• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.1°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.7°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 20.9°C
  5 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 15.9°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 16.5°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.4°C
  0 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 19.6°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 20.3°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 20.2°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 16.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 23.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 19.3°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.3°C
  1 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 17.8°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  51%

Χανιά: Παραίτηση των φιλόζωων από την επιτροπή με αιχμές κατά του Δήμου

 • A-
 • A+
Την παραίτηση των δύο εκπροσώπων του από την την 5μελή επιτροπή του Δήμου Χανίων η οποία είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ανακοίνωσε ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων.

Σε σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος αναφέρεται στους λόγους της παραίτησης, υπογραμμίζοντας ότι ο τρόπος λειτουργίας της επιτροπής δε συνάδει με τις αρχές του συλλόγου.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος θίγει μια σειρά από θέματα, όπως η αυθαίρετη σύνθεση της 5μελούς επιτροπής, κατακρίνοντας την απόφαση του δημάρχου να επιβάλει άτομα δικής του επιλογής στην επιτροπή.

Επίσης, επισημαίνει την εγκατάλειψη του Δημοτικού Κτηνιατρείου Χανίων, καθώς όπως τονίζεται «ο Δήμος αδυνατεί να πραγματοποιήσει το έλασσον, που είναι η στελέχωση και λειτουργία του υπάρχοντος δημοτικού κτηνιατρείου».

Τέλος, ο Σύλλογος κάνει λόγο για «δίωξη των εθελοντών», καθώς όπως τονίζει μέλη του έχουν βρεθεί παραπάνω από μια φορές υπόλογοι στον Εισαγγελέα, «λόγω της ιδιότητάς μας ως μέλη της 5μελούς επιτροπής, καθ’ υπόδειξη της ίδιας της υπηρεσίας του Δήμου που από τη μια λειτουργεί κατά το δοκούν, από την άλλη δεν αναλαμβάνει ποτέ τις ευθύνες της και ταυτόχρονα παρουσιάζει το έργο των εθελοντών ως δικό της έργο, για να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης».

«Ο σύλλογός μας θα συνεχίσει τη δράση του και τις δυναμικές παρεμβάσεις του με κύριο μέλημα και στόχο πάντοτε μια πόλη δίχως αδέσποτα ζώα, και εξακολουθούμε να παραμένουμε ανοιχτοί σε διαλογική συζήτηση, συνεργασία και συνεισφορά, όσο οι δυνάμεις μας μάς το επιτρέπουν», καταλήγει η ανακοίνωση του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με το με αριθμό πρωτοκόλλου 958/18.11.2020 έγγραφο του συλλόγου μας προς τον Δήμο Χανίων ανακοινώσαμε την συλλογική απόφασή μας, να παραιτηθούν οι δυο εκπρόσωποί μας από την 5μελή επιτροπή του Δήμου Χανίων για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκεκριμένα η Έφη Τσεκμέζογλου, πρόεδρος του συλλόγου που συμμετείχε ως τακτικό μέλος στην επιτροπή και η Στέλλα Κοτσιφάκη, γραμματέας, που συμμετείχε ως αναπληρωματικό μέλος, καθώς ο τρόπος λειτουργίας της επιτροπής δε συνάδει με τις αρχές του συλλόγου μας, ενώ ταυτόχρονα αισθανόμαστε ότι οι αδιάκοπες προσπάθειές μας να εισακουστεί η φωνή μας στην επιτροπή έχουν πλέον εξαντληθεί. Ειδικότερα, οι λόγοι της παραίτησής μας συνοψίζονται στους εξής:

Αυθαίρετη σύνθεση της 5μελούς επιτροπής

Από την ανακοίνωση της συγκρότησης της 5μελούς επιτροπής από τον Δήμαρχο στις 29.10.2019, επισημάναμε την αυθαιρεσία του να παραβλέψει την απόφαση των φιλοζωικών σωματείων σχετικά με την εκπροσώπησή τους στην επιτροπή και από μέλη του σωματείου «Το Νησί» και να επιβάλει δικής του επιλογής άτομα, τα οποία παραμένουν στην επιτροπή μέχρι σήμερα.Παρόλα αυτά υποχωρήσαμε και παραμείναμε ώστε να υλοποιηθούν δράσεις για τη μείωση του αδέσποτου πληθυσμού.

Απαξίωση της 5μελούς επιτροπής

Ο ρόλος της επιτροπής σύμφωνα με το νόμο είναι η παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς που εκπονεί ο Δήμος. Ο Δήμος Χανίων όμως έχει επιλέξει να κρατάει την επιτροπή «στο σκοτάδι» ως προς κάθε βήμα του, το οποίο γίνεται γνωστό είτε όταν απαιτείται κάποιου τύπου δημοσιότητα-είτε εκ των υστέρων μέσω δελτίων τύπου, αποκλείοντας την κατάθεση γνώμης και την διαλογική συζήτηση.

Η εγκατάλειψη του Δημοτικού Κτηνιατρείου Χανίων

Ο Δήμος έχει εγκαταλείψει πλήρως το έτοιμο, εξοπλισμένο Δημοτικό Κτηνιατρείο το οποίο μετά κόπων και βασάνων παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία, απαξιώνοντας την προσπάθεια αλλά και τα χρήματα που δαπανήθηκαν για αυτόν τον σκοπό, ενώ έχει επικεντρωθεί αποκλειστικά στην υλοποίηση του δημοτικού καταφυγίου, χωρίς βέβαια να έχει ανακοινώσει συγκεκριμένο πλάνο (ως προς το κόστος ολοκλήρωσης αλλά και λειτουργίας, στελέχωσης, κλπ). Όλα στο περίπου, «βλέποντας και κάνοντας», γεγονός το οποίο, όταν αφορά ζωντανά πλάσματα, δείχνει τουλάχιστον προχειρότητα, την οποία εμείς οι εθελοντές γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, ενώ εύλογα αναρωτιόμαστε εάν ο Δήμος αδυνατεί να πραγματοποιήσει το έλασσον, που είναι η στελέχωση και λειτουργία του υπάρχοντος δημοτικού κτηνιατρείου, θα καταφέρει να υλοποιήσει το πολύπλοκο και μεγαλεπίβολο έργο του καταφυγίου, όπως ιδανικά (αλλά και αόριστα) περιγράφεται σε πρόσφατο δελτίο τύπου;

Δίωξη των εθελοντών

Παρότι ως μέλη της 5μελούς επιτροπής είμαστε οι μόνοι που προσπαθούμε να βρούμε – και βρίσκουμε – τις βέλτιστες λύσεις για τα ίδια τα ζώα και για την τοπική κοινωνία, έχουμε βρεθεί παραπάνω από μια φορές υπόλογοι στον Εισαγγελέα, λόγω της ιδιότητάς μας ως μέλη της 5μελούς επιτροπής, καθ’ υπόδειξη της ίδιας της υπηρεσίας του Δήμου που από τη μια λειτουργεί κατά το δοκούν, από την άλλη δεν αναλαμβάνει ποτέ τις ευθύνες της και ταυτόχρονα παρουσιάζει το έργο των εθελοντών ως δικό της έργο, για να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης.

Στους λόγους της παραίτησής μας δεν πρέπει να παραλείψουμε και τα πρόσφατα «γυμνάσια» που μας επεφύλαξε η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Χανίων, στην προσπάθειά της να ακυρώσει (για μια ακόμη φορά) ένα διήμερο δωρεάν στειρώσεων από εθελοντές κτηνιάτρους, ενώ η ανάγκη για στειρώσεις αδέσποτων σκύλων και γατών είναι αδιανόητα έντονη στην πόλη μας. Το ζήτημα λύθηκε χάρη στην παρέμβαση της Π.Φ.Π.Ο. απευθείας στο Υπουργείο, ενώ από πλευράς του Δήμου παρόλο που υπήρξε δέσμευση για παρέμβαση στην Περιφέρεια, αυτό δεν συνέβη.

Ο σύλλογός μας θα συνεχίσει τη δράση του και τις δυναμικές παρεμβάσεις του με κύριο μέλημα και στόχο πάντοτε μια πόλη δίχως αδέσποτα ζώα, και εξακολουθούμε να παραμένουμε ανοιχτοί σε διαλογική συζήτηση, συνεργασία και συνεισφορά, όσο οι δυνάμεις μας μάς το επιτρέπουν».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα λαθρεμπορίας αδέσποτων ζώων
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook η Ζωόφιλη ΔΡάση, συγκέντρωναν αδέσποτα ζώα και τα πουλούσαν παράνομα στο εξωτερικό, μέσω αγγελιών στο ίντερνετ.
Κρήτη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα λαθρεμπορίας αδέσποτων ζώων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Χρηματοδοτήσεις σε δήμους για τα αδέσποτα
Χρηματοδότηση περίπου 100.000 ευρώ για τη λειτουργία κατα­φυγίων και τη σίτιση αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην Κρήτη, ενέκριναν με κοινή υπουργική απόφαση τα υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Η...
Κρήτη: Χρηματοδοτήσεις σε δήμους για τα αδέσποτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορονοϊός: Πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου για την φροντίδα των αδέσποτων
Πρωτοβουλία για τα αδέσποτα αναλαμβάνει ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με τους Εθελοντές και τις Φιλοζωικές Οργανώσεις της πόλης.
Κορονοϊός: Πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου για την φροντίδα των αδέσποτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ανακύκλωση με ανταπόδοση τροφής για αδέσποτα
Στην τοποθέτηση πρωτοποριακών συστημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης με τη ταυτόχρονη παροχή φαγητού και νερού για αδέσποτα και κατοικίδια ζώα, προχωράει ο ΕΣΔΑΚ.
Ηράκλειο: Ανακύκλωση με ανταπόδοση τροφής για αδέσποτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η πρόταση της «Ηράκλειας Πρωτοβουλίας» για τα αδέσποτα
Πρόταση προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηρακλείου για το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, κατέθεσε η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη «Ηράκλεια Πρωτοβουλία».
Η πρόταση της «Ηράκλειας Πρωτοβουλίας» για τα αδέσποτα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας