Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρήτη: Συγκεντρώσεις για τον Παύλο Φύσσα με μηνύματα για τον ρατσισμό στο Τυμπάκι

Το μνημείο του Παύλου στο σημείο που δολοφονήθηκε

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κρήτη: Συγκεντρώσεις για τον Παύλο Φύσσα με μηνύματα για τον ρατσισμό στο Τυμπάκι

  • A-
  • A+
Με αναφορές καταδίκης για τα φαινόμενα ρατσισμού στο Τυμπάκι και μηνύματα ενάντια στη φασιστική απειλή πραγματοποιούνται την Παρασκευή και στην Κρήτη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, που δολοφονήθηκε από τη Χρυσή Αυγή στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013. Καλέσματα από φορείς και συλλογικότητες σε Ηράκλειο και Χανιά.

Στο Ηράκλειο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Λιοντάρια διοργανώνουν τα εκπαιδευτικά σωματεία του Ηρακλείου (ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ) στις 6:30μ.μ. ενώ στο ίδιο σημείο καλούν στις 7μ.μ. η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, και συλλογικότητες που συμμετέχουν στον «Αντιφασιστικό Συντονισμό Ηρακλείου». Στα Χανιά οργανώνεται συγκέντρωση στις 6μ.μ. της Παρασκευής στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς με καλέσματα από τη Συνέλευση Αλληλεγγύης στη Rosa Nera, από το «Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών» και άλλες συλλογικότητες. 

Αφίσα για την αντιφασιστική συγκέντρωση στα Λιοντάρια.

Η παράταξη "Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών" σε ανακοίνωσή της τονίζει τα εξής: 

"Την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται επτά χρόνια από τη στυγνή δολοφονία του αντιφασίστα αγωνιστή Παύλου Φύσσα από τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής. Όλο αυτό το διάστημα ο δολοφόνος του παραμένει ελεύθερος, ενώ οι κωλυσιεργίες στην προκλητικά μακρόχρονη διαδικασία της δίκης, σε συνδυασμό με την εισαγγελική πρόταση, ουσιαστικά, απαλλαγής της φασιστικής συμμορίας από τις ευθύνες της, αναδεικνύουν ένα συνολικότερο αντιδραστικό πολιτικό σκηνικό που εδραιώνει η δεξιά κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας και επιτείνοντας την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλων των κομμάτων του κεφαλαίου.

Η αντιδραστική αυτή πολιτική της ανοχής στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής συμπορεύεται με την επίταση της μέτρων περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών, με την πολιτική της ποινικοποίησης των αγώνων, της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και της τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος. Συμπορεύεται με την εφαρμογή της πιο βάρβαρης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ που πιστά τηρεί η υποτελής στα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ) κυβέρνηση της ΝΔ και όλο το πολιτικό προσωπικό της εγχώριας ολιγαρχίας, στοιβάζοντας τους κατατρεγμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, μέσα σε άθλιες συνθήκες, επιβάλλοντας την απαράδεκτη πολιτική της επαναπροώθησης και αντιμετωπίζοντας τους κατατρεγμένους με τον πιο στυγνό και απάνθρωπο τρόπο που υποδεικνύουν τα συμφέροντα των υποκινητών των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των στυλοβατών όλων των καταπιεστικών καθεστώτων.

Στην ίδια ρότα, η κυβέρνηση της ΝΔ, κατά το πρότυπο όλων των κομμάτων του κεφαλαίου, υποκλίνεται στους ιμπεριαλιστές κηδεμόνες της (ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ), εκλιπαρώντας για …προστασία σε συνθήκες επίτασης της προκλητικότητας της τούρκικης ολιγαρχίας, όξυνσης του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Εγγύς και Μέσης Ανατολής, αμφισβήτησης των συνόρων και ισοπέδωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών κατακτήσεων των λαών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ -ενώ δεν παίρνει τα στοιχειώδη μέτρα υγειονομικής προστασίας των εκπαιδευτικών, των μαθητών, της κοινωνίας, ενώ συνεχίζει την πολιτικής της αδιοριστίας και της εγκατάλειψης του λαού στη μοίρα της «αγέλης»- την ίδια στιγμή αξιοποιεί την πανδημία, για να συνεχίσει και να σκληρύνει ακόμη πιο πολύ την αντιλαϊκή πολιτική των προκατόχων της, με μέτρα πολιτικής φίμωσης του λαϊκού κινήματος, φορολογικής αφαίμαξης, παραγωγικής διάλυσης, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και κατεδάφισης των εργασιακών, οικονομικών, μορφωτικών και λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Αυτή πολιτική της «στρώνει το έδαφος» για την επικίνδυνη δράση πολλών φασιστικών μορφωμάτων, που -με τα αποπροσανατολιστικά τους μηνύματα- παραπλανούν το λαό για αίτια της οικονομικής κρίσης και τις συνέπειες της υγειονομικής, σπέρνοντας το δηλητήριο του μίσους για τους μετανάστες ή καλώντας σε άρνηση βασικών μέσων υγειονομικής προστασίας".

Στα Χανιά το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: 

«Η Χρυσή Αυγή δολοφόνησε τον γιο μου και τον Παύλο Φύσσα.
Ο πόνος που αισθάνομαι είναι ο ίδιος και για τον Παύλο και τον Σαχζάτ»,
Χαντίμ Χουσεϊν πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν.

“Θα μιλήσουν πάλι αυτοί που έχουν καεί”
18/09/2020, Πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα-
07/10, Καταδίκη του ναζισμού και του μίσους ενάντια στο διαφορετικό

Επτά χρόνια απ’ όταν ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός. Έπεσε αλλά στάθηκε και παρέμεινε πιο όρθιος από ποτέ. Δράστης δεν ήταν μόνο ο δολοφόνος Ρουπακιάς, ούτε μόνο οι εντολοδόχοι αλλά η ίδια η Χρυσή Αυγή που οργάνωσε την επίθεση και πολλές άλλες παρόμοιες. Συνένοχοι σ' αυτό το έγκλημα είναι και όσοι/ες μιλούν-σιωπούν αναπαράγοντας το δηλητήριο του εθνικισμού, του μιλιταρισμού, του ρατσισμού, της πατριαρχίας…·τα θεσμικά όργανα, οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες, οι ‘ευυπόληπτοι’ πολίτες που είτε ερεθίζονται είτε βολεύονται πλάι στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Φέτος, η ημερομηνία της δολοφονίας συμπίπτει με μία καθοριστική απόφαση. Στις 07/10 καταλήγει η πολυετής δίκη για τις δολοφονικές ενέργειες της Χ.Α., μία δίκη που δεν αφορά μόνο 69 κατηγορούμενους αλλά το τέρας του ναζισμού, μια δίκη που το διακύβευμά της είναι κρίσιμο για όλους μας: συνολική καταδίκη μιας εγκληματικής οργάνωσης!

Το να κλειστούν οι ναζιστές στη φυλακή δεν είναι μόνο ένα νομικό ζήτημα. Πολύ παραπάνω είναι ζήτημα δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης που αντανακλά ένα κίνημα ενάντια στο μίσος για το διαφορετικό, για μια ζωή αλληλεγγύης προς κάθε κατατρεγμένο και ταλαιπωρημένο άνθρωπο. Είναι μία ελάχιστη δικαίωση για εκείνους που πόνεσαν και πάλεψαν, μια ενδυνάμωση για τους κοινωνικούς αγώνες που δε θα σταματήσουν να πολεμάνε το φίδι του φασισμού. Είναι μία δήλωση-πράξη για τον κόσμο που θέλουμε.

Η τελική απόφανση έχει ακόμα περισσότερη βαρύτητα μέσα στη συγκυρία που  βιώνουμε καθημερινά: καλλιέργεια από την κυβέρνηση ενός ελληνοτουρκικού εθνικισμού, πρόσφυγες-μετανάστες στοιβαγμένοι στο κολαστήριο της Μόριας, πογκρόμ εις βάρος εργατών γης (πολλές φορές δίπλα μας, όπως πρόσφατα στο Τυμπάκι), κάψιμο της Libertatia από “μακεδονομάχους”, επιθέσεις στους αλληλέγγυους στην Μυτιλήνη,  επιθέσεις στον χώρο και την πόλη μας,  κοινωνικός κανιβαλισμός παντού.  

“Βαρεθήκαμε έναν κόσμο που ποτέ του δε θα δει.
Τον εαυτό του στον καθρέφτη και στο φτηνό του σάλιο να πνιγεί.
Που κλείνει τα παντζούρια ερμητικά για να σωθεί.
Από τα φίδια εκείνα που ψάχνουν για τροφή.
Δεν πειράζει θα μιλήσουν πάλι αυτοί που έχουν καεί.
Θα βάλουνε τα φίδια στην τρύπα πίσω εκεί.
Και θα τα θάψουν με κάθε προτροπή.
Μαζί με έναν κόσμο που του έμελλε να ζει,
 θαμμένος στην παντοτινή σιωπή.”
~ Ζωή Τάχα

Πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, Παρασκευή, 18/09, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΝΑΡ: Όλοι στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Π. Φύσσα από τη Χ.Α.
«Όσες μάσκες και να βάλουν οι φασίστες και νεοναζί δολοφόνοι δεν ξεγελούν τον λαό. Το αίμα του Παύλου, του Σαχζάτ και των άλλων θυμάτων, τούς έχει σημαδέψει για πάντα».
ΝΑΡ: Όλοι στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Π. Φύσσα από τη Χ.Α.
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η δήλωση της οικογένειας Φύσσα για το τέλος της δίκης
Δήλωση για το τέλος της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή έκανε η οικογένεια του δολοφονημένου από τον Γιώργο Ρουπακιά, Παύλου Φύσσα. Στις 7 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί η απόφαση.
Η δήλωση της οικογένειας Φύσσα για το τέλος της δίκης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντιγόνη και Παύλος Φύσσας
Ακριβώς επειδή η πατριαρχία είναι απεχθής, από το σύμβολο Αντιγόνη προτιμώ τα σύμβολα Παύλος Φύσσας ή Ζακ Κωστόπουλος.
Αντιγόνη και Παύλος Φύσσας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η Χρυσή Αυγή στη φυλακή»
Αύριο αναμένεται να γνωστοποιηθεί η ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του Α' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία έφτασε στο τέλος της ύστερα από πεντέμισι χρόνια.
«Η Χρυσή Αυγή στη φυλακή»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας: "Δεν μας χρειάζονται ρατσιστές «σωτήρες»"
Ανακοίνωση για τα ρατσιστικά επεισόδια στο Τυμπάκι, αλλά και τη συμμετοχή του δημοτικού συμβούλου Ιεράπετρας, Α. Μουζουράκη, εξέδωσε η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας.
Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας: "Δεν μας χρειάζονται ρατσιστές «σωτήρες»"

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας