Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρήτη: Στάσεις εργασίας εκπαιδευτικών για τις καταλήψεις

Κατάληψη στο 2ο Ενιαιο λύκειο Ηρακλείου

Διονέλλης Μάριος / ΕΦΣΥΝ

Κρήτη: Στάσεις εργασίας εκπαιδευτικών για τις καταλήψεις

 • A-
 • A+
Στάσεις εργασίας έχει προκηρύξει η ΟΛΜΕ και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, με τους εκπαιδευτικούς να διαμαρτύρονται για την επιβολή «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» σε υπό κατάληψη σχολεία και την τιμωρητική διάθεση του Υπουργείου απέναντι στους μαθητές που συμμετέχουν σε καταλήψεις.

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου προκηρύσσει, για τους συναδέλφους που τα σχολεία τους τελούν υπό κατάληψη, 3ωρη συμπληρωματική στάση 11:00-14:00 της στάσης εργασίας 8:00-11:00 που έχει προκηρύξει η ΟΛΜΕ και τη δεύτερη βάρδια των εσπερινών σχολείων.

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου καταδικάζει την αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ η οποία αφορά στην εφαρμογή της «εξ αποστάσεως διδασκαλίας» στα υπό κατάληψη σχολεία και στην «κάλυψη» των χαμένων ωρών διδασκαλίας τα Σάββατα, τις αργίες και τις διακοπές.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου καλείς επίσης τους διευθυντές των σχολείων να αρνηθούν να συγκροτήσουν τα «διαδικτυακά μαθήματα της υπονόμευσης των θεμελιωδών δημοκρατικών, παιδαγωγικών ελευθεριών και αρχών». Όπως τονίζει, οι εκπαιδευτικοί δεν είναι απεργοσπαστικός μηχανισμός των μαθητικών κινητοποιήσεων. 

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου:

«Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου για τις αντιδημοκρατικές ενέργειες του ΥΠΑΙΘ προκηρύσσει, για τους συναδέλφους που τα σχολεία τους τελούν υπό κατάληψη, 3ωρη συμπληρωματική στάση 11:00-14:00 της στάσης εργασίας 8:00-11:00 που έχει προκηρύξει η ΟΛΜΕ και τη δεύτερη βάρδια των εσπερινών σχολείων.

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου καταδικάζει την αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει και επιτείνει τα αντιλαϊκά μέτρα των προκατόχων της (ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κλπ) και καλεί σε μαζική αντίσταση στα εξαγγελλόμενα αντιδραστικά μέτρα από την Υπουργό της Παιδείας, που αφορούν στην εφαρμογή της «εξ αποστάσεως διδασκαλίας» στα υπό κατάληψη σχολεία και στην «κάλυψη» των χαμένων ωρών διδασκαλίας τα Σάββατα, τις Αργίες και τις Διακοπές. Ειδικότερα, το ΔΣ της ΕΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς:

 1. να μην αποδεχτούν τα βάρβαρα μέτρα της Κεραμέως
 2. να μην εφαρμόσουν την εξ αποστάσεως διδασκαλίας στα υπό κατάληψη σχολεία
 3. να απορρίψουν μαζικά και να καταδικάσουν καθολικά τα «νέα» αυταρχικά, αντιδημοκρατικά και από κάθε άποψη απαράδεκτα μέτρα που δείχνουν τον εκφασισμό της κρατικής πολιτικής και επιδιώκουν:
 • να μετατρέψουν τους εκπαιδευτικούς σε μηχανισμό καταστολής και υπονόμευσης των μαθητικών καταλήψεων και αγώνων
 • να διασπάσουν τον άρρηκτο δεσμό της συλλογικής πάλης που ενώνει διαχρονικά το εκπαιδευτικό, μαθητικό και γονεϊκό κίνημα
 • να ισοπεδώσουν θεμελιώδη και δημοκρατικά δικαιώματα
 • να εδραιώσουν την τηλεκπαίδευση
 • να κατεδαφίσουν τα αποκτημένα με πολύχρονους αγώνες δικαιώματα που αφορούν στη σταθερή εργασία, στο χώρο διδασκαλίας και μάθησης, τις δημοκρατικές κατακτήσεις του συλλόγου διδασκόντων
 • να επιβάλουν την «ευελιξία» της απασχόλησης η οποία θα εδραιώνεται στο μάθημα -θέαμα που θα προσφέρει η κάμερα είτε από το σχολείο, είτε από το σπίτι
 • να τρομοκρατήσουν τους εκπαιδευτικούς, ώστε -απογυμνωμένοι από κάθε υλική κατάκτηση και δικαίωμα -να προσαρμόζονται εύκολα στο δόγμα του τρόμου και της υποταγής στην αντιδραστική πολιτική.

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ καλεί τους συνάδελφους να απορρίψουν μαζικά τα αυταρχικά μέτρα, με τα οποία επιχειρεί η κυβέρνηση να καταστείλει τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Πρόκειται για μια δέσμη «των μέτρων πέραν της πειθούς», όπως προανήγγειλε ο Πέτσας και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα γνωστά: καταστολή με ΜΑΤ, εισαγγελείς, μαθητοδικεία, «αγανακτισμένοι γονείς».

Το ΔΣ καλείς επίσης τους διευθυντές των σχολείων να αρνηθούν να συγκροτήσουν τα «διαδικτυακά μαθήματα» της υπονόμευσης των θεμελιωδών δημοκρατικών, παιδαγωγικών ελευθεριών και αρχών. Τονίζει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι απεργοσπαστικός μηχανισμός των μαθητικών κινητοποιήσεων. Οι μαθητές αγωνίζονται για λογαριασμό όλου του λαού. Τα αιτήματά τους είναι δίκαια. Να μην επιτρέψουμε την τρομοκράτησή τους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του για τα μαθήματα το Σάββατο, τις αργίες και τις διακοπές και για την «εξ αποστάσεως» διδασκαλία. Δηλώνει ότι οι αγώνες δεν τιμωρούνται, δεν αναπληρώνονται. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ καταδικάζει την πολιτική της αδιοριστίας και την υποκρισία της κυβέρνησης που δήθεν...ενδιαφέρεται για τις χαμένες ώρες διδασκαλίας, ενώ εφαρμόζει την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της υπολειτουργίας των σχολείων, με πολλαπλά κενά (150 στο νομό Ηρακλείου). Την ίδια στιγμή καλεί τους αναπληρωτές να συνάψουν 3μηνες(!) συμβάσεις και δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της άδειας ειδικού σκοπού σε πολλές ευπαθείς κατηγορίες.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ καλεί τους συναδέλφους σε ενωτικό και ανυποχώρητο αγώνα που είναι το μόνο μέσο , για να αποκρουστούν τα βάρβαρα μέτρα και να κατοχυρωθούν τα θεμελιώδη μορφωτικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα».

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

«Δε θα περάσει η άθλια κυβερνητική επιχείρηση επιβολής «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» σε υπό κατάληψη σχολεία

Δε θα γίνουμε ο βούρδουλας και το μακρύ χέρι της κυβέρνησης ενάντια στους αγωνιζόμενους μαθητές!!

Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, μνημείο αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. Απέναντι στις κινητοποιήσεις των μαθητών που διεκδικούν τα δίκαια αιτήματα για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων εξαπολύει ένα νέο κύμα τρομοκράτησης, εκβιασμού και καταστολής. Κι αν τις προηγούμενες φορές ενεργοποίησε τις αστυνομικές δυνάμεις, τους εισαγγελείς και “αγανακτισμένους γονείς” για να εκφοβίσουν τους μαθητές, τώρα επιχειρεί να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Διδασκόντων σε ένα ιδιότυπο μηχανισμό “lock-out”, σε όργανα καταστολής των μαθητών.

Οι χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας κα Κεραμέως ότι «…από αύριο, στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση…», απειλώντας μάλιστα με απουσίες όσους μαθητές δε συμμετέχουν, μόνο ντροπή και θυμό προκαλούν.

Στην ΥΑ 131451/ΓΔ4 αναφέρεται ότι θα παίρνουν απουσίες όσοι μαθητές δε συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση. Αδιαφορεί για άλλη μία φορά το ΥΠΑΙΘ για τα παιδιά που δε διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό (30% βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) και όχι μόνο δεν τους τον παρείχε παρά τις ψευδείς εξαγγελίες αλλά τους τιμωρεί για τη φτώχεια τους με απουσίες.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται, όλως παρανόμως, ο αποκλεισμός από την τηλεκπαίδευση και άρα υποχρεωτική απουσία όσων μαθητών συνεχίσουν να αγωνίζονται. Προσπαθεί να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε καταδότες των μαθητών τους. Είναι αυτονόητο ότι κανείς/καμία εκπαιδευτικός δεν πρόκειται να παίξει ένα τέτοιο ρόλο.

Οι εκπαιδευτικοί το προηγούμενο διάστημα στάθηκαν δίπλα στους μαθητές τους  κάνοντας εξ αποστάσεως εκπαίδευση με αποκλειστικά δικά τους μέσα, αφού το ΥΠΑΙΘ δεν παρείχε κανένα εξοπλισμό. Κανείς/καμία εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος ούτε να διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό, ούτε να χρησιμοποιεί δικά του μέσα.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αντί να λύσουν τα πραγματικά προβλήματα των σχολείων, αντί να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών επιλέγουν τον απαράδεκτο δρόμο των απειλών, των εκφοβισμών και της τρομοκρατίας.

Η άθλια επιχείρηση επιβολής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη δε θα περάσει. Κανένα συνάδελφος να μην υλοποιήσει τις αντιδημοκρατικές εντολές του Υπουργείου Παιδείας.

Είναι απαράδεκτος ο εκβιασμός σε συναδέλφους να κάνουν μαθήματα σε κλειστά σχολεία. Να αποκλείονται και να τιμωρούνται μαθητές επειδή αγωνίζονται.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέχει χιλιόμετρα από την εκπαιδευτική πραγματικότητα αν νομίζει ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι το «φάρμακο για κάθε ασθένεια».

Για όλες τις παραπάνω ανήκουστες και αντιδημοκρατικές ενέργειες του ΥΠΑΙΘ το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να:

 • Προκηρύξει, για τους συναδέλφους που τα σχολεία τους τελούν υπό κατάληψη, 3ωρη στάση εργασίας 8-11πμ για την Παρασκευή και τη Δευτέρα και να καλέσει τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν άμεσα συμπληρωματικές στάσεις 11-2μμ για τις ίδιες μέρες για τα ημερήσια σχολεία και αντίστοιχα στάσεις εργασίας για την πρώτη βάρδια των εσπερινών σχολείων, με τις ΕΛΜΕ να καλύπτουν τη δεύτερη βάρδια.
 • Να ζητήσει από την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει άμεσα απεργία-αποχή από την ΥΑ 131451/ΓΔ4 και κάθε διαδικασία τηλεκπαίδευσης στα υπό κατάληψη σχολεία.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν θέση δίπλα στους αγωνιζόμενους μαθητές μας!

Εδώ και τώρα το Υπουργείο Παιδείας ν’ αφήσει τις αντιδημοκρατικές πρακτικές, που θυμίζουν άλλες εποχές και να ικανοποιήσει τα αιτήματα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών. Καμία εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε σχολεία υπό κατάληψη».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπό κατάληψη 75 σχολεία στην Κρήτη
Με κύριο αίτημα τη μη χρήση μάσκας τελούν υπό κατάληψη συνολικά 75 σχολεία σε όλη την Κρήτη με την έναρξη της νέας εβδομάδας. Πρόκειται για Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ κυρίως στον νομό Ηρακλείου.
Υπό κατάληψη 75 σχολεία στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες καταλήψεις για τις μάσκες - Συνελήφθη μητέρα στα Χανιά ως υποκινήτρια
Μια γυναίκα συνελήφθη από την αστυνομία ως υποκινήτρια της κατάληψης που πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης μαθητές, στις Βουκολιές, διαμαρτυρόμενοι για τις μάσκες στα σχολεία - Νέες καταλήψεις για τις μάσκες...
Νέες καταλήψεις για τις μάσκες - Συνελήφθη μητέρα στα Χανιά ως υποκινήτρια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χειρότερα και από ισοβίτες αντιμετωπίζει η Κεραμέως τους καταληψίες
Τιμωρητικά και παράνομα η υπουργός Παιδείας με απόφασή της αποκλείει τους μαθητές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις από την τηλεκπαίδευση.
Χειρότερα και από ισοβίτες αντιμετωπίζει η Κεραμέως τους καταληψίες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών κατά της απόφασης Κεραμέως
Τρίωρες στάσεις εργασίας, οι οποίες καλύπτουν ολόκληρο το εκπαιδευτικό ωράριο για την Παρασκευή και τη Δευτέρα, προκήρυξαν η ΟΛΜΕ και οι τοπικές ΕΛΜΕ, αντιδρώντας στην απόφαση της υπ. Παιδείας να αποκλειστούν...
Στάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών κατά της απόφασης Κεραμέως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Κεραμέως αποκλείει από την τηλεκπαίδευση όσους συμμετέχουν στις καταλήψεις
Ακραία μορφή λαμβάνει η κόντρα του υπουργείου με τους μαθητές. Με δυναμικά συλλαλητήρια απαντούν στην τιμωρητική πολιτική κατά των καταλήψεων.
Η Κεραμέως αποκλείει από την τηλεκπαίδευση όσους συμμετέχουν στις καταλήψεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας