• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 30.2°C
  5 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 26.6°C
  5 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 27.7°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 25.5°C
  4 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 28.2°C
  0 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 23.7°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.1°C
  5 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 28.8°C
  5 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  3 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.4°C / 32.7°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 30.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.8°C
  3 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.7°C
  4 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  41%
AP Photo

Φοιτητές και ερευνητές καταδικάζουν τις απόψεις Γραβάνη για κορονοϊό και μετανάστες

 • A-
 • A+
Την αντίδραση του Συλλόγου Ερευνητών/τριων Ηρακλείου καθώς και των φοιτητών της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, προκαλούν οι δηλώσεις του ερευνητή του ΙΤΕ και καθηγητή Αχιλλέα Γραβάνη, σχετικά με τους μετανάστες και τον κορονοϊό.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ερευνητών/τριων και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου, κάνει λόγο για «ρατσιστικές, αντιεπιστημονικές και αντιδεοντολογικές απόψεις που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση», αναφορικά με την ανάρτηση του καθηγητή ότι «οι μετανάστες διασπείρουν τον κορονοϊό».

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, ο καθηγητής «παραβλέπει πως η κύρια εστία αναζωπύρωσης της πανδημίας στη χώρα μας δεν ήταν ούτε οι πρόσφυγες, ούτε οι μετανάστες, ούτε οι νέοι, αλλά η απόφαση για το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό», για την οποία όπως τονίζει ο Σύλλογος, «δεν ευθύνεται καμία από τις ομάδες που κατηγορεί τόσο εύκολα, παρά μόνο η κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γραβάνης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «οι ανεξέλεγκτοι μετανάστες και πρόσφυγες στην Αττική […] κινούνται δίχως μάσκα, δίχως προσωπική υγιεινή, ο ένας πάνω στον άλλο και διασπείρουν τον ιό» ενώ επιτέθηκε και τους νέους λέγοντας ότι «για ένα ποτάκι ή ένα ραντεβουδάκι […] αδιαφορούν για τους παππούδες και τους πατεράδες τους».

Επίσης, ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του ΠΚ, τονίζοντας ότι ο καθηγητής ξεπέρασε κάθε όριο με ρατσιστικές δηλώσεις χωρίς επιστημονική ευστάθεια ενώ καλεί τον κοσμήτορα να πάρει θέση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Ερευνητών/τριών και Εργαζομένων στην Ερευνα Ηρακλείου:

«Μείναμε έκπληκτοι/ες με την ανάρτηση του μέλους ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Π.Κ. και συνεργαζόμενου ερευνητή του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ Αχιλλέα Γραβάνη που (στην προσπάθειά του μάλιστα να στιγματίσει κάποιες αντιεπιστημονικές απόψεις σε σχέση με τον κορονοϊό), ανέφερε μεταξύ άλλων πως «οι ανεξέλεγκτοι μετανάστες και πρόσφυγες στην Αττική […] κινούνται δίχως μάσκα, δίχως προσωπική υγιεινή, ο ένας πάνω στον άλλο και διασπείρουν τον ιό». Μάλλον «ξεχνώντας» ότι η προσωπική υγιεινή των προσφύγων και μεταναστών και το γεγονός πως είναι «ο ένας πάνω στον άλλον» δεν είναι επιλογή τους. Μάλιστα, για να στηρίξει τον ισχυρισμό του αναφέρει με χαρακτηριστική ασάφεια ότι οι «μισοί νοσηλευόμενοι σε Σωτηρία και Ευαγγελισμό ήταν πρόσφατα μετανάστες». Ωστόσο, ενώ παρουσιάζει το στοιχείο αυτό, δεν αναφέρει απολύτως καμία πηγή.

Επίσης, δε μπορεί να μη σχολιαστεί η κατηγορία των «ανεύθυνων νέων» που για «ένα ποτάκι ή ένα ραντεβουδάκι […] αδιαφορούν για τους παππούδες και τους πατεράδες τους». Καταρχάς «ξεχνάει» πως ο ιός δεν είναι ακίνδυνος για τους ίδιους τους νέους, ενώ παράλληλα φαίνεται να  θεωρεί αμελητέο για τη διασπορά του ιού το γεγονός ότι άλλοι νέοι και νέες στοιβάζονται σε σχολικές αίθουσες με μόνο μέτρο προστασίας μάσκες-αερόστατα και παγουρίνα-μπρελόκ.

Δυστυχώς, φαίνεται πως ο καθ. Γραβάνης στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί πως το μόνο θέμα είναι η «ατομική ευθύνη» ακολουθεί το γνωστό ρητό «αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Γι’ αυτό, και επίσης πολύ βολικά, παραβλέπει πως η κύρια εστία αναζωπύρωσης της πανδημίας στη χώρα μας δεν ήταν ούτε οι πρόσφυγες, ούτε οι μετανάστες, ούτε οι νέοι, αλλά η απόφαση για το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό, για την οποία δεν ευθύνεται καμία από τις ομάδες που κατηγορεί τόσο εύκολα, παρά μόνο η κυβέρνηση, την οποία παραδόξως δυσκολεύεται εξαιρετικά να κατηγορήσει για το οτιδήποτε.

Το γεγονός πως πρόκειται για Καθηγητή, και μάλιστα στο Ηράκλειο, ο οποίος εκφράζει  ρατσιστικές, αντιεπιστημονικές και αντιδεοντολογικές απόψεις που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, αλλά και καμία επίσημη πηγή, μας αναγκάζει να πάρουμε δημόσια θέση ενάντια σε αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις. Επιπλέον, καλούμε την Ιατρική Σχολή, το ΠΚ, το ΙΜΒΒ και το ΙΤΕ, καθώς και ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα, να πάρουν ξεκάθαρα θέση απέναντι στην εκμετάλλευση του επιστημονικού κύρους για ρητορική μίσους και παραποίηση της πραγματικότητας από ένα μέλος τους. Δεν πιστεύουμε πως η επιστήμη και ο ακαδημαϊκός χώρος πρέπει να είναι αποστειρωμένος από την πολιτική, αντιθέτως είναι σαφές για εμάς πως η επιστήμη δεν είναι «ανεξάρτητη» και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο με τον καλύτερο όσο και με το χειρότερο τρόπο για την ανθρωπότητα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Ωστόσο, εντελώς αβάσιμες και αντιεπιστημονικές απόψεις είναι πάντα επικίνδυνες και θα μας βρίσκουν πάντοτε -και ιδιαίτερα όταν εκφέρονται από μέλη της επιστημονικής κοινότητας- απέναντί τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής ΠΚ:

«Ο Αχιλλέας Γραβάνης, μέλος ΔΕΠ της σχολής μας και καθηγητής της Φαρμακολογίας αποτελεί γνωστή φιγούρα για την πολιτική του δραστηριοποίηση, συγγραφή άρθρων σε εφημερίδες και εκφορά ακραίων θα λέγαμε απόψεων. Ας θυμηθούμε τη νεοφιλελεύθερη θέση του σε σχέση με τα Πανεπιστήμια, από τη μια την στήριξη του υπέρ της κατάργησης του ασύλου και από την άλλη ότι οι φοιτητές θα έπρεπε να πληρώνουν δίδακτρα, πράγμα που σημαίνει ότι τάσσεται ανοιχτά ενάντια στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των Πανεπιστημίων, μία από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις του λαϊκού και φοιτητικού κινήματος.

Αυτή τη φορά με νέο του ποστ στο φβ, νομίζουμε ότι ξεπερνάει κάθε όριο! Τοποθετούμενος πάνω στο ζήτημα της πανδημίας και την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, εκφράζει το ρατσιστικό του μίσος απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς να διστάσει να χρησιμοποιήσει ψέυδη εις βάρος τους (οι μετανάστες δε φοράνε μάσκες, δεν έχουν προσωπική υγιεινή, πολλοί νοσηλευόμενοι σε 2 νοσοκομεία της Αθήνας ήταν μετανάστες). Με εντελώς χυδαίο τρόπο, αξιοποιώντας και το ''επιστημονικό του κύρος'' προσπαθεί να συγκροτήσει μια αφήγηση που στην πραγματικότητα είναι τελείως αντιεπιστημονική και ανορθολογική. Δεν γίνεται λοιπόν, να “ξεχνάει” το γεγονός ότι δεν έγινε καμία ενίσχυση στο δημόσιο σύστημα υγείας, ότι δεν έγιναν τεστ στον πληθυσμό για ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και να “ξεχνάει” ακόμα και τον ρόλο που έπεξε το άνευ όρων άνοιγμα του τουρισμού. Όταν μόνο τον Ιούλιο έχουν έρθει στην Ελλάδα 2εκ. Τουρίστες από διεθνή αεροδρόμια και χώρες με τεράστια έξαρση του ιού και έχουν γίνει τεστ μόνο στο 0.5% από αυτούς δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ο κ. Γραβάνης ότι για την κατάσταση ευθύνονται οι πρόσφυγες και η νεολαία.

Είναι ξεκάθαρη προσπάθεια κάλυψης των επικίνδυνων πολιτικών της κυβέρνησης που βάζουν σε πρώτη μοίρα τα κέρδη διακινδυνεύοντας την δημόσια υγεία. Πετώντας το μπαλάκι στην ατομική ευθύνη αποκρύπτει τους πραγματικούς υπαίτιους και την κρατική ανευθυνότητα για τη μη κάλυψη των αναγκών. Δεν διστάσε λοιπόν, να εκφράσει ακραίες ρατσιστικές απόψεις να κατηγορήσει πρόσφυγες και μετανάστες λες και το να ζουν μέσα στην φτώχεια και την εξαθλίωση είναι επιλογή τους. Άνθρωποι κατατρεγμένοι από τους πολέμους και τις εισβολές των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, οι οποίοι ζουν σε άθλιες συνθήκες, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, εγκλωβισμένοι σε νησιά, λόγω των κυβερνητικών επιλογών της ΝΔ και προηγούμενων κυβερνήσεων. Σαν σωστός κυβερνητικός λοιπόν ο κ. Γραβάνης μπορεί να “ξέχασε” ένα σωρό στοιχεία σχετικά με την επανέξαρση της πανδημίας αλλά δεν παρέλειψε φυσικά να μιλήσει για την ατομική ευθύνη. Φταίνε σύμφωνα με το ποστ οι ανεύθυνοι νέοι που βγαίνουν για ποτά και ραντεβού και όχι η ανεύθυνος Μητσοτάκης που ανοίγει τον τουρισμό άνευ όρων και η ανεύθυνη Κεραμέως που βάζει 25 άτομα ανά τάξη στα σχολεία, χωρίς σοβαρό σχεδιασμό, ουσιαστικά μέτρα προστασίας και προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Και ας μην ξεχνάμε ότι ο συγκεκριμένος είναι και καθηγητής που καλείται υποτίθεται να εκπαιδεύσει μελλοντικούς γιατρούς. Τέτοιες ακραίες ρατσιστικές απόψεις, ανορθολογικές, αντιεπιστιμονικές και επικύνδυνες για την δημόσια υγεία δεν είναι δυνατόν να εκφέρονται από καθηγητές πανεπιστημίου που χρησιμοποιούν το κύρος τους για την συγκάληψη επικύνδυνων πολιτικών επιλογών. Πόσο μάλλον να στηρίζονται με λαικ στο συγκεκριμένο ποστ από τον Πρύτανη του πανεπιστημίου Κρήτης, πρώην Κοσμήτορα της Ιατρικής και γιατρό, Κοντάκη.

Το σύνολο της ακαδημαικής κοινότητας πρέπει να καταδικάσει αυτή την στάση. Τα ψέματα, το ρατσιστικό μίσος και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού του κόσμου από τα πραγματικά προβλήματα (δημόσια υγεία, επικινδυνότητα των πολιτικών της ΝΔ για την διαχείρηση της πανδημίας) δεν πρέπει να γίνει ανεκτή. Εμείς σα φοιτητικός σύλλογος έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση και παλεύουμε από κοινού και πλάι στο πλευρό των εργαζομένων στην υγεία για την προστασία της υγείας του λαού. Είναι επιτακτικό η Ιατρική σχολή, ο Κοσμήτορας Κοχιαδάκης να καταγγείλει δημόσια τη θέση του κ. Γραβάνη, όπως επίσης ο ίδιος χρειάζεται να λογοδοτήσει στην εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα, αλλά και να ανακαλέσει τις αναλήθειες και τα ρατσιστικά τυ σχόλια. Επιπλέον,ο κ. Κοντάκης, που φάνηκε να ''του αρέσει'' το ποστ να πάρει δημόσια θέση απέναντι στη ρατσιστική ρητορεία, που εκφράστηκε από το συγκεκριμένο καθηγητή».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φταίνε οι μετανάστες για την εξάπλωση του κορονοϊού»
Ο Αχιλλέας Γραβάνης, ερευνητής του ΙΤΕ, δέχεται σφοδρή κριτική για ανάρτησή του που στοχοποιεί τους μετανάστες με δημοσιεύματα αντί για επιστημονικά στοιχεία - Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης βρήκε την......
«Φταίνε οι μετανάστες για την εξάπλωση του κορονοϊού»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σητεία: Μετά το ναυάγιο, τους χτύπησε και ο κορονοϊός
Θετικοί διαγνώστηκαν στον κορονοϊό δύο από τους 19 μετανάστες που διασώθηκαν από το ναυάγιο στα ανοιχτά της Κρήτης και φιλοξενούνται στην πόλη της Σητείας.
Σητεία: Μετά το ναυάγιο, τους χτύπησε και ο κορονοϊός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκάφος με 50 μετανάστες έφτασε στη Γαύδο εν μέσω... «Ιανού»
Περίπου 50 μετανάστες, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, αποβιβάστηκαν στη Γαύδο το πρωί της Κυριακής από ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν και έδινε μάχη με τα κύματα και την κακοκαιρία στα ανοιχτά του...
Σκάφος με 50 μετανάστες έφτασε στη Γαύδο εν μέσω... «Ιανού»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Κατέληξε από κορονοϊό ηλικιωμένη από οίκο ευγηρίας
Μια 83χρονη γυναίκα που φιλοξενείτο σε οίκο ευγηρίας και προσβλήθηκε από κορονοϊό έχασε τη μάχη για τη ζωή στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. 
Ηράκλειο: Κατέληξε από κορονοϊό ηλικιωμένη από οίκο ευγηρίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Φυλάκιση εννέα μηνών για τον ιερέα - αρνητή της μάσκας
Ποινή φυλάκισης εννέα μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε στον ιερέα - αρνητή της μάσκας το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου. Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο ιερέας απείλησε με μηνύσεις τους...
Ρέθυμνο: Φυλάκιση εννέα μηνών για τον ιερέα - αρνητή της μάσκας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας