• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 10.7°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.9°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.1°C / 14.0°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 8.6°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.2°C / 9.3°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 4.5°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.2°C / 12.6°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 13.8°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 11.8°C
  5 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 9.6°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 8.9°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 10.0°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 9.9°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  9°C 6.9°C / 12.6°C
  2 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 7.7°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.0°C / 10.0°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  30%

Η έκταση - φιλέτο του σημερινού αεροδρομίου, δίπλα στην πόλη και το λιμάνι του Ηρακλείου

Υφυπουργός Οικονομικών: Μετά το 2025 η αξιοποίηση του «Ν. Καζαντζάκης»

 • A-
 • A+
Σε συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπλαση της περιοχής του Ηρακλείου θα ενταχθούν οι αποφάσεις για την αξιοποίηση του χώρου του αερολιμένα "Νίκος Καζαντζάκης", όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στη Βουλή.

Για τη συμβολή του ελληνικού Δημοσίου στην κατασκευή του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα και την ανάπλαση της έκτασης του κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου-Νίκος Καζαντζάκης, και χρηματοδότησή της μέσω δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) απηύθυνε ερώτηση στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης.

Ο βουλευτής είπε ότι "το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου στην περιοχή του Καστελίου είναι ένα έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ένα έργο το οποίο το προηγούμενο διάστημα ωρίμασε και έφτασε μέχρι το τέλος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ" αλλά από το καλοκαίρι του 2019 δεν έχει προχώρησε τίποτα αν και είναι ένα έργο ορόσημο για την περιοχή. «Η ουσία του ερωτήματος αφορά στην περιοχή του υφιστάμενου αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης» και στις δεσμεύσεις που εσείς έχετε αναλάβει με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕΠ», είπε ο κ. Μαμουλάκης.

Το Δημόσιο έχει δεσμευθεί για την επωφελή αξιοποίηση του ευρύτερου χώρου του υφιστάμενου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης, ανέφερε ο υφυπουργός. «H δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου του Ηρακλείου έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με όλες τις ανάλογες δανειακές συμβάσεις που έχει υπογράψει μέχρι σήμερα το ελληνικό δημόσιο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και επισήμανε ότι στη συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση για τη χρηματοδότηση, της συμβολής του Δημοσίου στο έργο, το Δημόσιο έχει δεσμευθεί για την επωφελή αξιοποίηση του ευρύτερου χώρου του υφιστάμενου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».

«Αυτό γίνεται εκ των προτέρων, για να μην επαναληφθεί το παράδειγμα με το αεροδρόμιο του Ελληνικού, που η έκταση παρέμεινε αναξιοποίητη επί σειρά ετών», εξήγησε ο υφυπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι η αξιοποίησή του θα γίνει με όρους δημοσίου συμφέροντος και κυρίως με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης, με ορθολογικούς κανόνες.

«Υπάρχει δέσμευση για ανοιχτή και δημόσια διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς για το σχέδιο αξιοποίησης. Έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας για την εκπόνηση των σχετικών προτάσεων, η οποία έχει ξεκινήσει τις εργασίες της από τις 17 Δεκεμβρίου του 2019, όταν και συνεδρίασε για πρώτη φορά», ανέφερε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, προσθέτοντας ότι της αξιοποίησης του χώρου του αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης», θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές αρχές επί του σχεδίου και των προτάσεων αξιοποίησης που θα υπάρξουν από τη δουλειά που κάνει η ομάδα εργασίας.

«Το σχέδιο αυτό εντάσσεται στο συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπλαση της περιοχής του Ηρακλείου και σε κάθε περίπτωση, θα ληφθεί υπόψιν ο παράγων της οικονομικής βιωσιμότητας κάθε παρέμβασης», ανέφερε επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι κατά τον σχεδιασμό και προγραμματισμό του έργου θα τίθεται ως προϋπόθεση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπτυξης, μαζί με σχέδια και μελέτες περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων.

«Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία της αξιοποίησης θα κινηθεί αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι Πεδιάδας, που προβλέπεται να γίνει το 2025», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόταση της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας για την αξιοποίηση του «Ν. Καζαντζάκης»
Την εγκατάσταση χρήσεων μητροπολιτικού κέντρου και την ίδρυση ενός επιχειρηματικού πάρκου, προτείνει η δημοτική παράταξη «Ηράκλεια Πρωτοβουλία» αναφορικά με την αξιοποίηση του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» μετά...
Πρόταση της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας για την αξιοποίηση του «Ν. Καζαντζάκης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Αναζητούν ρόλο για το μέλλον του «Ν. Καζαντζάκης»
Τη συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής προκειμένου να γίνει διαβούλευση για την «αξιοποίηση» του υφιστάμενου αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο, προωθεί η δημοτική αρχή Ηρακλείου.
Ηράκλειο: Αναζητούν ρόλο για το μέλλον του «Ν. Καζαντζάκης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Στο περιθώριο η Αυτοδιοίκηση για τα αεροδρόμια
Για πλήρη έλλειψη ενημέρωσης για τις κινήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τις εξελίξεις για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, αλλά και την διαφαινόμενη αξιοποίηση του υφιστάμενου αεροδρομίου στο Ηράκλειο, κάνουν...
Κρήτη: Στο περιθώριο η Αυτοδιοίκηση για τα αεροδρόμια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν εξηγήσεις για την υποθήκη στο «Ν. Καζαντζάκης»
Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη είχε το μεσημέρι της Τρίτης 28 Ιανουαρίου, στο γραφείο του στην Λότζια, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι...
Ζητούν εξηγήσεις για την υποθήκη στο «Ν. Καζαντζάκης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υποθηκεύουν το «Καζαντζάκης»
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δανειοδοτεί το έργο με 180 εκατ. ευρώ με όρο την αξιοποίηση της έκτασης-φιλέτο του σημερινού αεροδρομίου. Τα χρήματα θα εκταμιεύονται βάσει οδικού χάρτη εκποίησης της έκτασης του...
Υποθηκεύουν το «Καζαντζάκης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δέκα ερωτήσεις στους βουλευτές Ηρακλείου για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι
Κείμενο 10 ερωτήσεων σε σχέση με τις εξελίξεις για το αεροδρόμιο Καστελλίου απευθύνει στους βουλευτές Ηρακλείου η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας, δια του προέδρου της...
Δέκα ερωτήσεις στους βουλευτές Ηρακλείου για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας