Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κινητοποιήσεις στον ΟΑΕΔ από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Κρήτης

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

flashnews.gr

Κινητοποιήσεις στον ΟΑΕΔ από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Κρήτης

 • A-
 • A+
Κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Χανιά διοργανώνουν τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ενίσχυσης και προστασίας των εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό.

Η κινητοποίηση στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 10 το πρωΐ στον τοπικό ΟΑΕΔ και στην Εφορεία Ηρακλείου.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας, άμεση διακοπή πληρωμών και χρεώσεων σε εφορία, ΔΕΚΟ, τράπεζες, διασφάλιση της εργασίας τους και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.

Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσει στα Χανιά το Σωματείο Επισιτισμού (Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων – Μαγείρων Χανίων), στα γραφεία του ΟΑΕΔ Χανίων στις 10:30 π.μ. και στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, στις 6:30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση, «η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον Νομό Χανίων όπως και σε όλο το νησί αποδεικνύει ποιος θα πληρώσει τις συνέπειες της νέας οικονομικής κρίσης. Η έλλειψη προσωπικού και υποδομών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η εμπορευματοποίηση του, τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και το αντεργατικό οπλοστάσιο στα χέρια των μεγαλοεργοδοτών δείχνει ποιος θα είναι ο μεγάλος χαμένος της πανδημίας. Από την Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης της μεγαλοεργοδοσίας. Στηρίζουν όλους αυτούς που πλουτίζουν από την δουλειά μας, ενώ για τους εργαζόμενους ετοιμάζουν νέο κύκλο επίθεσης στα εργασιακά μας δικαιώματα, στις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου:

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη, νέα μέτρα στήριξης προς τους εργοδότες, όσους μέχρι σήμερα πλούτισαν από τη δουλειά μας και ταυτόχρονα νέα μέτρα κατάργησης δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών για εμάς τους εργαζόμενους. Πανηγυρίζει για το ότι κατάφερε να μεταφέρει όλα τα βάρη της νέας κρίσης στη πλάτη μας. Ότι μέχρι σήμερα οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, όχι μόνο δεν έχουν πληρώσει τίποτα, αντίθετα έχουν κερδίσει περισσότερα προνόμια, πακέτα στήριξης, φοροαπαλλαγές.

Όσοι δουλεύουμε ακόμα συνεχίζουμε να ζούμε με μειωμένους μισθούς, με εντατικοποίηση της δουλειάς και 10ωρα – 12ωρα, χωρίς ρεπό. Με υγειονομικά πρωτόκολλα κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του «τουριστικού προϊόντος», ενώ η δική μας υγεία κινδυνεύει και τα κρούσματα στις τουριστικές περιοχές αυξάνονται, παρά την προσπάθεια να τα «κουκουλώσουν». Όσοι δε δουλεύουμε προσπαθούμε να επιβιώσουμε με τα ψίχουλα των 534 ευρώ που τώρα τελειώνουν για να δώσουν τη θέση τους στο πενιχρό επίδομα ανεργίας και αυτό για 3 μήνες.

Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί εντείνουν την καταστολή απέναντι σε όσους σηκώνουν κεφάλι και κλιμακώνει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Αντί να πάρουν μέτρα για την βελτίωση της κατάστασης στα σχολεία με τις τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές, προσωπικό καθαριότητας, αίθουσες, για την ενίσχυση του συστήματος υγείας με μόνιμες προσλήψεις που θα καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες, βάζουν χέρι στο δώρο Χριστουγέννων, στα επιδόματα, στις υπερωρίες, στο δικαίωμα να διαδηλώνουμε, να απεργούμε.

Δεν μπορούμε να ζήσουμε με τα ψίχουλα! Εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε δύο επιλογές. Ή θα δεχτούμε να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο η ζωή μας για να γλιτώσουν τη «χασούρα» των κερδών οι εκμεταλλευτές μας ή θα αξιοποιήσουμε τη μεγάλη δύναμη που έχουμε για να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!

Μην ξεχνάμε συνάδελφοι. Η αγωνιστική στάση δεκάδων σωματείων και χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού και Επισιτισμού τους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έδωσε στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία το μήνυμα ότι είμαστε όρθιοι και δυνατοί, ότι δεν κάνουμε πίσω. Ότι κερδίσαμε το διεκδικήσαμε, δε μας το χάρισαν!

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τη διασφάλιση του εισοδήματος μας! Απαιτούμε άμεσα να σταματήσει η κοροϊδία με τη καταβολή της πενιχρής αποζημίωσης των 534 ευρώ, που καταβάλλεται κάθε δύο μήνες, δημιουργώντας άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε μας και τις οικογένειες μας.

Κανένας εφησυχασμός! Τώρα που η οργάνωση και η κλιμάκωση του αγώνα είναι πιο αναγκαία από πότε, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο που παίζει η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Από τη μια καλλιεργούν στάση αναμονής και εφησυχασμό στους εργαζόμενους με τα μεγάλα λόγια πριν το άνοιγμα της σεζόν περί «κινητοποιήσεων όπου δεν εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η τοπική κλαδική σύμβαση», που «ξεχρεώθηκαν» με 2-3 τουφεκιές στον αέρα το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου και μετά πήγαν περίπατο. Έφτασαν στο σημείο να ακυρώσουν κινητοποίηση που δεν είχαν καν προγραμματίσει, που δεν είχαν ανακοινώσει, ούτε φυσικά οργανώσει με κανένα τρόπο, αλλά θα δώσουν λένε συνέντευξη τύπου και θα καταθέσουν υπόμνημα στην Περιφέρεια, που ...πρωτοστατεί στην υπεράσπιση των συμφερόντων των μεγαλοξενοδόχων και των τουριστικών πρακτόρων! Μας καλεί να κάτσουμε σπίτι μας και να αρκεστούμε στα κουπόνια σίτισης που θα μοιράσουν.

Όλο αυτό το διάστημα, στην καραντίνα, αλλά και με την έναρξη της σεζόν, όχι μόνο δεν οργάνωσαν τον αγώνα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, αλλά φτάνουν πλέον στο σημείο να επικροτούν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη, δηλώνοντας ότι είναι σε θετική κατεύθυνση! Την ίδια ώρα που χιλιάδες εργαζομένων βιώνουν το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους και  την αγωνία για τον χειμώνα που έρχεται, το σωματείο πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα μαζί με τους εργαζομένους, για την υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων και όχι των εργοδοτών!

Οι εργαζόμενοι τώρα ακόμα πιο αποφασιστικά να κάνουμε πέρα τις αυταπάτες, ακόμα πιο μαχητικά, πιο μαζικά να διεκδικήσουμε την προστασία των δικαιωμάτων και της υγείας μας! Είμαστε οι πολλοί που δίχως εμάς τα ξενοδοχεία θα ήταν κουφάρια. Είμαστε οι πολλοί που όταν σκεφτόμαστε, συζητάμε και αποφασίζουμε να μπούμε στη μάχη, κανείς δεν μπορεί να μας αντιμετωπίσει. Έχουμε την δύναμη σε κάθε χώρο δουλειάς, να οργανώσουμε τον αγώνα μας, κόντρα στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία, αφήνοντας πίσω όλους αυτούς που μας θέλουν να τρέχουμε πίσω από τους στόχους και τις επιλογές των επιχειρηματικών ομίλων.

Κινητοποιούμαστε στον ΟΑΕΔ και στην Εφορία για να διεκδικήσουμε:

 • Να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.
 • Άμεση διακοπή πληρωμών και χρεώσεων σε εφορία, ΔΕΚΟ, τράπεζες.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τα εργασιακά μας δικαιώματα:

 • Να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι και τα μέτρα των μνημονίων και όλες οι αντεργατικές διατάξεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
 • Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
 • Να δοθούν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων, οι άδειες και το επίδομα αδείας, με βάση το μισθό των εργαζομένων.
 • Να υπογραφούν ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους σε όλο τον κλάδο.
 • Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και ένταξη του κλάδου του Επισιτισμού.
 • Να απαγορευτούν οι απολύσεις.
 • Να πληρώνεται την πρώτη βδομάδα κάθε μήνα η αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Απαιτούμε την διασφάλιση της υγείας μας:

 • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.
 • Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και στην Ασφάλιση. Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Κινητοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων για την εντατικοποίηση της εργασίας
Νέα κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από μέλη της Δ.Α.Σ. Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, σε ξενοδοχείο των Γουβών, διεκδικώντας από την εργοδοσία να εφαρμόσει άμεσα την Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Κρήτη: Κινητοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων για την εντατικοποίηση της εργασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξενοδοχοϋπάλληλοι-Κρήτης: Δεν θα πληρώσουμε άλλη μια κρίση
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό - Επιστολή με τα αιτήματά τους προς την Αντιπεριφέρεια από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους Λασιθίου.
Ξενοδοχοϋπάλληλοι-Κρήτης: Δεν θα πληρώσουμε άλλη μια κρίση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ξενοδοχοϋπάλληλος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και δεν έγιναν τεστ στο προσωπικό
Τη μη διεξαγωγή τεστ κορονοϊού σε εργαζομένους ξενοδοχείου, εργαζόμενος του οποίου βρέθηκε θετικός στον covid-19, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων – Μαγείρων...
Κρήτη: Ξενοδοχοϋπάλληλος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και δεν έγιναν τεστ στο προσωπικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Καταπάτηση δικαιωμάτων και υπερεργασία πλήττουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ηρακλείου, ανέλυσαν στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού, σε σχετική συνάντηση που έγινε στην...
Κρήτη: Καταπάτηση δικαιωμάτων και υπερεργασία πλήττουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Καταγγελίες για κουκούλωμα κρουσμάτων σε ξενοδοχοϋπαλλήλους
Σε καταγγελία για «κουκούλωμα» κρουσμάτων κορονοϊού σε ξενοδοχοϋπαλλήλους, ώστε να μην «διαταραχτεί η εργασιακή ηρεμία», προχώρησε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου.
Κρήτη: Καταγγελίες για κουκούλωμα κρουσμάτων σε ξενοδοχοϋπαλλήλους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας