοεμβρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγραφή ζημιών από την κακοκαιρία στις επιχειρήσεις σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο
Η Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά την καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία.
Καταγραφή ζημιών από την κακοκαιρία στις επιχειρήσεις σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας