Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα σύσκεψη φορέων για τον λόφο Καστέλι - Πάνω από 3.000 οι υπογραφές κατά της ξενοδοχοποίησης

Από την προηγούμενη σύσκεψη φορέων για τα κτίρια του λόφου Καστελίου στα Χανιά (12-10-2020). 

agonaskritis.gr

Νέα σύσκεψη φορέων για τον λόφο Καστέλι - Πάνω από 3.000 οι υπογραφές κατά της ξενοδοχοποίησης

  • A-
  • A+
Σε νέα σύσκεψη για τα κτίρια του λόφου Καστελίου, καλεί τους φορείς των Χανίων η «Πρωτοβουλία ενάντια στη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι». ξεπέρασαν τις 3.000 οι ηλεκτρονικές υπογραφές κατά της ξενοδοχοποίησης των κτιρίων.

Η Πρωτοβουλία καλεί σε σύσκεψη των φορέων που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση της 12ης Οκτωβρίου 2020 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 στις 8 το απόγευμα στο ΤΕΕ προκειμένου να διευρυνθεί η πρωτοβουλία με την ενεργή συμμετοχή στις αποφάσεις, τον προγραμματισμό των επόμενων δράσεων και την σύσταση ομάδων εργασίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, η απόφαση της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, το 2014, «ήταν μία ενέργεια πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα διότι πράγματι ουδέποτε έχει υπάρξει ΑΕΙ της χώρας το οποίο, δια μέσου των οικείων εταιρειών αξιοποίησης να έχει προβεί σε μακροχρόνια εκμίσθωση μεσαιωνικών και νεότερων μνημείων που σε τμήμα τους χαρακτηρίζονται από τον Βυζαντινό περίβολο, ενώ στο υπέδαφος βρίσκεται μεγάλο τμήμα της Μινωικής Κυδωνίας, προκειμένου να μετατραπούν σε ξενοδοχεία, με ή χωρίς πισίνα».

Η Πρωτοβουλία ανακοίνωσε ότι οι ηλεκτρονικές υπογραφές κατά της ξενοδοχοποίησης των κτιρίων ξεπέρασαν τις 3.000 ενώ δημοσιοποίησε τα ονόματα 250 ακόμη ατόμων, οι οποίοι στηρίζουν την Πρωτοβουλία.

«Συνεχίζουμε, καλώντας όλους τους συμπολίτες σε ετοιμότητα για να καταφέρουμε να αποτρέψουμε την ξενοδοχοποίηση της ακρόπολης της παλιάς πόλης των Χανίων. Τα μνημεία και η ιστορία δεν εκποιούνται», αναφέρει η Πρωτοβουλία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Πρωτοβουλία ενάντια στη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι καλεί σε σύσκεψη των φορέων που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση της 12ης Οκτωβρίου 2020 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας  σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 στις 8 μμ στο ΤΕΕ προκειμένου να διευρυνθεί η πρωτοβουλία με την ενεργή συμμετοχή στις αποφάσεις, τον προγραμματισμό των επόμενων δράσεων και την σύσταση ομάδων εργασίας.

Εκτός των εκατοντάδων υπογραφών που έχουν μαζευτεί έως και την ημέρα της συγκέντρωσης με χαρά ανακοινώνουμε ότι η συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών έχει ξεπεράσει τις 3.000. Σήμερα δίνουμε στη δημοσιότητα άλλες 250 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί δια χειρός τις τελευταίες πέντε ημέρες χωρίς κάποια ιδιαίτερη εκστρατεία συλλογής, εκστρατεία που θα αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες.

Η Πρωτοβουλία μας ως μία πολυσυλλεκτική και κινηματική συλλογικότητα διατύπωσης προτάσεων και δράσης δεν ταυτίζεται με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες συλλογικότητες. Διατηρεί την πλήρη αυτονομία της και επιδιώκει την σύγκλιση και την συναίνεση με όλους στο στρατηγικό στόχο που είναι η μη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων. Για αυτό το λόγο προωθεί κινηματικές δράσεις προκειμένου να μην μετατραπούν τα μνημεία της πόλης, δηλαδή η δημόσια περιουσία, η οποία μεταβιβάστηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης για εκπαιδευτικούς λόγους, σε ξενοδοχείο.

Ως εκ τούτου συμμετέχει ενεργά σε διαμαρτυρίες άλλων φορέων και πολιτών που αντιδρούν στη ξενοδοχοποίηση. Η πρωτοβουλία μας θα συμμετάσχει στο κάλεσμα του Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και σωματείων την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου το απόγευμα στη πλατεία Αγοράς και καλεί σε συμπόρευση και συγκλίση στην πάνδημη κινητοποίηση η οποία θα αποφασιστεί την ερχόμενη Παρασκευή στο ΤΕΕ.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι τα δημόσια αυτά μνημεία αποτελούν τον πυρήνα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιστορίας αυτού του τόπου. Επαναλαμβάνουμε ότι η απόφαση της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, το 2014, ήταν μία ενέργεια πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα διότι πράγματι ουδέποτε έχει υπάρξει ΑΕΙ της χώρας το οποίο, διά μέσου των οικείων εταιρειών αξιοποίησης να έχει προβεί σε μακροχρόνια εκμίσθωση μεσαιωνικών και νεότερων μνημείων που σε τμήμα τους χαρακτηρίζονται από τον Βυζαντινό περίβολο, ενώ στο υπέδαφος βρίσκεται μεγάλο τμήμα της Μινωικής Κυδωνίας, προκειμένου να μετατραπούν σε ξενοδοχεία, με ή χωρίς πισίνα.

Συνεχίζουμε, καλώντας όλους τους συμπολίτες σε ετοιμότητα για να καταφέρουμε να αποτρέψουμε την ξενοδοχοποίηση της ακρόπολης της παλιάς πόλης των Χανίων.

Τα μνημεία και η ιστορία δεν εκποιούνται».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιχτή συζήτηση στα Χανιά για το μέλλον των κτιρίων στον λόφο Καστέλι
Κάλεσμα προς τους πολίτες απευθύνει η «Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι», προκειμένου να συμμετέχουν στην ανοικτή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα,...
Ανοιχτή συζήτηση στα Χανιά για το μέλλον των κτιρίων στον λόφο Καστέλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζική συμμετοχή και ξεκάθαρο "ΟΧΙ" στην ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστελίου
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες (12-10-2020) στα Χανιά, με στόχο να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις ενάντια στην ξενοδοχοποίηση των κτιρίων στον λόφο Καστέλι αλλά και να...
Μαζική συμμετοχή και ξεκάθαρο "ΟΧΙ" στην ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστελίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών κατά της ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστελίου
Η «Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι», ξεκίνησε την ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών, προκειμένου να υπάρξει μαζική και συλλογική αντίδραση κατά των σχεδίων...
Συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών κατά της ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστελίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Κινητοποίηση σωματείων για τα κτίρια του λόφου Καστελίου
Κινητοποίηση για τα κτίρια του λόφου Καστελίου στα Χανιά διοργανώνουν την ερχόμενη Πέμπτη σωματεία εργαζομένων και σύλλογοι, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην επικείμενη ξενοδοχοποίησή τους.
Χανιά: Κινητοποίηση σωματείων για τα κτίρια του λόφου Καστελίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχιτέκτονες για λόφο Καστέλι: "Εσφαλμένη η επιλογή του Πολυτεχνείου Κρήτης"
Κατά της ξενοδοχοποίησης και υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα των κτιρίων του λόφου Καστελίου στα Χανιά τάσσεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων. Οι αρχιτέκτονες χαρακτηρίζουν «εσφαλμένη» την επιλογή αυτή του...
Αρχιτέκτονες για λόφο Καστέλι: "Εσφαλμένη η επιλογή του Πολυτεχνείου Κρήτης"
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κοινό μέτωπο Δήμου-Περιφέρειας για τον λόφο Καστέλι, στο «τραπέζι» το ΣτΕ
Συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Χανίων είχε η νεοσύστατη «Πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στην ξενοδοχοποίηση του Λόφου Καστέλι», ανακοινώνοντας ότι ομάδα νομικών επεξεργάζεται ακόμα και την...
Κοινό μέτωπο Δήμου-Περιφέρειας για τον λόφο Καστέλι, στο «τραπέζι» το ΣτΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας