• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.0°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.0°C / 22.2°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  0 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 22.8°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 8.9°C / 21.0°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.2°C
  5 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 22.0°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 22.0°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.0°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 22.0°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.0°C
  2 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 22.8°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  52%
«Διορθωτικό» άρθρο Γραβάνη για τον κορονοϊό και τους μετανάστες

Ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Διορθωτικό» άρθρο Γραβάνη για τον κορονοϊό και τους μετανάστες

 • A-
 • A+
Αρθρο με το οποίο θέτει σε διαφορετική βάση το θέμα των μεταναστών της Αθήνας και της προσβολής τους από τον κορονοϊό, δημοσίευσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, ο οποίος δέχτηκε σφοδρή κριτική την περασμένη εβδομάδα για ανάρτησή του σχετικά με το ίδιο θέμα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στο άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ, ο κ. Γραβάνης επισημαίνει αυτή τη φορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευπαθούς ομάδας των μεταναστών (δυσκολία τους στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, έλλειψη ενημέρωσης, γκετοποίηση κτλ) ενώ τονίζει πως πρόκειται για μια κοινωνική ομάδα που κινδυνεύει η ίδια από τον κορονοϊό.

Στο νέο κείμενό του επισημαίνει πως οι μετανάστες «αποτελούν άλλη μια από τις πολλές πλέον πηγές διασποράς του κορονοϊού» αντίθετα με την προηγούμενη επίμαχη ανάρτησή του όπου τους χαρακτήριζε «από τις κύριες πηγές μόλυνσης». (Επικριτικές ανακοινώσεις για την συγκεκριμένη ανάρτηση είχαν εκδώσει ο Σύλλογος φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Σύλλογος Ερευνητών/τριών και Εργαζομένων στην Ερευνα Ηρακλείου).

Ο κ. Γραβάνης, στο... διορθωτικό κείμενό του αναπτύσσει έναν ευρύτερο συλλογισμό για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος καλώντας την κοινωνία αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους μας να ανοίξουν με ειλικρίνεια τη συζήτησή αυτή. Τέλος, ο καθηγητής υπενθυμίζει παλαιότερα διατυπωμένη άποψή του δια άμεση απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, ενδεχομένως και για απόδοση ιδιοκτησίας γης. 

Αναλυτικά το άρθρο του Αχιλλέα Γραβάνη:  

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ 

Με την έλευση του φθινοπώρου η πανδημία του κορωνοϊού δείχνει πάλι τα δόντια της, με το δεύτερο κύμα προ των πυλών του χειμώνα που διαφαίνεται ότι θα είναι πολύ δύσκολος, τόσο για τη δημόσια υγεία, αλλά και την κοινωνία και την οικονομία (ανεργία, οικονομική δυσπραγία). Η αναγκαιότητα για άμεσες παρεμβάσεις πέρα και πάνω από ιδεοληψίες και προκαταλήψεις είναι περισσότερο από εμφανής και αυξάνει τους σφυγμούς πολιτείας και πολιτών. Χρόνος πολύς δυστυχώς δεν υπάρχει. 
 
Η Αθήνα αναδεικνύεται πλέον στην πιο επικίνδυνη περιοχή της λοίμωξης. Μια κρυφή και εξαιρετικά ευαίσθητη κοινωνική ομάδα της πόλης που κινδυνεύει η ίδια από τον κορωνοϊό, αλλά και η οποία αποτελεί άλλη μια από τις πολλές πλέον πηγές διασποράς του, όπως επισημάνθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Υγείας και τα νοσηλευτικά ιδρύματα, είναι οι μετανάστες. Η δυσκολία τους στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας (πολλοί δεν έχουν νόμιμα χαρτιά, ούτε μόνιμη κατοικία), η έλλειψη ενημέρωσης (πολλοί δεν μιλούν ελληνικά), η γκετοποίησή τους σε συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας κάνουν τον πρόβλημα εκρηκτικό για τους ίδιους, αλλά και για την υπόλοιπη κοινότητα. Οι νοσηλευόμενοι μετανάστες με κορωνοϊό αυξάνουν καθημερινά, ενώ έχουμε ήδη και τους πρώτους θανάτους, με πρόσφατο τον εικοσιπεντάχρονο με συνοδά προβλήματα υγείας που ούτε καν γνώριζε ότι έπασχε από αυτά. Τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, αλλά και ο Δήμος θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα για τον έλεγχο της λοίμωξης στους μετανάστες της Αθήνας και όχι μόνο στις δομές υποδοχής τους. Επίσης, οι σχετικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα θα πρέπει να βοηθήσουν και στην Αθήνα, ιδιαίτερα στους μετανάστες δίχως χαρτιά που κρύβονται από τις αρχές. Σημαντικό ρόλο οφείλουμε να έχουμε και εμείς οι πολίτες με την συμπαράστασή μας στις καθημερινές ανάγκες τους. 
 
Η πανδημία έχει αναδείξει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο ότι η χώρα χρειάζεται μια συνεκτική μεταναστευτική πολιτική που διαχρονικά απουσιάζει. Πελαγοδρομεί από το ‘η θάλασσα δεν έχει σύνορα’, ‘ανοιχτά σύνορα για όλους τους κατατρεγμένους της γης’, ή ‘οι μετανάστες λιάζονται στην Ομόνοια’ ως ‘τον εγκλεισμό τους σε ξερονήσια’ ή ‘την άμεση απέλασή τους'. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μια ειλικρινή συζήτηση για το τεράστιο αυτό ζήτημα που είναι παγκόσμιο, αλλά και ευρωπαϊκό και επομένως χρήζει της ουσιαστικής όχι υποκριτικής και μικροδιαχειριστικής πολιτικής των ευρωπαίων εταίρων μας. Το μεταναστευτικό πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της συζήτησης για το δημογραφικό, την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας. Η συζήτηση όμως δεν μπορεί να γίνει με όρους ‘πολιτικής ορθότητας’ και ιδεοληψιών ένθεν κακείθεν, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Το κυνήγι των μαγισσών αυτών που αναδεικνύουν δημόσια το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν οδηγεί πουθενά, ούτε βοηθά στην επίλυσή του. Αντίθετα διευκολύνει αυτούς που θέλουν να το εκμεταλλευτούν πολιτικά ή οικονομικά. 
 
Είχα από χρόνια εκφράσει δημόσια την άποψη ότι τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα πρέπει άμεσα να παίρνουν την ελληνική υπηκοότητα. Έχω επίσης προτείνει η πολιτεία να εξετάζει τη δυνατότητα απόδοσης στους μετανάστες ιδιοκτησίας γης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων σε εγκαταλελειμμένες περιοχές της χώρας, ώστε να έχουν την προοπτική να δημιουργήσουν, να ζήσουν με αξιοπρέπεια, αλλά και να δώσουν ζωή σε αυτές τις περιοχές. Έχω επίσης επανειλημμένα επισημάνει την αναγκαιότητα μέριμνας για την εκπαίδευση, την μόρφωση των μεταναστών και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Είναι καιρός η γενναιόδωρη και κοσμοπολίτικη Ελλάδα (υπάρχει και αυτή) να μιλήσει με όρους αλήθειας και κοιτάζοντας στο μέλλον. Έχει εξάλλου την εμπειρία των Ελλήνων μεταναστών ανά τον κόσμο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φταίνε οι μετανάστες για την εξάπλωση του κορονοϊού»
Ο Αχιλλέας Γραβάνης, ερευνητής του ΙΤΕ, δέχεται σφοδρή κριτική για ανάρτησή του που στοχοποιεί τους μετανάστες με δημοσιεύματα αντί για επιστημονικά στοιχεία - Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης βρήκε την......
«Φταίνε οι μετανάστες για την εξάπλωση του κορονοϊού»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φοιτητές και ερευνητές καταδικάζουν τις απόψεις Γραβάνη για κορονοϊό και μετανάστες
Την αντίδραση του Συλλόγου Ερευνητών/τριων Ηρακλείου καθώς και των φοιτητών της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, προκαλούν οι δηλώσεις του ερευνητή του ΙΤΕ και καθηγητή Αχιλλέα Γραβάνη, σχετικά με τους...
Φοιτητές και ερευνητές καταδικάζουν τις απόψεις Γραβάνη για κορονοϊό και μετανάστες
ΚΟΣΜΟΣ
Έρευνα: Στροφή κατά των μεταναστών κυρίως σε χώρες με οικονομικά προβλήματα
Όλο και περισσότερο αρνητική γίνεται η στάση του παγκόσμιου πληθυσμού σε σχέση με τους μετανάστες όπως αναφέρεται σε αποτελέσματα έρευνας.
Έρευνα: Στροφή κατά των μεταναστών κυρίως σε χώρες με οικονομικά προβλήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορονοϊός: Άρση των περιοριστικών μέτρων ζητά ο περιφερειάρχης Κρήτης
Την άρση των περιοριστικών μέτρων σε Ηράκλειο και Χανιά προτείνει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Κορονοϊός: Άρση των περιοριστικών μέτρων ζητά ο περιφερειάρχης Κρήτης
ΕΥΡΩΠΗ
Φτωχοί και μετανάστες «πληρώνουν τα σπασμένα» στην Ισπανία
Νέα μέτρα στην Ισπανία και ειδικότερα στη Μαδρίτη όπου η αντιπαράθεση παίρνει πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις καθώς τα μέτρα δεν είναι ίδια για όλους.
Φτωχοί και μετανάστες «πληρώνουν τα σπασμένα» στην Ισπανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας