• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.0°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 19.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.3°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 13.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 22.2°C
  3 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.3°C / 22.3°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 23.2°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 19.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  92%
Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης

Γιατροί Ηρακλείου: Υποβαθμίζονται τα non-covid τμήματα των νοσοκομείων

 • A-
 • A+
Σε υποβάθμιση οδηγούνται διάφορα τμήματα των νοσοκομείων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες εξέτασης και νοσηλείας ασθενών με COVID-19, τονίζει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι εννιά μήνες της πανδημίας δεν αξιοποιήθηκαν για την ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό και νέες κλίνες ΜΕΘ, την ίδια ώρα που το δεύτερο κύμα ήταν αναμενόμενο.

Όπως τονίζουν οι γιατροί, η επέκταση των ΜΕΘ του Ηρακλείου ξεκίνησε μόλις πριν ένα μήνα και δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τα μέσα Ιανουαρίου στο Βενιζέλειο και τα τέλη Φεβρουαρίου στο ΠΑΓΝΗ, ενώ τα σοβαρά περιστατικά COVID-19 αυξάνονται μέρα με τη μέρα. 

Σύμφωνα με την Ένωση Γιατρών, προκειμένου όλη η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ να χρησιμοποιείται για νοσηλεία κρουσμάτων, μετατράπηκαν πρόσφατα 4 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) σε κλίνες ΜΕΘ non-COVID ενώ η στελέχωση των «νέων» κλινών ΜΕΘ έγινε με νεοπροσληφθέντες ειδικευόμενους εντατικής νοσηλευτικής και με μετακινήσεις επικουρικών (και λίγων μόνιμων) νοσηλευτών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία στη διαχείριση ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση. 

Η Ένωση υπογραμμίζει ότι ο περιορισμός των κλινών ΜΕΘ για περιστατικά non-COVID έχει σαν αποτέλεσμα τη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών για ώρες σε κοινούς θαλάμους και την καθυστέρηση σοβαρών χειρουργείων (πχ. νευροχειρουργικών επεμβάσεων εξεργασιών εγκεφάλου) ενώ κλινικές (π.χ. η Νεφρολογική και η Παθολογική του ΠΑΓΝΗ, η Ορθοπεδική και η Ουρολογική του Βενιζελείου) έχουν μετατραπεί σε Μονάδες Κορονοϊού, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και συγχώνευσή τους. 

Τέλος, οι γιατροί τονίζουν ότι η μείωση των κλινών νοσηλείας non-COVID ασθενών και ο περιορισμός των προγραμματισμένων ιατρείων και χειρουργείων στερούν από χιλιάδες ασθενείς την περίθαλψη που έχουν ανάγκη και καθυστερούν την αντιμετώπισή τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας από διάφορες παθήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου:

«Σε υποβάθμιση οδηγούνται διάφορα τμήματα των νοσοκομείων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες εξέτασης και νοσηλείας ασθενών με COVID-19, αφού οι εννιά μήνες της πανδημίας δεν αξιοποιήθηκαν για την ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό και νέες κλίνες ΜΕΘ, ενώ το δεύτερο κύμα ήταν αναμενόμενο.

Η επέκταση των ΜΕΘ του Ηρακλείου ξεκίνησε μόλις πριν ένα μήνα και δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τα μέσα Ιανουαρίου στο Βενιζέλειο και τα τέλη Φεβρουαρίου στο ΠΑΓΝΗ, ενώ τα σοβαρά περιστατικά COVID-19 αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Η επέκταση αυτή δεν γίνεται με κρατική χρηματοδότηση ούτε με τη δημιουργία νέων δομών, αλλά με δωρεά και με απόσπαση χώρων από άλλα τμήματα, π.χ. στο Βενιζέλειο δεσμεύτηκαν θάλαμοι ΜΑΦ της Καρδιολογικής. 

Προκειμένου όλη η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ να χρησιμοποιείται για νοσηλεία κρουσμάτων, μετατράπηκαν πρόσφατα 4 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) σε κλίνες ΜΕΘ non-COVID. Η στελέχωση των «νέων» κλινών ΜΕΘ έγινε με νεοπροσληφθέντες ειδικευόμενους εντατικής νοσηλευτικής και με μετακινήσεις επικουρικών (και λίγων μόνιμων) νοσηλευτών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία στη διαχείριση ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση. Ασθενείς με έμφραγμα και άλλα σοβαρά καρδιακά προβλήματα μεταφέρθηκαν σε ακατάλληλο χώρο (χωρίς κεντρική κονσόλα παρακολούθησης). Η ανεπάρκεια κλινών για νοσηλεία σοβαρών καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών περιστατικών, τα οποία διακομίζονται από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους. 

Ο περιορισμός των κλινών ΜΕΘ για περιστατικά non-COVID έχει σαν αποτέλεσμα τη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών για ώρες σε κοινούς θαλάμους και την καθυστέρηση σοβαρών χειρουργείων (πχ. νευροχειρουργικών επεμβάσεων εξεργασιών εγκεφάλου).

Κλινικές (π.χ. η Νεφρολογική και η Παθολογική του ΠΑΓΝΗ, η Ορθοπεδική και η Ουρολογική του Βενιζελείου) έχουν μετατραπεί σε Μονάδες Κορονοϊού, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και συγχώνευσή τους. Αντί να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις παθολόγων, πνευμονολόγων, αναισθησιολόγων, νοσηλευτών κλπ., η στελέχωση των μονάδων κορονοϊού γίνεται με μετακινήσεις νοσηλευτών και με γιατρούς όλου του παθολογικού τομέα (που υπερβαίνουν το πλαφόν των εφημεριών τους), με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η λειτουργία των τμημάτων τους και να αυξάνεται ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού.

Υποστελεχωμένα παραμένουν πολλά τμήματα, π.χ. κενές είναι περίπου 15 θέσεις παθολόγων στα νοσοκομεία του νομού (με βάση τους ανεπαρκείς οργανισμούς του 2012). Δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη η κενή θέση ουρολόγου στο Βενιζέλειο, παρόλο που το πρόβλημα ασφαλούς εφημέρευσης (λόγω ανεπάρκειας ειδικευμένων και πλήρους έλλειψης ειδικευομένων) έχει επισημανθεί εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες. Δεν έχει προκηρυχθεί ούτε η κενή θέση επιμελητή νεφρολόγου στο ΠΑΓΝΗ, ενώ το πρόβλημα υποστελέχωσης θα επιδεινωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, με τη συνταξιοδότηση δύο διευθυντών του τμήματος. Οι διοικήσεις κωλυσιεργούν εδώ και καιρό και στο αίτημα για κάλυψη των επειγουσών αναγκών της Νευροχειρουργικής του Βενιζελείου. 

Επίσης, έχουν περιοριστεί τα τακτικά χειρουργεία και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ενώ ήδη ο χρόνος αναμονής για ιατρικά ραντεβού και για επεμβάσεις είναι μεγάλος (οι λίστες χειρουργείων των δύο νοσοκομείων περιλαμβάνουν πάνω από 7000 ασθενείς).

Η μείωση των κλινών νοσηλείας non-COVID ασθενών και ο περιορισμός των προγραμματισμένων ιατρείων και χειρουργείων στερούν από χιλιάδες ασθενείς την περίθαλψη που έχουν ανάγκη και καθυστερούν την αντιμετώπισή τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας από διάφορες παθήσεις, π.χ. καρδιαγγειακές.

Οι λύσεις αυτές που εφαρμόζουν οι διοικήσεις είναι συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης, που ρισκάρει την προστασία της υγείας μας στην προσπάθεια να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες για τα νοσοκομεία, επεκτείνοντας παράλληλα τις συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας. 

Διεκδικούμε:

 • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας
 • Ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ, πλήρως εξοπλισμένων και στελεχωμένων (με μόνιμο κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό), που να πληρούν όλες τις προδιαγραφές, η αύξηση των κλινών ΜΕΘ να μην γίνεται αφαιρώντας κλίνες ΜΑΦ και ΜΕΠΚ
 • Διασφάλιση πλήρους και ασφαλούς λειτουργίας των Μονάδων Καρδιοπαθών των νοσοκομείων
 • Να εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς νοσηλείας και πλήρεις υπηρεσίες περίθαλψης σε όλους τους ασθενείς
 • Επίταξη των κλινών του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας».
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από υγειονομικούς στα νοσοκομεία της Κρήτης
Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα νοσοκομεία του νησιού, πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί στην Κρήτη.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από υγειονομικούς στα νοσοκομεία της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς για τα αυξανόμενα κρούσματα σε νοσοκομεία
Την έντονη ανησυχία τους για τα αυξανόμενα κρούσματα στους υγειονομικούς του ΠΑΓΝΗ, εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείο, καθώς και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου.
Κρήτη: Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς για τα αυξανόμενα κρούσματα σε νοσοκομεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: «Χτυπάει» τα νοσοκομεία ο κορονοϊός, σε καραντίνα γιατροί και νοσηλευτές
Σε προληπτική καραντίνα βρίσκονται γιατροί και νοσηλευτές του ΠΑΓΝΗ, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με ασθενή, ο οποίος αποδείχθηκε εκ των υστέρων, θετικός στον κορονοϊό - Σε καραντίνα τέσσερις καθαρίστριες του...
Κρήτη: «Χτυπάει» τα νοσοκομεία ο κορονοϊός, σε καραντίνα γιατροί και νοσηλευτές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Κραυγή αγωνίας υγειονομικών για την κατάσταση στα νοσοκομεία
Σε συνθήκες υποστελέχωσης βρίσκεται εν μέσω του δεύτερου lockdown το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Κρούουν τον κώδωνα οι διευθυντές των κλινικών - Για κυβερνητική ανευθυνότητα και σοβαρές καθυστερήσεις και παραλείψεις...
Κρήτη: Κραυγή αγωνίας υγειονομικών για την κατάσταση στα νοσοκομεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας