• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.8°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.1°C / 35.5°C
  3 BF
  32%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 33.0°C
  1 BF
  22%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.1°C
  5 BF
  22%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 33.7°C
  2 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 30.4°C
  0 BF
  17%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.1°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.7°C
  1 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  5 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.1°C / 30.1°C
  3 BF
  16%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 31.0°C
  2 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  4 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.6°C / 32.0°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.3°C / 33.8°C
  3 BF
  27%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 34.4°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  32%

Εργατικά Κέντρα Κρήτης: "Να αποκατασταθούν οι αδικίες σε βάρος των εποχιακών"

 • A-
 • A+
Κοινή επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού απέστειλαν τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης και της Ρόδου ζητώντας την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των εποχικά απασχολούμενων που δεν είχαν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Στην επιστολή των Εργατικών Κέντρων αποτυπώνονται οι θέσεις και οι προτάσεις που αφορούν την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των εποχικά απασχολούμενων που δεν είχαν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, καθώς και των εργαζομένων, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται εποχιακής φύσεως και δεν μπορούν να καταθέσουν ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το επίδομα ανεργίας.

Σύμφωνα με τα Εργατικά Κέντρα, το θέμα αφορά εργαζομένους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια (αφορολόγητα, ΤUI, κλπ) αλλά και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό (τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, οδηγοί ταξί κλπ), στρατιώτες που δούλευαν σαν ξενοδοχοϋπάλληλοι, τις έγκυες γυναίκες οι οποίες εργάζονται σε εποχικές επιχειρήσεις και οι οποίες δεν ανήκουν στους ΚΑΔ που επλήγησαν κ.α..

Στην επιστολή τους τα Εργατικά Κέντρα ζητούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για την κάλυψη των παραπάνω κατηγοριών με την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού και την ένταξή τους στο επίδομα ανεργίας μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου.

Αναλυτικά η επιστολή:

Σας αποστέλλουμε εκ νέου  επιστολή  στην οποία αποτυπώνονται οι θέσεις και οι προτάσεις μας καθώς και παραδείγματα, που αφορούν την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των εποχικά απασχολούμενων που δεν είχαν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, καθώς και των εργαζομένων, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται εποχιακής φύσεως και δεν μπορούν να καταθέσουν ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το επίδομα ανεργίας.

Η υλοποίηση των αιτημάτων μέσα και από τις τροπολογίες που σας έχουμε κατά καιρούς αποστείλει, είναι η μόνη μας ελπίδα για να εξασφαλίσουμε ένα πενιχρό εισόδημα, το οποίο θα μας επιτρέψει να ζήσουμε το επόμενο διάστημα. Δεν μπορεί  μία κυβέρνηση, η οποία διατυμπανίζει και καυχιέται ότι στηρίζει τους εργαζόμενους, να κάνει διαχωρισμό και να αφήνει τους μισούς σχεδόν  εποχιακά απασχολούμενους  χωρίς καμία βοήθεια.

Χαρακτηριστικά σας παραθέτουμε μερικά παραδείγματα κατηγοριών εργαζομένων που είναι ακάλυπτοι και χωρίς βοήθεια :

 • Έχουμε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια (αφορολόγητα, ΤUI, κλπ) αλλά και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό (τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, οδηγοί ταξί κλπ).

Οι επιχειρήσεις αυτές λόγω της πανδημίας δεν προσέλαβαν το ανάλογο προσωπικό την περίοδο αιχμής της δραστηριότητάς τους. Έτσι φέτος αυτές οι επιχειρήσεις δεν χαρακτηρίζονται εποχιακές. (Μια επιχείρηση χαρακτηρίζεται εποχιακή από τον ΟΑΕΔ αν απολύει το 75% του μέσου όρου των υπαλλήλων που απασχολούσε την περίοδο αιχμής της δραστηριότητάς της).

Έτσι ενώ αυτοί οι εργαζόμενοι θα δικαιούνταν να επιδοτηθούν λόγω ανεργίας με 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο (ή με 50 φέτος), επειδή η επιχείρηση δεν χαρακτηρίζεται εποχιακή θα πρέπει για να πληρούν τις προϋποθέσεις για επιδότηση, να έχουν πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο και μάλιστα χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των τελευταίων 2 μηνών πριν την απόλυσή τους…..

 • Θέμα προκύπτει με αυτούς που υπηρέτησαν την πατρίδα πέρυσι (φαντάροι) και οι οποίοι δούλευαν τα χρόνια πριν την κατάταξή τους σαν ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Αυτοί δεν μπήκαν σε αναστολή φέτος (λόγω του ότι πέρυσι υπηρετούσαν την πατρίδα και δεν δούλεψαν) και δεν τους αρκούν τα 50 ένσημα για να πληρούν τις προϋποθέσεις για επιδότηση λόγω ανεργίας (θα πρέπει να έχουν εργαστεί 2 συνεχόμενες χρονιές σαν εποχιακοί υπάλληλοι).

 • Επίσης υπάρχει θέμα με τις εγκύους οι οποίες εργάζονται σε εποχικές επιχειρήσεις και οι οποίες δεν ανήκουν στους ΚΑΔ που επλήγησαν (και που οι εργαζόμενοι τους μπορούν να ενταχθούν σε αναστολή) π.χ. εργαζόμενες σε παραλίες – ομπρελοκαθίσματα κλπ.

Οι παραπάνω εργαζόμενες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας τα 2 τελευταία χρόνια για να δικαιούνται τα επιδόματα λοχείας και τοκετού. Φέτος όμως οι ημέρες εργασίας τους αφενός λόγω της πανδημίας και αφετέρου ότι δεν είχαν δικαίωμα να μπουν σε αναστολή είναι ελάχιστα.

 • Υπάρχουν ακόμα  περιπτώσεις συναδέλφων που ενώ εντάσσονται στους εποχιακά εργαζόμενους οι οποίοι μπορούν να επιδοτηθούν λόγω ανεργίας με 50 ημέρες εργασίας (βάση της νέας ρύθμισης) και είχαν λύση σύμβασης αρχές Σεπτεμβρίου και απορριπτικές αποφάσεις για το επίδομα ανεργίας, πρέπει στους παραπάνω συναδέλφους να δοθεί το δικαίωμα ένστασης ή νέας αίτησης για ταμείο ανεργίας (γιατί έχει παρέλθει το 60ήμερο).
 • Μεγάλο βιοποριστικό πρόβλημα υπάρχει και  με τους εργαζόμενους στον κλάδο της οικοδομής. Λόγω της πανδημίας η οικοδομή έχει σταματήσει συμπαρασύροντας  μαζί της όλους τους κλάδους που απασχολεί. Πρέπει άμεσα να γίνει πρόβλεψη και στήριξη στην κατηγορία αυτή.

Ζητάμε άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για την κάλυψη των παραπάνω κατηγοριών με την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού και την ένταξή τους στο επίδομα ανεργίας μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου:"Εκτός 534€ μένουν εκατοντάδες εποχικοί"
«Δώρο-άδωρο» για εκατοντάδες εργαζομένους στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό, χαρακτηρίζει το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου την αποζημίωση ειδικού σκοπού (534€), καθώς δεν αφορά εργαζομένους σε επιχειρήσεις που...
Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου:"Εκτός 534€ μένουν εκατοντάδες εποχικοί"
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μέτρα στήριξης των εποχικών εργαζόμενων στον Τουρισμό ζητά το ΚΚΕ
Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς με θέμα: Μέτρα στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό στην Περιφέρεια Κρήτης, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ.
Κρήτη: Μέτρα στήριξης των εποχικών εργαζόμενων στον Τουρισμό ζητά το ΚΚΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αεροδρόμιο Χανίων: Διαμαρτυρία των εποχικών, μένουν εκτός επιδόματος ανεργίας
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και εποχικά εργαζόμενους του αεροδρομίου έξω από την Αντιπεριφέρεια Χανίων, διεκδικώντας τη χορήγηση του επιδόματος...
Αεροδρόμιο Χανίων: Διαμαρτυρία των εποχικών, μένουν εκτός επιδόματος ανεργίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Σωρεία παραβάσεων σε μεγάλα εργοτάξια
Κατά την διάρκεια των ελέγχων διαπιστώθηκαν παραβιάσεις που αφορούσαν ανασφάλιστη εργασία, καθώς και ανασφάλιστους χειριστές μηχανημάτων που εργάζονταν χωρίς την απαιτούμενη άδεια χειριστή.
Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Σωρεία παραβάσεων σε μεγάλα εργοτάξια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Στη Βουλή η στήριξη των εποχικά εργαζομένων στον Τουρισμό
Μέτρα στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους στον Τουρισμό στην Περιφέρεια Κρήτης, ζητά με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης - Παρέμβαση Μ. Κεφαλογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κρήτη: Στη Βουλή η στήριξη των εποχικά εργαζομένων στον Τουρισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Αντιδρούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για δώρο και επίδομα αδείας
Για αδικίες σε βάρος πολλών ξενοδοχοϋπαλλήλων, κάνει λόγο το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, με αφορμή τις αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας για την καταβολή δώρου Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας.
Ηράκλειο: Αντιδρούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για δώρο και επίδομα αδείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας