Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιστολή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Μητσοτάκη για τα κτίρια στον λόφο Καστέλι

Ο λόφος Καστέλι των Χανίων

Επιστολή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Μητσοτάκη για τα κτίρια στον λόφο Καστέλι

 • A-
 • A+
Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό σχετικά με την τύχη του ακινήτου-μνημείου στο λόφο Καστέλι στα Χανιά, απευθύνουν η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, ο τομεάρχης Παιδείας, Νίκος Φίλης, και ο βουλευτής Χανίων και τομεάρχης Διαφάνειας της Διοικητικής Δράσης, Παύλος Πολάκης.

Οι τρεις βουλευτές τονίζουν ότι «από τις δημόσιες αντιδράσεις πολιτών και φορέων των Χανίων απορρέει ότι σύσσωμη η κοινωνία των Χανίων δηλώνει την αντίθεσή της στη μετατροπή των τριών ιστορικών κτιρίων-μνημείων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο λόφο Καστέλι της Παλιάς Πόλης σε ξενοδοχείο, ενώ αγωνίζεται και αποζητά τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους».

Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι «είναι σκανδαλώδες ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα να ενοικιάζει μακροχρονίως σε ιδιώτη μνημεία που του παραχωρήθηκαν για τη στέγαση και λειτουργία του» και ότι «είναι εγκληματικό να εκχωρείται η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και το στρατηγικό σημείο όπου αυτή βρίσκεται στη μονοπρόσωπη Εταιρεία “Belvedere ΕΠΕ”».

Επίσης αναφέρουν ότι, «είναι απαράδεκτο, ενώ το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο χαρακτηρίζει τη θέση του συγκροτήματος ως “χώρο εκπαίδευσης”, το Πολυτεχνείο να προβαίνει σε διαγωνισμό και να κατοχυρώνει σε μονοπρόσωπη ιδιωτική εταιρεία την ενοικίαση των μνημείων με την προϋπόθεση ότι θα καταφέρει να αλλάξει το ΓΠΣ». Προσθέτουν ότι «είναι αδιανόητο, το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα των Χανίων δια της εταιρείας του και της Συγκλήτου να επιδιώκει να μετατρέψει σε ξενοδοχείο το μνημειακό συγκρότημα», σχολιάζοντας πως «κι αν το 2017, όταν προχώρησε στη σύμβαση, δεν είχε συνειδητοποιήσει τη βαριά κληρονομιά του χώρου, σήμερα δεν δικαιολογείται για κανένα λόγο να προβαίνει στην παράταση χάριτος για ενάμιση ακόμη χρόνο...».

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής πήρε θέση για την «με κάθε τρόπο διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και της ελεύθερης πρόσβασης για όλους και όλες στον χώρο», την «αποτροπή κάθε επιχείρησης μετατροπής του ιστορικού κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου σε ιδιωτική επένδυση». «Δεν μπορούμε άλλωστε να φανταστούμε ότι μπορεί να ισχύουν φήμες που διακινούνται ευρέως το τελευταίο διάστημα στα Χανιά, για ιδιαίτερες σχέσεις του ιδιώτη επενδυτή με την οικογένειά σας ή με βουλευτές και νυν υπουργούς σας στον νομό», σχολιάζουν. Προσθέτουν ότι και ο πρώην πρύτανης του ιδρύματος και νυν υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, «θα πρέπει να αποσείσει έμπρακτα από πάνω του το προσωνύμιο του “πρύτανη real estate”, που από καιρό τώρα του έχει αποδώσει ο χανιώτικος λαός».

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για τρία μνημεία του Δημοσίου στην κορυφή της ακρόπολης της μινωικής, μυκηναϊκής, κλασικής, ελληνιστικής, ρωμαϊκής Κυδωνίας, στην ίδια θέση του Διοικητηρίου της πόλης των Χανίων στην περίοδο της Ενετικής και Οθωμανικής κατοχής και της κρητικής Πολιτείας. Καλούν τον κ. Μητσοτάκη, ως πρωθυπουργό της χώρας καταγόμενο από την πόλη των Χανίων, να προβεί «άμεσα σε ενέργειες που θα αποβούν στην αποχώρηση της εταιρείας “Belvedere ΕΠΕ” από τα τρία μνημεία, αλλά και στην αποκατάσταση και θεραπεία της αρνητικής εικόνας που παρουσιάζει σήμερα το Πολυτεχνείο Κρήτης στην πόλη των Χανίων».

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Από τις δημόσιες αντιδράσεις πολιτών και φορέων των Χανίων απορρέει ότι σύσσωμη η κοινωνία των Χανίων δηλώνει την αντίθεσή της στη μετατροπή των τριών ιστορικών κτιρίων-μνημείων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο λόφο Καστέλλι της Παλιάς Πόλης σε ξενοδοχείο, ενώ αγωνίζεται και αποζητά τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους.

Στον αγώνα αυτό, μεταξύ άλλων έχει βρει συμπαραστάτες:

 • τον Δήμαρχο της πόλης και τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, οι οποίοι έχουν δηλώσει εμφατικά ότι έχουν βρει λύση οικονομικής στήριξης του Πολυτεχνείου προκειμένου τα κτίρια να αποκατασταθούν.
 • την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων που εξέδωσε σχετικό ψήφισμα
 • το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης που αναλαμβάνει τις απαραίτητες μελέτες
 • τον Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης Χανίων
 • τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χανίων
 • τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων
 • την Επιτροπή Υπεράσπισης Ελεύθερων Δημόσιων Χώρων και Ιστορικών Μνημείων
 • την Διευθύντρια των Ανασκαφών στον λόφο Καστέλλι κ. Μαρία Βλαζάκη και τον επίτιμο έφορο Αρχαιοτήτων κ. Μιχάλη Ανδριανάκη
 • τις χανιώτισσες πεζογράφους κκ. Μάρω Δούκα και Ιωάννα Καρυστιάνη,

για να αναφέρουμε μόνο λίγους από όσους καθημερινά ενώνουν τις φωνές τους κατά της ιδιωτικής εκμετάλλευσης των τριών μνημείων.

Είναι σκανδαλώδες ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα να ενοικιάζει μακροχρονίως σε ιδιώτη μνημεία που του παραχωρήθηκαν για τη στέγαση και λειτουργία του.

Είναι εγκληματικό να εκχωρείται η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και το στρατηγικό σημείο όπου αυτή βρίσκεται στη μονοπρόσωπη Εταιρεία «Belvedere ΕΠΕ». Η εταιρεία αυτή φαίνεται συστήθηκε για το σκοπό αυτό, είναι αγνώστου ιδιοκτήτη, συνδέεται με εξωχώρια συμφέροντα και έχει κεφάλαιο μόλις 150.000 ευρώ, ενώ θα διαθέσει 18.000.000 ευρώ, όπως διατείνεται, για την αποκατάσταση και λειτουργία των μνημείων ως ξενοδοχείου.

Είναι απαράδεκτο, ενώ το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο χαρακτηρίζει τη θέση του συγκροτήματος ως «χώρο εκπαίδευσης», το Πολυτεχνείο να προβαίνει σε διαγωνισμό και να κατοχυρώνει σε μονοπρόσωπη ιδιωτική εταιρεία την ενοικίαση των μνημείων με την προϋπόθεση ότι θα καταφέρει να αλλάξει το ΓΠΣ!

Είναι αδιανόητο, το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα των Χανίων δια της Εταιρείας του και της Συγκλήτου να επιδιώκει να μετατρέψει σε ξενοδοχείο το μνημειακό συγκρότημα. Και αν το 2017, όταν προχώρησε στη σύμβαση, δεν είχε συνειδητοποιήσει τη βαριά κληρονομιά του χώρου, σήμερα δεν δικαιολογείται για κανένα λόγο να προβαίνει στην παράταση χάριτος για ενάμιση ακόμη χρόνο. Αν είχε αφουγκραστεί τον λαό των Χανίων, αναγνωρίζοντας το λάθος του, αν είχε λάβει υπόψη του την ισχυρή και βαρύνουσα κήρυξη του Διοικητηρίου ως τοπόσημου για την πόλη, θα μπορούσε απλώς να απορρίψει τη σύμβαση, χωρίς καμία περαιτέρω επίπτωση.

Επιπροσθέτως, προκαλεί πολλά ερωτηματικά και αρνητικούς συνειρμούς το γεγονός ότι μετά την εξασφάλιση της περιόδου χάριτος πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση των ΜΑΤ για την εκκένωση του κτιρίου του Διοικητηρίου.Είναι απαράδεκτο να απασχολούνται καθημερινά 126 αστυνομικοί από όλη την Κρήτη για τη φύλαξη των κτιρίων που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτη, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, από την αρχή της αναστάτωσης που προκλήθηκε στην πόλη από την αιφνίδια επέμβαση της Αστυνομίας στον λόφο Καστέλι, πήρε θέση για το ζήτημα εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, την θετική άποψη ότι πλέον το ζητούμενο για τους μαζικούς φορείς, αλλά και κάθε Χανιώτη και Χανιώτισσα που νοιάζεται για την πόλη, είναι η με κάθε τρόπο διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και της ελεύθερης πρόσβασης για όλους και όλες στον χώρο. Η αποτροπή κάθε επιχείρησης μετατροπής του ιστορικού κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου σε ιδιωτική επένδυση. Δεν μπορούμε άλλωστε να φανταστούμε ότι μπορεί να ισχύουν φήμες που διακινούνται ευρέως το τελευταίο διάστημα στα Χανιά, για ιδιαίτερες σχέσεις του ιδιώτη επενδυτή με την οικογένειά σας ή με βουλευτές και νυν Υπουργούς σας στον Νομό.

Αλλά θα πρέπει και ο πρώην Πρύτανης του Ιδρύματος και νυν Υφυπουργός Παιδείας της κυβέρνησής σας να αποσείσει έμπρακτα από πάνω του το προσωνύμιο του «Πρύτανη realestate», που από καιρό τώρα του έχει αποδώσει ο Χανιώτικος λαός. Μπορεί να το κάνει αυτό αν πάψει άμεσα να δίνει τον καλύτερό του εαυτό για την υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης, που όπως έχει αποδείξει με αποκαλυπτικά έγγραφα σύσσωμος ο τοπικός Τύπος, είναι μεταξύ άλλων και παράνομη.

Αποκαλυπτικό άλλωστε είναι και το δημοσιευμένο ρεπορτάζ εφημερίδας πανελλαδικής εμβέλειας που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν στα μέσα της εβδομάδας οι Χανιώτες είδαν τις μακέτες και τα σχέδια για το πολυτελές ξενοδοχείο που σκοπεύει να φτιάξει η εταιρεία στην οποία παραχώρησε τα κτίρια ο κ. Διγαλάκης, κατάλαβαν ακριβώς τι εννοούσε όταν μιλούσε για “σεβασμό στην ιστορικότητα” και κυρίως για “ελεύθερη πρόσβαση”. Ίσως εννοούσε ως κοινόχρηστη την πισίνα που οι επιχειρηματίες οραματίστηκαν να φυτέψουν πάνω στο “μπαλκόνι των Χανίων”, μπροστά από τα διατηρητέα κτίρια και σε απόσταση αναπνοής από την ανασκαφή της Αρχαίας Κυδωνίας […] Όταν αποκαλύφθηκαν οι μακέτες και όλος ο σχεδιασμός, οι αντιδράσεις άρχισαν να έρχονται “κατά ριπάς”. Τόσο, που προκάλεσαν πανικό στην πλευρά των επενδυτών. Στην αρχή κλειδώθηκε η ιστοσελίδα από το Ισραήλ, όπου διαφημιζόταν η επένδυση στην πελατεία του realestate. Μετά άνοιξε ξανά αλλά έλειπαν όλα τα ελληνικά ονόματα από τη σύνθεση της εταιρείας GreekHouse που “παζαρεύει” στη διεθνή κτηματαγορά το ιστορικότερο σημείο της πόλης των Χανίων».

Όσο δε για την συνέχεια και την από εδώ και στο εξής τύχη του μνημείου, από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά την εκκένωση του ακινήτου ο βουλευτής του κόμματός μας στα Χανιά Παύλος Πολάκης, επισκέφθηκε και συνομίλησε με πολίτες και θεσμικούς φορείς των Χανίων, εκφράζοντας την ανάγκη για άμεση σύγκλιση σε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων φορέων του Νομού (Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακαδημαϊκή κοινότητα, επιστημονικές ενώσεις, παραγωγικοί φορείς, συλλογικότητες πολιτών κ.ο.κ.), με πρωτοβουλία του Δημάρχου της πόλης και του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, για να αποφασιστεί από κοινού και να προταθεί αρμοδίως η παραπέρα τύχη του ακινήτου-μνημείου στο κέντρο της Παλιάς Πόλης.

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο ότι πρόκειται για τρία μνημεία του Δημοσίου στην κορυφή της ακρόπολης της μινωικής, μυκηναϊκής, κλασικής, ελληνιστικής, ρωμαϊκής Κυδωνίας, στην ίδια θέση του Διοικητηρίου της πόλης των Χανίων στην περίοδο της Ενετικής και Οθωμανικής κατοχής και της Κρητικής Πολιτείας, καλείστε ως Πρωθυπουργός της χώρας, καταγόμενος από την πόλη των Χανίων, να προβείτε άμεσα σε ενέργειες που θα αποβούν στην αποχώρηση της εταιρείας «Belvedere ΕΠΕ» από τα τρία μνημεία, αλλά και στην αποκατάσταση και θεραπεία της αρνητικής εικόνας που παρουσιάζει σήμερα το Πολυτεχνείο Κρήτης στην πόλη των Χανίων».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πόλεμος» Πολάκη - Διγαλάκη για τα κτίρια στον λόφο Καστέλι
Κάλεσμα στους τοπικούς φορείς των Χανίων να προβούν σε προσπάθειες ακύρωσης της επικείμενης ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστελίου απηύθυνε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης ενώ επιτέθηκε στον...
«Πόλεμος» Πολάκη - Διγαλάκη για τα κτίρια στον λόφο Καστέλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πήραν τη Rosa Nera από τους Χανιώτες, τη δίνουν σε ιδιώτες
Οργή στα Χανιά για την πισίνα στο ιστορικότερο σημείο της πόλης ● Αποτροπιασμός με το σχέδιο Διγαλάκη για την ξενοδοχοποίηση στον λόφο Καστέλι, την ώρα που μιλούσε για «ελεύθερη πρόσβαση» στον χώρο
Πήραν τη Rosa Nera από τους Χανιώτες, τη δίνουν σε ιδιώτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βάζουν πισίνες στο «μπαλκόνι» των Χανίων 
Στο φως τα σχέδια Διγαλάκη για την μετεξέλιξη του ιστορικότερου σημείου της πόλης. Ερευνα των μελών της Rosa Nera αποκαλύπτει την μακέτα του ξενοδοχείου που σχεδιάζεται αλλά και την εμπλοκή στενού συνεργάτη...
Βάζουν πισίνες στο «μπαλκόνι» των Χανίων 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Rosa Nera: οι επενδυτές του Διγαλάκη ήρθαν με τα ΜΑΤ
Εισβολή της αστυνομίας, μετά από αίτημα ιδιωτικής εταιρείας, σε μία από τις καταλήψεις με τη μεγαλύτερη αποδοχή από την τοπική κοινωνία στα Χανιά ● Εταιρεία-φάντασμα, χωρίς ισολογισμούς, η «Belvedere», στην...
Rosa Nera: οι επενδυτές του Διγαλάκη ήρθαν με τα ΜΑΤ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατέκλυσαν τα Χανιά για τη rosa nera - Χιλιάδες άνθρωποι κατά της «ξενοδοχοποίησης»
Πάνω από 5000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με αφετηρία την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή των ΜΑΤ...
Κατέκλυσαν τα Χανιά για τη rosa nera - Χιλιάδες άνθρωποι κατά της «ξενοδοχοποίησης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλήθος κόσμου στην πορεία και ανακοινώσεις για την εισβολή στη Rosa Nera
Εκατοντάδες άνθρωποι εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους για την εισβολή των ΜΑΤ στην κατάληψη της Rosa Nera, στο κέντρο των Χανίων, κατά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου...
Πλήθος κόσμου στην πορεία και ανακοινώσεις για την εισβολή στη Rosa Nera

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας