• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.8°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.2°C
  5 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 15.9°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.7°C
  2 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.8°C
  0 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  2 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.8°C / 15.0°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  4 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  92%
Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης

Κρήτη: Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς για τα αυξανόμενα κρούσματα σε νοσοκομεία

 • A-
 • A+
Την έντονη ανησυχία τους για τα αυξανόμενα κρούσματα στους υγειονομικούς του ΠΑΓΝΗ, εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείο, καθώς και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ, 13 εργαζόμενοι (μεταξύ των οποίων δύο γιατροί) έχουν νοσήσει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ θετική βρέθηκε και ειδικευόμενη παιδίατρος του Γ.Ν. Ρεθύμνου.

Όπως καταγγέλλει η Ένωση, λόγω των ελλείψεων προσωπικού, δεν βγήκαν σε καραντίνα όλοι οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ που είχαν έρθει σε επαφή με τα κρούσματα και συνέχισαν να δουλεύουν μέχρι να κάνουν το τεστ. Επίσης, όπως τονίζει η Ένωση, συχνά δεν πραγματοποιείται απολύμανση σε όλους τους χώρους όπου έχουν παρευρεθεί τα κρούσματα και, όταν ακόμη διενεργείται σε κάποιους από αυτούς, αυτή γίνεται συνήθως μετά από επίμονο αίτημα των εργαζομένων.

Παράλληλα τονίζεται ο κίνδυνος προσβολής των υγειονομικών αυξάνεται ακόμη περισσότερο λόγω της υποστελέχωσης, που έχει ως συνέπεια να μην εφαρμόζονται καν τα ελλιπέστατα πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων και να μην βγαίνουν σε καραντίνα όλοι όσοι έχουν εκτεθεί, αφού η δουλειά δεν θα βγαίνει με τους λιγοστούς εναπομείναντες.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, το οποίο τονίζει ότι λόγω υποστελέχωσης, την απουσία υγειονομικών με αναρρωτικές άδειες, την καραντίνα, τις άδειες ευπαθών ομάδων, τα ρεπό κοκ., «αυξάνεται η εντατικοποίηση της δουλειάς των υπόλοιπων εργαζομένων και προκαλεί διαταραχή ή και κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας ολόκληρων τμημάτων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου:

«Ανησυχία μας προκαλούν τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα υγειονομικών. Δεκατρείς εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ (μεταξύ των οποίων δύο γιατροί) έχουν νοσήσει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ θετική βρέθηκε και ειδικευόμενη παιδίατρος του Γ.Ν. Ρεθύμνου, με κίνδυνο αναστολής λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής και μεταφοράς κάποιων νοσηλευόμενων παιδιών σε νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Λόγω των ελλείψεων προσωπικού, δεν βγήκαν σε καραντίνα όλοι οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ που είχαν έρθει σε επαφή με τα κρούσματα συναδέλφων τους και συνέχισαν να δουλεύουν μέχρι να κάνουν το τεστ. Επισης, συχνά δεν πραγματοποιείται απολύμανση σε όλους τους χώρους όπου έχουν παρευρεθεί τα κρούσματα και, όταν ακόμη διενεργείται σε κάποιους από αυτούς, αυτή γίνεται συνήθως μετά από επίμονο αίτημα των εργαζομένων.

Η πιθανότητα θετικού τεστ για SARS-CoV-2 είναι αυξημένη σε υγειονομικούς σε διάφορες πρόσφατες μελέτες, γεγονός που αποδεικνύει το ανθυγιεινό περιβάλλον στο οποίο εργαζόμαστε. Παρόλ’ αυτά οι γιατροί (και άλλοι εργαζόμενοι στην υγεία) δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμη περισσότερο αθροιστικά ο χρόνος έκθεσής τους σε λοιμογόνους παράγοντες.

Ο κίνδυνος προσβολής των υγειονομικών αυξάνεται ακόμη περισσότερο λόγω της υποστελέχωσης, που έχει ως συνέπεια να μην εφαρμόζονται καν τα ελλιπέστατα πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων και να μην βγαίνουν σε καραντίνα όλοι όσοι έχουν εκτεθεί, αφού η δουλειά δεν θα βγαίνει με τους λιγοστούς εναπομείναντες. Η παραμονή όμως στην εργασία προσωπικού μετά από έκθεση αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού εντός των νοσοκομείων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων εργαζομένων αλλά και των ασθενών.

Ο κίνδυνος αυξάνεται και λόγω της ανεπάρκειας μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), που έχει σαν αποτέλεσμα να δίνεται μία μάσκα ανά βάρδια, να μην υπάρχουν αρκετές μάσκες FFP2 και μέσα οφθαλμικής προστασίας και να σημειώνονται ελλείψεις σε γάντια.

Τα κρούσματα υγειονομικών πληθαίνουν και γιατί δεν γίνονται τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο προσωπικό των νοσοκομείων (oύτε καν στα ΤΕΠ, τις μονάδες COVID, τις πνευμονολογικές κλινικές, τις ΜΕΘ), όπως αναγκάστηκαν να κάνουν τελικά στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, αφού ανιχνεύθηκαν εκεί εκατοντάδες κρούσματα.

Επιστείουμε τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς, λόγω της ελλιπέστατης κρατικής χρηματοδότησης για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας με προσωπικό, ΜΑΠ, και διαγνωστικά τεστ.

Διεκδικούμε:

 • Να βγαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα και να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ όλοι οι υγειονομικοί που αποτελούν επαφές κρουσμάτων
 • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να μην προκαλείται δυσλειτουργία από την απουσία εργαζομένων λόγω αναρρωτικών αδειών, καραντίνας, αδειών ευπαθών ομάδων κοκ
 • Μαζικά τακτικά επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ εργαζομένων σε δομές υγείας ανάλογα με το βαθμό έκθεσης
 • Προληπτικά τεστ για SARS-CoV-2 όλων των ασθενών πριν την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία
 • Άμεση απολύμανση των χώρων όπου εντοπίζονται κρούσματα
 • Εξασφάλιση επάρκειας σε ΜΑΠ
 • Αυστηροποίηση ελέγχων κατά την προσέλευση επισκεπτών στα νοσοκομεία
 • Ένταξη των γιατρών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ:

«Αναστάτωση επικράτησε την Παρασκευή στο ΠΑΓΝΗ, αφού άλλος ένας εργαζόμενος βγήκε θετικός στον SARS–CoV-2. Πρόκειται για ιατρό, ο οποίος την ίδια μέρα (πριν διαγνωσθεί) πραγματοποίησε τακτικό χειρουργείο, ενώ τις τελευταίες δύο μέρες είχε εξετάσει δεκάδες ασθενείς στο εξωτερικό ιατρείο και είχε κάνει επίσκεψη σε νοσηλευόμενους της κλινικής του. Ασαφές παραμένει ακόμη αν και πόσοι συνάδελφοί του θα βγουν σε καραντίνα, πάντως (μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής) μόνο ένας είχε αποφασιστεί να βγει σε καραντίνα, ενώ σε επαφή είχαν έρθει δεκάδες εργαζόμενοι στο χειρουργείο, στα ιατρεία και στην κλινική. Αμφίβολο είναι επίσης αν γίνεται ιχνηλάτηση των ασθενών που ήρθαν σε επαφή με το γιατρό. Απολύμανση θα γίνει -μετά από πίεση των εργαζομένων- μόνο στο γραφείο γιατρών της κλινικής του, στη χειρουργική αίθουσα και σε χώρο ανάπαυσης του χειρουργείου, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί απολύμανση σε θαλάμους της κλινικής, στους άλλους χώρους του χειρουργείου ούτε στο εξωτερικό ιατρείο.

Το συμβάν αυτό προστέθηκε στα κρούσματα εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ που έχουν διαγνωστεί τις τελευταίες 3 εβδομάδες. Λίγοι εργαζόμενοι βγαίνουν σε καραντίνα σε σχέση με αυτούς που εκτίθενται, αφού (βάσει οδηγιών του ΕΟΔΥ) η έκθεσή τους δεν θεωρείται υψηλού κινδύνου, αν φορούσαν μόνο απλή μάσκα χωρίς λοιπό προστατευτικό εξοπλισμό (οφθαλμική προστασία, ποδιά) κατά την επαφή με κρούσμα (ακόμη κι αν το κρούσμα δεν φορούσε μάσκα κατά την επαφή). Π.χ. οι νευρολόγοι που εξέταζαν και οι νοσηλεύτριες που έκαναν αναρροφήσεις σε ασθενή της νευρολογικής κλινικής τις μέρες που προηγήθηκαν της διασωλήνωσής του (μετά από την οποία διαγνώσθηκε με COVID-19) δεν βγήκαν σε καραντίνα και συνεχίζουν να δουλεύουν μέχρι να υποβληθούν σε τεστ. Ακόμη και όσοι επαγγελματίες υγείας βγαίνουν καραντίνα μετά από υψηλού κινδύνου έκθεση επιστρέφουν στην εργασία (εφόσον είναι ασυμπτωματικοί και το τεστ είναι αρνητικό) μετά από 7 μέρες, ενώ για τις στενές επαφές στον υπόλοιπο πληθυσμό συνιστάται από τον ΕΟΔΥ καραντίνα 14 ημερών.

Η πραγματική αιτία για την παραμονή στην εργασία υγειονομικών που είναι στενές επαφές κρουσμάτων είναι οι χρόνιες σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Π.χ. στο ΠΑΓΝΗ οι κενές θέσεις προσωπικού ξεπερνούν τις 600, ενώ τα κενά σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας της χώρας ξεπερνούν τις 30.000.

Λόγω υποστελέχωσης, η απουσία υγειονομικών με αναρρωτικές άδειες, καραντίνα, άδειες ευπαθών ομάδων, ρεπό κοκ. αυξάνει την εντατικοποίηση της δουλειάς των υπόλοιπων εργαζομένων και προκαλεί διαταραχή ή και κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας ολόκληρων τμημάτων. Π.χ. η πρόσφατη 7ήμερη καραντίνα 5 νοσηλευτριών των τακτικών ιατρείων μετά από επαφή με κρούσμα συναδέλφου τους έχει σαν αποτέλεσμα μία νοσηλεύτρια να καλύπτει 2 -3 ιατρεία ταυτόχρονα, ενώ κάποια ιατρεία θα λειτουργούν χωρίς νοσηλευτική κάλυψη.

Οι ελλείψεις προσωπικού και ΜΑΠ αποτελούν συνέπεια της πολιτικής που περιορίζει τις δαπάνες για την υγεία στα όρια των αντοχών της οικονομίας. Η συνεχής επίκληση στην (υπαρκτή) ατομική ευθύνη εξυπηρετεί την απόκρυψη των κυβερνητικών ευθυνών για την ανεπάρκεια μέτρων «θωράκισης» του δημόσιου συστήματος Υγείας κατά τη διάρκεια των οκτώμιση μηνών της πανδημίας.

Δεν αποδεχόμαστε το «τζογάρισμα» της υγείας μας στο όνομα της εξοικονόμησης κονδυλίων. Απαιτούμε εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας. Διεκδικούμε:

 • να βγαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα και να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ όλοι οι υγειονομικοί που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα.
 • να γίνονται μαζικοί περιοδικοί μοριακοί έλεγχοι των εργαζομένων στις δομές υγείας.
 • να υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι ασθενείς κατά την εισαγωγή τους στις κλινικές.
 • να γίνουν άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού.
 • μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
 • να γίνεται άμεση απολύμανση των χώρων όπου εντοπίζεται κρούσμα.
 • να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ΜΑΠ.
 • ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Καλούμε τους υγειονομικούς να συμμετέχουν -από κοινού με άλλους εργαζόμενους, ανέργους, νέους, συνταξιούχους- στον κοινό αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα παρέχει υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: «Χτυπάει» τα νοσοκομεία ο κορονοϊός, σε καραντίνα γιατροί και νοσηλευτές
Σε προληπτική καραντίνα βρίσκονται γιατροί και νοσηλευτές του ΠΑΓΝΗ, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με ασθενή, ο οποίος αποδείχθηκε εκ των υστέρων, θετικός στον κορονοϊό - Σε καραντίνα τέσσερις καθαρίστριες του...
Κρήτη: «Χτυπάει» τα νοσοκομεία ο κορονοϊός, σε καραντίνα γιατροί και νοσηλευτές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανησυχία των εργαζομένων για τα συνεχή κρούσματα κορονοϊού στο ΠΑΓΝΗ
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει εκ νέου το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μετά το νέο κρούσμα κορονοϊού σε νοσηλεύτρια του ιδρύματος.
Ανησυχία των εργαζομένων για τα συνεχή κρούσματα κορονοϊού στο ΠΑΓΝΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Νέο κρούσμα κορονοϊού σε νοσοκομείο - Θετικός γιατρός του ΠΑΓΝΗ
Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε τις τελευταίες ώρες ένας νοσοκομειακός γιατρός του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Ηράκλειο: Νέο κρούσμα κορονοϊού σε νοσοκομείο - Θετικός γιατρός του ΠΑΓΝΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη-Κορονοϊός: Θετικός εργαζόμενος στο ΠΑΓΝΗ, δύο νέα κρούσματα σε φοιτητές
Νέο κρούσμα κορονοϊού επιβεβαιώθηκε σε εργαζόμενο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Δύο κρούσματα σε φοιτήτριες του Πανεπιστημίου, σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.
Κρήτη-Κορονοϊός: Θετικός εργαζόμενος στο ΠΑΓΝΗ, δύο νέα κρούσματα σε φοιτητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας