• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 19.2°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 10.0°C / 16.0°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 19.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.8°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.4°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 16.7°C
  0 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  82%

Ηράκλειο: "Ανεπαρκής ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των εμβολιασμών"

 • A-
 • A+
Για μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν στον εμβολιασμό υγειονομικών αλλά και ηλικιωμένων, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ - Ανεπαρκής η προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων στο Ηράκλειο, υποστηρίζει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών».

Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του εμβολιασμού υγειονομικών αλλά και ηλικιωμένων αναφέρονται σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, μετά τις καθυστερήσεις και τις αναβολές στους εμβολιασμούς των υγειονομικών, προκύπτουν πλέον τεράστια εμπόδια και στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, εξαιτίας της ουσιαστικής ανυπαρξίας δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Η μετατροπή των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», αναφέρει το Σωματείο, τονίζοντας ότι «οι ελλείψεις θα χειροτερέψουν από τη νέα μείωση -εν μέσω επιδημίας- της κρατικής χρηματοδότησης για τα Κέντρα Υγείας κατά 92 εκατ. ευρώ για το 2021».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση», καταγγέλλοντας την ανεπαρκή προετοιμασία σχετικά με την στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, ανάμεσά τους και του Ηρακλείου, με γιατρούς.

«Η απουσία έγκαιρης στελέχωσης των εμβολιαστικών κέντρων με ιατρικό προσωπικό έρχεται να προστεθεί στην καθυστέρηση στην παραγωγή και προμήθεια εμβολίων, στην οποία συμβάλλουν οι ανταγωνισμοί μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και κρατών», αναφέρει η ΔΗΠΑΚ, τονίζοντας παράλληλα ότι «η ανεπαρκής προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων όπως και η χρόνια υποστελέχωση της ΠΦΥ αλλά και των δημόσιων νοσοκομείων είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης της υγείας, που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις».


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ:

«Με το «καλημέρα» καταρρέει η φούσκα του «επιχειρησιακού σχεδιασμού» της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό. Μετά τις καθυστερήσεις και τις αναβολές στους εμβολιασμούς των υγειονομικών, προκύπτουν πλέον τεράστια εμπόδια και στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, εξαιτίας της ουσιαστικής ανυπαρξίας δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας της πλατφόρμας για τα εμβόλια και την έναρξη της διαδικασίας για τα ραντεβού των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών, αποκαλύφθηκε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι αυτής της ηλικίας, με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης και επιβαρυμένη υγεία, καλούνται να ταξιδέψουν μέχρι και δεκάδες χιλιόμετρα ή ακόμα και από νησί σε νησί προκειμένου να μπορέσουν να εμβολιαστούν!

Αναδεικνύεται η ανυπαρξία ανεπτυγμένων και στελεχωμένων δημόσιων μονάδων ΠΦΥ που να αγκαλιάζουν όλο τον πληθυσμό και όλες τις περιοχές της χώρας και επιβεβαιώνεται αυτό που από την πρώτη στιγμή τονίζαμε, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και η πανδημία δεν θα αντιμετωπίζεται και ο εμβολιασμός θα υπονομεύεται.

Με αντίστοιχη ταχύτητα καταρρέει και το κυβερνητικό παραμύθι για τα «1.018 εμβολιαστικά κέντρα», που θα διενεργούσαν πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Πηγές του υπουργείου Υγείας έκαναν λόγο για μόλις 144 εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας, που θα τεθούν σε λειτουργία από 20 Γενάρη και θα προστεθούν στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων. Αντί η κυβέρνηση να φροντίσει άμεσα για την ανάπτυξη και πραγματική στελέχωση όλων των εμβολιαστικών κέντρων, για να διευκολυνθεί ο εμβολιασμός και να αντιμετωπιστούν σε ένα βαθμό προβλήματα όπως αυτά που επισημαίνονται παραπάνω, από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρεται προκλητικά ότι «ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά, σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, με βάση τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων».

Ακόμα και στην κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού η κυβέρνηση κινείται με τη λογική «κόστους - οφέλους», με τα ελάχιστα δυνατά για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με την ίδια «πυξίδα» με την οποία εν μέσω πανδημίας και ενόψει μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού μείωσαν την κρατική χρηματοδότηση στη ρημαγμένη ΠΦΥ κατά 96 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021!

Με το ίδιο κριτήριο, δεν γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις, οι δε υγειονομικοί, που εξακολουθούν να μετακινούνται από δομή σε δομή, αποδυναμώνοντας κι άλλο τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα προέλευσής τους, θα κληθούν και πάλι να γίνουν «λάστιχο» και να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, διαμορφώνοντας και πάλι συνθήκες συγχρωτισμού των ευπαθών ομάδων.

Η μετατροπή των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενώ οι ελλείψεις θα χειροτερέψουν από τη νέα μείωση -εν μέσω επιδημίας- της κρατικής χρηματοδότησης για τα Κέντρα Υγείας κατά 92 εκατ. ευρώ για το 2021».

Διεκδικούμε:

 • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, πανελλαδικά ανεπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο - δωρεάν ΕΚΑΒ.
 • Το πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας, να λειτουργεί με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας με τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του, στο οποίο θα έχουν ενταχθεί όλες οι εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες Υγείας.
 • Να αναπτύσσεται σε κάθε χωριό, πόλη και δήμο, με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά κ.ά., σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες.
 • Η χρηματοδότηση να γίνεται αποκλειστικά από το κράτος με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια.
 • Να προσληφθεί στο δημόσιο - κρατικό σύστημα όλο το απαραίτητο προσωπικό με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».

Η ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ:

«Δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση η ανεπαρκής προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων και στο Ηράκλειο όπως και σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά όταν αυτή – κατά την προσφιλή πολιτική της κυβέρνησης – γίνει με μετακινήσεις προσωπικού ή με την εθελοντική προσφορά συναδέλφων, χωρίς καμία έστω έκτακτη πρόσληψη.

Με την εποπτεία ποιων γιατρών περίμενε αλήθεια η κυβέρνηση να λειτουργήσουν τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα έξι μέρες την εβδομάδα δύο βάρδιες την ημέρα; Με το προσωπικό της αποψιλωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), που ούτε επαρκούσε ούτε επαρκεί για να παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, δημόσιας υγείας, παρακολούθησης χρονίως πασχόντων κλπ.; Ποιοι γιατροί άραγε θα παρακολουθούν τους εμβολιασθέντες τους επόμενους μήνες για τυχόν παρενέργειες;

Η απουσία έγκαιρης στελέχωσης των εμβολιαστικών κέντρων με ιατρικό προσωπικό έρχεται να προστεθεί στην καθυστέρηση στην παραγωγή και προμήθεια εμβολίων, στην οποία συμβάλλουν οι ανταγωνισμοί μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και κρατών. Αυτό είναι το «εθνικό σχέδιο» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, το οποίο η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει εδώ και δύο μήνες προβάλλοντας το εμβόλιο ως πανάκεια ενάντια στην πανδημία.

Αντί για προσλήψεις μόνιμων γιατρών, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν εδώ και χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, η κυβέρνηση «μπαλώνει» καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας μέρος των κενών με «εντέλλεσθαι» για μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ νοσοκομείων διαφορετικών νομών (ακόμη και διαφορετικών ΥΠΕ), από την ΠΦΥ στα νοσοκομεία αλλά και μεταξύ τμημάτων των νοσοκομείων. Με την ίδια τακτική επιχειρεί τώρα να στελεχώσει και πολλά εμβολιαστικά κέντρα, μετακινώντας γιατρούς από ήδη υποστελεχωμένες δομές. Έτσι, αντί να λύνει την τρέχουσα ανάγκη, δημιουργεί και πρόβλημα στις μονάδες υγείας από τις οποίες θα αποσπάσει τους γιατρούς.

Αντί η κυβέρνηση να εντάξει υποχρεωτικά τους ιδιώτες γιατρούς στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας με τους ίδιους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους με τους γιατρούς ΕΣΥ, τους έδωσε τη δυνατότητα να συνεργαστούν εθελοντικά με τις δημόσιες μονάδες υγείας με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών για 6 μήνες (με δυνατότητα 6μηνης παράτασης) με προνομιακούς όρους (μηνιαία αμοιβή 2000 ευρώ αφορολόγητα συν την αποζημίωση για εφημερίες, με δικαίωμα παράλληλης λειτουργίας του ιδιωτικού τους ιατρείου).

Η ανεπαρκής προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων όπως και η χρόνια υποστελέχωση της ΠΦΥ αλλά και των δημόσιων νοσοκομείων είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης της υγείας, που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Η εξοικονόμηση κρατικών δαπανών και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα έχει προτεραιότητα και όχι η καθολική κάλυψη των αναγκών και η προστασία της υγείας μας.

Προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα ο αναγκαίος εμβολιασμός του πληθυσμού, ώστε να αναχαιτιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας, είναι απαραίτητο να στελεχωθούν άμεσα -με προσλήψεις και όχι με μετακινήσεις - όλα τα εμβολιαστικά κέντρα. Όπως η συγκινητική εθελοντική προσφορά των συναδέλφων δεν πρέπει να αποκρύψει την χρόνια υποστελέχωση των μονάδων υγείας, έτσι και ο εμβολιασμός δεν υποκαθιστά την ανάγκη θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επιτακτική είναι η ανάγκη να ενισχυθεί ουσιαστικά και η ΠΦΥ, ώστε να μπορεί να συνεισφέρει στον ίδιο τον εμβολιασμό αλλά και στην παρακολούθηση των εμβολιασθέντων και των ήπιων κρουσμάτων. Στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας πρέπει να ενταχθούν υποχρεωτικά και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί με τους ίδιους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους με τους γιατρούς ΕΣΥ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: «Αναγκαίοι οι εμβολιασμοί, αλλά όχι πανάκεια»
Στην αναγκαιότητα των εμβολιασμών ενάντια στον κορονοϊό αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ τονίζοντας όμως ότι χρειάζεται και στήριξη του νοσοκομείου με προσλήψεις προσωπικού.
Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: «Αναγκαίοι οι εμβολιασμοί, αλλά όχι πανάκεια»
ΥΓΕΙΑ
Φιάσκο και με τα εμβόλια
Αναβάλλονται οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί υγειονομικών σε τουλάχιστον 28 νοσοκομεία της χώρας ● Ελάχιστες οι ποσότητες που ήρθαν σε σχέση με αυτές που είχαν ανακοινωθεί.
Φιάσκο και με τα εμβόλια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Εκδηλώσεις ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά του covid-19
Διαδικτυακή Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα «Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2» πραγματοποιείται με την συνδιοργάνωση Περιφέρειας Κρήτης και τους Ιατρικούς Συλλόγους. του νησιού.
Κρήτη: Εκδηλώσεις ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά του covid-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας