• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 34.5°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 31.2°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 28.5°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 29.0°C
  3 BF
  35%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ασθενής ομίχλη
  27°C 25.8°C / 30.4°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 29.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  2 BF
  30%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.5°C / 27.5°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 33.2°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.3°C
  3 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 25.7°C
  3 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  2 BF
  29%
EUROKINISSI

Εμβόλιμη εξεταστική για όλους ζητούν οι φοιτητές του Παν/μιου Κρήτης

 • A-
 • A+
Απαράδεκτη και αντίθετη στα συμφέροντα των φοιτητών χαρακτηρίζει την απόφαση του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης να επιτρέψει μόνο σε ορισμένους φοιτητές να έχουν πρόσβαση στην εμβόλιμη εξεταστική, ο Σύλλογος Φοιτητών Βιολογίας.

Όπως τονίζουν οι φοιτητές, εδώ και πολλά χρόνια όλοι οι επί πτυχίω φοιτητές έχουν αυτό το δικαίωμα ενώ καταγγέλλουν ότι η τωρινή απόφαση πάρθηκε πίσω από κλειστές πόρτες καθώς η διοίκηση αγνόησε πλήρως το αίτημα του συλλόγου φοιτητών να έχει πρόσβαση στην τηλεδιάσκεψη έτσι ώστε να μεταφέρει το αίτημά του για κανονική διεξαγωγή της εμβόλιμης.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, η εμβόλιμη εξεταστική είναι αναγκαία για τους φοιτητές και αποτελεί να αναφαίρετο δικαίωμά τους. Ειδικά φέτος, που οι εξ’ αποστάσεως εξετάσεις-φιάσκο αποτέλεσαν αφορμή για αυθαιρεσίες και χρήση αντιεκπαιδευτικών μεθόδων για την ευκολία του κάθε διδάσκοντα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Δύο εβδομάδες πριν το τέλος των μαθημάτων το τμήμα Βιολογίας του Π.Κ. ανακοινώνει πετσοκομμένη “εμβόλιμη” εξεταστική

Η Γενική Συνέλευση Τμήματος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης επικαλούμενη την πανδημία, πήρε την απαράδεκτη απόφαση να επιτρέψει μόνο στους φοιτητές που χρωστάνε 3 ή λιγότερα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου για να πάρουν πτυχίο, να έχουν πρόσβαση στην εμβόλιμη εξεταστική* (που στην πραγματικότητά ελάχιστοι είναι αυτοί οι φοιτητές), ενώ εδώ και πολλά χρόνια ΟΛΟΙ οι επί πτυχίω φοιτητές έχουν αυτό το δικαίωμα. Αυτή η αλλαγή είχε προταθεί και το 2017, από την προηγούμενη διοίκηση του τμήματος, και είχε συναντήσει την κατακραυγή των φοιτητών καθώς ήταν βοηθητική, για ελάχιστους μόνο, και εν τέλει ανακλήθηκε, χάρη στην συλλογική πάλη και αγώνα τους. Μάλιστα η τωρινή απόφαση αυτή πάρθηκε πίσω από κλειστές πόρτες καθώς η διοίκηση αγνόησε πλήρως το αίτημα του συλλόγου φοιτητών να έχει πρόσβαση στην τηλεδιάσκεψη έτσι ώστε να μεταφέρει το αίτημά του για κανονική διεξαγωγή της εμβόλιμης, αποκλείοντας τους φοιτητές ουσιαστικά από την διαδικασία αυτή. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι διάφορα μαθήματα που κανονικά διδάσκονται το χειμερινό εξάμηνο, αλλά φέτος δεν έγιναν λόγω της πανδημίας, δε πρόκειται να εξεταστούν, με αποτέλεσμα οι φοιτητές που τα έχουν παρακολουθήσει σε προηγούμενες χρονιές βρίσκουν άλλο ένα εμπόδιο στην προσπάθειά τους να πάρουν πτυχίο.

Η εμβόλιμη εξεταστική είναι αναγκαία για τους φοιτητές και αποτελεί να αναφαίρετο δικαίωμά τους. Ειδικά φέτος, που οι εξ’ αποστάσεως εξετάσεις-φιάσκο αποτέλεσαν αφορμή για αυθαιρεσίες και χρήση αντιεκπαιδευτικών μεθόδων για την ευκολία του κάθε διδάσκοντα (βλ εξετάσεις πάνω σε 50 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής με αρνητική βαθμολόγηση σε λάθος απαντήσεις που είχαν διάρκεια 15 λεπτών) και απέκλεισαν φοιτητές που δεν είχαν πρόσβαση στον απαραίτητο εξοπλισμό ή/και καλή σύνδεση στο διαδίκτυο, το να “παίζει” η διοίκηση του τμήματος με τις εξεταστικές είναι τουλάχιστον εγκληματικό, πόσο μάλλον “στο παρά πέντε” της λήξης του εξαμήνου, δηλαδή την ώρα που πολλοί φοιτητές ήδη έχουμε οργανώσει το διάβασμά μας και το πρόγραμμά μας με βάση την κανονική διεξαγωγή της.

Πέρα από απαράδεκτη και αντίθετη στα συμφέροντα των φοιτητών και των οικογενειών τους, αυτή η απόφαση είναι και παράτυπη, καθώς η εμβόλιμη βρίσκεται στον οδηγό σπουδών του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 όπου περιγράφεται συγκεκριμένα πως όλοι οι επί πτυχίω φοιτητές έχουν δικαίωμα να δώσουν μαθήματα του εαρινού εξαμήνου και η ΓΣΤ δεν έχει κανένα δικαίωμα να αποφασίσει να το αλλάξει αυτό εφόσον ψηφίστηκε τον Απρίλη της προηγούμενης χρονιάς, όπως προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό του Πανεπιστημίου.

Από αυτού του είδους τις επιλογές (κανένας σχεδιασμός για εμβόλιμη, μεταφορά μαθημάτων από το ένα εξάμηνο στο άλλο κι εμφάνιση/εξαφάνιση μαθημάτων από τον οδηγό σπουδών κατά το δοκούν) είναι εμφανής η τάση για υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τελικά να αναδεικνύεται σαν πρωταρχική ευθύνη του καθηγητή η έρευνα, και κυρίως όταν αυτή είναι επικερδής. Προφανώς μεγάλοι χαμένοι αυτής της πολιτικής είναι οι φοιτητές που βιώνουμε την εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών, τα 8ωρα στα εργαστήρια και το μεταξύ μας ανταγωνισμό που καλλιεργεί αυτή η κατάσταση. Σε συνδυασμό με την ουσιαστικά ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, αυτή η λογική εξωθεί τελικά κάποιους φοιτητές μέχρι και να παρατήσουν τις σπουδές τους. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το ότι, εν μέσω πανδημίας, με τις σχολές κλειστές, και την στιγμή που η κυβέρνηση κάνει ολομέτωπη επίθεση στην δημόσια παιδεία και την συλλογική και συνδικαλιστική δράση των φοιτητών εντός των πανεπιστημίων (βλέπε πανεπιστημιακή αστυνομία), η διοίκηση του τμήματος επιλέγει να πάρει έκτακτες αποφάσεις, αποκλείοντας μάλιστα τον Φοιτητικό Σύλλογο, όχι για να βοηθήσει, αλλά για αλλά να κάνει δυσκολότερη τη ζωή των φοιτητών και να εντατικοποιήσει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα τους.

Καλούμε έστω και τώρα τη διοίκηση να πάρει πίσω αυτή την κατάπτυστη απόφαση και αν όχι να λογοδοτήσει στους φοιτητές και στις οικογένειές τους για τη λογική της!

 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΜΒΟΛΙΜΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
 • ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΎΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΠΟΥ ΔΕ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑΝ».
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζικά κρούσματα σε φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ, σε απομόνωση οι εστιακοί
Σε απομόνωση, στα δωμάτιά τους, βρίσκονται όλοι οι φοιτητές που διαμένουν στις εστίες του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο, μετά από διαπιστωμένη συρροή κρουσμάτων κορονοϊού.
Μαζικά κρούσματα σε φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ, σε απομόνωση οι εστιακοί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Νέα κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές και φοιτητές
Δύο μαθητές σε σχολεία του Ηρακλείου βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό τις τελευταίες ώρες. Θετική στον ιό δασκάλα δημοτικού σχολείου. Τρεις φοιτήτριες βρέθηκαν επίσης θετικές.
Κρήτη: Νέα κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές και φοιτητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το Πολυτεχνείο Κρήτης έδιωξε φοιτητές από την εστία εν μέσω πανδημίας»
Την απόφαση της πρυτανείας να μην επιτρέψει σε 16 εστιακούς φοιτητές να παραμείνουν στις εστίες τους εν έσω πανδημίας, καταδικάζει ο Σύλλογος Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης.
«Το Πολυτεχνείο Κρήτης έδιωξε φοιτητές από την εστία εν μέσω πανδημίας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Φοιτητές και γονείς ζητούν ουσιαστικά μέτρα για τον κορονοϊό
Για σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία δυσχεραίνει την αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό, κάνουν λόγο οι φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας...
Κρήτη: Φοιτητές και γονείς ζητούν ουσιαστικά μέτρα για τον κορονοϊό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φοιτητές και ερευνητές καταδικάζουν τις απόψεις Γραβάνη για κορονοϊό και μετανάστες
Την αντίδραση του Συλλόγου Ερευνητών/τριων Ηρακλείου καθώς και των φοιτητών της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, προκαλούν οι δηλώσεις του ερευνητή του ΙΤΕ και καθηγητή Αχιλλέα Γραβάνη, σχετικά με τους...
Φοιτητές και ερευνητές καταδικάζουν τις απόψεις Γραβάνη για κορονοϊό και μετανάστες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτρα και τεστ ζητούν οι φοιτητές μετά το κρούσμα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Μαζικά τεστ και επιπλέον μέτρα ζητούν σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, μετά το κρούσμα κορονοϊού που επιβεβαιώθηκε σε φοιτητή του τμήματος του Φυσικού κατά τη διάρκεια της...
Μέτρα και τεστ ζητούν οι φοιτητές μετά το κρούσμα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας