• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.8°C / 16.1°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 12.8°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 16.5°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 12.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 6.3°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 11.2°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 15.8°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  5 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 17.4°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  5 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 5.5°C / 15.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 10.8°C / 14.8°C
  1 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 16.3°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.7°C / 11.0°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 12.8°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  96%

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Μανώλης Μπελαδάκης με τον συντάκτη της «Εφ.Συν.» Μάριο Διονέλλη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στερούν το σχολείο από τα παιδιά τους λόγω… μάσκας

 • A-
 • A+
Σχεδόν 70 παιδιά στην Κρήτη δεν έχουν κάνει ούτε μία ώρα μάθημα επειδή οι γονείς τους δηλώνουν αρνητές της μάσκας ● Έχουν ενημερωθεί οι κατά τόπους Εισαγγελίες Ανηλίκων από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ● Σε πρώτη φάση, κοινωνικοί λειτουργοί θα έρθουν σε επαφή με τις οικογένειες.

Εκτός σχολικού περιβάλλοντος παραμένουν για δεύτερο μήνα δεκάδες μαθητές στην Κρήτη, καθώς οι γονείς τους συνεχίζουν να τα κρατούν στο σπίτι, δηλώνοντας αρνητές της μάσκας. Το πρόβλημα αρχίζει πλέον να παίρνει σοβαρές διαστάσεις, ενώ ήδη έχουν ενημερωθεί και οι εισαγγελικές αρχές στο νησί, καθώς η μη εκπλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης συνιστά παραμέληση ανηλίκου και επιφέρει και ποινικές ευθύνες για τους γονείς.

«Σε πρώτη φάση θα υπάρξει παρέμβαση από κοινωνικούς λειτουργούς οι οποίοι με εντολή της εισαγγελίας ανηλίκων θα μεταβούν στα σπίτια των αρνητών για να συζητήσουν με τους γονείς και τα παιδιά», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Μανώλης Μπελαδάκης, διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον Νομό Ηρακλείου, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ, όπως επιβεβαιώνει και ο ίδιος, δεκάδες μαθητές στο νησί δεν έχουν κάνει ούτε μία ημέρα μάθημα, κινδυνεύοντας ακόμα και να χάσουν την τάξη λόγω των απουσιών.

Η μη εκπλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης συνιστά παραμέληση ανηλίκου και επιφέρει (και) ποινικές ευθύνες για τους γονείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν στην «Εφ.Συν.» οι διευθυντές Εκπαίδευσης στους τέσσερις νομούς του νησιού, υπάρχουν 69 μαθητές οι οποίοι, αν και βρίσκονται στα μαθητολόγια, ενάμιση μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων δεν έχουν προσέλθει ούτε μια μέρα στις σχολικές αίθουσες. Αναλυτικά, στον Νομό Ηρακλείου υπάρχουν 35 παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού και 8 παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου που δεν έχουν πάει ακόμα στο σχολείο λόγω της μάσκας. Στα Χανιά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση «λείπουν» 13 παιδιά και στη Δευτεροβάθμια 2, ενώ στο Λασίθι και στο Ρέθυμνο το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο σε παιδιά Δημοτικού με 10 και 1 περιπτώσεις αντίστοιχα.

«Δεν μιλάμε για παιδιά που έχουν δικαιολογημένη απουσία λόγω ιατρικών προβλημάτων ή που έχουν φέρει ένα σχετικό χαρτί από γιατρό. Πρόκειται για παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν προσκομίσει ένα έγγραφο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, χωρίς καμία νομική ισχύ, και με το οποίο μας δηλώνουν πως αρνούνται τα παιδιά τους να φορέσουν τη μάσκα και να γίνουν… πειραματόζωα» λέει ο κ. Μπελαδάκης.

Ήταν περισσότερα

Ο ίδιος εξηγεί πως με το άνοιγμα των σχολείων, τουλάχιστον στο Ηράκλειο, υπήρξε πολύ μεγαλύτερος αριθμός «αρνητών» της μάσκας και περίπου διπλάσια παιδιά που απουσίαζαν από τα σχολεία για αυτό τον λόγο. «Σιγά σιγά, οι περισσότεροι πείστηκαν και έστειλαν τα παιδιά τους. Ακόμα όμως ο αριθμός είναι μεγάλος και το ζήτημα μας απασχολεί πια σοβαρά, δεδομένου ότι έχουν ήδη περάσει 6 εβδομάδες μαθημάτων» λέει ο κ. Μπελαδάκης.

Σχετική ενημέρωση προς τις εισαγγελικές αρχές έχει στείλει και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Λασίθι Μανώλης Μακράκης, όπως αναφέρει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.», για τις συνολικά 10 περιπτώσεις παιδιών που λείπουν από τα σχολεία της δικής του διοικητικής ενότητας. Στα Χανιά, η ομόλογός του Πόπη Ψαρουδάκη λέει στην «Εφ.Συν.»: «Το θέμα μας απασχολεί σοβαρά και κάθε Δευτέρα κάνουμε σχετική καταγραφή των περιπτώσεων που οι γονείς κρατούν τα παιδιά στο σπίτι λόγω της μάσκας και χωρίς κάποια ιατρική βεβαίωση. Πλέον περιμένουμε και σχετικές οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας, ώστε να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες καθώς ο χρόνος κυλάει εις βάρος των παιδιών».

Συνολικά στην Κρήτη φοιτούν περίπου 95.000 μαθητές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και ως ποσοστό οι 69 μαθητές που λείπουν είναι κάτω του 1 τοις χιλίοις. Σε απόλυτους αριθμούς, πάντως, το υπουργείο Παιδείας οφείλει να παρέμβει ακόμα και για έναν μαθητή που λείπει αναιτιολόγητα από το σχολείο, ενώ ζητούμενο παραμένει το αν υπάρχει πλήρης καταγραφή του φαινομένου και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρνητές της μάσκας συνεχίζουν να μην στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο
Λίγα αλλά υπαρκτά είναι τα περιστατικά μαθητών τα οποία από την αρχή της χρονιάς δεν έχουν πάει ούτε μια μέρα σχολείο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν στην ίδια τάξη. Αιτία, οι γονείς τους οι οποίοι...
Αρνητές της μάσκας συνεχίζουν να μην στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Φυλάκιση εννέα μηνών για τον ιερέα - αρνητή της μάσκας
Ποινή φυλάκισης εννέα μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε στον ιερέα - αρνητή της μάσκας το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου. Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο ιερέας απείλησε με μηνύσεις τους...
Ρέθυμνο: Φυλάκιση εννέα μηνών για τον ιερέα - αρνητή της μάσκας
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Η πανδημία των αρνητών
Τέλος Αυγούστου 2020. Λιμάνι Πειραιά. Μετά από ώρες σε ένα πλοίο όπου οι μισοί φορούν τη μάσκα σαν κολιέ στον λαιμό, Ελληνίδα τουρίστρια μπαίνει στο...
Η πανδημία των αρνητών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα πορεία πραγματοποίησαν οι αρνητές της μάσκας στα Χανιά
Με μικρή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα η μηχανοκίνητη πορεία ενάντια στα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό και τις μάσκες, από την ομάδα που αυτοαποκαλείται “Ελεύθερα Σκεπτόμενοι Πολίτες Χανίων”.
Νέα πορεία πραγματοποίησαν οι αρνητές της μάσκας στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το βράδυ πογκρόμ, το πρωί σχολείο
Απροκάλυπτες πια οι σχέσεις ακροδεξιών στοιχείων με το «κίνημα» κατά της μάσκας. Στα θολά νερά της αγανάκτησης ψαρεύουν οι πρώην χρυσαυγίτες για νέο ακροατήριο. Η ακροδεξιά φασαρία κρύβει τις πραγματικές...
Το βράδυ πογκρόμ, το πρωί σχολείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακροδεξιά προπαγάνδα με «κλεμμένη» φρασεολογία
Με κείμενα που μιλούν για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα ακροδεξιές ομάδες ψαρεύουν στα θολά νερά της αγανάκτησης για τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό ● «Μπροστάρης» των κινητοποιήσεων στα Χανιά ο πατέρας...
Ακροδεξιά προπαγάνδα με «κλεμμένη» φρασεολογία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας