• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 26.2°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 24.4°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 26.0°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.7°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.2°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 23.7°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.1°C / 25.6°C
  1 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 25.4°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 26.1°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.5°C
  3 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.7°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 26.4°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 21.6°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 24.4°C
  3 BF
  76%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  52%

Χανιά: Ένταξη στο εποχικό επίδομα ζητούν οι εργαζόμενοι στα Καταστήματα Αφορολόγητων

 • A-
 • A+
Ένταξη στο εποχικό επίδομα όλων των εργαζομένων στα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών και γενικά των εργαζομένων σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας, ζητούν οι εργαζόμενοι στα ΚΑΕ Χανίων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε σχετική επιστολή, χάνουν το επίδομα γιατί η επιχείρηση δεν προσέλαβε αρκετά άτομα ώστε να θεωρείται εποχική, άρα και να καλύπτεται αυτό το δικαίωμα.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την στάση των αρμοδίων, τονίζοντας ότι ο ΟΑΕΔ τα «ρίχνει» στην επιχείρηση των ΚΑΕ, και αυτή με τη σειρά της στο Υπουργείο.

«Εμάς μας ενδιαφέρει να ζήσουμε. Να φροντίσουμε τις οικογένειές μας. Να τελειώσουμε τις σπουδές μας. Για εμάς αυτό το επίδομα είναι σημαντικό, όσο μικρό και αν φαίνεται σε όλους τους παραπάνω. Αυτοί δε θα πεινάσουν», αναφέρουν οι εργαζόμενοι, ζητώντας επιτακτικά την ένταξή τους στο εποχικό επίδομα.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Οι εργαζόμενοι στα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) περιμέναμε τον  χειμώνα του 2020 να έρθει η άνοιξη και το καλοκαίρι για να δουλέψουμε. Περιμέναμε πολλοί από εμάς μετρώντας τα τελευταία χρήματα από το εποχικό ταμείο (παίρνουμε για 3 μήνες από 400 ευρώ...) και κάνοντας φυσικοθεραπείες.

Ναι, δεν μας είχαν φτάσει τα λεφτά από την προηγούμενη σεζόν, γιατί αυτά ήταν ελάχιστα τον μήνα, περίπου 650 ευρώ το μήνα, παρότι έφταναν κατά εκατομμύρια οι τουρίστες στα αεροδρόμια. Δεν υπάρχει το “δουλεύω σεζόν και μαζεύω” σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως η δική μας.

Ναι, φυσικοθεραπείες γιατί δουλεύαμε και το καλοκαίρι του 2019 και του 2018 και πιο πριν εντατικά ωράρια, στεκόμασταν ώρες χωρίς διάλειμμα στο ταμείο ή κουβαλούσαμε τόνους προϊόντων.

Και μετά ήρθε η πανδημία και το αβέβαιο καλοκαίρι. Θα δουλέψουμε; Δε θα δουλέψουμε; Τους θέλουμε τους τουρίστες; Δεν τους θέλουμε; Θα ενταχθούμε σε παράταση του επιδόματος; Πως θα ζήσουμε;

Κάποιοι από εμάς πήραν για δυο, τρεις μήνες παραπάνω επίδομα. Κάποιοι βρήκαν άλλη δουλειά. Και κάποιοι έτρεξαν στο πρώτο τηλεφώνημα της εργοδοσίας τον Ιούλη.

- “Μπορείς τη Δευτέρα να είσαι εδώ;”             - “Μπορώ!”

Και πάλι δουλέψαμε εντατικά. Γιατί οι τουρίστες ήταν λιγότεροι, αλλά ήμασταν και εμείς. Πολύ λιγότεροι. Και χωρίς μέσο προστασίας πέρα από τη μάσκα. Ούτε ένα τεστ δεν έκανε ποτέ κανείς.

Κάποιοι από εμάς βγήκαν σε αναστολή για να βολευτεί η επιχείρηση και να λάβει κάποιες επιδοτήσεις. Βόλεψε και εμάς προφανώς μέσα στην ανεργία που βιώναμε όλοι οι εποχικοί φέτος.

Και η σεζόν τέλειωσε πρόωρα με εμάς ακόμα μια φορά να είμαστε στην ίδια κατάσταση. Αλλά φέτος κάτι ήταν διαφορετικό.

“Η αίτηση σας για εποχικό επίδομα ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ”. Αυτό ήταν το μήνυμα του ΟΑΕΔ.

Επικοινωνήσαμε με τον ΟΑΕΔ αλλά και με την εργοδοσία. Η απάντηση;

“Δε θα μπείτε φέτος στο επίδομα γιατί η επιχείρηση δεν προσέλαβε αρκετά άτομα ώστε να θεωρείται εποχική, άρα και να καλύπτεται αυτό το δικαίωμα σας”. Ο ΟΑΕΔ τα ρίχνει στην επιχείρηση των ΚΑΕ, και αυτή με τη σειρά της στο Υπουργείο.

Και εμείς; Εμείς μείναμε εν μέσω πανδημίας χωρίς ούτε αυτό το εισόδημα. Δεν μας απασχολεί ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη.

Έχει ευθύνη ο ΟΑΕΔ, το Υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση; Προφανώς! Γιατί με πολύ μεγάλη ευκολία θυμήθηκαν έναν νόμο που τους βολεύει για να μην δώσουν ούτε κάτι ψίχουλα σε εμάς. Άλλους νόμους, όμως, κάνουν πως δεν τους βλέπουν.

Έχει ευθύνη η επιχείρηση; Ναι! Γιατί ήξερε το ποσοστό εργαζομένων που έπρεπε να προσλάβει και δεν το έκανε για να μη χάσει ούτε ένα έυρω. Μας κορόιδεψε μέσα στη μούρη μας. Ήμασταν αναλώσιμοι για αυτή.

Εμάς μας ενδιαφέρει να ζήσουμε. Να φροντίσουμε τις οικογένειές μας. Να τελειώσουμε τις σπουδές μας. Για εμάς αυτό το επίδομα είναι σημαντικό, όσο μικρό και αν φαίνεται σε όλους τους παραπάνω. Αυτοί δε θα πεινάσουν.

Για αυτό και δε θα σταματήσουμε. Θα το βρούμε το δίκιο μας. Είμαστε ενωμένοι και θα το παλέψουμε.

Απαιτούμε:

 • Ένταξη στο εποχικό επίδομα όλων των εργαζομένων στα ΚΑΕ και γενικά των εργαζομένων σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας,  χωρίς όρους και προϋποθέσεις με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επίδομα για όλους τους εποχικούς ζητούν τα εργατικά κέντρα της Κρήτης
Συνάντηση με τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης πραγματοποίησε στα γραφεία της ΠΕΔ στο Ηράκλειο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης.
Επίδομα για όλους τους εποχικούς ζητούν τα εργατικά κέντρα της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου:"Εκτός 534€ μένουν εκατοντάδες εποχικοί"
«Δώρο-άδωρο» για εκατοντάδες εργαζομένους στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό, χαρακτηρίζει το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου την αποζημίωση ειδικού σκοπού (534€), καθώς δεν αφορά εργαζομένους σε επιχειρήσεις που...
Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου:"Εκτός 534€ μένουν εκατοντάδες εποχικοί"
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ελάχιστοι οι άνεργοι που παίρνουν επίδομα ανεργίας
Μόλις το 15,9% των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Περισσότεροι από το 50% είναι μακροχρόνια άνεργοι κι από αυτούς ένα μικρό τμήμα θα λάβει την έκτακτη επιδότηση των 400...
Ελάχιστοι οι άνεργοι που παίρνουν επίδομα ανεργίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Επιστολή στον πρωθυπουργό για στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Ρεθύμνης ζητώντας οικονομική στήριξη από το κράτος.
Ρέθυμνο: Επιστολή στον πρωθυπουργό για στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Αύριο οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το ειδικό εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ
Η υποβολή αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς TAXISnet.
Αύριο οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το ειδικό εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΑΕΔ: Δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας
Για επιπλέον δύο μήνες θα καταβληθεί το επίδομα ανεργίας στους δικαιούχους, ως μικρή ανάσα στους δεκάδες χιλιάδες πληττόμενους από την οικονομική κρίση που επέφερε η πανδημία του νέου κορονοϊού.
ΟΑΕΔ: Δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας