Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηράκλειο: Η «Αυτόνομη Πρωτοβουλία» για την απεργία της 26ης Νοεμβρίου

Ηράκλειο: Η «Αυτόνομη Πρωτοβουλία» για την απεργία της 26ης Νοεμβρίου

  • A-
  • A+
Κάλεσμα για συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της 26ης Νοεμβρίου απευθύνει η «Αυτόνομη Πρωτοβουλία Εργαζομένων Ηράκλειο Κρήτης».

Σύμφωνα με την Αυτόνομη Πρωτοβουλία, το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός εργασίας Γ. Βρούτσης τον περασμένο μήνα, θίγει τα δικαιώματα των εργαζομένων, προς όφελος των εργοδοτών.

Όπως τονίζει η Πρωτοβουλία, επιβάλλεται το 10ωρο εργασίας χωρίς ανταπόδοση, καταργείται η αργία της Κυριακής, διευκολύνονται οι απολύσεις και μειώνονται οι αποζημιώσεις ενώ έγιναν αλλαγές στους τρόπους απεργίας που δεν διευκολύνουν τη συμμετοχή σε αυτή.

«Είμαστε η νέα εργατική τάξη. Οι μισθωτοί της εστίασης. Οι εποχικοί του τουρισμού. Οι part-time εργαζόμενοι φοιτητές. Οι άνεργοι - ωφελούμενοι των προγραμμάτων φτώχειας του ΟΑΕΔ. Οι «αυτοαπασχολούμενοι» υπάλληλοι γραφείου. Οι ειδικευόμενοι γιατροί και οι συμβασιούχοι της υγείας. Οι αόρατοι που δουλεύουμε τζάμπα. Οι ερευνητές. Οι «παιδιά των φυλλαδίων». Οι μετανάστες εργάτες γης. Και κατεβαίνουμε σε απεργία», αναφέρει η Αυτόνομη Πρωτοβουλία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση;

«Και ενώ οι ζωές μας μπαίνουν σε καραντίνα τα εργατικά κεκτημένα γίνονται, για άλλη μια φορά, βορά των κρατικών συμφερόντων και της εργοδοσίας. Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας αντικαθίστανται με μέτρα αξιοποίησής της. Σύμφωνα με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός εργασίας Γ. Βρούτσης τον περασμένο μήνα, υπάρχουν κάποια «θέματα» που πρέπει να ρυθμιστούν στην αγορά εργασίας. Και φυσικά αυτά είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων που πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να σώσουν τα κέρδη τους τα αφεντικά. Με το νέο νομοσχέδιο, λοιπόν, σε μια προσπάθεια «εξισορρόπησης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», ονειρεύονται:

  • 10ωρο με το έτσι θέλω χωρίς αμοιβή, εφόσον σε διάρκεια ενός εξαμήνου οι υπερωρίες θα εξοφλούνται ως ρεπό, άδεια ή μείωση ωρών. Φυσικά, η άρτια εφαρμογή απαιτεί και άριστη επιτήρηση με χρήση ηλεκτρονικής κάρτας καταγραφής. Θα εξαρτάται, λοιπόν, το «ψηφιακό» ωράριο των εργαζομένων από τις ανάγκες του εκάστοτε εργοδότη ή της επιχείρησης.
  • Κι άλλη δουλειά την Κυριακή προωθώντας την αύξηση επιχειρήσεων και εργασιών στην ήδη υπάρχουσα λίστα.
  • Προειδοποίηση απόλυσης, απομάκρυνση, και στο βάθος μείωση αποζημίωσης μετά την προειδοποίηση απόλυσης ο εργοδότης μπορεί να απομακρύνει άμεσα από το χώρο εργασίας τον εργαζόμενο εμποδίζοντας οποιαδήποτε συλλογική υπεράσπιση του μαζί με τους συναδέλφους του. Βάσει μνημονιακής παρακαταθήκης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αποζημίωσης.
  • Απαγόρευση καταλήψεων των χώρων και των εισόδων επιχειρήσεων και της άσκησης σωματικής ή ψυχολογικής βίας. Η ψυχολογική βλάβη, δηλαδή, των αφεντικών και της επιχείρησης στο άκουσμα συνθημάτων μιας απεργίας όταν λαμβάνει χώρα στο χώρο της επιχείρησης θα καθιστά αυτόματα την απεργία παράνομη και τους απεργούς τελεστές «ποινικώς κολάσιμων πράξεων»!
  • Απεργία στο ντεμί, με ποσοστό και σύνεση υποχρεωτική εργασία τουλάχιστον του 40% των εργαζομένων στις απεργίες σε κάθε κλάδο ειδικά για εκείνους που η λειτουργία τους είναι «κρίσιμη» για το κοινωνικό σύνολο. Άρα σε κάθε απεργία θα εργάζονται σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, και ούτε γάτα, ούτε ζημιά!
  • Εξ αποστάσεως ψήφοι για «διευκόλυνση» των γενικών συνελεύσεων ιδίως για την λήψη απόφασης απεργίας, μετατρέποντας τις διαδικασίες σε απρόσωπες ενέργειες και απομονώνοντας τους εργαζομένους. Άλλη μια προσπάθεια αποδυνάμωσης της διαδικασίας την ίδια ώρα που για συμμετοχή σε συλλογικές διαπραγματεύσεις απαιτείται «φακέλωμα» σε νομοθετημένα ψηφιακά μητρώα.

Είμαστε, λοιπόν, αυτοί που θα σας χαλάσουν το όνειρο! Είμαστε η νέα εργατική τάξη. Οι μισθωτοί της εστίασης. Οι εποχικοί του τουρισμού. Οι part-time εργαζόμενοι φοιτητές. Οι άνεργοι - ωφελούμενοι των προγραμμάτων φτώχειας του ΟΑΕΔ. Οι ‘αυτοαπασχολούμενοι’ υπάλληλοι γραφείου. Οι ειδικευόμενοι γιατροί και οι συμβασιούχοι της υγείας. Οι αόρατοι που δουλεύουμε τζάμπα. Οι ερευνητές. Οι ‘παιδιά των φυλλαδίων’. Οι μετανάστες εργάτες γης. Και κατεβαίνουμε σε απεργία!

Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 απεργούμε».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σωματεία της Κρήτης συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία
Δεκάδες είναι τα καλέσματα σωματείων και συλλόγων εργαζομένων στην Κρήτη, για συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 26ης Νοεμβρίου.
Τα σωματεία της Κρήτης συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Υγεία
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ και του Νοσοκομείου Χανίων.
Κρήτη: Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Υγεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών για τα ελλειπή μέτρα στα σχολεία
Κινητοποιήσεις ζητώντας ουσιαστικά μέτρα για την λειτουργία των σχολείων, πραγματοποιούν την Πέμπτη εκπαιδευτικοί σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.
Κρήτη: Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών για τα ελλειπή μέτρα στα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεκάδες προσαγωγές στο Ηράκλειο - Δακρυγόνα και συλλήψεις στο Ρέθυμνο
Περισσότερες από 70 προσαγωγές πραγματοποίησε η αστυνομία στο Ηράκλειο και πάνω από 50 σε Ρέθυμνο και Χανιά επιτιθέμενη με μένος στους λιγοστούς διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Δεκάδες προσαγωγές στο Ηράκλειο - Δακρυγόνα και συλλήψεις στο Ρέθυμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Έληξε η απεργία (για φέτος) των οδηγών τουριστικών λεωφορείων
Την οριστική λήξη των κινητοποιήσεών τους γνωστοποίησαν οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων στην Κρήτη, ύστερα από την απεργία διαρκείας που πραγματοποιούσαν από την αρχή της τουριστικής περιόδου.
Κρήτη: Έληξε η απεργία (για φέτος) των οδηγών τουριστικών λεωφορείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις στον ΟΑΕΔ από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Κρήτης
Κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Χανιά διοργανώνουν τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ενίσχυσης και προστασίας των εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό.
Κινητοποιήσεις στον ΟΑΕΔ από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας