• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.3°C / 33.0°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 35.5°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 28.0°C / 32.6°C
  3 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 36.0°C
  1 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  0 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 29.4°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.8°C / 30.9°C
  0 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  3 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 27.5°C / 33.3°C
  2 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  5 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.2°C / 34.3°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 27.3°C / 32.7°C
  2 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  39%

Χανιά: «Εκτός της μη επιστρεπτέας προκαταβολής οι μικρές επιχειρήσεις»

 • A-
 • A+
Με επιστολή της η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων ζητά να δίνεται η δυνατότητα σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Περιφέρειας που αφορά στη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης «μη επιστρεπτέα προκαταβολή» είναι έτσι δομημένο με αποτέλεσμα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να μην μπορούν να πάρουν την έγκριση.

Σύμφωνα με την ΟΕΒΕΝΧ, οι μετατροπές στο πρόγραμμα δείχνουν πως το πρόγραμμα «είναι φτιαγμένο για λίγους και εκλεκτούς και όχι για τον μικρό έμπορο, επαγγελματία, βιοτέχνη και αυτοαπασχολούμενο».

Η Ομοσπονδία προτείνει το μέγιστο ποσό που θα δοθεί να είναι στα 25.000 από τα 40.000, έτσι ώστε να εγκριθούν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις και καλεί Υπουργείο και Περιφέρεια να στηρίξουν πραγματικά τις επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Σε συνέχεια του δελτίου τύπου που ανακοινώσαμε την Τρίτη 13/10/20 είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε ξανά, καθότι με τις νεότερες εξαγγελίες απ’ ότι φαίνεται δεν εισακούγεται δυστυχώς η φωνή των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων.

Για το περιβόητο λοιπόν πρόγραμμα της περιφέρειας «μη επιστρεπτέα προκαταβολή» ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης, την Τετάρτη 14/10 διευκρινήσεις και αλλαγές σχετικά με την προκήρυξη του προγράμματος.

Για ακόμα μια φορά λοιπόν, δυσκολεύεται  σε μεγάλο βαθμό η έγκριση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων  ιδικά σε κλάδους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η μετατροπή των 50 εργαζομένων σε 50 ΕΜΕ, η εισαγωγή εταιρειών με την μορφή “Κοινωνία Αστικού Δικαίου” που αφορά σε μεγάλο ποσοστό συνήθως ξενοδοχειακά συγκροτήματα και η εισαγωγή ναυτιλιακών εταιρειών στους επιλέξιμους ΚΑΔ, δείχνει ξεκάθαρα πως το πρόγραμμα είναι φτιαγμένο για λίγους και εκλεκτούς και όχι για τον μικρό έμπορο, επαγγελματία, βιοτέχνη και αυτοαπασχολούμενο. Το ποσό των ενισχύσεων αδικεί για άλλη μία φορά αρκετές κατηγορίες συναδέλφων επαγγελματιών που έχουν πληγεί από την πανδημία (μικρά μίνι μάρκετ στις τουριστικές περιοχές,  κ.α.).

Κύριοι της περιφέρειας και του Υπουργείου Ανάπτυξης, σας καλούμε να χορηγήσετε κονδύλια σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι σε αυτούς που επί της ουσίας δεν τα χρειάζονται. Είναι άμεση η ανάγκη να παρέμβετε στο πρόγραμμα και να μετατρέψετε το μέγιστο ποσό που θα δοθεί στα 25.000 από τα 40.000 έτσι ώστε να εγκριθούν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις. Επίσης προτείνουμε να λάβετε υπόψη σας το 2ο και το 3ο τρίμηνο ως απώλεια τζίρου (δηλαδή από 1/4/20 έως 30/9) ώστε να είναι καλύτερα αποτυπωμένη η εικόνα της κρίσης και ποιος πραγματικά επηρεάστηκε και πόσο.

Θα πρέπει επίσης να εξοικονομηθούν άμεσα καινούργια κεφάλαια με τέτοιες προϋποθέσεις έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να επιχορηγηθεί και ο τελευταίος πληττόμενος από την πανδημία συνάδελφος επαγγελματίας, βιοτέχνης, έμπορος και αυτοαπασχολούμενος.

Οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν όσο πιο άμεσα γίνεται  και σας καλούμε αυτή την φορά να τις υιοθετήσετε. Αυτή είναι η φωνή των μικρών και πολύ μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων και δεν είναι έκκληση, είναι απαίτηση. Μην παίζετε με την μικρή επιχειρηματικότητα και λάβετε επιτέλους αποφάσεις στήριξης και όχι υποβάθμισης.

Σαν Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Νομού Χανίων και σαν Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, θα είμαστε εδώ απαιτώντας και όχι επαιτώντας την επιβίωση μας αφήνοντας ανοιχτό και κάθε ενδεχόμενο μαζικής κινητοποίησης για το δίκαιο όλων των μικρών και πολύ μικρών εμπόρων και επαγγελματιών. Θα φωνάζουμε «λίγα για πολλούς και όχι πολλά σε λίγους» μέχρι αυτό να γίνει πράξη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ζητούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του κλάδου της Εστίασης
Για επιπλέον συμπίεση και περιορισμό της λειτουργίας της Εστίασης, κάνει λόγο ο Σύλλογος Εστίασης Χανίων, αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Χανιά: Ζητούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του κλάδου της Εστίασης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Μείωση στα τέλη παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου των επιχειρήσεων
Σε μείωση κατά 50% των τελών παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου των επιχειρήσεων τα οποία μπορούν να καταβληθούν και δόσεις, προχωρά ο Δήμος Χανίων.
Χανιά: Μείωση στα τέλη παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου των επιχειρήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τηλεοπτικό σποτ για την στήριξη των Χανιώτικων επιχειρήσεων
Τηλεοπτικό σποτάκι για την στήριξη των τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων, δημιούργησαν η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Χανίων και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων.
Τηλεοπτικό σποτ για την στήριξη των Χανιώτικων επιχειρήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυξάνει τον παραχωρούμενο χώρο για τα καταστήματα ο Δήμος Χανιων
Σε αύξηση κατά 40% του προβλεπόμενου παραχωρούμενου χώρου στα καταστήματα του Ενετικού Λιμένα Χανίων προχωρά ο Δήμος Χανίων, ως μέτρο ενίσχυσης των πληττόμενων επιχειρήσεων.
Αυξάνει τον παραχωρούμενο χώρο για τα καταστήματα ο Δήμος Χανιων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ζητούν να συνεχιστεί η έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές
Την ανάγκη να συνεχιστεί η έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές που είχε ισχύσει για τους επιχειρηματίες που επλήγησαν από την πανδημία, επισημαίνουν τα μέλη της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων.
Χανιά: Ζητούν να συνεχιστεί η έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Προτάσεις των επιχειρηματιών για την οικονομία και τις επιχειρήσεις
Στη διαβίβαση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου 31 προτάσεων και αιτημάτων των επιχειρηματικών φορέων της Κρήτης για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, προχώρησε η Περιφέρεια Κρήτης.
Κρήτη: Προτάσεις των επιχειρηματιών για την οικονομία και τις επιχειρήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας