Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σχολεία Κισσάμου: «Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού»

Κοντέινερ καραβιού προορίζονται για τα εργαστήρια των μαθητών του ΕΠΑΛ Κισσάμου

Σχολεία Κισσάμου: «Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού»

  • A-
  • A+
Ερώτηση σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της σχολικής στέγης στο ΕΠΑΛ και ΓΕΛ Κισσάμου Χανίων καταθέτουν βουλευτές του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ερώτηση, ύστερα από τον σεισμό του Νοέμβρη 2019 και αφού το κτίριο όπου στεγαζόταν κρίθηκε ακατάλληλο, τοποθετήθηκαν με καθυστέρηση στα τέλη Αυγούστου 16 προκατασκευασμένες αίθουσες, (14 για αίθουσες διδασκαλίας και 2 για Γραφεία), ενώ είχαν ζητηθεί 23 αίθουσες για να καλυφτούν οι ανάγκες. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι τρεις βουλευτές, «η έλλειψη των απαιτούμενων αιθουσών έχει ως αποτέλεσμα να χωριστούν κοντέινερ στα δύο και να στοιβάζονται μαθητές και εκπαιδευτικοί σε ασφυκτικά μικρούς χώρους, αντίθετα σε κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο, σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας».

Επιπλέον, δεν υπάρχουν εργαστήρια, τα οποία είναι αναγκαία για την εκπαιδευτική διαδικασία, ιδιαίτερα σε ένα ΕΠΑΛ, ενώ ο όποιος σχεδιασμός για την εγκατάσταση στον ίδιο χώρο μεταλλικών κατασκευών όπου θα στεγαστούν τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ, βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο μελετών.

«Η στέγαση των παραπάνω σχολείων σε κοντέινερ χαρακτηρίστηκε ως «προσωρινή» λύση, μέχρι να κατασκευαστεί κατάλληλο κτίριο. Ωστόσο, σε σχέση με την ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου, εντείνεται η αγωνία της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, αφού δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, πέρα από τις όποιες εξαγγελίες και την απόφαση κατεδάφισης του κτιριακού συγκροτήματος που κρίθηκε ακατάλληλο», αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρίχνοντας ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και στην τοπική Αυτοδιοίκηση για το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί ως σήμερα οριστική και μόνιμη λύση στο ζήτημα της σχολικής στέγης για τα δύο λύκεια.

Στο θέμα είχε αναφερθεί πριν από περίπου δύο μήνες ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Αντώνης Τσαλαπάκης, ο οποίος κατέκρινε αυτήν την κατάσταση, κάνοντας λόγο για «αδυναμία της δημοτικής αρχής Κισσάμου να εξασφαλίσει χώρους για διδασκαλία». Ο ίδιος είχε τονίσει ότι ουσιαστικά πρόκειται για κοντέινερ καραβιού και όχι για προκάτ αίθουσες, την ώρα που υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι τα όποια κοντέινερ υπήρχαν ήταν για άλλες χρήσης εκτός της διδασκαλίας.

Το γεγονός πάντως προκαλεί εντύπωση καθώς ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης, στα τέλη Αυγούστου, είχε ανακοινώσει την εκκίνηση της εγκατάστασης των προκάτ αιθουσών, όπου προφανώς δεν γινόταν καμία αναφορά για κοντέινερ, αλλά για 27 προκατασκευασμένες αίθουσες.

Την ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω.

Αναλυτικά όσα αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ:

«Επανερχόμαστε στην υπ’ αριθμ. 709/18.5.2020 ερώτησή μας για τα αναγκαία μέτρα στέγασης για τα σχολεία του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου Κισσάμου στα Χανιά.

Ειδικότερα για το ΕΠΑΛ Κισσάμου, ύστερα από τον σεισμό του Νοέμβρη 2019 και αφού το κτίριο όπου στεγαζόταν κρίθηκε ακατάλληλο, τοποθετήθηκαν με καθυστέρηση στα τέλη Αυγούστου 16 προκατασκευασμένες αίθουσες, (14 για αίθουσες διδασκαλίας και 2 για Γραφεία), ενώ είχαν ζητηθεί 23 αίθουσες για να καλυφτούν οι ανάγκες. Η έλλειψη των απαιτούμενων αιθουσών έχει ως αποτέλεσμα να χωριστούν κοντέινερ στα δύο και να στοιβάζονται μαθητές και εκπαιδευτικοί σε ασφυκτικά μικρούς χώρους, αντίθετα σε κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο, σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν εργαστήρια, τα οποία είναι αναγκαία για την εκπαιδευτική διαδικασία, ιδιαίτερα σε ένα ΕΠΑΛ, ενώ ο όποιος σχεδιασμός για την εγκατάσταση στον ίδιο χώρο μεταλλικών κατασκευών όπου θα στεγαστούν τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ, βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο μελετών!

Επίσης, στο σχολείο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, δεν υπάρχουν στέγαστρα και περίφραξη, με αποτέλεσμα η σχολική κοινότητα να βρίσκεται εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες (ήλιο, βροχή, κ.λ.π.). Την ίδια στιγμή, και το ΓΕΛ Κισσάμου στεγάζεται σε κοντέινερ στον προαύλιο χώρο του 1ου Γυμνασίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία εκπαιδευτικών και μαθητών και τις όποιες επιπτώσεις έχει στη μορφωτική διαδικασία.

Η στέγαση των παραπάνω σχολείων σε κοντέινερ χαρακτηρίστηκε ως «προσωρινή» λύση, μέχρι να κατασκευαστεί κατάλληλο κτίριο. Ωστόσο, σε σχέση με την ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου, εντείνεται η αγωνία της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, αφού δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, πέρα από τις όποιες εξαγγελίες και την απόφαση κατεδάφισης του κτιριακού συγκροτήματος που κρίθηκε ακατάλληλο.

Οι αρμόδιοι φορείς (Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος) ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, απέναντι στο επιτακτικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και των μαζικών φορέων για την άμεση ανέγερση σύγχρονου και ασφαλούς σχολικού συγκροτήματος για τα σχολεία του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου Κισσάμου στα Χανιά.

Στην πραγματικότητα Κυβέρνηση, Δήμος Κισσάμου και Περιφέρεια Κρήτης είναι συνυπεύθυνοι που δεν έχει δοθεί ως σήμερα οριστική και μόνιμη λύση στο ζήτημα της σχολικής στέγης για τα δύο Λύκεια, όπως και για τις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης σε κοντέινερ, που όχι μόνο δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών και δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ερωτάται η κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει:

  • Για να τοποθετηθούν αμέσως οι απαιτούμενες επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηρίων στο ΕΠΑΛ Κισσάμου και να γίνει η προμήθεια του απαραίτητου εργαστηριακού εξοπλισμού.
  • Να τοποθετηθούν περίφραξη και υπόστεγα για την ασφάλεια και την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών από τις καιρικές συνθήκες.
  • Άμεσα να ικανοποιηθεί το αίτημα μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών για οριστική και μόνιμη λύση στο οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στο ΕΠΑΛ και ΓΕΛ Κισσάμου.
  • Να σταματήσει η αθλιότητα της στέγασης των σχολείων σε κοντέινερ και να δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια για την εκπόνηση μελετών, την έναρξη των εργασιών και την ολοκλήρωση της ανέγερσης νέων σύγχρονων και ασφαλών κτιρίων για το ΕΠΑΛ και το ΓΕΛ Κισσάμου, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, χωρίς ΣΔΙΤ».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλείνουν τμήματα σχολείων στα Χανιά λόγω κρουσμάτων κορονοϊού
Σε αναστολή λειτουργίας μπαίνουν τμήματα δημοτικών σχολείων στην Π.Ε. Χανίων, μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα σε δύο μαθητές και έναν εκπαιδευτικό.
Κλείνουν τμήματα σχολείων στα Χανιά λόγω κρουσμάτων κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Κραυγή αγωνίας συλλόγων γονέων για την κατάσταση στα σχολεία
Υπόμνημα προς όλους τους αρμόδιους φορείς, απέστειλαν εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων του νομού Χανίων, ώστε να δοθούν απαντήσεις για τους όρους με τους οποίους τα παιδιά παρακολουθούν την εκπαιδευτική διαδικασία...
Χανιά: Κραυγή αγωνίας συλλόγων γονέων για την κατάσταση στα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΕΛΜΕ Χανίων τιμά τους εργαζόμενους της καθαριότητας στα σχολεία
Τιμητική εκδήλωση για τη συνεισφορά των εργαζόμενων της καθαριότητας, στην ποιότητα και στην ασφάλεια της σχολικής ζωής, διοργανώνει η ΕΛΜΕ Χανίων.
Η ΕΛΜΕ Χανίων τιμά τους εργαζόμενους της καθαριότητας στα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εισαγγελική παρέμβαση για την κατάληψη σε Γυμνάσιο των Χανίων
Η αστυνομία ζήτησε από τον διευθυντή του γυμνασίου στοιχεία των μαθητών που συμμετείχαν σε κατάληψη - Καταγγελία από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ - Στην Εισαγγελία τα «ρίχνει» η ΕΛΑΣ, τονίζοντας ότι το έγγραφο αυτό...
Εισαγγελική παρέμβαση για την κατάληψη σε Γυμνάσιο των Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες καταλήψεις για τις μάσκες - Συνελήφθη μητέρα στα Χανιά ως υποκινήτρια
Μια γυναίκα συνελήφθη από την αστυνομία ως υποκινήτρια της κατάληψης που πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης μαθητές, στις Βουκολιές, διαμαρτυρόμενοι για τις μάσκες στα σχολεία - Νέες καταλήψεις για τις μάσκες...
Νέες καταλήψεις για τις μάσκες - Συνελήφθη μητέρα στα Χανιά ως υποκινήτρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατάληψη σε σχολείο των Χανίων για την χρήση μάσκας
Υπό κατάληψη τέλει από το πρωί της Τρίτης το σχολείο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά, στο οποίο στεγάζονται το Γενικό Λύκειο και το Γυμνάσιο της περιοχής.
Κατάληψη σε σχολείο των Χανίων για την χρήση μάσκας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας