• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 28.4°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.1°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 26.6°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 25.9°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 22.3°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.5°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  30%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 27.7°C
  0 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  4 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.0°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 27.7°C
  0 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  87%
© Doxtar | Dreamstime.com

Κινητοποίηση διανομέων στα Χανιά για τα μέτρα προστασίας

 • A-
 • A+
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζητώντας μέτρα προστασίας για την υγεία και την εργασία τους, πραγματοποιούν σήμερα Δευτέρα οι διανομείς στα Χανιά.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται στις 10:30 το πρωΐ στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Χανίων, με τους διανομείς να ζητούν μέτρα προστασίας και ασφάλειας από την πανδημία, αλλά και μια σειρά πάγιων αιτημάτων που αφορά τον κλάδο τους.

Όπως αναφέρει το Σωματείο Διανομέων, «Ο τρόπος που δουλεύουμε χρόνια στον τομέα μας έχει παγιωθεί στις συνειδήσεις όλων μας. Εξαήμερα η εφταήμερα 10ωρα ή 12ωρα, υποασφαλισμένοι πολλές φορές λόγο του εκβιασμού να πληρώσουμε από την τσέπη μας παραπάνω εισφορές για την ασφάλεια μας. Κανένα σταθερό ωράριο και εισόδημα».

Οι διανομείς τονίζουν ότι τους τελευταίους μήνες και με αφορμή την πανδημία ήρθαν να προστεθούν νέα μέτρα κατά τους, όπως η εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις, μειωμένοι μισθοί, αναστολή εργασίας κ.α.και ζητούν μια σειρά από μέτρα όπως:

 •  Μηχανάκια εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση (να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς, ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας για μάγειρες, σερβιτόρους, λάντζα κ.λπ).
 • Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες.
 • Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων
 • Πλήρης ασφάλιση για όλους. Να σταματήσει τώρα η εργοδοτική αυθαιρεσία. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους.  Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου:

«Η κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στα καταστήματα επισιτισμού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο! Ο τρόπος που δουλεύουμε χρόνια στον τομέα μας έχει παγιωθεί στις συνειδήσεις όλων μας! Και για τους διανομείς και για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, μάγειρες, ψήστες, σερβιτόροι ταμίες. Εξαήμερα η εφταήμερα 10ωρα η 12ωρα, υποασφαλισμένοι πολλές φορές λόγο του εκβιασμού να πληρώσουμε από την τσέπη μας παραπάνω εισφορές για την ασφάλεια μας. Κανένα σταθερό ωράριο και εισόδημα!

Σε όλα αυτά, τους τελευταίους μήνες και με αφορμή την πανδημία ήρθαν να προστεθούν νέα μέτρα κατα μας! Εκ περιτροπής εργασία, πρόγραμμα συνεργασία, απολύσεις , μειωμένοι μισθοί αναστολή εργασίας! Το τελευταίο ¨ φιλοεργατικό¨ μέτρο της κυβέρνησης είναι ο καινούριος νόμος που καταργεί κάθε έννοια σταθερού ωραρίου και κατάργηση της αποζημίωσης της υπερωρίας!! Την μια μέρα θα δουλεύουμε 12 ώρες και την επόμενη τρεις , όλα ανάλογα την δουλειά που έχει! Αν δουλέψουμε παραπάνω δεν θα το πληρωθούμε αλλά θα το καλύπτει ο εργοδότης είτε με ρεπό παραπάνω είτε με λιγότερες ώρες δουλειά άλλη μέρα! Όλοι καταλαβαίνουμε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το καινούριο εργαλείο εναντίον μας!

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός την περίοδο της καραντίνας έκανε λόγο για ήρωες για εμάς τους ντελιβεράδες! Τώρα πλέον μας βλέπουν όλοι με άλλο μάτι , δήλωσε χαρακτηριστικά. Πως εισπράξαμε αυτόν τον ηρωισμό μας από τότε: Η κυβέρνηση αρνείται εδώ και ένα χρόνο να κάνει υποχρεωτική την συλλογική σύμβαση εργασίας στον κλάδο μας ! Αντί για αυτό δίνει πλέον και επίσημα το δικαίωμα στην εργοδοσία μας χρησιμοποιεί όσο ,όποτε και όταν θέλει!

Η Κατάσταση που βιώνουμε τόσα χρόνια καθώς και οι νέες προθέσεις απέναντι μας δεν είναι μονόδρομος!!

Η δύναμη μας είναι η οργάνωση και η μαζικότητα μας!! Όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου στο Νομό μας να δώσουμε βροντερό παρών στην κινητοποίηση στις 2 του Νοέμβρη!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

 1. Μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 2. Μηχανάκια εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση (να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς , ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας για μάγειρες, σερβιτόρους, λάντζα κ.λπ).
 3. Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες.
 4. Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων
 5. Πλήρης ασφάλιση για όλους. Να σταματήσει τώρα η εργοδοτική αυθαιρεσία. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.
 6. Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα
 7.  Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων, μαγείρων, σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
 8. Υποχρεωτική εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης στα επισιτιστικά καταστήματα.
 9. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
 10. Να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι εποχικά απασχολούμενοι στον επισιτισμό.
 11. Καμιά χρέωση σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο για όλο το διάστημα της ανεργίας και για όσους είναι σε αναστολή σύμβασης ή στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.»
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτρα για την προστασία των διανομέων από το ΕΚΗ
Αποφασίστηκε η αγορά και διανομή 150 πράσινων γιλέκων στους διανομείς καθώς και ταινίες αντανάκλασης για τα κυτία, που είναι τοποθετημένα στα δίκυκλα των εταιρειών διανομής.
Μέτρα για την προστασία των διανομέων από το ΕΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Πράσινα γιλέκα για τους διανομείς
Σε πρώτη φάση τα γιλέκα που θα μοιραστούν θα είναι 100. Στόχος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου είναι να γίνουν σήμα κατατεθέν για τους διανομείς και την ασφάλειά τους.
Ηράκλειο: Πράσινα γιλέκα για τους διανομείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Νεκρός διανομέας που τραυματίστηκε σε τροχαίο πριν από 4 μήνες
Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 27χρονος διανομέας ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα στο Ηράκλειο, στις αρχές Οκτωβρίου 2019.
Κρήτη: Νεκρός διανομέας που τραυματίστηκε σε τροχαίο πριν από 4 μήνες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Διανομέας κατήγγειλε ξυλοδαρμό από ιδιοκτήτη επιχείρησης
Σε καταγγελία για ξυλοδαρμό σε βάρος του από ιδιοκτήτη επιχείρησης στο Ηράκλειο, προχώρησε ένας 45χρονος διανομέας των ΕΛΤΑ.
Ηράκλειο: Διανομέας κατήγγειλε ξυλοδαρμό από ιδιοκτήτη επιχείρησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας