• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.5°C / 11.9°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 7.4°C
  4 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.9°C / 5.5°C
  0 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.9°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 6.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.8°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.0°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.4°C / 12.4°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 5.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 4.5°C / 9.4°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 11.0°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 6.6°C
  3 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 6.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  73%

Ο λόφος Καστέλι των Χανίων

«Πόλεμος» Πολάκη - Διγαλάκη για τα κτίρια στον λόφο Καστέλι

 • A-
 • A+
Κάλεσμα στους τοπικούς φορείς των Χανίων να προβούν σε προσπάθειες ακύρωσης της επικείμενης ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστελίου απηύθυνε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης ενώ επιτέθηκε στον υφυπουργό Β. Διγαλάκη για τον ρόλο του - Έντονη η αντίδραση του πρώην πρύτανη.

Ο κ. Πολάκης συναντήθηκε το μεσημέρι στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Χανίων με τον αντιπεριφερειάρχη και θεσμικούς φορείς και σε δηλώσεις του για το θέμα της αξιοποίησης των κτιρίων, επιτέθηκε στον υφυπουργό Β. Διγαλάκη για τον ρόλο του αποκαλώντας τον «τέως πρύτανη του real estate».

«Ο κ. Διγαλάκης, ο οποίος έδωσε τον καλύτερό του εαυτό προκειμένου να προχωρήσει μία τέτοια σύμβαση, παράνομα, όπως φαίνεται και από τα έγγραφα της Αρχαιολογίας και από το έγγραφο της αποκλειστικής χρήσης για τις στεγαστικές ανάγκες», ανέφερε ο κ. Πολάκης, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα προς τον δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων να ηγηθούν μίας συλλογικής προσπάθειας για να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση αξιοποίησης.

Ο κ. Πολάκης τόνισε ότι τα οφέλη του Πολυτεχνείου από μία σοβαρή πρόταση θα είναι μεγαλύτερα ενώ υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο είναι ενάντια και στη θέληση της τοπικής κοινωνίας.

Απάντηση σε αυτές τις δηλώσεις έδωσε με ανακοίνωσή του ο πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης και νυν υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης, τονίζοντας ότι το Ίδρυμα απέκτησε την πλήρη κυριότητα των κτιρίων, χωρίς προϋποθέσεις και δεσμεύσεις όσον αφορά τη χρήση τους, από το 1986.

Ο υφυπουργός υπεραμύνθηκε την νομιμότητα των διαδικασιών ενώ επιτέθηκε στον κ. Πολάκη και στον ΣΥΡΙΖΑ για τις πρακτικές αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων που ακολούθησαν όταν ήταν κυβέρνηση.

Αναλυτικά η δήλωση Διγαλάκη:

«Το να καμώνεται ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης ότι δεν κατανοεί τι ακριβώς αναφέρουν τα έγγραφα που διαβάζει αναφορικά με τα κτήρια, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, στον λόφο Καστέλι, δεν μου προκαλεί καμία εντύπωση.

Εκτός αν πραγματικά πιστεύει ότι ένα έγγραφο του 1979, που προέβλεπε την εκμίσθωση των κτηρίων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, έναντι συγκεκριμένου τιμήματος, για συγκεκριμένες χρήσεις, εξακολουθεί να είναι σε ισχύ μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός ότι επτά χρόνια αργότερα (1986), το Ίδρυμα απέκτησε την πλήρη κυριότητα των κτηρίων, χωρίς προϋποθέσεις και δεσμεύσεις όσον αφορά τη χρήση τους!

Ό,τι και αν πιστεύει, πάντως, το να μιλά για real estate ο κ. Πολάκης και το κόμμα του, που, ως κυβέρνηση, παραχώρησαν για “αξιοποίηση”, εν κρυπτώ, χιλιάδες ακίνητα – “φιλέτα” (δεκάδες από αυτά στα Χανιά) στο Υπερταμείο για 99 χρόνια, είναι και υποκριτικό, αλλά και τραγελαφικό.

Ειδικά, μάλιστα, όταν μεταξύ αυτών των ακινήτων συμπεριλαμβανόταν ακόμη και το… Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, την περίοδο που ο κ. Πολάκης ήταν Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας!

Άλλος, επομένως, θα πρέπει να ντρέπεται.

Επαναλαμβάνω, γιατί δεν πρόκειται να επιτρέψω καμία διαστρέβλωση της πραγματικότητας για μικροπολιτικούς λόγους: Οι διαδικασίες για την αξιοποίηση (εκμίσθωση, όχι πώληση) των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι, στην Παλιά Πόλη των Χανίων, έγιναν με πλήρη διαφάνεια και σειρά αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του Ιδρύματος.
Τα οφέλη, τα οποία επίσης καμώνεται ότι αγνοεί ο κ. Πολάκης κάνοντας λόγο για “γελοίο ποσό”, είναι σημαντικά.

Μεταξύ αυτών:

 • 18 εκατομμύρια ευρώ για την πλήρη αποκατάσταση των τριών ιστορικών κτηρίων. Στις εργασίες συμπεριλαμβάνεται και η αναστηλωτική διάσωση του κτηρίου της Μεραρχίας Κρητών, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εδώ και χρόνια.
 • Με βάση τη σύμβαση, η ανάδοχος εταιρεία υποχρεούται να γνωστοποιήσει στην Τεχνική Υπηρεσία του Πολυτεχνείου Κρήτης την οριστική μελέτη των εργασιών που θα υλοποιηθούν στα κτήρια, εγκεκριμένη απ’ όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ήτοι Διεύθυνση Δόμησης, Αρχαιολογία κ.ά., ενώ η Τεχνική Υπηρεσία του Πολυτεχνείου Κρήτης θα ελέγχει την υλοποίηση των εργασιών.
 • 8,9 εκατομμύρια ευρώ (356.000 ευρώ ετησίως) για την 25ετή μίσθωσή τους.
 • Δημιουργία θέσεων εργασίας.
 • Ελεύθερη πρόσβαση στον λόφο Καστέλι για όλους τους πολίτες, βάσει όρου που έχει συμπεριληφθεί στη σύμβαση.

Για να κατανοήσει καλύτερα ο κ. Πολάκης το ύψος της επένδυσης στον λόφο Καστέλι (26,9 εκατομμύρια ευρώ συνολικά), του θυμίζω ότι το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πωλήθηκε (δεν εκμισθώθηκε) και μεταβιβάστηκε το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ιταλική εταιρεία έναντι 45 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή έναντι ενός πραγματικά “γελοίου ποσού”».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Οι αστυνομικοί ζητούν την αποχώρησή τους από το λόφο Καστελίου
Την άμεση αποχώρηση των δεκάδων αστυνομικών οι οποίοι απασχολούνται για την φύλαξη του λόφου Καστελίου στα Χανιά ύστερα από την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera, ζητά η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων.
Χανιά: Οι αστυνομικοί ζητούν την αποχώρησή τους από το λόφο Καστελίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψήφισμα του ΔΣ Χανίων κατά της «ξενοδοχοποίησης» του λόφου Καστελίου
Υπέρ του Δημόσιου χαρακτήρα της χρήσης των κτiρίων στο λόφο Καστέλι τάσσεται το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με ψήφισμά του.
Ψήφισμα του ΔΣ Χανίων κατά της «ξενοδοχοποίησης» του λόφου Καστελίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμαρχος Χανίων: Να δημιουργηθεί Δημοτική Βιβλιοθήκη στο λόφο Καστελίου
Την πρόταση τα κτίρια της 5ης Μεραρχίας στο λόφο Καστελίου να μετατραπούν σε Δημοτική Βιβλιοθήκη, κατέθεσε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.
Δήμαρχος Χανίων: Να δημιουργηθεί Δημοτική Βιβλιοθήκη στο λόφο Καστελίου
ΕΦ+ΚΡΗΤΗ
Β. Διαγαλάκης: «Η εκκένωση της Rosa Nera ήταν μία αυτονόητη πράξη»
Για μία αυτονόητη πράξη από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας, που καθυστέρησε για 16 χρόνια, έκανε λόγο ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης, αναφορικά με την εκκένωση του κτιρίου της...
Β. Διαγαλάκης: «Η εκκένωση της Rosa Nera ήταν μία αυτονόητη πράξη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Rosa Nera: οι επενδυτές του Διγαλάκη ήρθαν με τα ΜΑΤ
Εισβολή της αστυνομίας, μετά από αίτημα ιδιωτικής εταιρείας, σε μία από τις καταλήψεις με τη μεγαλύτερη αποδοχή από την τοπική κοινωνία στα Χανιά ● Εταιρεία-φάντασμα, χωρίς ισολογισμούς, η «Belvedere», στην...
Rosa Nera: οι επενδυτές του Διγαλάκη ήρθαν με τα ΜΑΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας