• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.6°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.2°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.3°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.0°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.9°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.9°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.8°C / 27.4°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 28.8°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.2°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.3°C / 26.6°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.7°C / 28.7°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  69%

Ηράκλειο: Αντιδρούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για δώρο και επίδομα αδείας

 • A-
 • A+
Για αδικίες σε βάρος πολλών ξενοδοχοϋπαλλήλων, κάνει λόγο το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, με αφορμή τις αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας για την καταβολή δώρου Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας.

Όπως επισημαίνει το Σωματείο, οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή από τους εργοδότες είτε έκαναν μονομερώς δηλώσεις θα λάβουν μειωμένο δώρο, λόγω των αναστολών αφού θα υπολογιστεί με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού και όχι του ονομαστικού μισθού στο σύνολο του και θα καταβληθεί  από το κράτος απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων .

Όπως τονίζεται, οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι που ήταν σε αναστολή όλο το χρονικό διάστημα από 1 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου θα λάβουν περίπου 350 ευρώ ως Δώρο Χριστουγέννων ενώ μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2021 θα λάβουν από το κράτος μόνο την αναλογία δώρου από τις αναστολές για το μήνα Δεκέμβριο.

Επίσης θίγουν και το ζήτημα του επιδόματος άδειας τονίζοντας ότι με την απόφαση της η Κυβέρνηση να δώσει άδεια και επίδομα αδείας, μόνο σε όσων ξενοδοχείων άνοιξαν τους εργαζόμενους, αδικεί τους υπόλοιπους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εργασίας, Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι του Ιδιωτικού τομέα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, με καταλυτική ημερομηνία καταβολής  21 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα  με το Υπουργείο Εργασίας  για  τους εργαζόμενους που οι εργασιακή τους σχέση τελεί σε αναστολή , εξακολουθούν να δικαιούνται άδεια και επίδομα αδείας καθώς ο χρόνος αναστολής τους υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας για τα συγκεκριμένα δικαιώματα  σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η καταβολή άδειας και επιδόματος αδείας  είναι υποχρέωση του εργοδότη που λειτούργησε την επιχείρηση ,κατά τη λήξη της σεζόν. 

Ειδικότερα οι εργαζόμενοι θα λάβουν το Δώρο  Χριστουγέννων ως εξής :

Οι εργαζόμενοι που εργάστηκαν σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα το εισπράξουν από τους εργοδότες τους επί του ονομαστικού τους μισθού.

Οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή από τους εργοδότες είτε έκαναν μονομερώς δηλώσεις θα λάβουν μειωμένο δώρο, λόγω των αναστολών αφού θα υπολογιστεί με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού και όχι του ονομαστικού  μισθού στο σύνολο του και θα καταβληθεί  από το κράτος απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων .

Οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι που ήταν σε αναστολή όλο το χρονικό διάστημα από 1 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου θα λάβουν περίπου 350 ευρώ ως Δώρο Χριστουγέννων.

Μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2021 θα λάβουν από το κράτος  ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΔΩΡΟΥ από τις αναστολές για το μήνα Δεκέμβριο δηλαδή το διάστημα από 1 Δεκεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου του 2020 όσοι δουλεύουν όλο το χρόνο.                      

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω διαπιστώνουμε και εκφράζουμε την άποψη ότι με την απόφαση της η Κυβέρνηση να δώσει άδεια και επίδομα αδείας, μόνο σε όσων ξενοδοχείων άνοιξαν τους εργαζόμενους, αδικεί τους υπόλοιπους .

 Ζητούμε να πάρουν άδεια και επίδομα αδείας ΟΛΟΙ οι αναστελλόμενοι  ξενοδοχοϋπάλληλοι  ανεξάρτητα αν άνοιξε ή όχι το ξενοδοχείο που εργαζόταν ,από το κράτος το οποίο και τους  ασφάλισε την περίοδο 2020».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Τη διασφάλιση του εισοδήματός τους ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι
Επιστολή προς τον υπουργό Τουρισμού και τοπικούς φορείς με την οποία ζητούν ουσιαστική στήριξη μετά τη δύσκολη σεζόν που πέρασαν φέτος, απέστειλε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου.
Ηράκλειο: Τη διασφάλιση του εισοδήματός τους ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Επιστολή στον πρωθυπουργό για στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Ρεθύμνης ζητώντας οικονομική στήριξη από το κράτος.
Ρέθυμνο: Επιστολή στον πρωθυπουργό για στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις στον ΟΑΕΔ από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Κρήτης
Κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Χανιά διοργανώνουν τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ενίσχυσης και προστασίας των εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό.
Κινητοποιήσεις στον ΟΑΕΔ από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Καταγγελίες για κουκούλωμα κρουσμάτων σε ξενοδοχοϋπαλλήλους
Σε καταγγελία για «κουκούλωμα» κρουσμάτων κορονοϊού σε ξενοδοχοϋπαλλήλους, ώστε να μην «διαταραχτεί η εργασιακή ηρεμία», προχώρησε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου.
Κρήτη: Καταγγελίες για κουκούλωμα κρουσμάτων σε ξενοδοχοϋπαλλήλους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ο κορονοϊός «χτύπησε» τους ξενοδοχοϋπαλλήλους
Ανησυχία επικρατεί στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά μετά τα τελευταία 26 κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στο νησί. Τουλάχιστον τα 11 από αυτά αφορούν εργαζομένους σε ξενοδοχεία σε Λασίθι και Χανιά.
Κρήτη: Ο κορονοϊός «χτύπησε» τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας