• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.3°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 13.7°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.9°C / 10.0°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.2°C / 9.3°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.7°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  71%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  1 BF
  58%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.4°C / 11.6°C
  3 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 11.0°C
  2 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ψιχάλες
  5°C 4.3°C / 4.9°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 10.0°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  1 BF
  53%
AP Photo/Andrew Medichini

Κρήτη: Μέτρα υγειονομικής ασφάλειας στα ειδικά σχολεία ζητούν οι γονείς

 • A-
 • A+
Τη διασφάλιση της προστασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών των ειδικών σχολείων, ζητά η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δ. Φαιστού.

Όπως τονίζεται σε υπόμνημα που στάλθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης και στον Δήμο Φαιστού, τα ειδικά σχολεία, σε αντίθεση με τις άλλες εκπαιδευτικές μονάδες, δεν έχουν διακόψει τη λειτουργία τους στην περίοδο της δεύτερης καραντίνας, γεγονός που κάνει αναγκαίο να διασφαλιστούν οι όροι και προϋποθέσεις για την ασφάλεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών στις μονάδες ειδικής αγωγής.

Παράλληλα, τονίζουν ότι η περιφερειακή αρχή οφείλει να λύσει είναι η ασφαλής μεταφορά των μαθητών, καθώς μαθητές του ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου με κινητικές δυσκολίες (αναπηρικό αμαξίδιο) μεταφέρονται από και προς τη σχολική μονάδα με συμβατικό όχημα και όχι με ειδικά διαμορφωμένο αυτοκίνητο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των συγκεκριμένων μαθητών, όπως πρέπει να γίνεται στις ειδικές δομές.

Ο Σύλλογος Γονέων θίγει επίσης και το ζήτημα της σχολικής στέγης, καθώς όπως αναφέρει, «για μια ακόμα χρονιά, με ευθύνη της κυβέρνησης - δημοτικής και περιφερειακής διοίκησης, δεν έχει δοθεί λύση στο ζήτημα της ανέγερσης κτιρίου, για να στεγάζονται σε χώρους κατάλληλους όλα τα ειδικά σχολεία του δήμου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δ. Φαιστού:

«Τα Ειδικά Σχολεία -σε αντίθεση με τις άλλες εκπαιδευτικές μονάδες- δεν έχουν διακόψει τη λειτουργία τους στην περίοδο της δεύτερης καραντίνας. Είναι αναγκαίο και κρίσιμο, συνεπώς, να διασφαλιστούν οι όροι και προϋποθέσεις για την ασφάλεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών στις μονάδες ειδικής αγωγής  στον δήμο Φαιστού.

Ειδικότερα, ζήτημα το οποίο η περιφερειακή αρχή οφείλει να λύσει είναι η ασφαλής μεταφορά των μαθητών. Μαθητές του ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου με κινητικές δυσκολίες (αναπηρικό αμαξίδιο) μεταφέρονται από και προς τη σχολική μονάδα με συμβατικό όχημα και όχι με ειδικά διαμορφωμένο αυτοκίνητο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των συγκεκριμένων μαθητών, όπως πρέπει να γίνεται στις ειδικές δομές. Η επιβίβαση και αποβίβαση των εν λόγω μαθητών, σε καθημερινή βάση, γίνεται με μεγάλη δυσκολία, καθώς και κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Σοβαρό ζήτημα, επίσης, είναι αυτό της σχολικής στέγης. Για μια ακόμα χρονιά, με ευθύνη της κυβέρνησης - δημοτικής και περιφερειακής διοίκησης, δεν έχει δοθεί λύση στο ζήτημα της ανέγερσης κτιρίου, για να στεγάζονται σε χώρους κατάλληλους όλα τα ειδικά σχολεία του δήμου.

Μολονότι, εγκρίθηκε πριν χρόνια το κτιριολογικό πρόγραμμα για την ανέγερση μονάδας ειδικής αγωγής για τη στέγαση του ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου, του ειδικού νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου, που δεν έχουν δικές τους εγκαταστάσεις και φιλοξενούνται στο κτίριο του δημοτικού σχολείου Πόμπιας, όπως και για την ίδρυση ειδικού Γυμνασίου που δε λειτουργεί στη Μεσαρά, η διαδικασία αυτή βραδυπορεί με διάφορα προσκόμματα.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση κλίνει σε όλες τις πτώσεις το «δημοσιονομικό κόστος» και επαναλαμβάνει πως «δεν υπάρχουν λεφτά» για νέες αίθουσες, για προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών, κ.λπ., δίνει  δισεκατομμύρια για δαπάνες στο ΝΑΤΟ, εκατομμύρια στα κανάλια, σκορπά δεξιά κι αριστερά εκατομμύρια επί εκατομμυρίων μέσω φοροαπαλλαγών για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Το ίδιο και η Περιφέρεια Κρήτης με τα εκατομμύρια που σκορπά για τουριστική προβολή!

Διεκδικούμε:

 • Να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών του ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου.
 • Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, του Δήμου και της Περιφέρειας να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις και η κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία για την ανέγερση μονάδας ειδικής αγωγής Μεσαράς, στον χώρο που έχει κριθεί κατάλληλος, με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής καταλληλότητας, δίπλα στο πολυδύμαμο ιατρείο Τυμπακίου.
 • Να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία ειδικής αγωγής, που παραμένουν ανοιχτά, για τα οποία τα μοναδικά μέτρα που προέβλεψε η κυβέρνηση ήταν η υποχρεωτική χρήση μάσκας ή/και προμετωπίδας από το προσωπικό και η προαιρετική χρήση από όσους μαθητές αυτό είναι εφικτό, χωρίς να πάρει απολύτως κανένα ενισχυτικό μέτρο. Να υπάρχει συνεχής και στενή ιατρική παρακολούθηση των μαθητών και των εργαζομένων των Ειδικών Σχολείων με συχνά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς και επαρκή μέσα ατομικής προστασίας. Ιδιαίτερη πρόβλεψη για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών και δωρεάν τεστ σε συνοδούς και οδηγούς, απολύμανση των χώρων πριν και μετά τη μεταφορά των παιδιών, οχήματα αποκλειστικής χρήσης για τα σχολεία.
 • Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας. Δεν αρκεί μία καθαρίστρια σε κάθε σχολική μονάδα.
 • Τα παιδιά με σοβαρά νοσήματα που είναι στο σπίτι τους να υποστηριχτούν διεπιστημονικά, με κάθε πρόσφορο μέσο, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας».
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Κλείνουν τμήματα ειδικών σχολείων λόγω κρουσμάτων κορονοϊού
Αναστολή λειτουργίας δύο τμημάτων του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου Ηρακλείου λόγω κρούσματος κορονοϊού σε μαθητή - Κλείνει και το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης...
Κρήτη: Κλείνουν τμήματα ειδικών σχολείων λόγω κρουσμάτων κορονοϊού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο έλεος του Covid-19 τα ειδικά σχολεία
Εκκληση για λήψη άμεσων και εξειδικευμένων μέτρων προστασίας για τις δομές ειδικής αγωγής κάνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου ύστερα από την κυβερνητική απόφαση μη συμπερίληψης των εν λόγω δομών στο μέτρο της...
Στο έλεος του Covid-19 τα ειδικά σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επικίνδυνη και ανθυγιεινή η λειτουργία των ειδικών σχολείων
Tους κινδύνους που ελλοχεύει η χωρίς μέτρα λειτουργία των ειδικών σχολείων για μαθητές, εκπαιδευτικούς, οδηγούς σχολικών λεωφορείων, συνοδούς και τις οικογένειές τους, επισημαίνει η ΕΝΕΛΕΑ.
Επικίνδυνη και ανθυγιεινή η λειτουργία των ειδικών σχολείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Σοβαρές ελλείψεις στην τηλεκπαίδευση - Εως και 300 παιδιά χωρίς Η/Υ στη Μεσαρά
Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γονείς και μαθητές στην Κρήτη, αναφορικά με την τηλεκπαίδευση - Πολλοί μαθητές και μαθήτριες δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα διαδικτυακά μαθήματα,...
Κρήτη: Σοβαρές ελλείψεις στην τηλεκπαίδευση - Εως και 300 παιδιά χωρίς Η/Υ στη Μεσαρά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σοβαρές ελλείψεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε σχολεία της Κρήτης
Τα σοβαρά προβλήματα με τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού γνωστοποιεί στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης και στον Διευθυντή Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου, ο υπεύθυνος...
Σοβαρές ελλείψεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε σχολεία της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενώσεις Γονέων Κρήτης: "Όχι άλλη κοροϊδία με την τηλεκπαίδευση"
Να ενισχυθούν όλοι οι μαθητές με τεχνολογικό εξοπλισμό, με ευθύνη του κράτους και χωρίς όρους ζητά από την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης αναφορικά με την τηλεκπαίδευση.
Ενώσεις Γονέων Κρήτης: "Όχι άλλη κοροϊδία με την τηλεκπαίδευση"

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας