Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιστολή στον Βορίδη για την ενίσχυση των μελισσοπαραγωγών της Κρήτης

Επιστολή στον Βορίδη για την ενίσχυση των μελισσοπαραγωγών της Κρήτης

  • A-
  • A+
Την οικονομική ενίσχυση των μελισσοπαραγωγών της Κρήτης που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του covid-19 ζητάει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη ο αντιπεριφερειάρχης για θέματα Πρωτογενή Τομέα Κρήτης Μανώλης Χνάρης.

Σύμφωνα με τον κ. Χνάρη, στο πλαίσιο διαβούλευσης με τους μελισσοκομικούς φορείς του νησιού ενημερώθηκε ο υπουργός για την οικονομική ενίσχυση των μελισσοπαραγωγών της Κρήτης που επλήγησαν, προκειμένου να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Σήμερα οι 4.000 μελισσοκόμοι της Κρήτης με τουλάχιστον 425.000 κυψέλες στο δυναμικό τους, είναι αντιμέτωποι με τις τραγικές συνέπειες που επέφερε στον κλάδο η εξάπλωση του COVID 19 και δυστυχώς, όπως αναφέρει ο κ. Χνάρης, «η τραγική οικονομική τους κατάσταση αγγίζει τα όρια της επιβίωσης και καθιστά αδύνατη ακόμα και την συνέχιση της δραστηριότητας τους καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον στα έξοδα φροντίδας και συντήρησης των μελισσοκομικών μονάδων τους».

 Όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης «ο Covid 19 ξεκίνησε την ίδια περίοδο που αναπτύσσονται οι μέλισσες, καραντίνα, απαγόρευση των μετακινήσεων ο φόβος ενός πρωτόγνωρου κινδύνου, συνετέλεσαν στο να μη μετακινηθούν οι μέλισσες, να μη γίνουν οι σωστοί χειρισμοί για την ανάπτυξη τους, με συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας των μελισσοσμηνών και κατ' επέκταση τη μείωση της αναμενόμενης παραγωγής κατά 40% περίπου. Παράλληλα όμως η κρίση στο τουρισμό και τα επιβαλλόμενα μέτρα στον κλάδο της εστίασης επέφεραν μειωμένη διάθεση μελισσοκομικών προϊόντων, καθώς μεγάλο μέρος τους κάθε χρόνο, διατίθεται στα ξενοδοχεία, στα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων, στις καφετέριες και στα τουριστικά περίπτερα. Η μείωση της διάθεσης αγγίζει το 70-80% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο», αναφέρεται στην επιστολή.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Κύριε υπουργέ, όπως γνωρίζετε, τα προϊόντα μελισσοκομίας αποτελούν παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης και η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός και συνεχώς αναπτυσσόμενος τομέας της γεωργίας που παρέχει προϊόντα υψηλής διατροφικής και οικονομικής αξίας. Παράλληλα, αποτελεί μια επαγγελματική δραστηριότητα που συμβάλει όχι μόνο με σημαντικούς οικονομικούς πόρους αλλά και ενισχύοντας την βιοποικιλότητα και την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού.

Η πλούσια μελισσοκομική χλωρίδα, η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη σε συνδυασμό με την αφοσίωση των μελισσοκόμων συντελούν στην παραγωγή αρωματικού μελιού εξαιρετικής ποιότητας που δίκαια έχει κατακτήσει την εθνική και διεθνή αγορά. Μάλιστα από τον Σεπτέμβριο του 2017 προστέθηκε στον κατάλογο των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων της χώρας μας .

Η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του αναπτυξιακού της ρόλου και αντιλαμβανόμενη την σημασία της μελισσοκομίας, στηρίζει τον κλάδο, προωθεί και υποστηρίζει την έρευνα με σκοπό την βελτίωσης και ανάπτυξη της και μέσα από τις δράσεις της προωθεί και προβάλει συνεχώς τα μελισσοκομικά προϊόντα.

Σήμερα όμως, οι 4.000 Μελισσοκόμοι της Κρήτης με τουλάχιστον 425.000 κυψέλες στο δυναμικό τους, είναι αντιμέτωποι με τις τραγικές συνέπειες που επέφερε στον κλάδο η εξάπλωση του COVID 19 και δυστυχώς η τραγική οικονομική τους κατάσταση αγγίζει τα όρια της επιβίωσης και καθιστά αδύνατη ακόμα και την συνέχιση της δραστηριότητας τους καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον στα έξοδα φροντίδας και συντήρησης των μελισσοκομικών μονάδων τους.

Με δεδομένο ότι παραδοσιακά μεγάλο μέρος των μελισσοκομικών προϊόντων, διατίθεται στην τοπική αγορά, επισημαίνουμε επιγραμματικά τα παραγωγικά προβλήματα και τις οικονομικές επιπτώσεις , που προκάλεσε ο COVID 19 στους μελισσοκόμους της Κρήτης :

  • Ο Covid 19 ξεκίνησε την ίδια περίοδο που αναπτύσσονται οι μέλισσες. Η καραντίνα, η απαγόρευση των μετακινήσεων και ο φόβος ενός πρωτόγνωρου κινδύνου, συνετέλεσαν στο να μη μετακινηθούν οι μέλισσες, να μη γίνουν οι σωστοί χειρισμοί για την ανάπτυξη τους, με συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας των μελισσοσμηνών και κατ’ επέκταση τη μείωση της αναμενόμενης παραγωγής κατά 40% περίπου.
  • Επιπλέον η κρίση στο τουρισμό και τα επιβαλλόμενα μέτρα στον κλάδο της εστίασης επέφεραν μειωμένη διάθεση μελισσοκομικών προϊόντων, καθώς μεγάλο μέρος τους κάθε χρόνο, διατίθεται στα ξενοδοχεία, στα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων, στις καφετέριες και στα τουριστικά περίπτερα. Η μείωση της διάθεσης αγγίζει το 70-80% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.
  • Εξ εξαιτίας των παραπάνω υπολογίζεται ότι το 80% των εγγεγραμμένων μελών των μελισσοκομικών συλλόγων της Κρήτης δεν έχουν διαθέσει την παραγωγή τους καθώς οι τιμές πώλησης στην χονδρική είναι κάτω του κόστους και τουλάχιστον 30% μειωμένες από τις περσινές τιμές.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι:

  • η μελισσοκομία αποτελεί πανάρχαια τεχνική εξάσκησης πρωτογενούς παραγωγής στο νησί συνυφασμένη με τον πολιτισμό του,
  • η Κρητική μελισσοκομία στο νησί αποδίδει προϊόντα με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, λόγω του ότι δεν υπάρχουν καλλιεργούμενες νομές, αλλά μετακίνηση σε περιοχές με άγρια βότανα και αυτοφυή δάση με ότι συνεπάγεται με το κόστος παραγωγής,
  • οι μελισσοκόμοι δε παίρνουν επιδοτήσεις, παίρνουν ένα είδος ενίσχυσης η οποία σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει την σημερινή καταστροφή, παρακαλούμε για την άμεση οικονομική ενίσχυση των μελισσοκόμων της Κρήτης ώστε να μπορέσουν να συνεχίζουν την παραγωγική τους δραστηριότητα».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναπαραγωγή και βελτίωση ανθεκτικών μελισσιών στην Κρήτη
Θα δημιουργηθεί ένα βασικό μελισσοκομείο αναπαραγωγής ανθεκτικών μελισσών στη Γαύδο, το οποίο θα χρησιμοποιείται και ως χώρος επιλεγμένων και ελεγχόμενων συζεύξεων των βασιλισσών.
Αναπαραγωγή και βελτίωση ανθεκτικών μελισσιών στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Σύσκεψη για τα προβλήματα του κλάδου της μελισσοκομίας
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της μελισσοκομίας βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Περιφέρεια Κρήτης με την συμμετοχή των εκπροσώπων των μελισσοκομικών συλλόγων Ηρακλείου και...
Κρήτη: Σύσκεψη για τα προβλήματα του κλάδου της μελισσοκομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναγνώριση ΠΟΠ για το κρητικό πευκοθυμαρόμελο
Την αναγνώριση της κρητικής ποικιλίας μελιού πευκοθυμαρόμελ», ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την καταχώρηση του...
Αναγνώριση ΠΟΠ για το κρητικό πευκοθυμαρόμελο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρο-στήριξη και για μελισσοκόμους
Με 12 ευρώ ανά κυψέλη θα «στηριχτούν» οι μελισσοκόμοι, στα μικρά νησιά του Αιγαίου πελάγους, οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και...
Μικρο-στήριξη και για μελισσοκόμους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας