• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.4°C / 16.0°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.0°C / 16.6°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 10.3°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.0°C / 13.7°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 10.1°C
  1 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  5 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 11.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 16.5°C
  3 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.7°C / 14.4°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  65%

Ο υφυπουργός Παιδείας και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Διγαλάκης

Διγαλάκης: "Σύμφωνη με τη διεθνή πρακτική η διάσωση των κτιρίων στον λόφο Καστέλι"

 • A-
 • A+
Ο υφυπουργός Παιδείας, απαντώντας στη Βουλή σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, τόνισε ότι η σύμβαση έγινε με διαφανείς διαδικασίες κι έκανε λόγο για «υποκρισία, η ιδεοληψία και η εσκεμμένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας».

Ο κ. Διγαλάκης σημείωσε ότι για τη διάσωση και την παράλληλη ανάδειξη των κτηρίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, με συλλογικές αποφάσεις και πλήρη διαφάνεια σε όλα τα στάδια, όπως αποδεικνύεται από σειρά εγγράφων, επέλεξε την οδό της αξιοποίησης με τη συνδρομή ιδιωτών μέσω της μίσθωσης με υποχρέωση αποκατάστασής τους και πρόσθεσε ότι η μέθοδος αυτή είναι απολύτως αποδεκτή διεθνώς και στόχο έχει τόσο τη διάσωση κτηρίων, όσο και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με ιδιωτικούς πόρους.

Ο κ. Διγαλάκης συμπλήρωσε ότι «σημαντικά ιστορικά κτήρια διεθνώς, ακόμα και ολόκληρες μεσαιωνικές πόλεις, έχουν διασωθεί, αποκατασταθεί πλήρως και αναδειχθεί με τρόπο εξαιρετικό, μέσω πρωτοβουλιών για την αξιοποίησή τους, που συχνά προβλέπει και αλλαγή χρήσης. Ο αρχαιολογικός νόμος δεν απαγορεύει την επιλογή μικρών ξενοδοχειακών μονάδων ως χρήση για την ανάδειξη μνημείων όπως το συγκεκριμένο, η οποία μάλιστα αποτελεί και συνιστώμενη επιλογή σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. Το ίδιο το ΚΑΣ-ΚΣΝΜ έχει προβεί κατ’ επανάληψη σε σύμφωνη με τον νόμο χρήση διατηρητέων, ώστε να επιτευχθεί η ανάδειξη και αποκατάστασή τους», επισήμανε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η επένδυση προβλέπει περί τα 40 δωμάτια και συνεπώς δεν πρόκειται για «μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα», όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, υπενθύμισε ότι το κτήριο της Μεραρχίας είχε από παλιά σημαντικές φθορές και στατικά προβλήματα, όπως επισημαίνεται σε επίσημα έγγραφα, και καυτηρίασε τη διαχρονική ανοχή και στήριξη στους παράνομους καταληψίες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο συγκεκριμένο ζήτημα περισσεύουν διαχρονικά η υποκρισία, η ιδεοληψία και η εσκεμμένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας», υπογράμμισε ο κ. Διγαλάκης, τονίζοντας ότι το 2010 χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία για την αποκατάσταση του κτηρίου της Μεραρχίας και τη χρήση του αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς, δεδομένου ότι ενώ είχε εξευρεθεί η χρηματοδότηση και είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του έργου, δεν υπεγράφη η σύμβαση, καθώς ο τότε Πρύτανης του Ιδρύματος δεν κάλεσε τον ανάδοχο.

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε στη Βουλή τη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης και της εταιρείας που προέκυψε μετά από ανοιχτό δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση των κτηρίων και αναφέρθηκε στα σημαντικότερα σημεία της:

 • Η σύμβαση προβλέπει την εκμίσθωση (όχι πώληση) των τριών κτηρίων για χρονικό διάστημα 25 ετών, έναντι συνολικού τιμήματος 8,9 εκατομμυρίων ευρώ (356.000 ευρώ ετησίως).
 • Η πλειοδότρια εταιρεία, σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο που έχει καταθέσει, αναλαμβάνει να δαπανήσει ποσό ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ για την πλήρη αποκατάσταση των τριών ιστορικών κτηρίων. Στις εργασίες συμπεριλαμβάνεται και η αναστηλωτική διάσωση του κτηρίου της Μεραρχίας Κρητών, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εδώ και χρόνια.
 • Με βάση τη σύμβαση, η ανάδοχος εταιρεία υποχρεούται να γνωστοποιήσει στην Τεχνική Υπηρεσία του Πολυτεχνείου Κρήτης την οριστική μελέτη των εργασιών που θα υλοποιηθούν στα κτήρια, εγκεκριμένη απ’ όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ήτοι Διεύθυνση Δόμησης, Αρχαιολογία κ.ά., ενώ η Τεχνική Υπηρεσία του Πολυτεχνείου Κρήτης θα ελέγχει την υλοποίηση των εργασιών.
 • Επίσης, προβλέπεται ελεύθερη πρόσβαση στον λόφο Καστέλι για όλους τους πολίτες, βάσει όρου που έχει συμπεριληφθεί στη σύμβαση, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε την περίοδο των 16 ετών της κατάληψης, όταν και έμπαινε λουκέτο από τους καταληψίες.

Απαντώντας στην προσωπική επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Αρσένη και στα περί «ξενοδόχου», ο κ. Διγαλάκης έκανε λόγο για «λάσπη που ξεκίνησε από τα υπόγεια της Rosa Nera. Στεναχωριέμαι αφάνταστα όταν βλέπω να αναπαράγεται σε αυτή την αίθουσα. Η οικογένειά μου, όπως και οι περισσότερες οικογένειες σε τουριστικές περιοχές όπως τα Χανιά, έχει ένα μικρό ξενοδοχείο. Αν εσείς θεωρείτε ότι αυτό με κάνει ξενοδόχο, λυπάμαι πάρα πολύ για εσάς».

Καταλήγοντας, ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι σε αντίθεση με εκείνους που θέλουν πανεπιστήμια απολύτως ελεγχόμενα από το κράτος, και για τον λόγο αυτό δεν σέβονται το αυτοδιοίκητο και το δικαίωμα του πανεπιστημίου να αξιοποιεί την περιουσία του, ώστε με τους πρόσθετους πόρους να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες προς τους φοιτητές του, «εμείς θέλουμε σύγχρονα δημόσια πανεπιστήμια, αυτοδιοικούμενα, εξωστρεφή, ανταγωνιστικά, πόλους ανάπτυξης για την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες, όπως συμβαίνει στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μεγαλώνει» η Πρωτοβουλία Χανιωτών κατά της ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστελίου
Μία ομάδα Χανιωτών πολιτών, αναλαμβάνει πρωτοβουλία, με στόχο να αποτρέψουν την δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου στα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο λόφο Καστέλι - 24 νέες υπογραφές ενισχύουν την...
«Μεγαλώνει» η Πρωτοβουλία Χανιωτών κατά της ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστελίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Επιμελητήριο Ισραήλ – Ελλάδας για την επένδυση στο Καστέλι Χανίων - Απάντηση της ΕΦΣΥΝ
Την διαμαρτυρία του για τμήματα του ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» σε σχέση με τις αποκαλύψεις για τα σχέδια των επενδυτών ως προς την αξιοποίηση των ιστορικών κτιρίων στον λόφο Καστέλι των Χανίων, εκφράζει με...
Το Επιμελητήριο Ισραήλ – Ελλάδας για την επένδυση στο Καστέλι Χανίων - Απάντηση της ΕΦΣΥΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πόλεμος» Πολάκη - Διγαλάκη για τα κτίρια στον λόφο Καστέλι
Κάλεσμα στους τοπικούς φορείς των Χανίων να προβούν σε προσπάθειες ακύρωσης της επικείμενης ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστελίου απηύθυνε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης ενώ επιτέθηκε στον...
«Πόλεμος» Πολάκη - Διγαλάκη για τα κτίρια στον λόφο Καστέλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Rosa Nera: οι επενδυτές του Διγαλάκη ήρθαν με τα ΜΑΤ
Εισβολή της αστυνομίας, μετά από αίτημα ιδιωτικής εταιρείας, σε μία από τις καταλήψεις με τη μεγαλύτερη αποδοχή από την τοπική κοινωνία στα Χανιά ● Εταιρεία-φάντασμα, χωρίς ισολογισμούς, η «Belvedere», στην...
Rosa Nera: οι επενδυτές του Διγαλάκη ήρθαν με τα ΜΑΤ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Β. Διγαλάκης: «Tο κτίριο της 5ης Μεραρχίας πρέπει να αδειάσει»
Όπως είπε ο υφυπουργός Παιδείας, το Πολυτεχνείο έχει αρχίσει την διαδικασία αξιοποίησης του κτηρίου της 5ης Μεραρχίας ωστόσο δεν μπορούσε να προχωρήσει λόγω της κατάληψης.
Β. Διγαλάκης: «Tο κτίριο της 5ης Μεραρχίας πρέπει να αδειάσει»
ΑΡΘΡΑ
«Fake News» στα Χανιά: Κάτι ξέχασαν ο κύριος Διγαλάκης και η ΝΔ
Αναστάτωση προκάλεσαν τα σχόλια (και της «Εφ.Συν.») σχετικά με τα ««”Fake News” στα Χανιά για τα ακίνητα του Υπερταμείου». Σε ιστοσελίδα των Χανίων έγινε λόγος για «παπαγαλάκια» και για «εθισμένους στην...
«Fake News» στα Χανιά: Κάτι ξέχασαν ο κύριος Διγαλάκης και η ΝΔ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας