Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηράκλειο: Προσωρινή λύση για τα τακτικά χειρουργεία - Αντιδρούν οι γιατροί

Ηράκλειο: Προσωρινή λύση για τα τακτικά χειρουργεία - Αντιδρούν οι γιατροί

  • A-
  • A+
Κίνδυνος για την ομαλή διενέργεια των χειρουργείων προκύπτει στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και σε αναισθησιολόγους - Προσωρινή λύση με «εσωτερική μετακίνηση» αναισθησιολόγου αποφάσισε η διοίκηση - Αντιδρούν οι γιατροί.

Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου σταματούν τα τακτικά χειρουργεία καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις εφημερίες διότι δεν υπάρχει προσωπικό στον τομέα των αναισθησιολόγων.

Ήδη οι αναισθησιολόγοι έχουν στείλει επίσημο έγγραφο στο οποίο αναφέρουν πως η μία αίθουσα χειρουργείου στο Βενιζέλειο κλείνει, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να μένει μόνο με δύο χειρουργικές αίθουσες καθημερινά.

«Το Αναισθησιολογικό έχει δηλώσει από τις αρχές Σεπτέμβρη αδυναμία κάλυψης εσωτερικών εφημεριών του για τις τελευταίες 10 μέρες του μήνα, αν μέχρι τότε δεν στελεχωθεί επαρκώς. Η διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ γνώριζε το πρόβλημα εδώ και τουλάχιστον μία βδομάδα, δεν φρόντισε να δώσει καμία λύση», ανέφερε σε δήλωσή της η Ράνια Μπέτση, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου (η πλήρης δήλωση στο τέλος του κειμένου).

Όπως τονίζει η ίδια, «στο τμήμα δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι γιατροί, ενώ μέρος των αναγκών καλύπτεται με 3 επικουρικούς γιατρούς. Το ιατρικό προσωπικό του τμήματος δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών και αναγκάζονται συχνά σε εξαντλητικά ωράρια, με υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών κάθε μήνα, χωρίς να παίρνουν τα περισσότερα από τα ρεπό του δικαιούνται».

«Εσωτερική μετακίνηση»

Την απόφαση να μεταφερθεί ένας αναισθησιολόγος από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου στην τέλεση των τακτικών χειρουργείων του νοσοκομείου, πρόκρινε η διοίκηση του νοσοκομείου για να λυθεί το θέμα με τα τακτικά χειρουργεία.

Για το θέμα είχε πραγματοποιηθεί το μεσημέρι σύσκεψη από τη διοίκηση του νοσοκομείου και όλα τα αρμόδια όργανα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Ωστόσο, σε επιστολή που υπογράφουν οι ιατροί του νοσοκομείου, ζητούν «να μην προχωρήσουν στην μετακίνηση αυτή, που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία των πρώτων εξειδικευόμενων Επείγουσας Ιατρικής του εκπαιδευτικού κέντρου της Κρήτης».

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην επιτολή:

«Με μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε από το site σας για την μετακίνηση του αναισθησιολόγου/ επειγοντολόγου Όθωνα Φραϊδάκη από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Βενιζελείου Νοσοκομείου στα χειρουργεία, με σκοπό να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε από την απόσπαση έτερου αναισθησιολόγου στο ΓΝ Ρεθύμνου.

Ο ιατρός Όθωνας Φραϊδάκης είναι αναισθησιολόγος εξειδικευμένος στην Επείγουσα Ιατρική, με περισσότερα από 25 χρόνια συνεχούς εργασίας στον τομέα της Επείγουσας Ιατρικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Λόγω αυτών καθώς και της μεγάλης εκπαιδευτικής εμπειρίας που επίσης διαθέτει στο συγκεκριμένο τομέα έχει οριστεί ως ο υπεύθυνος εκπαίδευσης των εξειδικευόμενων ιατρών στην Επείγουσα Ιατρική για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Η νευραλγική εξειδίκευση της Επείγουσας Ιατρικής, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα (ΦΕΚ 1404_23-4-2019 τΒ) την προηγούμενη χρονιά. Προς τιμή μας, το πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο που λειτούργησε στην Ελλάδα είναι αυτό του ΠαΓΝΗ με συνδεόμενο νοσοκομείο το ΒΓΝΗ, και οι πρώτοι εξειδικευόμενοι έχουν ξεκινήσει μόλις 1 μήνα.

Η απόφαση αυτή, της μετακίνησης του υπεύθυνου εκπαίδευσης στο ΤΕΠ του ΒΓΝΗ μας εξέπληξε δυσάρεστα και μας βρίσκει εντελώς αντίθετους αφού ουσιαστικά πυρπολεί την μισή εκπαιδευτική διαδικασία.

Ζητάμε από τις διοικήσεις του ΒΓΝΗ και της 7ης ΥΠΕ να μην προχωρήσουν στην μετακίνηση αυτή, που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία των πρώτων εξειδικευόμενων Επείγουσας Ιατρικής του εκπαιδευτικού κέντρου της Κρήτης».

  • Οι ιατροί – Εξειδικευόμενοι Επείγουσας Ιατρικής: Αναστασία Σπαρτινού, Δημήτρης Βασιλάκης, Ειρήνη Τραχανατζή.
  • Η Συντονίστρια Εκπαίδευσης του Εκπαιδευτικού Κέντρου Εξειδίκευσης Επείγουσας Ιατρικής: Ελένη Σαλακίδου, Επιμελήτρια Α’ ΤΕΠ ΠαΓΝΗ».

Αναλυτικά όσα δήλωσε η κα. Μπέτση, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου:

«Η αναστολή όλων των τακτικών επεμβάσεων και άλλων δραστηριοτήτων του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Βενιζέλειου Νοσοκομείου μετά τις 20 Σεπτέμβρη δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Το Αναισθησιολογικό έχει δηλώσει από τις αρχές Σεπτέμβρη αδυναμία κάλυψης εσωτερικών εφημεριών του για τις τελευταίες 10 μέρες του μήνα, αν μέχρι τότε δεν στελεχωθεί επαρκώς. Η διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ γνώριζε το πρόβλημα εδώ και τουλάχιστον μία βδομάδα, δεν φρόντισε να δώσει καμία λύση.

Το Αναισθησιολογικό καλύπτει καθημερινά 5 χειρουργικές αίθουσες για τακτικές επεμβάσεις, πολλά έκτακτα χειρουργεία (ειδικά τις μισές μέρες μέρες του μήνα που εφημερεύει το νοσοκομείο), την αίθουσα ανάνηψης, τις ERCP, το ιατρείο πόνου (2 φορές τη βδομάδα), ενώ καθημερινά συμμετέχει στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε όλα τα τμήματα, στην ηλεκτρική ανάταξη αρρυθμιών και στη διακομιδή βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών σε άλλα νοσοκομεία (σε περίπτωση ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ).

Στο τμήμα δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι γιατροί, ενώ μέρος των αναγκών καλύπτεται με 3 επικουρικούς γιατρούς. Το ιατρικό προσωπικό του τμήματος δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών και αναγκάζονται συχνά σε εξαντλητικά ωράρια, με υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών κάθε μήνα, χωρίς να παίρνουν τα περισσότερα από τα ρεπό του δικαιούνται. Η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς επιβαρύνει την υγεία τους, ενώ εγκυμονεί και κινδύνους για την υγεία των ασθενών, αφού αυξάνεται η πιθανότητα ιατρικού λάθους λόγω κόπωσης.

Οι αναισθησιολόγοι είχαν επισημάνει εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο το πρόβλημα της υποστελέχωσης, που έχει ως συνέπεια να αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία και να μην λειτουργεί κάποιες μέρες η 5 η χειρουργική αίθουσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις λίστες για χειρουργεία (που χρήζουν αναισθησιολόγο) του Βενιζελείου περιλαμβάνονται 2493 ασθενείς, με αποτέλεσμα η αναμονή να είναι πολύμηνη και να καθυστερεί η θεραπεία τους.

Την περίοδο της πανδημίας δεν έγινε καμία πρόσληψη αναισθησιολόγου στα νοσοκομεία Ηρακλείου και Ρεθύμνου (παρόλο που το 5% των ασθενών με COVID-19 χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ), ενώ η κρίση για τη μοναδική θέση αναισθησιολόγου που προκηρύχθηκε στο Βενιζέλειο το Φλεβάρη (μετά από 9μηνη καθυστέρηση) δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Αντί για μόνιμες προσλήψεις αναισθησιολόγων, η 7η ΥΠΕ έδωσε εντολή στις αρχές Σεπτέμβρη για μετακίνηση μίας επικουρικής αναισθησιολόγου από το Βενιζέλειο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου υπηρετούν μόνο 2 μόνιμοι αναισθησιολόγοι, επιδεινώνοντας περαιτέρω το πρόβλημα.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω του ανεπαρκέστατου οργανισμού του Βενιζελείου, που προβλέπει μόνο 8 θέσεις αναισθησιολόγων (και μία για τη ΜΕΘ). Το 2012 έγιναν περικοπές πολλών οργανικών θέσεων, με αποτέλεσμα οι οργανισμοί των νοσοκομείων να μην ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες. Παρόλο που τα Σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων και οι ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών έχουν ζητήσει επανειλημμένα τροποποίηση των οργανισμών, αυτοί δεν έχουν αλλάξει από το 2012 (με εξαίρεση του νοσοκομείου Χανίων, ο οποίος άλλαξε το 2018, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά των αναγκών). Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας λόγω των χρόνιων ελλείψεων προσωπικού. Ενώ οι κενές θέσεις νοσοκομειακών γιατρών υπερβαίνουν τις 6000 πανελλαδικά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν μόλις 400 περίπου προσλήψεις επικουρικών, ενώ αυξήθηκαν οι μετακινήσεις γιατρών μεταξύ τμημάτων και δομών. Γενικοί γιατροί υποχρεώνονται σε μετακίνηση από τα κέντρα υγείας στα νοσοκομεία της Κρήτης, αποδυναμώνοντας την υποβαθμισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ μετακινήσεις γίνονται και μεταξύ τμημάτων των νοσοκομείων, ώστε να καλυφθούν οι εφημερίες των μονάδων COVID.

Οι λύσεις αυτές είναι προσωρινές. Οι επικουρικοί γιατροί, ενώ καλύπτουν πάγιες ανάγκες, προσλαμβάνονται ως έκτακτο προσωπικό, που ανακυκλώνεται συνεχώς μεταξύ ανεργίας και υπερβολικής προσωρινής εργασίας, ενώ οι μετακινήσεις «κουκουλώνουν» κενά δημιουργώντας άλλα. Ως παράταξη είχαμε καταγγείλει την πολιτική που ακολουθούν κυβερνήσεις και διοικήσεις, που έχει ως συνέπεια την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της κινητικότητας του προσωπικού αλλά και τη διεύρυνση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ώστε να καλυφθεί το κενό της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας.

Καλούμε όλους τους γιατρούς να συμμετέχουν στο συλλογικό αγώνα - από κοινού με τους άλλους εργαζόμενους - για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης που θα καλύπτει καθολικά τις ανάγκες.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων αναισθησιολόγων στο Βενιζέλειο και ολοκλήρωση της πρόσληψης με ταχύτατες διαδικασίες.
  • Αναμόρφωση των οργανισμών των νοσοκομείων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την επαναφορά των οργανικών θέσεων που καταργήθηκαν το 2012 και λαμβάνοντας υπόψη τις κενές θέσεις ειδικευομένων.
  • Στελέχωση όλων των δημόσιων δομών Υγείας με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό προσωπικό.
  • Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων και δομών υγείας.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πόλεμος» ανακοινώσεων για την Ουρολογική του Βενιζελείου Νοσοκομείου
Την κατάσταση που επικρατεί τόσο στην Ουρολογική Κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου, όσο και στα νοσοκομεία του νησιού συνολικότερα λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καταγγέλλει...
«Πόλεμος» ανακοινώσεων για την Ουρολογική του Βενιζελείου Νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με ειδική κάψουλα επειγόντως στο Βενιζέλειο από Κάλυμνο, ανήλικος με Covid-19
Επείγουσα αεροδιακομιδή πραγματοποίησε τα ξημερώματα ελικόπτερο Σινούκ της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να μεταφέρει σε νοσοκομείο της Κρήτης 17χρονο Γάλλο τουρίστα, που νοσεί από νέο κορονοϊό.
Με ειδική κάψουλα επειγόντως στο Βενιζέλειο από Κάλυμνο, ανήλικος με Covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική πρωτιά του Βενιζελείου Νοσοκομείου στον αντιγριπικό εμβολιασμό
Πρώτη στον αντιγριπικό εμβολιασμό του προσωπικού των μονάδων ευθύνης της, βρέθηκε η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης για την περίοδο γρίπης 2019-2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Πανελλαδική πρωτιά του Βενιζελείου Νοσοκομείου στον αντιγριπικό εμβολιασμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκρή γυναίκα από κορονοϊό στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου
Το δεύτερο θανατηφόρο περιστατικό από κορονοϊό σε νοσοκομείο της Κρήτης καταγράφηκε το βράδυ της Τετάρτης. Πρόκειται για μια 78χρονη γυναίκα που είχε μεταφερθεί με αεροδιακομιδή από τη Ρόδο το περασμένο...
Νεκρή γυναίκα από κορονοϊό στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα όριά της η Παθολογική Κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου
Σε οριακή κατάσταση έχει φτάσει η λειτουργία της Β' Παθολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου, καθώς μόνο τρεις γιατροί έχουν απομείνει για να καλύψουν τις ανάγκες της κλινικής.
Στα όριά της η Παθολογική Κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας