• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 21.2°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.7°C
  0 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 21.0°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.9°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 17.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 19.2°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.6°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 21.3°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.3°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 20.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 21.5°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.4°C / 17.3°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 19.8°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  63%

Ηράκλειο: Μνημόνιο συνεργασίας για τους πρόσφυγες

 • A-
 • A+
Στην περαιτέρω ενίσχυση της ήδη στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου, της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αποσκοπεί η σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των τριών φορέων.

Στο Μνημόνιο αποτυπώνεται το κοινό πεδίο δράσεων προς όφελος των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων αλλά και της τοπικής κοινωνίας του Ηρακλείου, ενώ στόχος της συνεργασίας είναι η περαιτέρω στήριξη και ενδυνάμωση των προσφύγων προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής τους συμπερίληψης και η ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων για την αρμονική ένταξη των προσφύγων που φιλοξενούνται στην πόλη.

Στο πλαίσιο του Μνημονίου, οι μορφές στήριξης και συνεργασίας θα επιτευχθούν μέσω της παροχής τεχνογνωσίας σε ένα ευρύ φάσμα συμβουλευτικής καθοδήγησης, συμπεριλαμβανομένης της δικτύωσης, της κοινωνικής ένταξης, της προστασίας, της εργασιακής συμβουλευτικής, της πολιτισμικής διαμεσολάβησης και της αλληλεπίδρασης με την κοινότητα, καθώς και μέσω της στήριξης σε ζητήματα ανάπτυξης προγραμμάτων και δραστηριοτήτων άντλησης πόρων.

Το μνημόνιο υπέγραψαν, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Μανόλης Κοκοσάλης και ο αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc.

Όπως είναι γνωστό, από το 2017, η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται στενά με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, τον Δήμο Ηρακλείου καθώς και με άλλους δήμους στην Κρήτη. Η συνεργασία αυτή αφορά, έως σήμερα, την υλοποίηση του προγράμματος ESTIA, αλλά και την ευρύτερη στήριξη των προσφύγων στις προσπάθειές τους για αυτονομία και σε ζητήματα ισότιμης ένταξης στην τοπική κοινωνία.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, σε δηλώσεις του κατά την υπογραφή του Μνημονίου, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Philippe Leclerc για την εξαιρετική συνεργασία και αναφέρθηκε στις χρονικές στιγμές που αποτέλεσαν ορόσημα για την επιτυχημένη πορεία του προγράμματος στην Κρήτη. «Με το μνημόνιο αυτό επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με την Ύπατη Αρμοστεία, η οποία υπήρξε άψογη σε όλα τα επίπεδα μέχρι σήμερα. Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης καθώς και την ΠΕΔ, διότι όλοι μαζί καταφέραμε να χειριστούμε ένα πολύπλοκο και δύσκολο ζήτημα, όπως το προσφυγικό, με – κατά κοινή ομολογία – απόλυτη επιτυχία. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τον Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα κ. Philippe Leclerc, για την πολύτιμη βοήθειά του και του εύχομαι καλή επιτυχία σε ό,τι κάνει από εδώ κι εμπρός».

Από τη μεριά του Δήμου Ηρακλείου, η συνεργασία αυτή ολοκληρώθηκε με μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, καθώς ο δήμαρχος πρόσφερε το μετάλλιο της πόλης στον νυν αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, για τον οποίο σήμερα είναι η τελευταία του ημέρα στη θέση, καθώς τοποθετείται σε γειτονική χώρα.

Από τη δική του πλευρά, ο Μανόλης Κοκοσάλης, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, ευχαρίστησε την Ύπατη Αρμοστεία για τη υποδειγματική συνεργασία που διατηρούν τα τελευταία 3,5 χρόνια και δήλωσε ότι η υπογραφή του Μνημονίου είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά την παρούσα περίοδο κατά την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σύνθετες προκλήσεις. «Είναι γνωστό ότι η Αναπτυξιακή Ηρακλείου στέκεται με αίσθημα ευθύνης σε ένα εθνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα όπως είναι το προσφυγικό. Με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μια σχέση ειλικρινούς και αποτελεσματικής συνεργασίας, η οποία σήμερα ενισχύεται με την υπογραφή του Μνημονίου. Δεσμευόμαστε ότι μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς θα αναζητήσουμε νέους τρόπους στην αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν το προσφυγικό προς όφελος των αιτούντων άσυλο και της τοπικής κοινωνίας».

Σημειώνεται ότι η Αναπτυξιακή Ηρακλείου ως Εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, έχει αναλάβει να δημιουργήσει θέσεις στέγασης στην Κρήτη για 1.100 άτομα, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, μέσω της ενοικίασης 200 ιδιωτικών διαμερισμάτων ή κατοικιών σε αστικές περιοχές της Κρήτης, δίδοντας έμφαση στα ίσα δικαιώματα, στην προσβασιμότητα, στον σεβασμό της διαφορετικότητας και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στέγασης από το νέο έτος περνάει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τέλος, από τη δική του πλευρά, ο αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Philippe Leclerc, τόνισε ότι η Κρήτη έχει δώσει το παράδειγμα καλωσορίζοντας πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και προσφέροντάς τους αξιοπρεπή διαβίωση και προοπτικές ένταξης.

«Αναζητώντας καλές πρακτικές για το πώς οι πόλεις μπορούν να υποδεχτούν και να καλωσορίσουν τις οικογένειες των ανθρώπων που έχουν ξεριζωθεί από τον πόλεμο και τις διώξεις, μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα στις τοπικές κοινωνίες και τις πόλεις της Κρήτης. Εδώ είναι που βλέπουμε τους κατοίκους, όπως η κα Κίτσα, να ανοίγουν την αγκαλιά τους στους νέους τους γείτονες και να γίνονται οικογένεια για αυτούς. Στην Κρήτη, οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, κάνουν βήματα προς τον αυτάρκεια. Όπως έκανε ο Mehdi, Αφγανός αιτών άσυλο, που επέστρεψε στη δουλειά του ως ξυλουργός στην Κρήτη, και τόσοι άλλοι. Καθώς η πανδημία του Covid-19 αποτελεί πρόκληση για τις κοινωνίες και για την προσφυγική προστασία σε όλο τον κόσμο, οι δήμοι στην Κρήτη ενέταξαν με επιτυχία τους πρόσφυγες, όπως και όλους τους κατοίκους τους, στον σχεδιασμό τους για την ετοιμότητα και την ανταπόκριση απέναντι στον ιό», πρόσθεσε ο κ. Leclerc.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έστειλαν πίσω 200 πρόσφυγες γιατί ήταν… τζιχαντιστές
Τεκμηριωμένη καταγγελία για τη μεγαλύτερη ώς τώρα καταγεγραμμένη επαναπροώθηση προσφύγων από το Λιμενικό προς την Τουρκία με μεγάλη και κρυφή επιχείρηση του Λιμενικού εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας νότια της...
Έστειλαν πίσω 200 πρόσφυγες γιατί ήταν… τζιχαντιστές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τράπεζες «κλέβουν» τα ψίχουλα των προσφύγων
Η περιπέτεια ενός πρόσφυγα στο Ηράκλειο φέρνει στο φως μια συντονισμένη πρακτική υπεξαίρεσης των χρημάτων που διαθέτουν οι αιτούντες άσυλο, με πρόσχημα την ελληνική γραφειοκρατία.
Τράπεζες «κλέβουν» τα ψίχουλα των προσφύγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ανησυχία των λιμενικών για την αυξανόμενη ροή μεταναστών
Την έντονη ανησυχία της για την συνεχώς αυξανόμενη ροή μεταναστών που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στις νότιες και ανατολικές ακτές της Κρήτης, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Προσωπικού...
Κρήτη: Ανησυχία των λιμενικών για την αυξανόμενη ροή μεταναστών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φταίνε οι μετανάστες για την εξάπλωση του κορονοϊού»
Ο Αχιλλέας Γραβάνης, ερευνητής του ΙΤΕ, δέχεται σφοδρή κριτική για ανάρτησή του που στοχοποιεί τους μετανάστες με δημοσιεύματα αντί για επιστημονικά στοιχεία - Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης βρήκε την......
«Φταίνε οι μετανάστες για την εξάπλωση του κορονοϊού»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκάφος με 50 μετανάστες έφτασε στη Γαύδο εν μέσω... «Ιανού»
Περίπου 50 μετανάστες, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, αποβιβάστηκαν στη Γαύδο το πρωί της Κυριακής από ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν και έδινε μάχη με τα κύματα και την κακοκαιρία στα ανοιχτά του...
Σκάφος με 50 μετανάστες έφτασε στη Γαύδο εν μέσω... «Ιανού»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Διορθωτικό» άρθρο Γραβάνη για τον κορονοϊό και τους μετανάστες
Αρθρο με το οποίο θέτει σε διαφορετική βάση το θέμα των μεταναστών της Αθήνας και της προσβολής τους από τον κορονοϊό, δημοσίευσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, ο οποίος δέχτηκε σφοδρή...
«Διορθωτικό» άρθρο Γραβάνη για τον κορονοϊό και τους μετανάστες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας