• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 12.2°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.4°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 12.0°C
  3 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.2°C / 8.8°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 4.0°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.6°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.7°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 13.3°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 5.5°C
  1 BF
  83%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 9.0°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  11°C 4.8°C / 11.0°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 12.4°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 9.5°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  88%
Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης

ΠΑΓΝΗ: Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των non-covid ΜΕΘ

 • A-
 • A+
Στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στην λειτουργία της «non covid» ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Όπως τονίζει το Σωματείο, η μείωση των κλινών νοσηλείας σοβαρών περιστατικών non-COVID -λόγω της αποκλειστικής διάθεσης όλης της ΜΕΘ για ασθενείς COVID και της μετατροπής 5 κλινών της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών σε ΜΕΘ non-COVID- έχει σαν αποτέλεσμα την παραμονή διασωληνωμένων ασθενών σε κοινούς θαλάμους.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας για τις νέες κλίνες ΜΕΘ που έχει καθορίσει το ΚΕΣΥ (το 2016), σύμφωνα με τις οποίες ο χώρος νοσηλείας πρέπει να είναι «κατ’ ελάχιστο 25m2 ανά κρεβάτι» και οι νοσηλευτές να είναι «κατ’ ελάχιστον 4» ανά κλίνη ΜΕΘ και να έχουν «επιπλέον εκπαίδευση στην εντατική και επείγουσα ιατρική». 

Παράλληλα αναφέρουν ότι η στελέχωση των «νέων» αυτών κλινών ΜΕΘ γίνεται με νεοπροσληφθέντες ειδικευόμενους νοσηλευτές και με μετακινήσεις του υπάρχοντος ανεπαρκούς (επικουρικού κυρίως) προσωπικού, ένα μεγάλο μέρος του οποίου δεν έχει ούτε εμπειρία ούτε κατάλληλη εκπαίδευση για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της εντατικής και επείγουσας θεραπείας.

Το Σωματείο υποστηρίζει ότι οι συνθήκες αυτές είναι επισφαλείς για τη νοσηλεία ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία αλλά και την ίδια τη ζωή τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Η μείωση των κλινών νοσηλείας σοβαρών περιστατικών non-COVID -λόγω της αποκλειστικής διάθεσης όλης της ΜΕΘ για ασθενείς COVID και της μετατροπής 5 κλινών της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) σε ΜΕΘ non-COVID- έχει σαν αποτέλεσμα την παραμονή διασωληνωμένων ασθενών σε κοινούς θαλάμους. Τραυματίας έμεινε για ώρες στην ανάνηψη του ΠΑΓΝΗ μετά από επείγον χειρουργείο, ασθενής διασωληνώθηκε στη Νευρολογική και συνέχισε τη νοσηλεία σε απλό θάλαμο της κλινικής, σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά (που χρήζουν εντατικής παρακολούθησης) νοσηλεύονται σε κοινές κλίνες της Καρδιολογικής, ενώ καθυστερούν πάνω από 10 νευροχειρουργικές επεμβάσεις εξεργασιών εγκεφάλου. Οι συνθήκες αυτές είναι επισφαλείς για τη νοσηλεία ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία αλλά και την ίδια τη ζωή τους.

Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας για τις νέες κλίνες ΜΕΘ που έχει καθορίσει το ΚΕΣΥ (το 2016), σύμφωνα με τις οποίες ο χώρος νοσηλείας πρέπει να είναι «κατ’ ελάχιστο 25m2 ανά κρεβάτι» και οι νοσηλευτές να είναι «κατ’ ελάχιστον 4» ανά κλίνη ΜΕΘ και να έχουν «επιπλέον εκπαίδευση στην εντατική και επείγουσα ιατρική». Η στελέχωση των «νέων» αυτών κλινών ΜΕΘ γίνεται με νεοπροσληφθέντες ειδικευόμενους νοσηλευτές και με μετακινήσεις του υπάρχοντος ανεπαρκούς (επικουρικού κυρίως) προσωπικού, ένα μεγάλο μέρος του οποίου δεν έχει ούτε εμπειρία ούτε κατάλληλη εκπαίδευση για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της εντατικής και επείγουσας θεραπείας.

Παρόλο που ζητάμε επανειλημμένα από την αρχή της επιδημίας ανάπτυξη νέων πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και την έγκαιρη πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού, και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας και εκπαίδευσης για την ασφαλή νοσηλεία βαριά ασθενών, πέρασαν εννιά μήνες χωρίς να παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο με ευθύνη των διοικήσεων και του υπουργείου Υγείας.

Εις βάρος των ασθενών που πάσχουν από άλλα νοσήματα είναι και η δημιουργία κλινών COVID από τη δέσμευση θαλάμων διαφόρων κλινικών (πχ. της Νεφρολογικής), όπως και η μείωση των τακτικών χειρουργείων και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, ενώ οι αναμονές για επεμβάσεις και για ραντεβού με γιατρούς είναι ήδη πολύμηνες.

Τα προβλήματα αυτά αποτυπώνουν την αποτυχία των σχεδιασμών κυβέρνησης και διοικήσεων 7ης ΥΠΕ και ΠΑΓΝΗ και διαψεύδουν τους ισχυρισμούς τους για θωράκιση του δημόσιου συστήματος. Οι καθυστερημένες και βεβιασμένες προσπάθειες πρόχειρης κάλυψης των αναγκών της πανδημίας στερούν πολύτιμα κρεβάτια από τη νοσηλεία non-COVID ασθενών, καθυστερούν τη διάγνωση και θεραπεία τους και αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηρότητας και θνητότητας από διάφορες παθήσεις.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, της πολιτικής που βάζει προτεραιότητα την εξοικονόμηση κρατικών δαπανών σε σχέση με την προστασία της υγείας.

Προκειμένου να εξασφαλισθούν ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας των ΜΕΘ, χρειάζεται:

 • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις επαρκούς μόνιμου κατάλληλα εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, αξιοποιώντας και τους επιλαχόντες της προκήρυξης 2Κ και τους αιτούντες για επικουρικό προσωπικό.
 • να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
 • Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η συνεχιζόμενη εκπαίδευση του προσωπικού των ΜΕΘ και των ΤΕΠ στη εντατική και επείγουσα θεραπεία.
 • Να διασφαλιστεί η ασφαλής νοσηλεία και η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασθενών σε πλήρεις υπηρεσίες περίθαλψης.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου για επέκταση υποδομών και προμήθεια εξοπλισμού, ώστε η δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ να μην γίνεται εις βάρος άλλων απαραίτητων κλινών του νοσοκομείου.
 • Επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και ένταξη του συνόλου του προσωπικού και του εξοπλισμού τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας».
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΓΝΗ: Καταγγέλλουν την καθυστέρηση στις πληρωμές εφημεριών και υπερωριών
Την καθυστέρηση στην πληρωμή δεδουλευμένων που αφορούν υπερωρίες, εφημερίες, τη νυχτερινή εργασία και τις αργίες-Κυριακές, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Σωματείο του ΠΑΓΝΗ.
ΠΑΓΝΗ: Καταγγέλλουν την καθυστέρηση στις πληρωμές εφημεριών και υπερωριών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ για τα δρομολόγια των αστικών
Επιστολή προς τη διοίκηση του αστικού ΚΤΕΛ σχετικά με την τροποποίηση των δρομολογίων λόγω των έκτακτων αναγκών, απέστειλε το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.
Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ για τα δρομολόγια των αστικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανησυχία των εργαζομένων για τα συνεχή κρούσματα κορονοϊού στο ΠΑΓΝΗ
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει εκ νέου το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μετά το νέο κρούσμα κορονοϊού σε νοσηλεύτρια του ιδρύματος.
Ανησυχία των εργαζομένων για τα συνεχή κρούσματα κορονοϊού στο ΠΑΓΝΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΓΝΗ: Καταγγέλλουν την καρατόμηση της Γραμματείας των Τακτικών Ιατρείων
Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ καταγγέλλει την αιφνιδιαστική απόφαση του διοικητή για την καρατόμηση του προϊστάμενου της Γραμματείας των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων.
ΠΑΓΝΗ: Καταγγέλλουν την καρατόμηση της Γραμματείας των Τακτικών Ιατρείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία στο ΠΑΓΝΗ για τα μέσα ατομικής προστασίας και τα ΒΑΕ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εντός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου πραγματοποίησαν μέλη του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, διαμαρτυρόμενοι για μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους εργασίας...
Διαμαρτυρία στο ΠΑΓΝΗ για τα μέσα ατομικής προστασίας και τα ΒΑΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: "Όχι στις υποχρεωτικές μετακινήσεις υγειονομικών"
Την απόσυρση της τροπολογίας για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού, ζητούν οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: "Όχι στις υποχρεωτικές μετακινήσεις υγειονομικών"

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας