• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.8°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 23.8°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.0°C / 23.2°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 19.7°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.8°C / 23.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 18.5°C / 24.4°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 26.0°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 23.9°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  1 BF
  83%

Από την πορεία στα Χανιά (15-10-2020)

kriti24.gr

Απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα και στην Κρήτη

 • A-
 • A+
Στην 24ωρη Πανελλαδική Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία που προκήρυξαν ΑΔΕΔΥ-ΠΟΕΔΗΝ για την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, συμμετέχουν δεκάδες σωματεία εργαζομένων τα οποία καλούν σε συγκεντρώσεις στις πόλεις της Κρήτης.

Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας και συμμετείχαν: η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ν.Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος, οι νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές, το Σωματείο Εργαζομένων Ν. Τ. ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου, κ.α..

«Δεν πάει άλλο! Έχουμε χρέος να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας, να υπερασπιστούμε την υγεία και τη μόρφωση», αναφέρει η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών.

«Απεργούμε καταδικάζοντας την πολιτική που θυσιάζει την υγεία μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του σωματείου δημοσίων υπαλλήλων Ηρακλείου. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) «η φωνή κάτω από τις μάσκες μετατρέπεται κάθε μέρα που περνάει σε κραυγή. Κραυγή αγωνίας, αγανάκτησης και οργής για τα παραμύθια της κυβέρνησης για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας».

Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στα Χανιά, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η ΕΛΜΕ Χανίων, ο Σύλλογος Επισιτισμού κα..

kriti24.gr
kriti24.gr

Κινητοποίηση στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο, πραγματοποίησε το Νομαρχιακό Τμήμα Λασιθίου της ΑΔΕΔΥ. Στην ίδια κινητοποίηση συμμετείχε και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιεράπετρας."Μαρία Λιοδάκη".

Τέλος, απεργιακή συγκέντρωση το πρωί της Τρίτης πραγματοποίησαν και οι εκπαιδευτικοί του Ρεθύμνου έξω από το Δημαρχείο της πόλης.


Ανακοινώσεις σωματείων

Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ, πιστός υπηρέτης των συμφερόντων της εγχώριας ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών κηδεμόνων της (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ)-θέτει στο στόχαστρο της αντιδραστικής πολιτικής της τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας, επιδιώκοντας την αποδόμηση των θεμελιωδών λαϊκών κατακτήσεων στο χώρο της εκπαίδευσης και συνολικότερα στο Δημόσιο και Ιδιωτικό χώρο. Για το λόγο αυτό, αξιοποίησε και συνεχίζει να αξιοποιεί την πανδημία, όχι για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, αλλά για την επιβολή του δόγματος του τρόμου, του εκφοβισμού και της υποταγής του λαού στις αντιλαϊκές συνθήκες της Ε.Ε και τις επιταγές των φορέων του κεφαλαίου (Ο.Ο.Σ.Σ-ΣΕΒ).

Στη βάση αυτή, ενώ δεν πήρε κανένα μέτρο υγειονομικής θωράκισης των σχολείων -όπως είναι η διαίρεση των τάξεων σε μικρότερα (15μελή) τμήματα, οι μαζικοί διορισμοί μονίμων, η κάλυψη όλων των κενών, η διενέργεια μαζικών test και η πρόσληψη του απαραίτητου και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας των σχολείων- αποδείχτηκε πανέτοιμη στην ΕΠΙΘΕΣΗ στις εργασιακές σχέσεις, στα μορφωτικά δικαιώματα, στις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες.

Έτσι, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στοιβάζει 25-27 μαθητές στα τμήματα, αφήνει σε υπολειτουργία τα σχολεία (170 τα κενά στο νομό μας), δημιουργεί αφόρητες συνθήκες διδασκαλίας και μάθησης, ενώ χαρίζει πλουσιοπάροχα πολλά από τα 72 δις ευρώ του νέου πακέτου-δημοσίου δανείου στις μεγάλες επιχειρήσεις και αφήνει ακάλυπτα τα νοσοκομεία, χωρίς προσωπικό και ΜΕΘ.

Συγχρόνως, η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας όλο το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), επιτείνει τα μέτρα της αντιδραστικοποίησης της δομής της εκπαίδευσης, με μια σωρεία Υ. Αποφάσεων και εγκυκλίων, η έκδοση και εφαρμογή των οποίων αποτέλεσε και αποτελεί τη μοναδική μέριμνά της. Μεταξύ αυτών κεντρική θέση έχει η Υ. Απόφαση που αποψιλώνει το σύλλογο από βασικά δικαιώματα (συγκρότηση τμημάτων, ανάθεση μαθημάτων κλπ), καταργεί, ουσιαστικά το ΠΥΣΔΕ και μετατρέπει το Διευθυντή Β/θμιας σε απόλυτο κυρίαρχο.

Επίταση της αντιλαϊκή αυτής εγκυκλίου αποτελεί η Υ. Απόφαση για την Υποχρεωτική Εφαρμογή της «Εξ αποστάσεως Διδασκαλίας» στα υπό κατάληψη σχολεία και η συνακόλουθη εγκύκλιος, ώστε οι εκπαιδευτικοί να… ξεχάσουν το εργασιακό τους ωράριο, το χώρο και το χρόνο εργασίας, τα βασικά δικαιώματά τους και ταυτόχρονα να μετατραπούν σε μηχανισμό υπονόμευσης και αστυνόμευσης των μαθητικών καταλήψεων και αγώνων.

Ως άμεση συνέχεια των παραπάνω αντιδραστικών, αυταρχικών, αντιπαιδαγωγικών μέτρων έρχεται το νέο ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΕ. Βάσει αυτού, όλες οι δομές της ΤΕΕ (ΕΠΑΛ-ΙΕΚ, σχολές του ΟΑΕΔ κλπ) δεν εποπτεύονται μόνο από το ΥΠΑΙΘ, αλλά και από το Υπουργείο Εργασίας, ενώ η ΔΙΟΙΚΗΣΗ τους μεταφέρεται στις ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ(!). Πρόκειται για την εφαρμογή των αντιδραστικών συνθηκών της ΕΕ (Λευκή Βίβλος του Μάαστριχτ κλπ), πολιτική που άρχισαν να θέτουν σε εφαρμογή οι προκάτοχοι της Κυβέρνησης της ΝΔ και συμπορευτές της στον αντιδραστικό Ευρωμονόδρομο (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ).

Η ΥΠΑΓΩΓΗ των ΣΧΟΛΕΙΩΝ στην Τ. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, η συνακόλουθη ΑΠΑΛΛΑΓΗ του κρατικού προϋπολογισμού από το δραματικά χαμηλό κονδύλι για την εκπαίδευση, η ΑΡΣΗ της μονιμότητας και η ΓΕΝΊΚΕΥΣΗ της ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, το άνοιγμα του σχολείου στις Ιδιωτικές επιχειρήσεις(πχ εταιρία NOESIS), η προσφορά φτηνών εργατικών χεριών μέσω της ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ κλπ είναι αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται από …παλιά. Είναι μέτρα που είχαν και έχουν τη στήριξη ΟΛΩΝ των κομμάτων της εγχώριας ολιγαρχίας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ κλπ). Είναι τα μέτρα που επιτάσσουν όλες οι αντιλαϊκές συνθήκες της ΕΕ (Μάαστριχτ-Μπολόνια-Λισσαβόνα-Βερολίνο )και εκφράζουν την επίθεση του κεφαλαίου στα λαϊκά μορφωτικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις.

Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ, ως καθαρόαιμη εκπρόσωπος των κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων, φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το προαναφερόμενο Νομοσχέδιο, γιατί επείγεται… να παραδώσει την ΤΕΕ στα επιχειρηματικά συμφέροντα, να κατεδαφίσει όποια μορφωτικά δικαιώματα και εργασιακές σχέσεις, Είναι πλέον φανερό ότι το κονδύλι για της Περιφέρειας για την ΤΕΕ θα επιβαρύνει, μέσω της φορολογίας, τα λαϊκά στρώματα, ενώ τα ΣΔΙΤ (συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Φορέα) θα οδηγήσουν στην πλήρη ΑΛΩΣΗ της ΤΕΕ από τους… αετονύχηδες των επιχειρήσεων. Σε αυτές τις συνθήκες, η ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΑΙΡΕΤΑΙ, αρχής γενομένης από το ΜΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ που θα προσλαμβάνεται με συμβάσεις που θα συνάπτει η Τ. Αυτοδιοίκηση. Σε γενικές γραμμές, τη θέση των σταθερών σχέσεων εργασίας παίρνουν πια τα ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση κινείται αργά, αλλά σταθερά και η ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, όπως δείχνει το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της Διοικητικής Δομής (ΠΕΚΕΣ), έτσι ώστε το περίφημο «ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟ» -ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΦΤΩΧΩΝ που απαιτεί η ΕΕ και επιτάσσουν ΣΕΒ και ΟΟΣΑ, να ανάγεται σε ύψιστη προτεραιότητα όχι μόνο της δεξιάς ΝΔ, αλλά όλων των κομμάτων του κεφαλαίου, όπως έχει δείξει και εικοσιπεντάχρονη πορεία επιβολής της διάλυσης του Δημόσιου Σχολείου που μετονομάζεται «ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ», για να συγκαλύψει το αντιλαϊκό της περιεχόμενο.

Επιβεβαίωση όλης αυτής της αντιδραστικής πολιτικής αποτελεί και η ΠΟΛΙΤΙΚΗ της ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ που επιλέγει η κυβέρνηση της ΝΔ, ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ με χημικά και ΜΑΤ τις διαδηλώσεις των ΜΑΘΗΤΩΝ, των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών, των διαδηλωτών ενάντια στην άφιξη του Αμερικάνου Επικυρίαρχου Πομπέο, αλλά και αντιφασιστών δημοκρατών. Η καταδίκη της Χ. Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης ήταν αποτέλεσμα του μακρόχρονου και επίμονου αγώνα των συγγενών των θυμάτων της Ναζιστικής Χ. Αυγής, του δημοκρατικού και αριστερού κινήματος και όχι των «συνοίκων» της στην ίδια «πολυκατοικία».

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος»

«Στις 15 Οκτωβρίου θα έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού στα σχολεία Και η κατάσταση παραμένει ακόμα εκρηκτική. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με όλους τους αναγκαίους όρους προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά με θράσος, μετακυλύει στις πλάτες των εκπαιδευτικών την επίλυση κάθε προβλήματος της σχολικής καθημερινότητας.

Δε προχωρούν σε σπάσιμο των τμημάτων ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις που υπάρχουν κενές αίθουσες ή ακόμα και σχολεία τα οποία έχουν κλείσει τα προηγούμενα χρόνια.

Ένα μήνα μετά το πρώτο κουδούνι και υπάρχουν ακόμα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Επιπλέον η κυβέρνηση επιμένει να μη στελεχώνει τις σχολικές μονάδες με μόνιμο, επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

Οι ασαφείς οδηγίες σε περίπτωση κρούσματος, η απουσία μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, το νέο «κοσκίνισμα» για το ποιοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία της εκπαιδευτική κοινότητας.

Συνεχίζει να προκαλεί με την εμμονή της στην online αναμετάδοση του μαθήματος τη στιγμή που η πρακτική αυτή έχει καταδικαστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των γονιών και των εκπαιδευτικών.

Την ίδια στιγμή που δεν ικανοποιεί κανένα δίκαιο αίτημα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, προχώρησε σε ένα κρεσέντο καταστολής και βίας στη μαθητική κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας στις 9/10. Αντί να ακούσει τα αιτήματα των μαθητών, έστειλε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν 15χρονα παιδιά που ζητούσαν  μέτρα για σχολεία ανοιχτά και ασφαλή.

Δεν πάει άλλο! Έχουμε χρέος να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας, να υπερασπιστούμε την υγεία και τη μόρφωση».

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιεράπετρας."Μαρία Λιοδάκη".

«Μπαίνουμε στο δεύτερο μήνα λειτουργίας των σχολικών μονάδων και η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με όλους τους αναγκαίους όρους προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά με θράσος, μετακυλύει στις πλάτες των εκπαιδευτικών την επίλυση κάθε προβλήματος της σχολικής καθημερινότητας. Ένα μήνα μετά το πρώτο κουδούνι και υπάρχουν ακόμα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Επιπλέον η κυβέρνηση επιμένει να μη στελεχώνει τις σχολικές μονάδες με μόνιμο, επαρκές προσωπικό καθαριότητας. Οι ασαφείς οδηγίες σε περίπτωση κρούσματος, η απουσία μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, το νέο «κοσκίνισμα» για το ποιοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία της εκπαιδευτικής κοινότητας. 

Την ίδια στιγμή που δεν ικανοποιεί κανένα δίκαιο αίτημα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα κρεσέντο καταστολής και βίας και επέλεξε να διαλύσει με το «έτσι θέλω» τη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση κατά την ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου για το χαρακτηρισμό της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης και μόλις δύο 24ωρα αργότερα, χτύπησε στο «ψαχνό» 15χρονους μαθητές, επειδή  τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων και να διεκδικούν τα ελάχιστα από ΟΣΑ ΔΕΝ ΈΠΡΑΞΕ Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ

ΔΕΝ μείωσε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα, το αντίθετο, αύξησε τον αριθμό στα Νηπιαγωγεία και  τα Δημοτικά Σχολεία (από 22 σε 25), για τη Δευτεροβάθμια δεν χρειάστηκε αύξηση, αφού εκεί το όριο είναι 27 μαθητές ανά τμήμα.  

ΔΕΝ προσέλαβε ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ επιπλέον καθαριστή στις σχολικές μονάδες σε σύγκριση με την προ κορωνοϊού εποχή, «ρίχνοντας το μπαλάκι» στους Δήμους αλλά χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, με συνέπεια οι εκπαιδευτικές μονάδες να είναι υγειονομικές βόμβες έτοιμες να εκραγούν. 

ΔΕΝ προχώρησε στον απαραίτητο αριθμό προσλήψεων εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα πολλές σχολικές μονάδες να  υπολειτουργούν, ενώ για τα Ολοήμερα ούτε λόγος: το δίδυμο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ υπονομεύει τη λειτουργία του Ολοήμερου με την μη έγκαιρη στελέχωσή του, και, βέβαια, δεν έχει ξοδέψει για την εκπαίδευση ούτε ένα Ευρώ από το κονδύλι που διαφημίζει. 

ΔΕΝ προγραμμάτισε – συνειδητά - έγκαιρα τις άδειες των ευπαθών ομάδων, ώστε να φαίνονται οι εκπαιδευτικοί ως υπαίτιοι των κενών που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες, ενώ θέσπισε και τις τρίμηνες συμβάσεις «γαλέρας»  για την αναπλήρωσή τους.  

ΔΕΝ έκανε καμιά προσπάθεια εύρεσης κατάλληλων χώρων για να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες διδασκαλίας. ΔΕΝ αξιοποίησε ούτε τις διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας, μένοντας πιστή στην αναλογία που θέσπισε - και ας καραδοκεί ο κορωνοϊός.  

ΔΕΝ κατάφερε - ως εκφραστής του επιτελικού κράτους που επαγγέλλεται - να διανείμει μάσκες κανονικών διαστάσεων στους μαθητές της χώρας.  

ΔΕΝ φρόντισε για διάθεση ΔΩΡΕΑΝ τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

Είναι ολοφάνερο, ακόμη και στον πιο δύσπιστο πια, πως η πανδημία χρησιμοποιείται ως  όχημα από την κυβέρνηση για την ισοπέδωση κάθε εργασιακού δικαιώματος και η  τηλεκπαίδευση για να χτυπηθούν - σήμερα - οι μαθητικές διεκδικήσεις (αύριο ποιος έχει σειρά, άραγε;), πως για το μόνο που νοιάζεται η κυβέρνηση είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ημετέρων και το «μοίρασμα της πίτας» σε αυτούς, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους «μοιράζει» την ατομική ευθύνη μέσω της ομοβροντίας των ΜΜΕ.  

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,  

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη»

 • χαιρετίζει τόσο τη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος όσο και τη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης: «Οι Ναζί στη φυλακή και ΟΧΙ στη Βουλή»! 
 • καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ενέργειες καταστολής των συγκεντρώσεων τόσο στο χώρο του Δικαστηρίου όσο και στο ΥΠΑΙΘ!
  Η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων

«Η κατάσταση στα σχολεία είναι εκρηκτική. Η υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα μπαίνουν σε σοβαρό κίνδυνο από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν να μην παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία. Κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών. Συκοφαντούν, απειλούν, επιδιώκουν να φιμώσουν όποιον διεκδικεί. Προκαλούν με την αναλγησία τους απέναντι στον λαό την ίδια στιγμή που δίνουν προκλητική στήριξη στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ομίλους με δισεκατομμύρια ευρώ, φοροαπαλλαγές, προκλητικές αντεργατικές ρυθμίσεις.

Εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας η καθημερινότητα στο σχολείο γίνεται αφόρητη. Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί μαζί με τις δικές τους αγωνίες έχουν να διαχειριστούν τους φόβους και τα άγχη, την ανασφάλεια των μαθητών, τα ερωτήματα των γονιών σε συνθήκες που το μάθημα γίνεται δύσκολο και πολύπλοκο.

Δε μειώνουν τον αριθμό μαθητών στις τάξεις, δεν αξιοποιούν ούτε καν τις διαθέσιμες αίθουσες για το «σπάσιμο» τμημάτων. Στοιβάζουν 25 μαθητές σε αίθουσες κλουβιά την ίδια ώρα που κουνάνε το δάχτυλο στον λαό για την αποφυγή του συγχρωτισμού. Στα Χανιά σχεδόν το 20% των τμημάτων σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία έχουν από 20 και πάνω μαθητές. Ο αντίστοιχος αριθμός των τμημάτων με πάνω από 15 μαθητές είναι 62% για τα Δημοτικά και 78% για τα Νηπιαγωγεία.

Αρχές Οκτωβρίου και ακόμα υπάρχουν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία. Τα κενά που δημιουργούνται από τους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δεν έχουν ακόμα αναπληρωθεί ενώ ετοιμάζουν προσλήψεις με την εργασιακή σχέση γαλέρας των 3μηνων συμβάσεων. Μαθητές με Ειδικές Ανάγκες είτε δεν έχουν ακόμα παράλληλη στήριξη είτε αποκλείονται από τα Ειδικά Σχολεία λόγω έλλειψης προσωπικού. Στον νομό μας σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης και όχι με τις πραγματικές ανάγκες και τα αιτήματα του κλάδου τα κενά στην ειδική αγωγή (είτε παράλληλες στηρίξεις είτε σε ΣΜΕΑΕ) ξεπερνούν σήμερα, ύστερα και από τη γ’ φάση προσλήψεων των αναπληρωτών τα 100.

Λείπουν για την παράλληλη στήριξη 67 δάσκαλοι και 26 νηπιαγωγοί ΕΑΕ, 3 νηπιαγωγοί ΕΑΕ για Τμήματα Ένταξης και 3 Δάσκαλοι ΕΑΕ για να λειτουργήσει το ολοήμερο στο 1ο Ειδικό Δ. Σχ.

Στη Γενική Αγωγή λείπει 1 εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής ,και εκπαιδευτικοί στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ για την αναπλήρωση ολιγοήμερων αδειών.

Δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες στα Τμήματα υποδοχής αφού για 42 σχολεία έχουν προσληφθεί 28 εκπαιδευτικοί. Επίσης δεν έχουν καλυφθεί 26 θέσεις εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων που έχουν πάρει άδεια ως ευπαθείς ομάδες και σύμφωνα με τις τελευταίες Υ.Α θα αντικατασταθούν από αναπληρωτές με τρίμηνες συμβάσεις. Οπότε, ο συνολικός αριθμός των κενών φτάνει στα 140.

Σε πολλά σχολεία υπάρχουν ελλείψεις στην καθαριότητα. Παρά την ηρωική προσπάθεια των καθαριστριών/ών είναι πρακτικά αδύνατον να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Δήμο Χανίων για 156 σχολικές μονάδες, εργάζονται συνολικά (ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ) 106 καθαριστές-ριες.

Στις περιπτώσεις που εμφανίζεται ύποπτο κρούσμα οι οδηγίες είναι συγκεχυμένες. Μόνο περισσότερη αναστάτωση δημιουργείται. Μοριακά τεστ δεν πραγματοποιούνται με ευθύνη του κράτους και οι συνάδελφοι, οι μαθητές και οι γονείς τους αναγκάζονται να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ από την τσέπη τους.

Ανακαλούν ή βάζουν εμπόδια στις άδειες σε εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ίδια τους τη ζωή. Δεν έχει παρθεί κανένα επιπλέον μέτρο για την αποφυγή του συγχρωτισμού στα σχολικά λεωφορεία με τα οποία μετακινούνται πανελλαδικά πάνω από 200.000 μαθητές. Μαθητές όλων των ηλικιών «στοιβάζονται» σα σαρδέλες σε διαδρομές που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τη μία ώρα.

Η κυβέρνηση επιμένει στην απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική επιλογή της ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος μέσα από τη σχολική τάξη που έχει καταδικαστεί από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αξιοποιεί με άθλιο τρόπο την τηλεκπαίδευση ως μέτρο καταστολής των μαθητικών αγώνων, επιδιώκοντας να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε παιδονόμους.

Διεκδικούμε

 • • Μείωση εδώ και τώρα των μαθητών σε 15 ανά τμήμα.
 • • Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.
 • • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή.
 • • Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων.
 • • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
 • Βρισκόμαστε κοντά στους μαθητές που αγωνίζονται και απέναντι σε φαινόμενα τρομοκρατίας και εκφοβισμού. Υπερασπιζόμαστε τον δίκαιο αγώνας τους».

Σωματείο Εργαζομένων Ν. Τ. ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου 

«Παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων από COVID-19 διαρκώς αυξάνεται, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επικαλείται την ατομική ευθύνη, σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των δικών της ευθυνών για το χαλάρωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά το άνοιγμα του τουρισμού, για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, για το συνωστισμό στα ΜΜΜ, για το άνοιγμα των σχολείων με τμήματα 25 μαθητών, με σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και καθαρίστριες, για το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε το χρόνο αυτών των 7-8 μηνών της πανδημίας προκειμένου να θωρακίσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας.

Παραμένουν οι σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, με τις κενές θέσεις να υπερβαίνουν τις 30.000 πανελλαδικά και τις 500 στο ΠΑΓΝΗ. Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς μας αλλά και η αύξηση της ταλαιπωρίας των ασθενών με πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα τακτικά ιατρεία και στις λίστες χειρουργείου. Μέρος των κενών καλύφθηκε προσωρινά με προσλήψεις επικουρικών (που αντικαθιστούν άλλους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τους επόμενους μήνες) και με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων και δομών.

Σοβαρές παραμένουν οι ελλείψεις και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σε μία περίοδο που θα έπρεπε να ενισχυθεί ώστε να συνεισφέρει στη διαλογή και παρακολούθηση ασθενών και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Οι κλίνες ΜΕΘ εξακολουθούν να υπολείπονται των αναγκών, ενώ οι διασωληνωμένοι διαρκώς αυξάνονται. Συνεχίζονται επίσης οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια), με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.

Ενώ απαξιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση επεκτείνει τις συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, αυξάνοντας την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές ΜΕΘ, αναθέτοντας σε μεγάλους «φιλανθρωπικούς» οργανισμούς την επέκταση των υποδομών και την αγορά εξοπλισμού των νοσοκομείων, επαναφέροντας τους εργολάβους στη φύλαξη, τα πλυντήρια κοκ.

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την περίοδο της πανδημίας για να κλιμακώσει με ΠΝΠ την αντεργατική επίθεση, διευκολύνοντας την ευελιξία στην εργασία, την αναστολή συμβάσεων, τη μείωση μισθών, ενώ παράλληλα εντείνει την καταστολή περιορίζοντας με νόμο το δικαίωμα των διαδηλώσεων.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, καταδικάζοντας την πολιτική που θυσιάζει την υγεία μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στον οργανωμένο συλλογικό αγώνα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Διεκδικούμε:

 • Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες!
 • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες!
 • Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης υγείας και παιδείας!
 • Πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό!
 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας!
 • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με μόνιμο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό!
 • Αύξηση κλινών ΜΕΘ στελεχωμένων με το απαραίτητο μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό!
 • Εξασφάλιση επάρκειας σε δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας!
 • Μαζικά επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ στους εργαζόμενους σε μονάδες υγείας -πρόνοιας, στην εστίαση, στα σχολεία, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους!
 • Αύξηση των δημόσιων εργαστηρίων με δυνατότητα διενέργειας τεστ!
 • Κατάργηση των νόμων που βάζουν εμπόδια στα συνδικαλιστικά δικαιώματα!».
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Υγεία
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ και του Νοσοκομείου Χανίων.
Κρήτη: Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Υγεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις στον ΟΑΕΔ από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Κρήτης
Κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Χανιά διοργανώνουν τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ενίσχυσης και προστασίας των εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό.
Κινητοποιήσεις στον ΟΑΕΔ από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Διαμαρτυρία και πορεία εργαζομένων για τις επιπτώσεις του κορονοϊού
Διαδήλωση και πορεία εργαζομένων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στα Χανιά, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Χανιά: Διαμαρτυρία και πορεία εργαζομένων για τις επιπτώσεις του κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Επισιτισμό στην Κρήτη
Κινητοποίηση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιήσουν την προσεχή Παρασκευή οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού.
Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Επισιτισμό στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συλλαλητήρια εργατικών σωματείων την Τρίτη σε Ηράκλειο και Χανιά
Στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν εργατικά σωματεία, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου σε Ηράκλειο και Χανιά, καλούν σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων.
Συλλαλητήρια εργατικών σωματείων την Τρίτη σε Ηράκλειο και Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση σωματείου εργαζομένων στην Υγεία στην 7η ΥΠΕ Κρήτης
Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, στα πλαίσια της 4ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ, συμμετείχε μαζί και με άλλα σωματεία υγειονομικών στην παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ.
Κινητοποίηση σωματείου εργαζομένων στην Υγεία στην 7η ΥΠΕ Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας