Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρήτη: Αντιδράσεις για το «επιλεκτικό» επίδομα στους υγειονομικούς
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κρήτη: Αντιδράσεις για το «επιλεκτικό» επίδομα στους υγειονομικούς

  • A-
  • A+
Αγανακτισμένοι σχετικά με το ειδικό επίδομα που θα λάβουν οι υγειονομικοί εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ, τονίζοντας ότι αυτό θα δοθεί επιλεκτικά σε όσους «ασχολούνται αυτή την περίοδο με ασθενείς Covid»» - Για διχαστικό επίδομα κάνει λόγο το μέλος της γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών στο Λασίθι.

Σε σχετική του ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ τονίζει ότι πρόκειται για «βοήθημα γιορτών (ούτε καν 13ο μισθό) και μάλιστα όχι σε όλους τους εργαζόμενους αλλά σε ένα μέρος τους, με πρόσχημα ότι δήθεν δεν εμπλέκονται όλες οι κατηγορίες υγειονομικών στην αντιμετώπιση του covid-19».

Οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ μιλούν για τακτική του «διαίρει και βασίλευε», η οποία «επιχειρεί να διχάσει για μια ακόμα φορά τους εργαζομένους με ένα «βοήθημα» που θέλει να το δώσει επιλεκτικά», κάνοντας λόγο για κατηγοριοποίηση των υγειονομικών.

«Βοήθημα που διχάζει»

Με επιστολή που απέστειλε στον διοικητή του Νοσοκομείου Λασιθίου ο Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής και μέλος της γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στη προσπάθεια της κυβέρνησης να διχάσει τους εργαζόμενους μέσω ενός έκτακτου οικονομικού βοήθημα τος.

Παράλληλα δηλώνει ότι αρνείται να δεχτεί το συγκεκριμένο βοήθημα το οποίο χαρακτηρίζει ως διχαστικό, αν σε αυτό δεν συμπεριληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου.

Αναλυτικά η επιστολή του Γ. Μανουσάκη:

«Κύριε διοικητή,

Οι μνημονιακές πολιτικές έπληξαν ανεπανόρθωτα το εισόδημα των εργαζόμενων στην υγεία και κατάργησαν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα άδειας, σε μια περίοδο που κάποιοι χαρακτήριζαν εμάς τους υγειονομικούς του δημόσιου συστήματος υγείας ως άχρηστους και κηφήνες.

Οι ίδιοι που τότε μας απαξίωναν και μας κατηγορούσαν δημόσια ως υπεύθυνους για τα μνημονιακά δεινά της χώρας, οι ίδιοι τώρα μας χαρακτηρίζουν ήρωες, μας επαινούν και μας χειροκροτούν.

Η κυβέρνηση, αντί ως αναγνώριση της προσφοράς μας να επαναφέρει το δώρο Χριστουγέννων, προσπαθεί να ξεγελάσει την κοινωνία δίνοντας μας ένα βοήθημα και μάλιστα επιλεκτικά, σύμφωνα με καταστάσεις που πρέπει να αποστείλουν οι διοικητές για το ποιοι εμπλέκονται άμεσα σε περιστατικά covid.

Πρόκειται για μια κίνηση παράλογη, άδικη, διχαστική και επικίνδυνη για τη συνοχή των Νοσοκομείων, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στη φροντίδα των ασθενών συνεισφέρουν όλοι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου και όχι μόνο όσοι ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τους ασθενείς.

Για τους παραπάνω λόγους, και εφόσον στις καταστάσεις που θα αποσταλούν προς το Υπουργείο Υγείας δεν περιληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου (όπως ακριβώς έγινε με το έκτακτο επίδομα φέτος πριν το Πάσχα) σας ζητώ να εξαιρέσετε και εμένα από τις λίστες που θα αποσταλούν, αφού δεν επιθυμώ να πάρω ένα διχαστικό και άδικο βοήθημα».


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ:

«Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων, κέντρων υγεία και προνοιακών ιδρυμάτων, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι εκατοντάδες συνάδελφοι μας έχουν νοσήσει από τον SARS-CοV-2.

Δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα γιατί οι κυβερνήσεις με τα μισθολόγια του 2011 και 2015 και τους υπόλοιπους αντιλαϊκούς νόμους, μας αφαίρεσαν ετησίως το ισοδύναμο περισσότερων από τέσσερις μηνιαίους μισθούς.

Μόνο αγανάκτηση λοιπόν μας προκαλεί η κατηγοριοποίηση των συναδέλφων, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση να κάνει με έγγραφο της σε όλες τις ΥΠΕ, σχετικά με το ποιοι υγειονομικοί «ασχολούνται αυτή την περίοδο με ασθενείς Covid»».

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να δώσει ένα «βοήθημα» γιορτών (ούτε καν 13ο μισθό) και μάλιστα όχι σε όλους τους εργαζόμενους αλλά σε ένα μέρος τους, με πρόσχημα ότι δήθεν «δεν εμπλέκονται όλες οι κατηγορίες υγειονομικών στην αντιμετώπιση του covid-19» Η κυβέρνηση ακολουθώντας την προσφιλή τακτική του «διαίρει και βασίλευε», επιχειρεί να διχάσει για μια ακόμα φορά τους εργαζομένους με ένα «βοήθημα» που θέλει να το δώσει επιλεκτικά. Όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα του υγειονομικού κινήματος, αλλά επαναλαμβάνει τη διασπαστική τακτική της όπως με τη γνωστή δωρεά θέλοντας να δείξει ότι δήθεν «βοηθά» τους υγειονομικούς».

Όλοι οι συνάδελφοι και όλο το ΕΣΥ είναι στη μάχη του Covid. Ο καθένας από το πόστο του. Μην τολμήσει κανείς να βγάλει έξω κανέναν από οποιαδήποτε εργασιακή σχέση και από κανέναν κλάδο, μην τολμήσει κανείς να κατηγοριοποιήσει τους συναδέλφους.

Είναι σαφές, η κυβέρνηση και υγειονομικοί δεν δίνουν τη μάχη της πανδημίας από την ίδια πλευρά. Απαιτούμε:

► Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ξεκινώντας από την καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων.

► Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας και στελέχωση – αξιοποίηση των νοσοκομείων, που έκλεισαν με τα Μνημόνια και παρέμειναν κλειστά από τις κυβερνήσεις για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19.

Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να «στοχεύει» στην πολιτική που αξιοποιεί ακόμη και την επιδημία για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: «Χτυπάει» τα νοσοκομεία ο κορονοϊός, σε καραντίνα γιατροί και νοσηλευτές
Σε προληπτική καραντίνα βρίσκονται γιατροί και νοσηλευτές του ΠΑΓΝΗ, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με ασθενή, ο οποίος αποδείχθηκε εκ των υστέρων, θετικός στον κορονοϊό - Σε καραντίνα τέσσερις καθαρίστριες του...
Κρήτη: «Χτυπάει» τα νοσοκομεία ο κορονοϊός, σε καραντίνα γιατροί και νοσηλευτές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς για τα αυξανόμενα κρούσματα σε νοσοκομεία
Την έντονη ανησυχία τους για τα αυξανόμενα κρούσματα στους υγειονομικούς του ΠΑΓΝΗ, εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείο, καθώς και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου.
Κρήτη: Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς για τα αυξανόμενα κρούσματα σε νοσοκομεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Κραυγή αγωνίας υγειονομικών για την κατάσταση στα νοσοκομεία
Σε συνθήκες υποστελέχωσης βρίσκεται εν μέσω του δεύτερου lockdown το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Κρούουν τον κώδωνα οι διευθυντές των κλινικών - Για κυβερνητική ανευθυνότητα και σοβαρές καθυστερήσεις και παραλείψεις...
Κρήτη: Κραυγή αγωνίας υγειονομικών για την κατάσταση στα νοσοκομεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: 24ωρα Κέντρα Υγείας για τον Covid-19
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την επέκταση της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας, ώστε να διαχειρίζονται περιστατικά πολιτών με συμπτώματα κορονοϊού.
Κρήτη: 24ωρα Κέντρα Υγείας για τον Covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πόλεμος» ανακοινώσεων για την Ουρολογική του Βενιζελείου Νοσοκομείου
Την κατάσταση που επικρατεί τόσο στην Ουρολογική Κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου, όσο και στα νοσοκομεία του νησιού συνολικότερα λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καταγγέλλει...
«Πόλεμος» ανακοινώσεων για την Ουρολογική του Βενιζελείου Νοσοκομείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας