• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.2°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 22.8°C
  1 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 23.2°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.6°C
  1 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 22.1°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.6°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.7°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  4 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.7°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  35%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  30%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 21.5°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 19.9°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 21.7°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  44%

Οι εκπρόσωποι των επτά συλλόγων γονέων του νομού Χανίων

flashnews.gr

Χανιά: Κραυγή αγωνίας συλλόγων γονέων για την κατάσταση στα σχολεία

 • A-
 • A+
Υπόμνημα προς όλους τους αρμόδιους φορείς, απέστειλαν εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων του νομού Χανίων, ώστε να δοθούν απαντήσεις για τους όρους με τους οποίους τα παιδιά παρακολουθούν την εκπαιδευτική διαδικασία τη φετινή χρονιά. Κορονοϊός, κενά εκπαιδευτικών, εγκαταστάσεις, καθαρίστριες και μετακινήσεις τα θέματα που θίγουν οι γονείς.

Για το θέμα δόθηκε συνέντευξη Τύπου όπου μίλησαν εκπρόσωποι από τους εξής συλλόγους γονέων: 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων, 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων Μουσικό Σχολείο Χανίων,15ο δημοτικό σχολείο Χανίων, 11ο δημοτικό σχολείο Χανίων, 11ο & 27ο Νηπιαγωγείο Χανίων.

Το υπόμνημα που έχει ως αποδέκτες την Δημοτική αρχή του Δήμου Χανίων και τις Δημοτικές Παρατάξεις, την Περιφερειακή Αρχή και τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, τις Διευθύνσεις Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης Ν. Χανίων, το Υπουργείο Παιδείας, τον ΕΟΔΥ, την Ένωση γονέων Χανίων και την Ομοσπονδία Ενώσεων συλλόγων γονέων Κρήτης.

Καθαρίστριες

Όπως αναφέρουν οι σύλλογοι γονέων, το προσωπικό καθαριότητας που προσλήφθηκε εν μέσω πανδημίας αριθμεί 106 σχολικές καθαρίστριες για 156 σχολικές μονάδες(1100 αίθουσες) που υπάρχουν στα όρια του Δήμου Χανίων. «Αυτό αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1 καθαρίστρια ανά σχολείο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Σαν να μην έφτανε αυτό οι συμβάσεις δεν είναι πλήρους απασχόλησης για όλο το προσωπικό, γεγονός που οδηγεί να μην υπάρχει καθαριότητα κατά την διάρκεια του σχολικού ωραρίου στα περισσότερα σχολεία», τονίζουν οι γονείς.

Προσλήψεις

Στον νομό Χανίων οι γονείς τονίζουν ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Α΄θμιας εκπαίδευσης, τα κενά ύστερα και από τη γ’  φάση προσλήψεων αναπληρωτών είναι 114 όπου το 70,7% αφορά στην ειδική αγωγή. Αντίστοιχα στην Β΄θμια λείπουν δεκάδες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων ακόμα και σήμερα.

«Στην κατάσταση αυτή έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση εν μέσω καραντίνας , όπως το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία και οι αντιδραστικές αλλαγές των ωρολογίων προγραμμάτων με περικοπή των καλλιτεχνικών μαθημάτων και της κοινωνιολογίας , ενισχύοντας το σχολείο εξεταστικό κέντρο και την μετακύλιση του κόστους της εκπαίδευσης στις τσέπες των γονιών», αναφέρουν οι σύλλογοι γονέων.

Κορονοϊός

Όπως αναφέρουν οι σύλλογοι, εν μέσω πανδημίας παρόλες τις συνεχείς κινητοποιήσεις, τα αιτήματα των σωματείων των εκπαιδευτικών, των Συλλόγων Γονέων, των ίδιων των μαθητών συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση συνωστισμού στις τάξεις. «Στα Χανιά σχεδόν το 20% των τμημάτων σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία έχουν από 20 και πάνω μαθητές. Ο αντίστοιχος αριθμός των τμημάτων με πάνω από 15 μαθητές είναι 62% για τα Δημοτικά και 78% για τα Νηπιαγωγεία», τονίζουν οι γονείς, προσθέτοντας ότι «τα περισσότερα Γυμνάσια και Λύκεια της Πόλης μαθητές κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες αίθουσες ,στοιβαγμένοι σε 25αρια τμήματα με την μάσκα να είναι η μόνη προστασία από τον κορονοϊό».

Κτίρια και μετακινήσεις

«Τα σχολικά κτήρια στην Πόλη των Χανίων αλλά και σε όλο τον νομό είναι εδώ και χρόνια επιτακτική ανάγκη να εξυγχρονιστούν, να ανακατασκευαστούν, να χτιστούν καινούρια», ασνέφεραν οι σύλλογοι, υπογραμμίζοντας ότι σε αρκετά από αυτά (όπως τα παλιά κτίρια προ του 1985) είναι και άμεσο ζήτημα ασφαλείας ο έλεγχος σεισμικής επάρκειάς τους.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις των μαθητών, επισημάνθηκε ότι οι μαθητές που αναγκάζονται να μετακινηθούν στο σχολείο με λεωφορείο συνωστίζονται καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί επαρκή δρομολόγια. «Μαθητές αναγκάζονται να πληρώνουν για την μετακίνησή τους στο σχολείο, όπως στο Λύκειο και στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου», τόνισαν οι γονείς.

Κινητοποιήσεις μαθητών

Οι γονείς εξέφρασαν παράλληλα την στήριξή τους στις κινητοποιήσεις των μαθητών, κάνοντας λόγο για δίκαια αιτήματα, ενώ καταδικάζουν τις εισαγγελικές και αστυνομικές παρεμβάσεις, τονίζοντας πως είναι αδιανόητο μαθητές να έρχονται αντιμέτωποι με ΜΑΤ και χημικά, να κρατούνται στο κρατητήριο 4 μέρες όπως πρόσφατα ο 14χρονος στην ΓΑΔΑ ή να χρησιμοποιείται ο εκφοβισμός στην τηλεκπαίδευση.

«Τα ερωτήματα που θέτουμε είναι λογικά και αυτονόητα να απασχολούν τον κάθε γονιό που αγωνιά για την μόρφωση, την υγεία και το μέλλον του παιδιού του. Πώς θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία , με τον χειμώνα να πλησιάζει; Πώς ένας μαθητής που ανεβάσει πυρετό θα προσδιορίζεται αν έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή έχει απλή εποχική γρίπη όταν δεν έχει εξασφαλιστεί παρουσία ιατρικού προσωπικού στα σχολεία, όταν υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στα κέντρα Υγείας, στην Άθμια φροντίδα Υγείας συνολικά; Τί πρέπει να κάνει ένας άνεργος γονιός , ένας γονιός που είδε να μειώνεται το εισόδημα του λόγω των αναγκαίων περιοριστικών μέτρων , όταν στο σχολείο του παιδιού του δεν υπάρχει δασκάλα ειδικής αγωγής, ή καθηγητής  που να τον διδάξει βασικά μαθήματα;», διερωτώνται οι γονείς.

ΟΙ γονείς διεκδικούν:

 • Την πραγματοποίηση δωρεάν τεστ σε όλους τους μαθητές του τμήματος, που επιβεβαιώνεται κρούσμα, καθώς και στις στενές επαφές αυτού (εκπαιδευτικοί, λοιπό προσωπικό, γονείς). Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα να κλείνει το τμήμα και να γίνεται απολύμανση του σχολείου. Σε διαφορετική περίπτωση, μπροστά στον επερχόμενο χειμώνα και σε συνδυασμό με την εμφάνιση και διασπορά της εποχικής γρίπης, τα σχολεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε θερμοκήπια διάδοσης του κορονοϊού.
 • Ιατρική αξιολόγηση και πραγματοποίηση τεστ με ευθύνη του κράτους, σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος σε μαθητή, εκπαιδευτικό ή και λοιπό προσωπικό. Παρουσία υγειονομικών στα σχολεία, σύνδεση του σχολείου με δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την επαρκή παρακολούθηση της υγείας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών.
 • Τον προγραμματισμό με ευθύνη του κράτους δωρεάν επαναλαμβανόμενων προληπτικών τεστ στα σχολεία, για λόγους πρόληψης και περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού στη σχολική κοινότητα.
 • Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να µην έχει πάνω από 15 μαθητές.
 • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα, µε λιγότερους µμαθητές. Κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
 • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού µόνιµων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
 • Δωρεάν και ασφαλή μεταφορά από και προς το σχολείο για όλους τους μαθητές. Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής µμετάβαση του κάθε µαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.
 • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια µε το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού.
 • Άµεση έναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων για όλα τα παιδιά, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και με ευθύνη του Κράτους.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γονείς Μαθητών Ηρακλείου: «Ώρα να γίνουν έργα για την ασφάλεια των παιδιών μας»
Για σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και έργα στην πόλη του Ηρακλείου που οδήγησαν, για ακόμη μία φορά, σε προβλήματα σε σχολεία λόγω της κακοκαιρίας, κάνει λόγο η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου...
Γονείς Μαθητών Ηρακλείου: «Ώρα να γίνουν έργα για την ασφάλεια των παιδιών μας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δωρεάν τεστ για κορονοϊό στα σχολεία ζητούν οι ενώσεις γονέων της Κρήτης
Την πραγματοποίηση δωρεάν και επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους μαθητές του τμήματος σχολείου όπου επιβεβαιώνεται κρούσμα κορονοϊού, ζητά η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης.
Δωρεάν τεστ για κορονοϊό στα σχολεία ζητούν οι ενώσεις γονέων της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπό κατάληψη 67 σχολεία - Στηρίζουν οι γονείς - Συγκέντρωση στο Ηράκλειο
Στους δρόμους βρίσκονται οι μαθητές της Κρήτης διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία, και ενίσχυση της χρηματοδότησης στην Παιδεία και στην Υγεία - Συνεχίζονται και οι καταλήψεις - Στηρίζουν τις...
Υπό κατάληψη 67 σχολεία - Στηρίζουν οι γονείς - Συγκέντρωση στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Σύλλογοι γονέων αρνούνται τη live μετάδοση των μαθημάτων
Την απόφαση να μην επιτραπεί να πραγματοποιηθεί καμιά διαδικασία απευθείας μετάδοσης μαθημάτων από αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου τους, πήρε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΓΕΛ Ηρακλείου - Ενάντια...
Ηράκλειο: Σύλλογοι γονέων αρνούνται τη live μετάδοση των μαθημάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύλλογοι Γονέων Κρήτης:"Να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία"
Για μετάθεση των ευθυνών στους γονείς, στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς κάνει λόγο η ​Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης, αναφορικά με τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία.
Σύλλογοι Γονέων Κρήτης:"Να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία"

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας