Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρόταση για ποδηλατόδρομους στο Ηράκλειο από την "Ηράκλεια Πρωτοβουλία"

Πρόταση για ποδηλατόδρομους στο Ηράκλειο από την "Ηράκλεια Πρωτοβουλία"

  • A-
  • A+
Πρόταση για δημιουργία ποδηλατόδρομων στο Ηράκλειο, με αφορμή την σημερινή ημέρα "Χωρίς Αυτοκίνητο", κατέθεσε η δημοτική παράταξη "Ηράκλεια Πρωτοβουλία".

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, για την αντιμετώπιση όμως του κυκλοφοριακού προβλήματος πρέπει να δοθούν κίνητρα στους δημότες να χρησιμοποιούν εναλλακτικά μέσα μεταφοράς που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Σύμφωνα με την "Ηράκλεια Πρωτοβουλία", είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός νέων δικτύων ποδηλατόδρομων, βάσει των νέων συνθηκών και εξελίξεων, έτσι ώστε να διαχωριστεί σαφώς η κίνηση των ποδηλάτων, τόσο από τους πεζούς, όσο και από τα αυτοκίνητα και μηχανάκια.

«Απαιτείται λοιπόν άμεσα η εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου ποδηλατόδρομων με κατάλληλες θέσεις στάθμευσης σε όλες τις γειτονιές της πόλης, έτσι ώστε να μπορούν οι δημότες να μετακινηθούν γρήγορα και με ασφάλεια στην καθημερινότητά τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η πρόταση:

«Τις τελευταίες μέρες γίνεται ευρεία συζήτηση στο Δήμο Ηρακλείου για τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στο Ηράκλειο. Παρατηρούμε όμως ότι μέχρι τώρα ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής αφορά στη χρήση του ποδήλατου μόνο ως μέσου αναψυχής των πολιτών. Σε πρόσφατη μάλιστα συνέντευξη του αντιδημάρχου κ. Γιάννη Αναστασάκη αναφέρεται η δημιουργία ενιαίου ποδηλατόδρομου σε μήκος 6 χλμ στο παραλιακό μέτωπο, με δυνατότητα ενοποίησής του με τα ενετικά τείχη. Εφόσον ολοκληρωθεί το έργο αυτό θα αποτελέσει πράγματι μια σπουδαία δυνατότητα αναψυχής για τους δημότες και τους επισκέπτες, οι οποίοι θα μπορούν να περιηγηθούν με ποδήλατα σε διάφορα ιστορικά σημεία της πόλης.

Για την αντιμετώπιση όμως του κυκλοφοριακού προβλήματος πρέπει να δοθούν κίνητρα στους δημότες να χρησιμοποιούν εναλλακτικά μέσα μεταφοράς που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιδότηση της αγοράς ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Το μεγαλύτερο μάλιστα ποσοστό επιδότησης (40%) δίνεται στην αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου, κάνοντας το μέσο αυτό πολύ προσιτό ακόμα και σε συμπολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα η ραγδαία εξελισσόμενη τεχνολογία έχει δώσει μεγάλες δυνατότητες στο ηλεκτρικό ποδήλατο, τόσο στη δυνατότητα μεταφοράς προϊόντων, όσο και στην ασφαλή, γρήγορη και ξεκούραστη μετακίνηση μέσα στον αστικό ιστό.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που μέχρι σήμερα εμποδίζει την ευρεία χρήση του ποδήλατου στο Ηράκλειο είναι το ανάγλυφο της πόλης που κάνει κουραστική την καθημερινή μετακίνηση με κλασικό ποδήλατο στους περισσότερους δημότες, σε αντίθεση με άλλες πόλεις, όπου αυτό είναι πολύ συνηθισμένο, όπως Τρίκαλα, Βόλος, Καρδίτσα κλπ., καθώς και στο εξωτερικό με πολύ χειρότερες κλιματολογικές συνθήκες.  Το ηλεκτρικό ποδήλατο όμως έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα αυτά κι έτσι σε λίγα χρόνια με τα κίνητρα που παρέχονται, πρόκειται να γίνει πολύ δημοφιλές στην καθημερινή μετακίνηση μαζί και με άλλα ηλεκτρικά οχήματα (πατίνια, σκούτερ), που ήδη κυκλοφορούν στους δρόμους και στα πεζοδρόμια. Το ηλεκτρικό ποδήλατο μάλιστα υπερτερεί των άλλων οχημάτων διότι δίνει τη δυνατότητα και για άσκηση. Οι ταχύτητες τώρα θα είναι μεγαλύτερες, κάνοντας απαγορευτική τη χρήση ποδηλατόδρομων πάνω στο πεζοδρόμιο και μέσα σε στενούς πεζόδρομους. Είναι γνωστό ότι έχουν σημειωθεί αρκετά ατυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια, είτε λόγω της ταχύτητας που αναπτύσσουν στους πεζόδρομους, είτε λόγω της άναρχης κίνησής τους στην άσφαλτο, ανάμεσα στα αυτοκίνητα.

Είναι λοιπόν αναγκαίος ο σχεδιασμός νέων δικτύων ποδηλατόδρομων, βάσει των νέων συνθηκών και εξελίξεων, έτσι ώστε να διαχωριστεί σαφώς η κίνηση των ποδηλάτων, τόσο από τους πεζούς, όσο και από τα αυτοκίνητα και μηχανάκια. Ήδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν αρχίσει την οριοθέτηση ποδηλατόδρομων στην άκρη του οδοστρώματος, περιορίζοντας έτσι δραστικά τις λωρίδες κίνησης των αυτοκινήτων.  Αυτό βέβαια έχει δημιουργήσει αρκετές αντιδράσεις στους οδηγούς αυτοκινήτων, όμως μόνο έτσι θα αναγκαστούν οι κάτοικοι να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης και να περιορίσουν τη χρήση των αυτοκινήτων τους. 

Με αυτή τη φιλοσοφία κατασκευάστηκε πριν από 12 περίπου χρόνια ο ποδηλατόδρομος της λεωφόρου Κνωσού, ο οποίος όμως ουδέποτε λειτούργησε, αφού εκεί σταθμεύουν τα αυτοκίνητα για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων και των κατοικιών. Η πρότασή μας είναι να χαραχτεί νέος ποδηλατόδρομος στον «παρόχθιο» δρόμο (οδός Αρχελάου), που μπορεί σύντομα να διανοιχθεί ανατολικά της λεωφόρου Κνωσού και ο οποίος θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά τη νότια είσοδο της πόλης, από το Βενιζέλειο μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Απαιτείται λοιπόν άμεσα η εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου ποδηλατόδρομων με κατάλληλες θέσεις στάθμευσης σε όλες τις γειτονιές της πόλης, έτσι ώστε να μπορούν οι δημότες να μετακινηθούν γρήγορα και με ασφάλεια στην καθημερινότητά τους».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Παρουσιάστηκε η μελέτη για τους ποδηλατόδρομους
Τη μελέτη για την υλοποίηση του έργου: «Δημιουργία πράσινης διαδρομής και ποδηλατοδρόμου στον άξονα οδών Στρ. Τζανακάκη, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς» παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας ο Δήμος...
Χανιά: Παρουσιάστηκε η μελέτη για τους ποδηλατόδρομους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποδηλατόδρομοι και αντιδράσεις στα Χανιά
Τη μελέτη για την υλοποίηση του έργου: «Δημιουργία πράσινης διαδρομής και ποδηλατοδρόμου στον άξονα οδών Στρ. Τζανακάκη, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς», παρουσιάζει την Δευτέρα 19 Μαρτίου ο Δήμος...
Ποδηλατόδρομοι και αντιδράσεις στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ποδηλατοδρομία για το περιβάλλον και τις περιοχές NATURA
Ποδηλατοδρομία για το περιβάλλον, την προστασία της φύσης αλλά και για την κατάργηση του αντι-περιβαλλοντικού νόμου, διοργανώνεται την Πέμπτη στο Ηράκλειο.
Ηράκλειο: Ποδηλατοδρομία για το περιβάλλον και τις περιοχές NATURA
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο ΚΥΡ σατιρίζει τον δήμαρχο Χανίων για την έλλειψη ποδηλατοδρόμων
Από το Σαββάτο έχουν τοποθετηθεί στα Χανιά αφίσες με σκίτσο όπου απεικονίζεται ένας ποδηλάτης, με την λεζάντα «Δήμαρχε, σ’ ευχαριστούμε για τον ποδηλατόδρομο που μας έφτιαξες, ΠοδηΛάτρεις». Το σκίτσο ανήκει...
Ο ΚΥΡ σατιρίζει τον δήμαρχο Χανίων για την έλλειψη ποδηλατοδρόμων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠοδηΛάτρεις Χανίων: «Ποδηλατόδρομος ή συμφέροντα;»
Ανοιχτή επιστολή στον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα, απέστειλαν οι «ΠοδηΛάτρεις», επαναφέροντας το πάγιο αίτημά τους για τη δημιουργία ποδηλατόδρομου στην πόλη. Οι «ΠοδηΛάτρεις» ζητούν από τον δήμαρχο να...
ΠοδηΛάτρεις Χανίων: «Ποδηλατόδρομος ή συμφέροντα;»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας