• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.6°C
  0 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.3°C
  1 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 8.3°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 10.2°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.6°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.5°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  1 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 13.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.8°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  95%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τράπεζες «κλέβουν» τα ψίχουλα των προσφύγων

 • A-
 • A+
Η περιπέτεια ενός πρόσφυγα στο Ηράκλειο φέρνει στο φως μια συντονισμένη πρακτική υπεξαίρεσης των χρημάτων που διαθέτουν οι αιτούντες άσυλο, με πρόσχημα την ελληνική γραφειοκρατία.

Πρωτοφανείς πρακτικές εις βάρος των προσφύγων που αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα εφαρμόζουν οι τράπεζες, δεσμεύοντας τα ποσά που διαθέτουν στους λογαριασμούς τους, με πρόσχημα την ούτως ή άλλως προβληματική διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου από την ελληνική πολιτεία. Ενδεικτική είναι η περίπτωση πρόσφυγα που διαμένει στο Ηράκλειο, φιλοξενούμενος του προγράμματος ΕΣΤΙΑ της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, ο οποίος είδε τον τραπεζικό του λογαριασμό να δεσμεύεται όταν έληξε το δελτίο ασύλου του. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, πατέρας δύο παιδιών (σ.σ. τα στοιχεία του στη διάθεση της «Εφ.Συν.») έχει καταφέρει να βρει δουλειά σε εργοστάσιο του Ηρακλείου καθώς, με βάση τη νομοθεσία, έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ΑΦΜ και έχει πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Η περιπέτειά του με την τράπεζα ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου, όταν έληξε το Δελτίο Αιτούντος Διεθνή Προστασία που του είχε χορηγηθεί. Η αίτηση ασύλου του αρχικά επρόκειτο να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, λόγω της πανδημίας, η διαδικασία πήρε παράταση και ο ίδιος και η οικογένειά του έλαβαν νέα ημερομηνία εξέτασης τον Ιανουάριο του 2021. Το ίδιο ασφαλώς συμβαίνει και με χιλιάδες ακόμα πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενώ για τον σκοπό αυτό έχει ήδη εκδοθεί και απόφαση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής (18602/2020 - ΦΕΚ Β΄ 3881/11-09-2020) που παρατείνει μέχρι και τον Ιανουάριο τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και την ισχύ των σχετικών Δελτίων (τα γνωστά τρίπτυχα) που τους έχουν χορηγηθεί.

Ωστόσο, για την τράπεζα στο Ηράκλειο όλα αυτά δεν ισχύουν και, αμέσως μετά τη λήξη του Δελτίου του, δέσμευσε τον λογαριασμό μισθοδοσίας του (σ.σ. εκείνη τη στιγμή είχε μέσα περίπου 600 ευρώ) και αρνείται μέχρι και σήμερα να του παραδώσει τα χρήματά του. Ο πρόσφυγας απευθύνθηκε στους υπευθύνους του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, οι οποίοι μετέβησαν οι ίδιοι στην τράπεζα, δείχνοντας τη σχετική απόφαση παράτασης που έχει εκδώσει ο κ. Μηταράκης. Ωστόσο, κάπου εκεί άρχισε να φαίνεται πως δεν πρόκειται για απλή γραφειοκρατική παρανόηση ενός υπαλλήλου, αλλά για συντονισμένη πρακτική των τραπεζών.

Η υπάλληλος επικαλέστηκε σχετική οδηγία «που έχει δοθεί κεντρικά από την τράπεζα», ενώ, όταν της ζητήθηκε να την παρουσιάσει, μίλησε για «εσωτερικό έγγραφο» που δεν δίνεται στο κοινό και αρνήθηκε να δώσει στοιχεία κάποιου υπευθύνου από τη διοίκηση της τράπεζας για να απευθυνθούν σε αυτόν οι υπάλληλοι του προγράμματος ΕΣΤΙΑ. Καμία απάντηση δεν πήραν επίσης στο αν μπορεί να πάρει ο πρόσφυγας τα χρήματα από τη μισθοδοσία του, τα οποία μέχρι και σήμερα παραμένουν δεσμευμένα.

Η Δήμητρα Καμπέλη, υπεύθυνη του προγράμματος ΕΣΤΙΑ από την "Αναπτυξιακή Ηρακλείου Α.Ε."

Σε όλη την Ελλάδα

«Επικοινωνήσαμε με τη νομική υπηρεσία της Ύπατης Αρμοστείας και διαπιστώσαμε πως υπάρχουν αντίστοιχες καταγγελίες σε όλη την Ελλάδα, καθώς το πρόβλημα είναι γενικευμένο. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να εργάζονται οι πρόσφυγες που έχουν τη δυνατότητα στο πλαίσιο της νομιμότητας και τέτοιες πρακτικές στην ουσία πάνε πίσω όλη αυτή την προσπάθεια» λέει στην «Εφ.Συν.» η Δήμητρα Καμπέλη, υπεύθυνη του προγράμματος ΕΣΤΙΑ εκ μέρους της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Α.Ε.

Για κατάφωρη παραβίαση δικαιωμάτων μιλά στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος Αριάδνη Σπανάκη, που χειρίζεται την υπόθεση του συγκεκριμένου πρόσφυγα στο Ηράκλειο. 

Η δικηγόρος Αριάδνη Σπανάκη

«Η πρακτική της συγκεκριμένης τράπεζας παραβιάζει τα άρθρα του Συντάγματος για το δικαίωμα στην ατομική ιδιοκτησία αλλά και τις αντίστοιχες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για Δικαιώματα του Ανθρώπου», αναφέρει η ίδια, ενώ αφήνει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών της τράπεζας, καθώς στην ουσία πρόκειται για υπεξαίρεση των χρημάτων του δικαιούχου τού λογαριασμού.

Το ερώτημα, πάντως, είναι τι θα γίνουν τα χρήματα των προσφύγων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στη χώρα μας, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η αίτηση ασύλου τους. Σε πανελλαδική κλίμακα, το συνολικό ποσό στους δεσμευμένους λογαριασμούς μπορεί να φτάνει σε μεγάλα ύψη και για το θέμα απαιτείται να λάβει ξεκάθαρη θέση το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου: "Η Κρήτη πάντα θα προσφέρει καταφύγιο στους πρόσφυγες"
Ανακοίνωση για τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο Τυμπάκι αλλά και τον ακραίο λόγο που έχει αναπτυχθεί ενάντια στους μετανάστες, εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου.
Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου: "Η Κρήτη πάντα θα προσφέρει καταφύγιο στους πρόσφυγες"
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βραβεύτηκε η ταινία μαθητών του Ηρακλείου για τους πρόσφυγες
Το Βραβείο Κοινού (Audience Award) στο 8ο Mostra internacional Cinema Educatiu Film Festival, το φημισμένο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βαλένθια, κατέκτησε η μαθητική ταινία μικρού μήκους »SOSίβιο» που...
Βραβεύτηκε η ταινία μαθητών του Ηρακλείου για τους πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο πλευρό των προσφύγων οι γιατροί του Ρεθύμνου
Την συμπαράστασή τους προς τους πρόσφυγες εκφράζουν οι γιατροί του ΕΣΥ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, οι οποίοι σε κείμενό τους τονίζουν ότι βρίσκονται στο πλευρό των αδύναμων.
Στο πλευρό των προσφύγων οι γιατροί του Ρεθύμνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φιλόξενη Κρήτη» μόνο για τουρίστες - Δε χωράει τους πρόσφυγες
Τη στάση των τοπικών αρχών της Κρήτης, της αστυνομίας και της κυβέρνησης στηλιτεύουν με ανακοινώσεις τους κοινωνικοί φορείς, μετά τη συνεχή παραβίαση δικαιωμάτων των προσφύγων που εκδιώκονται από το νησί. Να...
«Φιλόξενη Κρήτη» μόνο για τουρίστες - Δε χωράει τους πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρναουτάκης προς Μηταράκη: «Να συνεχιστεί η φιλοξενία προσφύγων με το ESTIA»
Την συνέχιση τού επιτυχημένου προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά την τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών...
Αρναουτάκης προς Μηταράκη: «Να συνεχιστεί η φιλοξενία προσφύγων με το ESTIA»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξενοφοβικός λόγος από τον Στεφανή προς τους δημάρχους της Κρήτης
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η συνάντηση της αντιπροσωπείας αυτοδιοικητικών από την Κρήτη με τον υφυπουργό Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, το βράδυ της Παρασκευής, με αφορμή τις αντιδράσεις  για τον σχεδιασμό Hot Spot...
Ξενοφοβικός λόγος από τον Στεφανή προς τους δημάρχους της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας